Skocz do zawartości
IGNORED

Co to jest szczęście?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tak na wyciągnięcie ręki ? Dużo zależy od nas , to fakt ale nie do końca . I nie żebym chciał się z Tobą Dess droczyć czy przekomarzać ale rzeczywistość , która nas otacza nie sprzyja szczęściu .

Piotr

Od nas, to zależy co najwyżej ocena np. jestem szczęśliwy bo mam te hifi, jestem szczęśliwy bo zbieram na hiend, jestem szczęśliwy bo znalazłem robaka, jestem szczęśliwy bo osiągnąłem tyle, że powinienem być...a nawet jestem szczęśliwy bo nie muszę czegoś robić, znosić...

Jest takie śmieszne dążenie aby czuć się dobrze, szczęście się to nazywa, kiedy się udaje.

Szczęścia jest całkiem sporo.

Tylko należy je dostrzec. Mamy zdrowe nogi, możemy chodzić. Widzimy, słyszymy, bomby nie lecą nam na głowy, spotykamy się z przyjaciółmi, dzieci zdrowo rosną...

Jakie to wielkie szczęście. I nawet tak jakby bez wysiłku.

Ludzie to dziwny gatunek.

23031970 - fajnie ,dodałbym - zachowując równowagę , żeby nie popaść w skrajności , to chyba najważniejsze , również z rozwojem osobistym nie można przesadzić po gdzie wtedy pojawi się życie , przecież to nie tylko pitolenie o wzniosłych ideałach ;).

A co z bratem bliźniakiem szczęścia- strachem ?

Rodzi nam się syn, z którego to bardzo się cieszymy. A zaraz potem strach, czy mu się aby nic w życiu złego nie przytrafi. Kupujemy wymarzony samochód i już strach, czy w nocy nie odjedzie z parkingu bez nas.

Zdrowie dziecka to chyba najwyższa wartość , kiedy jest chore trudno mówić o pogodzie ducha , można wówczas starać się jak najlepiej po to żeby wiedzieć że robię ile mogę i nie mogę sobie nic zarzucić to trudne. Auto no cóż jak będą mieli mi zawinąć to i tak zawiną , nie mam na to wpływu więc się nie boję , jak zawiną to się wku....ie ale teraz nie myślę o tym. Reszta , to niemal wszystko opiera się na strachu , każdy mówi co mamy robić bo inaczej ... da po łapach. Politycy ,farmacje, media , propagandy w celu zarobkowym , w zeszłym roku ogórki, cukier , ostatnio jajka , takich przykładów można by wymieniać na pęczki , szczepionki na różne cuda . Podział na dziwki i świętych i to przez ludzi którzy przykładem nie świecą . Nie rób tego czy tamtego , kup to czy tamto będziesz szczęśliwy , będą Cię szanować ( jak nie to nie) Od wiosny schudnij , przytyj i tak w kółko. Nawet tu , słuchaj muzyki na tym i tak będziesz zadowolony... Moim zdaniem świadomość daje wolność a wolność daje poczucie szczęścia. Pozdrawiam.

A że nikt z nas nie jest tak do końca wolny , to też nikt z nas nie jest tak do końca szczęśliwy . Podwyższony poziom endorfiny jest sprawcą szczęścia , może warto go podwyższyć ?

A tak na serio , to poczucie szczęścia jest kwestią indywidualnie uwarunkowaną . Ludzie , którzy kochają i są kochani zwykle bywają szczęśliwi i tu jest chyba recepta na szczęście ? Choć , co smutne żadna idylla nie trwa wiecznie !

Piotr

Endorfiny to sprawca radości więc krótko trwałego stanu , nawet jak robimy zakupy to się wydzielają :) Co do kochania i bycia kochanym, zgadzam się w stu procentach , w pierwszym poście pisałem że jeżeli to nie prawda uniwersalna (chociaż ja odważę się powiedzieć że jest !) to bardzo często się sprawdza , kto doświadczył ten już wie :)

A wolność wiadomo , moja kończy się wtedy gdy odbiera ją komuś , życie to nieustanne wybory , mnóstwo kompromisów i sztuka polega na tym żeby umieć wybierać właściwie , to już droga każdego z nas , każdy może inaczej ale wszystkie prowadzą do tego samego celu , trzeba to odnaleźć i na pewno nie w spocie reklamowym ;)

Uważam , że miłość jest zjawiskiem uniwersalnym i ponadczasowym tak jak dziesięcioro przykazań i gdyby każdy z nas naprawdę ich przestrzegał , to nie tylko świat byłby o wiele lepszy ale wszyscy bylibyśmy szczęśliwsi . Tak jak zauważył jeden mędrzec , to co nas odróżnia od zwierząt to właśnie 10 przykazań , mądrość w nich zawarta jest tak fundamentalna , uniwersalna , ponadczasowa i prosta aby każdy człowiek mógł ją zrozumieć , że gdyby przyjąć iż nie pochodzi od Boga , to dla mądrości zawartej w dekalogu warto ją przyjąć do swojego serca .

Piotr

„- Co więc teraz zrobić? Dokąd mam pójść? – A kogo to obchodzi! – wrzasnął radośnie. – Głupiec jest szczęśliwy kiedy jego pragnienia zostaną zaspokojone. Wojownik jest szczęśliwy bez żadnego powodu.”

"Siła spokoju" (film) , lub "Droga miłującego pokój wojownika" (książka) .

Mogę podpowiedzieć że film jest lekki , nie specjalnie trudny (chociaż po dłuższym czasie , rozumiem więcej z niego ;) Nie da sam odpowiedzi ale może dać kilka wskazówek , rozumiem że wielu ma mało czasu , dlatego może właśnie film. Kto wie może będzie początkiem na tej drodze , jej fenomen to to że nic nie trzeba , można chcieć lub nie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.