Skocz do zawartości
IGNORED

[TL 3-way] jaki midi i wysoki ? (duża skuteczność, do 500zł)

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)
Ten 12" STX który podał meloV8 wygląda na bardzo dobry
też mnie miło zaskoczył. ale w sumie to jedyny kandydat

połączyc 12" TL z dobrym fullrange (np Fostex) już przy 120-150Hz, (brak walki z renonsami w TL) i do tego jakiś gwizdek powyżej 10kHz np też z Fostex FT17H lub Tonsil GDWT 9/100 (bdb głośnik, wykorzystany przez WLM w ich flagowym projekcie) będzie dobrze przy 94dB a da się wycisnąc nawet 98dB spokojnie;
odnośnie rezonansów to duży problem stanowią w 2way, w 3way pod 25cm są dość łatwe do wyeliminowania, dla 30 cm trzeba się ostro przyłożyć by je wyłapać. (dlatego nie chce się pchać w nowsze TL, nie wiem z czym wyście mili odczynienia)

90dB starczy nie przesadzajmy. Bas dla 30cm wersji (na przykładzie tosnila) był odcinany dość wysoko i nie sprawiało to problemów (oczywiście ideał to to nie był), głównie ze względu na slaby średni, Osobiście myślałem by trochę zmienić obudowę, komorę 4L średnio tonową podzielić na dwie mniejsze i w poziomie zamontować dwa głośniki mniejsze np MS-100CHQ, W dość szerokim paśmie grają dobrze więc jest możliwość lawirowania i z dołem i z górą.

wstęgi nigdy nie słuchałem ,ale tubowa góra nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, to nie jest estrada i nie gra to na świeżym powietrzu (przecież TL nie zagra) czy hali tylko w salonie.

I jeszcze żeby uniknąć niedomówień, mi nie zależy by wycisnąć 10 czy tam 15hz (szkoda budynku), 20hz przy małym spadku to jest już igła gdzie przy pomieszczeniu jakim ja dysponuje i takimi głośnikami jest to niewykonalne. Ale wolę ciche 20hz niż ich brak przy czym pasmo 30-40hz jest już całkiem przyzwoite i bardzo trudne (drogie) do osiągnięcia np dla BR.

odnośnie rezonansów to duży problem stanowią w 2way, w 3way pod 25cm są dość łatwe do wyeliminowania, dla 30 cm trzeba się ostro przyłożyć by je wyłapać. (dlatego nie chce się pchać w nowsze TL, nie wiem z czym wyście mili odczynienia

Wielkosc glosnika nie ma wplywu na rezonanse generalnie mowiac. Wszytko zalezy od dlugosci tunelu, punktu strojenia. Problemy sa takie same dla glosnikow 20 cm jak i 25cm, 30cm. Faktycznie w przypadku kolumn 3 droznych sytuacja jest nieco latwiejsza, ale tak czy owak trzeba sie z tym pomeczyc.

przy czym pasmo 30-40hz jest już całkiem przyzwoite i bardzo trudne (drogie) do osiągnięcia np dla BR.

Niby dlaczego trudne? Jesli glosnik jest optymalny do przetwarzania takich czestotliwosci w konstrukcji BR, to bez problemu zrobi sie to w BR, do tego taniej i prosciej niz TL. Analogicznie taki sam glosnik moze pracowac w obudowie TL. Ta konstrukcja jest dosc laskawa dla szerszego zakresu przetwornikow, lecz nalezy pamietac, ze inaczej buduje sie tunele dla glosnikow z niska dobrocia i inaczej dla glosnikow z wysoka.

Gość cycus12

(Konto usunięte)
Wielkosc glosnika nie ma wplywu na rezonanse generalnie mowiac. Wszytko zalezy od dlugosci tunelu, punktu strojenia. Problemy sa takie same dla glosnikow 20 cm jak i 25cm, 30cm. Faktycznie w przypadku kolumn 3 droznych sytuacja jest nieco latwiejsza, ale tak czy owak trzeba sie z tym pomeczyc.
oczywiście że tak, chciałem przez to powiedzieć że ogólnie ogarniamy najpopularniejsze problemy związane z tym typem obudów (dlatego tak kurczowo się tego trzymam), nawet konstrukcje 2 drożne grały całkiem nieźle ale były tam częstotliwości nad którymi byłoby trzeba popracować (przy prawie zerowym wygłuszeniu, głośnik nowej generacji obudowa zmodyfikowana względem oryginału).

Niby dlaczego trudne? Jesli glosnik jest optymalny do przetwarzania takich czestotliwosci w konstrukcji BR, to bez problemu zrobi sie to w BR, do tego taniej i prosciej niz TL. Analogicznie taki sam glosnik moze pracowac w obudowie TL. Ta konstrukcja jest dosc laskawa dla szerszego zakresu przetwornikow, lecz nalezy pamietac, ze inaczej buduje sie tunele dla glosnikow z niska dobrocia i inaczej dla glosnikow z wysoka.
jasne, ale zrobienie i zestrojenie dobrego BR który zagra nisko jest bardzo bardzo trudne. BR gra inaczej ma inna charakterystykę grania która mi niezbyt pasuje (pewno przyzwyczajenie). I głośniki o których tu mówimy raczej słabo by się sprawowały.

To może zakończmy temat basu...

Gość cycus12

(Konto usunięte)

oho nagle jaka cisza. Każdy mądry cicho siedzi :P (żarcik). W całym zamieszaniu i zdenerwowaniu zapomniałem o jednej rzeczy. Prezentowane kolumny są bazą, nasza konstrukcja (dla 25 i 30cm) jest trochę inna, głośnik midi i hi są w jednej linii obok siebie a sam bas jest wyżej. Dzięki temu zyskujemy dłuższy labirynt przy tych samych gabarytach i większą punktować. Nie ma też żadnych problemów by zamontować midi nawet 16 cm.

Dziś całość została przedstawiona żonie i dostałem po łbie że chce takie kloce do domu sprowadzić, więc męczarnia zaczyna się od nowa... Poważnie zacząłem się zastanawiać nad głośnikiem 25 cm nowszej generacji, wybór większy ale wcale nie jest łatwiejszy. Swoje typy mam (monacor) ale najpierw już wspólnie z kolegą omówimy ten temat wtedy poinformuję na co padło.

Ogólnie dziękuje za zainteresowanie, szkoda trochę że w takim "klimacie". Wasze wypowiedzi dały do myślenia i rzuciły nowe światło na pewne sprawy za co też dziękuje. .

oho nagle jaka cisza. Każdy mądry cicho siedzi :P (żarcik).

głośnik midi i hi są w jednej linii obok siebie a sam bas jest wyżej. Dzięki temu zyskujemy dłuższy labirynt przy tych samych gabarytach i większą punktować.

No ciekaw jestem dlaczego taka cisza.:-)

O ile zrozumiałem to chcesz umieścić głośnik wysokotonowy i średniotonowy w poziomie jeden obok drugiego.

A o czymś takim ja interferencje w poziomie w paśmie podziału to ty słyszał? Głośnik wysokotonowy musi być nad średniotonowym lub na odwrót bo inaczej dla lewego i prawego ucha będziesz miał inne charakterystyki w paśmie podziału i inne charakterystyki dla lewej i prawej kolumny poza środkiem między kolumnami. Nie jest to dobre dla precyzji sceny. W Altusach stosowane były takie rozwiązania jak w twoim pomyśle ale w Altusach stosowano również głośniki Tonsila to chyba wiele im to już zaszkodzić nie mogło zwłaszcza że wysokotonowe musiałby być dzielone wysoko (zbyt wysoko dla tej wielkości średniotonowego) co powodowała kiepskie charakterystyki kierunkowe w podziale(dziura w podziale pod kątem).

Gość cycus12

(Konto usunięte)

biorąc pod uwagę że tyłka nikt nie ruszy zadka góra i tak zostanie tonsila.. a swoją drogą nie wiem czemu sie tak czepicie skoro za śmieszną kasę można nabyć głośnik który mimo starej tehcnlogii posiada elementy konstrukcyjne spotykane raczej w droższych konstrukcjach konkurencji, nie mówię że jest to dobre ale pewne elementy należy docenić.

Odnośnie przemieszczenia w linie było ono stosowane tylko dla tonsili głównie ze względu na gabaryt głośnika średniotonowego co przy wysokim odcięciu średniego nie wprowadzało aż tak dużej dysproporcji. Zwłaszcza że słuchało się to raczej z większych odległości. Co nie zmienia faktu że masz racje, zgodnie z teorią rozchodzenia się fal dziadkowych itd lepiej jest umieścić jedno pod drugiem (chociaż większość producentów potraktowało to przesadnie).

No ciekaw jestem dlaczego taka cisza.:-)
pewno z takiego samego powodu jak w innych tematach gdy dochodzi się do konkretu, jest albo maniactwo uwielbienia typu / marki albo błoga cisza. Nie bez powodu rozmowy się kończą gdy ktoś powie "a na forum przeczytałem....". Znawcą audio nie jestem, ledwie ogarniam podstawy ale jestem w stanie dostrzec masę bzdur które tu znalazłem że awantury o zwykłe placebo nie wspomnę (temat kabli to żenada). W moim fachu jest bardzo dużo materiałów w internecie (pomijając fora) ale zaledwie 30-40% stanowi jakieś odwzorowanie prawdy i sensu.

I jeszcze odnośnie basu, wczoraj miałem u siebie sub ASW 600, cena ~2000 zł czy jest dobry ? na pewno nie jest zły, czy słyszę różnice przy tonsilu za 140 zł ? nie , no może tak sub się czasem gubił (i tak dobrze żę zagrał), bas owszem był trochę głębszy ale na tym koniec..

EOT

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Panowie winny jestem przeprosiny, tak drążyłem temat aż wyszło że owy kolega chyba miał więcej szczęścia niż wiedzy budując kolumny. Niestety projekt upadł ponieważ nie ma go koto zrealizować, o ile sama TL;ka nie jest taka skomplikowana to ja jestem za slaby i nie znam ogólnych podstaw.

Jeśli chodzi o dobór głośnika basowego to tylko @witek_z miał racje. W lekturze potwierdzili też że słabe głośniki grają dość dobrze, zazwyczaj nie mając szans w BR, close.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.