Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka w przedziale 200-300 zł pod Technicsa SL-Q2

wkizet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Panowie, która z podanych?

Nagaoka MP100

Sumiko Oyster

Elektra Goldring

Grado Black

Grado Green

Wymagania? Ano aby pograła ileś sezonów, miała w miarę rozsądną cenę igły.

Będzie wykorzystywana w Technicsie SL-Q2, muzyka raczej akustyczna, lekki jazz, wokale, żaden metal i podobne hałaśliwe nagrania.

Wzmacniacz i przedwzmacniacz gramofonowy lampowy.

Droższych i lepszych nie chcę, musi wystarczyc w tym przedziale cenowym.

I proszę na mnie nie krzyczeć, że tyle już o tym było. Ja po prostu chcę się zdać na Was i uzyskać konkretną odpowiedź.

Sumiko w mojej ocenie najslabsze, Nagaoka zacna firma tylko z najprostszym szlifem (sferyczny) prosty w ustawieniu, Goldring najlepiej czuje sie w akustycznym graniu a Grado jak na MM ma swieze brzmienie z dobrze akcentowanymi transjentami z tym ,ze czasem bywa kaprysna z racji na brak ekranowania (brumi) ale tylko wtedy gdy cos jest nie tak ze sprzetem towazyszacym.

Sam sie zastanawiam co wybrac do Unitry w tej kwocie i rozwazam Goldringa i Grado.

robix

Wariacji idzie dostać. Zagłębiam się w te wkładki od jakiegoś czasu i wychodzi na to, że wszystkie są tragiczne. Każdej cos brakuje.

Idę w zakład, że za chwilę ktoś Cię zgani za takie stwierdzenia. ;)

Ale dzięki za podpowiedź.

A może ortofon 510?

Ja na pewno odrzuciłbym goldringa elektre i grado. Sumiko oyster nie słyszałem, słyszałem pearl, ale to już bliżesj 400zł.

Przepraszam za brak wiedz...ale jakie jest ramie w tym technicie?(masa efektywna itd.)

Na Twoim miejscu rozważyłbm przede wszystkim neutralne i muzykalne ortofony - wspomnianą 510 lub 2m red, choć ta kosztuje najtaniej 330zł, kiedyś była tańsza. Po za tym można przełożyć igłe z wyższego modelu (520 lub 2m blue).Tyle ode mnie,pzdr.

Z wymienionych przez Ciebie wkładek miałem Grado Black. U mnie grała całkiem przyjemnie. Teraz mam Ortofona 2M Blue. Różnica jest, ale czy jakaś powalająca? Raczej nie.

Za 200 zl z malym ogonkiem sam chyba wyceluje w to Grado a jek bedzie ,,buczec,, to ja wsadze do innego drapaka i po temacie.

Gdyby Goldring nie podniosl tak drastycznie cen to 2100 jest naprawde fajna w moim odczuciu lepsza od Ortofona 2 M Red ,niestety za roznice ceny miedzy nimi mozna nabyc Grado wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.

robix

Witam

Ja mam u siebie Elektra Goldring i nie jestem zbytnio zadowolony, poprzednio miałem AT95E i wydaje mi się, że była zdecydowanie fajniejsza. Goldring u mnie kaprysi na końcu płyty, pomimo kilkukrotnego ustawiania -> AT ustawiłem raz i śmigała bez niespodzianek

Tu masz z przesylka gratis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robix

Ukryta Zawartość

wygląda na to ,że ta z lublina to inna wersja, albo wstawili standardowe foto (tak jak RMS poniżej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest nowsza wersja

The Latest Version, the Grado Black1

The newly redesigned Black1 and Green1 have had their coil design reconfigured, and the effective moving mass of their generating system has been reduced by 17%. The Black1 and Green1 models use a three piece OTL cantilever technology, standard oxygen free wire in the coils and Grado's specially designed elliptical diamond mounted in a brass bushing. The Green1 model is selected from the Black1 production run and meets higher test specifications. Approximately 15% of the production run will meet these standards and become Green1 models.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Wkładki "standardowe" z serii Grado Prestige (Black, Red, Silver) mają na ściance czołowej literę "G", natomiast wkładki "specjalne" - modele selekcjonowane (Green, Blue, Gold) na ściankach czołowych noszą inicjały twórcy i nieżyjącego już właściciela (JG - Joseph Grado). Wkładki można rozróżniać po kolorach (Green, Red, Blue, Silver, Gold) małych kropek, naniesionych farbą po obu stronach body, na końcach charakterystycznego elementu za który wyciąga się igłę z body wkładki.

Pozdro,

Yul

Pamiętam jak słuchałem jej z Projectem 5.1 z karbonowym ramieniem i jakimś prostym pre też Projecta

Bardzo dobrze zagrał Di Meola z tłoczenia Philipsa

było słychać falowanie strun :)

inne gatunki muzyczne wypadły gorzej niestety

audiokarma.org

Nie straszmy czlowieka,bedzie wiecej niz dobrze ,ta wkladka jest dynamiczna i nie muli do tego 5mV napiecia doda wigoru pre,znam tego Technicsa i mysle ,ze za te pieniadze to strzal w 10 ke.

robix

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.