Skocz do zawartości
IGNORED

przewód Audio Note AN-D do okablowania kolumn - ktoś zna?

janiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie - czy ktoś testował taki przewód - Audio Note AN-CABLE-500, internal speaker wire -

jako okablowanie wewnętrzne kolumn? Można go nabyć przykałdowo tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli ktoś wie jak mniej więcej gra taki kabel to będę wdzięczny za krótki opis.

Szukam kabla do okablowania kolumn który zagra równo i przeźroczysto, oraz nie będzie dokładał basu, a góra będzie czysta otwarta ale przyjemna. Przewody Audio Note raczej są chwalone za brzmienie i zainteresował mnie ten dedykowany do wnętrza głośników właśnie. W moich kolumnach na przetwornikach MOREL ET 338 & Scan Speak 18W-8546 zastosowałem solid-core z czystego srebra w teflonie o grubości 1mm i mam wrażenie że ten przewód nieco spłyca brzmienie, jest zbyt konturowo i nieco po jasnej stronie oraz brakuje nieco mięsistej średnicy. Sprawdzałem na kilku systemach moje kolumny - a konkretnie na wzmacniaczu Krella 400, lampiaku od Audio Note i końcówce mocy Spectrala oraz różne kable głośnikowe i źródła no i wnioski były podobne - trochę zbyt słychać te srebrne druty w środku kolumn. Być może dobry miedziany przewód by był wskazany by wypełnić dźwięk. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

AN to dosknała firma.

Polecam.

P.S.

Okablowanie kolumny, to nie jest jakaś tam wymiana drutów wg czyjegoś widzimisię.

To ciężka praca wysokiej klasy specjalisty od okablowania, oraz specjalisty od zespołów głośnikwych.

Najlepiej w jednej osobie.

Witam, mam pytanie - czy ktoś testował taki przewód - Audio Note AN-CABLE-500, internal speaker wire -

jako okablowanie wewnętrzne kolumn? Można go nabyć przykałdowo tu:

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś wie jak mniej więcej gra taki kabel to będę wdzięczny za krótki opis.

Szukam kabla do okablowania kolumn który zagra równo i przeźroczysto, oraz nie będzie dokładał basu, a góra będzie czysta otwarta ale przyjemna. Przewody Audio Note raczej są chwalone za brzmienie i zainteresował mnie ten dedykowany do wnętrza głośników właśnie. W moich kolumnach na przetwornikach MOREL ET 338 & Scan Speak 18W-8546 zastosowałem solid-core z czystego srebra w teflonie o grubości 1mm i mam wrażenie że ten przewód nieco spłyca brzmienie, jest zbyt konturowo i nieco po jasnej stronie oraz brakuje nieco mięsistej średnicy. Sprawdzałem na kilku systemach moje kolumny - a konkretnie na wzmacniaczu Krella 400, lampiaku od Audio Note i końcówce mocy Spectrala oraz różne kable głośnikowe i źródła no i wnioski były podobne - trochę zbyt słychać te srebrne druty w środku kolumn. Być może dobry miedziany przewód by był wskazany by wypełnić dźwięk. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Witam.

Jeśli chodzi o przewód Audio Note AN-D jest to drugi od dołu kabelek głośnikowy,generalnie gra dużym nasyconym dżwiękiem z wyeksponowana średnicą,góra pasma niestety zapiaszczona,lekko wycofana,niskie rejestry podbity średni bas,mało żróznicowany,kabelek bardzo muzykalny ,lekko spowalnia dzwięk,tworzy specyficzny klimat przy słuchaniu wokali,małych składów jazzowych i muzyki akustycznej.. ...Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Okablowanie kolumny, to nie jest jakaś tam wymiana drutów wg czyjegoś widzimisię.

To ciężka praca wysokiej klasy specjalisty od okablowania, oraz specjalisty od zespołów głośnikwych.

Najlepiej w jednej osobie.

Rozumiem że kolega łączy obie te cechy we swojej skromnej osobie ?

Proponował bym solid. Maksymalna średnica 0,5 mm. I raczej miedziany, niż srebrny. Sam używam do głośników 5 X 0,12 mm; srebrzona miedź w teflonie. A robiłem próby porównawcze z solidem miedzianym, zwykłym, 0,5 mm średnicy i też było dobrze. Jedno wg. mnie jest pewne. Mała średnica; najwyżej można dać kilka równolegle (ale na pewno nie ma takiej potrzeby, a dochodzą zawsze kłopoty z idealnie tą samą długością przewodów w wiązce). Teoretycznie najlepszy byłby pojedynczy miedziany przewód jak włos, "bez średnicy", zawieszony w powietrzu, ale to mrzonka. Cała reszta to kompromisy, albo leczenie wad sprzętu właśnie kablami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki serdeczne panowie za te rady (szczególnie koledze @Karunesh - o taki opis mi właśnie chodziło!! :-)

Wszystkie sugestie biorę pod uwagę.

Srebro sc 1mm to zbyt gruba żyła ..maksymalnie stosuje 0,8mm ale kilka 0,5mm srebra 4N wystarczy można dołożyc parę cieńszych 0,3...0,2mm i będzie ok...

być może ale obawiam się w przypadku moich kolumn które są strojone nieco po jasnej stronie każde srebro może trochę mi zawadzać więc pomyślałem o dobrym miedzianym drucie. Ogólnie przeszkadza mi to że zastosowane przeze mnie srebro jest zbyt "słyszalne" w moich kolumnach więc wolałbym coś bardziej przeźroczystego. A co powiesz na temat lity miedziany drut kontra linka - bo według moich doświadczeń odpowiedniej grubości markowe lite druty (być może 0,8mm idealne) najcześciej ładnie polerują dźwięk i najczęściej nie ma mowy o zapiaszczonej górze... gorzej niestety z otwartością dźwięku - z kolei gęste linki z drobnych miedzianych drucików potrafią odmulić dźwięk - oczywiście mówię o dobrych markowych kablach.

Jeśli chodzi o przewód Audio Note AN-D jest to drugi od dołu kabelek głośnikowy,generalnie gra dużym nasyconym dżwiękiem z wyeksponowana średnicą,góra pasma niestety zapiaszczona,lekko wycofana,niskie rejestry podbity średni bas,mało żróznicowany,kabelek bardzo muzykalny ,lekko spowalnia dzwięk,tworzy specyficzny klimat przy słuchaniu wokali,małych składów jazzowych i muzyki akustycznej

Zapiaszczona góra nie będzie mi odpowiadać... więc szukam dalej. Karunesh - może polecisz coś godnego uwagi z miedzianych kabli biorąc pod uwagę moje preferencje. AN-D niby dedykowany co okablowania wewnętrznego głośników ale zastanawiam się - może inny przewód z oferty Audio Note nada się lepiej do tego celu? (chyba jednak miedziany bo raczej nie mam już ochoty stosować czystego srebra)

Co powiecie panowie o taśmach Goertz Flatwire

Ukryta Zawartość

czy ktoś stosował do kolumn któryś kabel Cardasa dostępny w ofercie na tej stronie?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

być może ale obawiam się w przypadku moich kolumn które są strojone nieco po jasnej stronie każde srebro może trochę mi zawadzać więc pomyślałem o dobrym miedzianym drucie. Ogólnie przeszkadza mi to że zastosowane przeze mnie srebro jest zbyt "słyszalne" w moich kolumnach więc wolałbym coś bardziej przeźroczystego. A co powiesz na temat lity miedziany drut kontra linka - bo według moich doświadczeń odpowiedniej grubości markowe lite druty (być może 0,8mm idealne) najcześciej ładnie polerują dźwięk i najczęściej nie ma mowy o zapiaszczonej górze... gorzej niestety z otwartością dźwięku - z kolei gęste linki z drobnych miedzianych drucików potrafią odmulić dźwięk - oczywiście mówię o dobrych markowych kablach.

Dlatego używam rownież jako kabla głośnikowego miedzi srebrzonej ..to żyły 0,5mm każda izolowana osobno, na taki kabel składa się 7 żył...aż do 48 ośmiu włacznie w zależności od posiadanego wzmacniacza....kabel jest bardzo otwarty, dynamiczny i to bardzo.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.