Skocz do zawartości
IGNORED

Diy - kolumny scan speak 18W8545 + 18W8535+ D2905/9900

westpol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Chyba wszyscy akustycy mają manie wyższości. Znajomy akustyk też tak mówi :)

Pewnie na PWr wpajają im to przez cały okres nauki.

i amatorzy akustycy też twierdzą, że ich hobby jest elitarne.

Bo jest. Żeby wydać na dwa głośniki tyle co na telewizor plazmowy to trzeba chyba należeć do elity albo być nieźle szurniętym.

Bo jest. Żeby wydać na dwa głośniki tyle co na telewizor plazmowy to trzeba chyba należeć do elity albo być nieźle szurniętym.

popieram:)

Audiofilia też jest elitarnym hobby, bo na hajendowe klocki trzeba mieć pieniądze. Ale żeby być DIY-owcem trzeba mieć kasę i wiedzę.

I tak czasami wiedza samouka lub hobbysty jest na równym poziomie, jak ten co jest wyuczony :)

Pozdrawiam

Tomasz

Żeby wydać na dwa głośniki tyle co na telewizor plazmowy to trzeba chyba należeć do elity albo być nieźle szurniętym.

Zaciekawił mnie ten wpis - możesz go rozwinąć ?

I tak czasami wiedza samouka lub hobbysty jest na równym poziomie, jak ten co jest wyuczony :)

Być może , ale akurat co do wiedzy przy budowie kolumn nie znam tu lepszych od Misiomora i Father_PiO .

Father_PiO - teraz już rozumiem dlaczego nie chciałeś dzielić się swoją wiedzą publicznie .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Chyba wszyscy akustycy mają manie wyższości. Znajomy akustyk też tak mówi :)

Widzę, że żal wam dupę ściska, że ktoś ma wiedzę wyuczoną, samodzielnie nabytą, doświadczenie, praktykę, a na dodatek dostęp do sprzętu z prawdziwego zdarzenia. Biedne żuczki. Ale głowa do góry, takie kompleksy da się wyleczyć, najlepiej znajdźcie coś, w czym jesteście dobrzy, np. lepienie pierogów, puszczanie latawców. Nie każdy może być dobry w audio.

Father_PiO - teraz już rozumiem dlaczego nie chciałeś dzielić się swoją wiedzą publicznie .

jeżeli chodzi o budowę kolumn i w temacie elektroniki to masz rację moja wiedza jest dostateczna ,ale człowiek się uczy w temacie którego chce poznać dla przykłady zanim zrobiłem papiery elektryka to robiłem parę lat jako elektryk bez papierów a na dzień dzisiejszy mam papiery unijne

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No w każdym razie, jak ktoś potrzebuje pomocy z projektem kolumn i podchodzi do tematu poważnie, to niech się do mnie odezwie, a jak ktoś jest mONdry, to przecież nigdy żadnej pomocy potrzebować nie będzie. Na ucho sobie "zestroi", khe, khe... zwrotnicę. Pozdro.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ale głowa do góry, takie kompleksy da się wyleczyć, najlepiej znajdźcie coś, w czym jesteście dobrzy

W elektroakustyce siedzę od przeszło dziesięciu lat, więc coś tam wiem.

Zaciekawił mnie ten wpis - możesz go rozwinąć ?

No bo porównaj sobie stopień skomplikowania telewizora plazmowego z takim n.p. głośnikiem berylowym Scan Speaka. Plazmę można już kupić za 600 Euro a jedna sztuka tego berylowego SS kosztuje ponad 400 Euro. Zważywszy na to że to nawet nie dziesięć elementów na krzyż to trzeba mieć albo naprawdę dużo szmalu albo być zapaleńcem który nie zje ale sobie taki głośnik kupi. A czasami to zastanawiam się czy po prostu DIYowców w konia nie robią. Typowy przykład to porównanie Vify 25XT z pierścieniówką SS. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić dokładnie taki sam napęd w Vifie co w SS za dokładnie te same pieniądze. Pytanie tylko kto będzie kupował Scan Speaka.

Zresztą zanim na rynek wszedł Revelator Scan Speaka to Vifę robili z o wiele grubszym nabiegunnikiem i większym magnesem i miała dwa razy większe wychylenie liniowe. Ale jak wszedł Revelator musieli po prostu pogorszyć parametry XT żeby w jakiś sposób usprawiedliwić cenę Scan Speaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Witam Was ponownie schematu zwroty jeszcze nie mam ale sprawdziłem objetosci komór tz górna posiada wymiary 22,5cm na 26 cm wysokości , dolna 46cm na 22,5 cm zakładając tolerancje 1.5cm na wysokosci bo tego nie mogłem zmierzyć idealnie miarką , zatkałem ten otwór pomiedzy komorami (dolna a górną , zdiecia) , na razie nie usuwałem wytłumienia ale z tego co mi sie wydaje głosnik 8535 bedacy z wysokotonowcem zyskał na szybkosci , no i z tego na samym dole zaczeło dmuchać z BR który ma wymiary śr 6cm przy wlocie od srodka komory 6,5 na wyjsciu BR dł 20 cm ( dodam że jest on lipny gdyż był klejony z kilku elementów i napewno moga powstawać tzw opory przepływy.

+ komora z 8545

Dodam że im dłużej słucham tych kolumn podobają mi sie coraz bardziej chyba rzeczywiscie byłem przyzwyczajony do złego brzmienia , popracuje sobie jeszcze w wolnym czasie przy tej dolnej komorze tz kupie BR regulowany i wywale czesc wytłumienia , i zobacze , ogólnie wysokie i srednie jezeli jest dobry materiał są naprawde aż miło , bas chciałbym aby był mocniej wyeksponowany własnie z tej dolnej komory

post-41590-0-46596500-1337274105_thumb.jpg

post-41590-0-85684200-1337274308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Witam Was ponownie schematu zwroty jeszcze nie mam ale sprawdziłem objetosci komór tz górna posiada wymiary 22,5cm na 26 cm wysokości , dolna 46cm na 22,5 cm zakładając tolerancje 1.5cm na wysokosci bo tego nie mogłem zmierzyć idealnie miarką , zatkałem ten otwór pomiedzy komorami (dolna a górną , zdiecia) , na razie nie usuwałem wytłumienia ale z tego co mi sie wydaje głosnik 8535 bedacy z wysokotonowcem zyskał na szybkosci , no i z tego na samym dole zaczeło dmuchać z BR który ma wymiary śr 6cm przy wlocie od srodka komory 6,5 na wyjsciu BR dł 20 cm ( dodam że jest on lipny gdyż był klejony z kilku elementów i napewno moga powstawać tzw opory przepływy.

+ komora z 8545

Dodam że im dłużej słucham tych kolumn podobają mi sie coraz bardziej chyba rzeczywiscie byłem przyzwyczajony do złego brzmienia , popracuje sobie jeszcze w wolnym czasie przy tej dolnej komorze tz kupie BR regulowany i wywale czesc wytłumienia , i zobacze , ogólnie wysokie i srednie jezeli jest dobry materiał są naprawde aż miło , bas chciałbym aby był mocniej wyeksponowany własnie z tej dolnej komory

A jaka jest głębokość kolumn w środku? Lub inaczej ile litrów ma komora od 18w8535 i ile ma ta od 18w8545. Czy obie mają teraz swój własny otwór BR czy też 18W8535 po zatkaniu otworu pomiędzy komorami gra w obudowie zamkniętej?

KrzysiekA które firmy według Ciebie oferują głośniki z najlepszym stosunkiem jakości do ceny, nie kombinujące żeby opchnąć najdroższe modele z oferty?

Dobre pytanie.

Ukryta Zawartość

KrzysiuA - podałem wymiary dwóch komór pomijajac wytłumienie , wysokotonowy i 8535 gra w komorze zamknietej po zatkaniu tego otworu zdiecie środkowe gdzie widać dziure i tak wczesniej grał tylko że przez ten otwór miedzy komorami był przepust , 8545 gra w komorze BR , nie podałem litrażu komór gdyż nie jestem fachowcem dlatego zdaje sie tutaj na wasz opinie na podst moich pomiarów , dodam że po zatkaniu tego otworu w przegrodzie miedzy komorami 8535 zyskał na szybkości szybciej sie pourusza , z tyłu kolumn mam tzw odkrecany panel gdzie mam dojscie do komór i mogłem zrobić zdiecia . 1 zdiecie przedstawia komore górną zamknieta 2.to po srodku przegrode miedzy komorami i ta dzure co zatkałem , a 3 komore z 8545 i ona jest BR .

Sory dopiero zatrybiłem pozostaje jeszce szerokość moich komór jutro zmierze , aj

KrzysiuA - podałem wymiary dwóch komór pomijajac wytłumienie , wysokotonowy i 8535 gra w komorze zamknietej po zatkaniu tego otworu zdiecie środkowe gdzie widać dziure i tak wczesniej grał tylko że przez ten otwór miedzy komorami był przepust , 8545 gra w komorze BR , nie podałem litrażu komór gdyż nie jestem fachowcem dlatego zdaje sie tutaj na wasz opinie na podst moich pomiarów , dodam że po zatkaniu tego otworu w przegrodzie miedzy komorami 8535 zyskał na szybkości szybciej sie pourusza , z tyłu kolumn mam tzw odkrecany panel gdzie mam dojscie do komór i mogłem zrobić zdiecia . 1 zdiecie przedstawia komore górną zamknieta 2.to po srodku przegrode miedzy komorami i ta dzure co zatkałem , a 3 komore z 8545 i ona jest BR .

Sory dopiero zatrybiłem pozostaje jeszce szerokość moich komór jutro zmierze , aj

Załóżmy że twoje kolumny mają szerokość około 25 cm. W tym wypadku wychodzi na to że komora dla 18W8535 ma około 10 litrów a dla 18w8545 około 20 litrów. 18w8535 pracuje teraz w obudowie zamkniętej a 18w8545 w BR. Nie wiem co to za patent z tym otworem pomiędzy komorami, być może coś sensownego ale ja osobiście o czymś takim nigdy nie słyszałem.

Może ktoś inny słyszał. Jeżeli teraz zakładając że powinna to być kolumna 2,5 drogi to ja osobiście robiłbym dla obu głośników obudowę BR. 18W8545 wsadzałbym w 16 litrów a 18w8535 w przynajmniej 45 litrów.

Wygląda na to że w twojej obudowie jest to niewykonalne. Pytanie czy chcesz twoją obudowę zostawić czy ewentualnie byłaby możliwość robienia nowej obudowy. Jeżeli chcesz zostawić to nie pozostaje ci nic innego jak robić zamkniętą dla 18W8535 i BR dla 18W8545 ale nie jest to optymalne rozwiązanie dla odtwarzania basu.

Ewentualnie zostawić tylko 18w8535 i wywalić przegrodę między komorami przy czym stroić grubo poniżej rezonansu głośnika(trochę mało litrów na 18w8535) albo zostawić 18w8545 z komorą około 20 litrów. Przy czym musiałbyś dać 18W8545 razem z wysokotonowym.

Moim zdaniem ta kolumna to ciężki orzech do zgryzienia.

podejżewam że ta konstrukcja była jedna z piewrszych zbudowanych przez poprzedniego własciciela ( gdyż posiadał 5 zestawów SS) i dlatego może być tyle niedociagnięć , zapewne za projekt nowej obudowy + zwroty musiałbym wywalic z 2 tyś

podejżewam że ta konstrukcja była jedna z piewrszych zbudowanych przez poprzedniego własciciela ( gdyż posiadał 5 zestawów SS) i dlatego może być tyle niedociagnięć , zapewne za projekt nowej obudowy + zwroty musiałbym wywalic z 2 tyś

Za projekt pewnie nie bo na te głośniki jest mnóstwo projektów w sieci przynajmniej jeżeli chodzi o obudowę. Ze zwrotnicą będzie problem bo ja osobiście nie widziałem w sieci kolumn z taką konfiguracją głośników.

Moim zdaniem ta kolumna to ciężki orzech do zgryzienia.

Dlatego od początku sugeruję wykorzystać głośniki i zrobić nowe kolumny.

18w8535 w przynajmniej 45 litrów.

???????

No toś zaszalał.

45 litrów ?

W takim pudle ten głośnik będzie jeszcze grał przez pół godziny po wyłączeniu wzmacniacza ;)

Dla 18W8535 nawet 35 uważam za dużo.

Bas jest lejący i brak impulsu.

Do tego dołek na charakterystyce mocy.

Teraz gdybym miał dawać 8535 w BR to max 30 litrów.

8545 za to w 25 litrach ma i impuls i zejście.

Obydwa miałem długo i na różne sposoby aplikowałem.

10 litrów OZ dla 8535 to dobry pomysł zwłaszcza że dół dociąża 8545 . A zgodnie z parametrami i aplikacjami 20l dla 8545 też jest dobrą objętością.

Dlatego od początku sugeruję wykorzystać głośniki i zrobić nowe kolumny.

???????

No toś zaszalał.

45 litrów ?

W takim pudle ten głośnik będzie jeszcze grał przez pół godziny po wyłączeniu wzmacniacza ;)

Dla 18W8535 nawet 35 uważam za dużo.

Bas jest lejący i brak impulsu.

Do tego dołek na charakterystyce mocy.

Teraz gdybym miał dawać 8535 w BR to max 30 litrów.

8545 za to w 25 litrach ma i impuls i zejście.

Obydwa miałem długo i na różne sposoby aplikowałem.

10 litrów OZ dla 8535 to dobry pomysł zwłaszcza że dół dociąża 8545 . A zgodnie z parametrami i aplikacjami 20l dla 8545 też jest dobrą objętością.

Być może masz rację. Osobiście nie miałem 18w8535. Sugerowałem się jedynie parametrami TS i tą publikacją

Ukryta Zawartość

Zauważ że między obudową 35 litrów i 54 litry jeżeli chodzi o moc to jest to różnica zaledwie 7W a przecież przy 45 litrach będzie to jeszcze mniejsza różnica. Nie sądzę żeby miało to praktyczne znaczenie. Co do samego impulsu to być może masz rację ale jednak chyba trochę przesadzasz. Aż tak strasznie to znowu nie będzie. Pytanie czy priorytetem jest dobry impuls czy też niskie zejście. Moim zdaniem kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

Za sam projekt zwrotnicy z pomiarami to gdzieś ok. 600 zl. Litraż obudowy nie ma wpływu na podział pasma głośników. Moim zdaniem zwrotnica do poprawy.

Pewnie tak. Jak zwrotnica jest tak "eksperymentalna" jak obudowa to pewnie do poprawy. Ale można by było coś powiedzieć gdybyśmy znali schemat zwrotnicy.

wiecie co postaram sie jak najszybciej o ten schemat musze go sam narysować , troche mam mało czasu bo praca zmianowa ale postaram sie to rozwikłać , ogólnie tak jak zaznaczyłem te głośniki na prawde podobaja mi sie coraz bardziej , jezeli włacze plyte słabo nagrana lub podjechana te głosniki to pokazują ale jezeli jest dobre tłoczenie no to jest bardzo ładnie ,a jeszcze jedno pytanko mam jeżeli bym chciał przełozyc BR na przód obudowy , czy to ma znaczenie , mimo wszystko nie chce ich sprzedać bo one mają potencjał ( powiem jak spojrzałem od tyłu na 8545 ten magnes mówi sam za siebie ) i zbieram kasiure na pre chociaz caly czas sie zastanawiam nad tym z allegro DIY do montarzu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sieci były dostępne pomiary 18W8535 i 18W8545 w różnych obudowach z pomiarem spadku na basie , mocy i impulsu.

Westpol.

Moim zdaniem 18W8535 ma lepsze zejście i ciut więcej ilościowo basu w BR

Ale impuls bardzo słaby.

To nie jest dobry bas.

18W8545 ma znacznie lepsza średnicę i super impuls ze świetnym zejściem ( 25 litrów ) ale basu ilościowo mniej od 8535.

I dlatego nadal uważam że najlepsze co możesz zrobić to to co napisałem wyżej.

2way z 9900 i 8545 z projektu Akustyka.

To co masz ze względu na pomieszczenie nigdy nie zagra tak dobrze jak projekt który proponuję.

Do tego nikt Ci na odległość dobrze nie zestroi zwrotnicy i kolumn.

Będzie - mniej więcej.

Ale nie wyciągniesz z tych głośników tego co można z nich uzyskać.

A tam masz pomierzonego i sprawdzonego gotowca.

Zresztą po moich doświadczeniach nie wierzę że Twoja końcówka jest w stanie prawidłowo wysterować kwadrę Scanów .

Oczywiście będzie lepiej niż to co kiedyś słyszałeś ale do tego co by można było osiagnąć droga daleka.

Dlatego ja sam odpuściłem i 8535 i 8545 ( dla mnie za mało basu i nie miałem czym ich porządnie wysterować ) i zrobiłem PEWNY i gotowy projekt też na Scan Speakach - Zaph ZRT

Twój wybór.

Jeśli dobrze widzę to obudowa jest ze zwykłej płyty wiórowej ?

Na MDF to nie wygląda :/

Przyjrzałem się dokładniej zdjęciom .

Takiej partyzantki to ja dawno nie widziałem .

Masakra.

Płyta dzieląca komory wygląda na kilka mm.

A powinna być powiedzmy z MDF i z 20mm

Dziura wygląda jakby powstałą w celu przeciągnięcia przewodów .

W środku jeden wielki chaos .

Nie widzę nawet małych szans żeby to dobrze grało .

Naprawdę szkoda Twojej kasy i czasu.

Szybciej i bez porównania lepiej zrobisz całość od nowa i to z PEWNYM efektem.

Oj , nievczytamy uważnie :)

Poczytaj watek - klub Akustyka

Poszukaj kto miał czy ma takie kolumny .

Byc może podzieli się danymi.

Możesz też spróbować skontaktować się z panem Kisielem ( Akustyk ) może schemat udostępni.

Choć zawsze to robił wraz z projektem.

Przemyśl jeszcze jedną sprawę.

Czy 9900 który jest bezlitosny dla słabego systemu czy słabych realizacji to dobry pomysł dla Ciebie .

Może warto sprzedać go i dać 9500 czy 9700.

Tu masz gotowca

Ukryta Zawartość

Na początku masz linki do różnych wersji.

A i kilka osób na forum męczyło podobne projekty ( Koledzy piszący wyżej chyba też ) więc będzie łatwiej .

Są też na forum profesjonalni stolarze .

Możesz mieć pewny projekt który będzie u Ciebie baaaaadzo długo ;)

Ukryta Zawartość

To cię pewnie zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za duże do tak małego pokoiku.

Do tego spaść z SS 9900 na XT25 :/

Za duże do tak małego pokoiku.

Do tego spaść z SS 9900 na XT25 :/

Miałem ss9500 i obecnie mam xt25 i xt25 to zdecydowanie lepszy głośniki niż ss9500.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.