Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NA7004

sebof01

Rekomendowane odpowiedzi

Jest przewijanie

Dopiero dzisiaj to odkrylem

Co do dzwieku to od 2 dni mam podobny dylemat

Duzo sie w weekend hi resow nasluchalem i po przejsciu na cd myslalem ze mam ,skrzywiony,sluch

Moze cos jest faktycznie na rzeczy

Rozumiem, że jakość dźwięku na Marantz NA 7004 się polepszyła??? ;-)))

ps. Może wgrali nowe kodeki, albo jak to się tam nazywa ;)))

Rozumiem, że jakość dźwięku na Marantz NA 7004 się polepszyła??? ;-)))

ps. Może wgrali nowe kodeki, albo jak to się tam nazywa ;)))

Moim zdaniem dźwięk jest pełniejszy/dojrzalszy, a co za tym idzie lepszy.

Ciekawe czy inni posiadacze NA7004 też to zauważą :-) - różnica generalnie nie jest wielka, ale moim zdaniem zauważalna.

Rzeczywiście jest nowy firmware. :-)

Ja zauważyłem, że pojawiło się przewijanie muzyki (FLAC)- wydaje mi się, że wcześniej tego nie było...

Gapless - jeszcze nie wiem. Nie widzę różnicy ...

Czy jest możliwe, żeby nowy firmware mógł wpłynąć na odtwarzaną muzykę? Żeby sprzęt zagrał inaczej?

A może wgrali do niego soft z NA11S1 :-)

Przewijanie jest tez na mp3. Natomiast gapless tylko na flac.

A może wgrali kodeki, które umożliwiają odtwarzanie plików 24/192?

Mam pliki ktore niby maja 24/192 i kiedys byla czkawka, a teraz NA7004 plynnie je odtwarza.... Czyli cos poprawili. ...

Nie jestem tylko pewien czy te pliki na pewno sa 24/192., poniewaz Winamp wysietla tylko 96? Jak moge sprawdzc rzeczywista rozdzielczosc plikow?

Na minus jest to, ze menu dziala odrobine wolniej...

Mam pliki ktore niby maja 24/192 i kiedys byla czkawka, a teraz NA7004 plynnie je odtwarza.... Czyli cos poprawili. ...

Nie jestem tylko pewien czy te pliki na pewno sa 24/192., poniewaz Winamp wysietla tylko 96? Jak moge sprawdzc rzeczywista rozdzielczosc plikow?

Na minus jest to, ze menu dziala odrobine wolniej...

Zainstaluj foobar2000. Od zawsze bylo w specyfikacji digital in 192 kHz / 24-bit oraz usb in 96 kHz / 24-bit. I z nas odtwarza bez problemu 192 kHz / 24-bit.

Co do plików 24/96 czy 24/192, czy jest słyszalna różnica?

W jednej z gazet recenzent napisał, że nie słyszy różnicy, czy to prawda?

No i jak porównać jakość brzmienia NA 7004 do np. odtwarzacza MARANTZ SA-KI PEARL LITE?

Ciekawi mnie również jak bardzo wbudowany DAC poprawia jakość np. muzyki słuchanej poprzez Marantz SA 7003? :)))

Co do plików 24/96 czy 24/192, czy jest słyszalna różnica?

W jednej z gazet recenzent napisał, że nie słyszy różnicy, czy to prawda?

No i jak porównać jakość brzmienia NA 7004 do np. odtwarzacza MARANTZ SA-KI PEARL LITE?

Ciekawi mnie również jak bardzo wbudowany DAC poprawia jakość np. muzyki słuchanej poprzez Marantz SA 7003? :)))

W NA7004 siedzi taki sam uklad (Cirrus Logic CS4398) jak w wiekszosci odtwarzaczy Marantz'a. Takze trzeba by bylo tutaj zrobic odsluch, bo nie tylko sam DAC robi tutaj robote.

Akurat najnowsza aktualizacja zbiegła się z aktualizacją mojego dysku sieciowego i teraz nie wiem po czyjej stronie leży wina że niektóre nagrania marantz mi przestał odtwarzać z dysku sieciowego. Pokazuje buforowanie 100% czas nagrania 0:00, wyświetla tytuł nagrania, iże jest w trakcie odtwarzania - ale nic nie leci tylko stoi jak by się zawiesił :( Ktoś ma podobne objawy ?

Sporadycznie tak mam, ale zazwyczaj po kilkunastu sekundach rusza. Moim zdaniem to sprawa połączenia (może routera?), czyli zgubienia sygnału sieci.

Ja mam NAS Synology, który ma opcję transkodowania (cokolwiek to znaczy) i jeśli źródło nie odtwarza jakiegoś formatu (np. Marantz NA7004 plików APE) to Synology je transkoduje.

Transkodowanie włącza się w "opcjach" w "serwerze multimediów"

Ja mam zyxela nsa310. Przed ostatnimi aktualizacjami wszystko było ok. Teraz zaktualizował mi sie marantz i zyxel w jednym dniu i pojawiły sie problemy z komunikacją. Może Twonky coś ściemnia :(

A jakie pliki zaznaczyłeś w zakresie transkodowania? Bo ja kiedyś z rozpędu zaznaczyłem flac i wszystkie gęste transokodował mi do zwykłego pcm:)

No właśnie FLAC jest razem z APE :-( więc go zaznaczyłem.

Niestety nigdzie nie znalazłem info czy on transkoduje tylko, te których nie odtworzy czy wszystkie FLACi...

Robiłem kilka prób i nie słyszę różnicy na FLACach - tych do 96.

Dzisiaj byla kolejna aktualizacja. Jeszcze nie wiem co wniosla, ale musze powiedziec, ze na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po wpisaniu detali ostatni changelog jest z 19.09.2012. Czyli slabo z wiadomosciami na temat zmian.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj byla kolejna aktualizacja. Jeszcze nie wiem co wniosla, ale musze powiedziec, ze na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po wpisaniu detali ostatni changelog jest z 19.09.2012. Czyli slabo z wiadomosciami na temat zmian.

Powody mogą być tylko dwa:

1. "skopali" coś i muszą szybko poprawić

2. przez pomyłkę dali nam soft od wyższego modelu i teraz robią downgrade :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może wgrali kodeki, które umożliwiają odtwarzanie plików 24/192?

Cześć, obsługuje już pliki Hi-Res 24bit 196Hz.

Również problemu z gapless nie zauważyłem, ale to dziwne bo już wcześniej jakoś, a słuchałem Mike Oldfield - The Songs Of Distant Earth i pomimo tracklisty odtwarzanie idzie jako "całość".

Głupio tylko, że Napster i last.fm nie jest dostępne z Polski, porażka.

• 4 tygodnie później...

Teraz kilka dni temu w lipcu 2013 (ja wczoraj zrobiłem) kolejny upgrade softu ale nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.

Potestuję sobie dzisiaj, bo do tej pory z "mankamentów" to zauważyłem, że jak dłużej pobędzie NA7004 bez restartu, a jedynie standby (ta załaczona funkcja aby po sieci można było sterować) to robi się czkawka przy odtwarzaniu i to różnych formatów FLAC 44,1/96/192 - 16/24bit.

Sprawdzałem w momencie zaistnienia takich objawów, przełączanie bezpośrednio pod NAS z ominięciem switcha - to samo, z ominięciem routera - to samo, podłączałem pod USB tak samo lecą przycinki - czyli wychodziłoby na to, że nie porblem transferu a jakiś układ wewnątrz samego NA7004.

Wystarczy wyciągnąć wtyczkę z prądu aby NA7004 zrestartował się i idze bez problemu.

Kilka razy zdarzyło się mi też na 192/24 że muzyka leciała, ale na wyświetlaczu jakby przywiesiło się (brak timingu), wyłączenie z pilota co prawda wygaszało ekran i odcinało podawany dźwięk do wzmacniacza, ale ponowne włączenie i muzyka dalej leciała jakby nie bylo wyłączane - wyciągnięcie kabla i znów jest ok.

Dodatkowo coś wyadje się mi, że za ciepło mam z tyłu przy zasilaczu zważywszy na podawany w specyfikacji pobór prądu, co prawda stoi NA7004 na Ki Pear-Lite ale on się tak nie grzeje - może ktoś sprawdzić u siebie jak jest z tym ciepłem w okolicach zasilacza?

Zobaczymy jak to teraz po tym lipcowym upgrade będzie.

Witam, rozwazam zakup Marantza, teraz można go kupić za 2k PLN. Czy myślicie ze można liczyć na to ze w przyszłości nowy firmware będzie obsługiwał Spotify ?

Sent from my iPhone using Tapatalk 2.

Witam, rozwazam zakup Marantza, teraz można go kupić za 2k PLN. Czy myślicie ze można liczyć na to ze w przyszłości nowy firmware będzie obsługiwał Spotify ?

Sent from my iPhone using Tapatalk 2.

Nie sądzę, ponieważ innych typu usług w Polsce nie aktywowali :-(. Poza tym jakość takiej muzy jest na poziomie mp3 128 lub 256 i uwierz mi, że słychać różnicę jak się porówna do FLACów np. 96.

Masz za to 16 tys. radiowych stacji internetowych - na pewno znajdziesz coś dla siebie :-)

Poza tym możesz strumieniować muzykę z iPhone (AirPlay działa) a na nim uruchomić Spotify

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.