Skocz do zawartości
IGNORED

Darmowe festiwale muzyczne i koncerty.

maka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też jeszcze nie rzuciłem pracy, ale się do tego już od kilku lat przymierzam... ;-D

stempur, jak zdrowie pozwoli, to pojawię sie przy budce akustyka na Kronos Quartet ;-) Jakby co bedziemy sie "zdzwaniać" ;-) Dementuję też pogłoski, jakie pojawiły się w tym wątku nt. moich rzekomych płytowych dokonań i debiutów - to są tak zwane "fakty nieprawdziwe" ;-D Ale faktycznie na koncercie p. Cohena byłem "w kratkę' ;-)

Taaaa... nasz "forumowy kaowiec" popełnił dramatyczny błąd; otóż - drodzy państwo - obraził się na muzyków, na których występ sam zapraszał forumowiczów ;-D I to za ich twórczość i koncert, jaki dali w stolycy ;-D No, manager muzyczny to już z niego nie wyrośnie, mehehe ;-) Ale stempur, jakbyś nie narzekał, to mi się ten koncert podobał... a juz szczególnie miło było... po koncercie ;-p

Witam.

Coz zdecydowanie bardziej podobal mi sie poczatek koncertu niz interpretacje tworczosci Hendrixa.

Ale najmilsza czascia koncertu byl wieczor po koncercie :-)

Darcy, Gutten, Krzych z kolega - bardzo dziekuje za mily wieczor przy piwku. Oby czesciej.

Swoja droga znawcow poprosze o jakas liste starszych plyt Qronos Quartet gdzie jeszcze nieurzywali tyle elektroniki :)

Dzień dobry

Wczoraj byłem na koncercie Kronos Quarte w Królikarni. I są dwa wyjścia:

1. Czterech znakomitych muzyków pokazało, jak w piękny sposób można łączyć klasyczną maestrię wykonawczą z elektronicznymi brzmieniami i samplami oraz z etnicznym wpływami z całego świata. Dali dowód na to, że nawet rockowe utwory Hendrixa mogą zabrzmieć interesująco. Nie dali się ponieść tanim emocjom ani prostymm chwytom scenicznym - zachowali umiar i dżentelmeński dystans do prezentowanej muzyki pozwalający skupić się na dźwiękam a nie tanim scenicznym szoł.

2. Czetrech znudzonych muzyków dało popis nudy i beznadziejnego eklektyzmu. Zagrali bez żadnych emocji, bez życia i zaangażowania. Mina altowiolisty i kamienna twarz młodego wiolonczelisty mówią same za siebie. Koncert nie miał absolutnie żadnej dramaturgii, po prostu zestaw przypadkowych utworów od sasa do lasa, od Hendroxa do Góreckiego, od hinuskich czy arabskich melodii po przeróbkę Sigor Ros. Nie wystarczy zagrać Foxy Lady żeby nie porwać. Użycie elektroniki w taki spoób, jak zrobił Kronos zawsze mnie irytuje: sample i loopy zastosowano nie po to, uzykać ciekawy efekt brzmieniowy tylko w celu dodania kolejnych dźwięków. Najbardziej podobało mi się, jak zagrali chyba ze dwa utwory "soute", bez tych wszystkich krzemowych pierdoł.

I teraz dalej są dwa wyjścia:

1. Albo jestem prostaczkiem z Kociewa, co się nie zna na wielkiej szuce, nie rozumie współczesnej muzyki i już...

2. ...albo ten wczorajszy koncert to zwykła chała i sam fakt, że gra WIELKI wykonawca nie gwarantuje muzycznego wydarzenia. Wasze wpisy powyżej skłaniają mnie właśnie ku teh wersji :-)

A teraz najważniejsze!

Bardzo miło było się z Wami spotkać! Jednocześnie chciałbym przeprosić, że to ja byłem inicjatorem naszego wypadu na ten... kontrowersyjny koncert. Następnym razem zapraszam na coś lepszego. Może sobotni jazz na starówce? Wystąpi reaktywowany The Quartet, czyli polski, klasyczne dżezik na dobrym poziomie. Choć jeszcze nie wiem, czy dam radę przyjść bo rodzinne plany na sobotę jeszcez nie sprecyzowane. Zazdroszczę Wam też pokoncertowego piwka...

Pozdrawiam uczestników Kronosa

Stempur

PS. Maka nie przybył:-( Nie ma zdjęć :-(

Stempur, są jeszcze dwa wyjścia. Po kontrowersyjnym koncercie można:

1. Iść do domu i czytać gazetę.

2. Iść z kolegami i koleżanką do knajpki, aby pogadać o niekontrolowanym basie. ;-)

Mam nadzieję, że następnym razem do nas dołączysz, bo - jak sam widzisz po wpisach Krzycha i larsona - spędziliśmy bardzo miły wieczór po koncercie.

Krzych, pozdrów koniecznie kolegę. :) Zapamiętałam uroczy fragment naszej rozmowy:

- Ty również jesteś z forum? - pytam kolegę Krzycha.

- Nie, z Kołobrzegu - odpowiedział kolega. I był jedynym, który podczas koncertu nie narzekał na niekontrolowany bas. ;-)

Darcy

Nawet nie wiesz, jak wam zazdrościłem tego piwa! Czytełem - ze zrozumieniem, dokładnie, od deski do deski, nawet zielone i żółte strony - całę "Rzep". Darcy, powiedz szczerze, przeczytałaś kiedyś CAŁA "Rzepę" :-) Ja to robię tylko raz na cztery tygodnie, kiedy jestem oceniającym.

Następnym rezem stawię się stuprocentowo!

Pozdrowienia, Stempur

PS. A ja jestem i z forum, i ze Starogardu

stempur, 20 Lip 2006, 13:22

>Nie dali się ponieść ..... emocjom

Jeżeli nie dali się ponieść emocjom, to żadni z nich jazzmani. Dobrze, że zapomniałem o tym koncercie.

A w sobotę na Starówkę iść trzeba. Tam emocje powinny być. The Quartet był niewątpliwie jednym z najlepszych i najbardziej emocjonalnie grających zespołów w historii polskiego jazzu.

Odpowiem hurtem ;-)

-> stempur, nie desperuj, bywałem już na gorszych koncertach, Zbig ma rację - ze sceny wiało profesjonalizmem, a Ty dramatyzowałeś na widowni ;-D

-> Darcy, gutten, larson3 oraz Artur (jeśli czyta ;-)

Dziękuję za miły wieczór po koncercie; oczywiścię przy najbliższej okazji pozdrowię kolegę Artura "z Kołobrzegu a nie z forum" A tak naprawdę to on jest obecnie z Wrocławia ;-D

stempur - Ty czytałes, czy pisałeś tę gazetę, bo już nie kumam? Bo chyba nie oceniałeś tego, co sam napisałeś... W ogóle ciekawą masz robotę ;-D Tak czy inaczej my wówczas piliśmy naprawdę "duże piwo" ;-)

Zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sobotę, 22 lipca na Starym Rynku koncert The Quartet (tym razem bez Kronos w nazwie;-D ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś z forum się wybiera? ;-)

Ukryta Zawartość

29 lipca 2006 roku o godz. 19:00 na terenie Muzeum Powstania Warszawskiego odbedzie się bezpłatny koncert.

Wystąpią artysci:

Bauagan Mistrzów

Dj Mk Fever i Dj Krime

O.S.T.R.

Fisz Emade Tworzywo

Marysia Sadowska

Grzech Piotrowski Kwartet

Wstęp wolny

Pozdr.

Witam

Ja niestety dopiera za tydzień. W tę sobote bedę na wsi piłzimne piwo i zajadał sałatki, bo na grila chyba za gorąco. Ale koncert zapowiada sie fajnie - o ile pamietam ma grać zespół francuskiego bandeonisty...

Pozdrowienia Stempur

Koncert Richarda Galliano bardzo fajny. Na długo zapadnie mi na pewno w pamięci przedkoncertowa zapowiedź dyżurnej blondynki dotycząca korzeni muzycznych artysty:

"ale największe wrażenie wywarło na nim spotkanie z Astorem Pajacolą"

Do Darcy szkoda że nie przeczytałem wcześniej na forum że się wybierasz byliśmy w kilka osób ( chociaż z forum nikogo nie spotkałem)

Byłem na koncercie na starówce na Richardzie Galliano i muzyka choc mi sie podobała, nie porwała mnie. Skład instrumentalny bardzo fajny ale jakoś tak bez powiewiu czegoś ...sam nie wiem...

Zdecydowanie bardziej podobały mi się koncerty WSJD w Fabryce Trzciny pod nazwa Weekend Szwajcarski...z grali z jajem i fantastycznie. Warunku odsłuchowe wyśmienite ( jeśli chodzi o wielkość sali i kontakt z wykonawcami ;-D)

Zdecydowanie polecam te miejsce ;-D

Ja pewnie będę też, ale obawiam się, że wszyscy możemy w trakcie koncertu być zajęci myślami na temat: "jak dobrze brzmiałoby to w jakieś kameralnej sali". Gwyneth Herbert śpiewa bardzo dobrze, ale na estradzie na placu .....hmmm????

Chciałbym przekonać się, że nie miałem racji.

• 2 tygodnie później...

wlasnie wrociliem ze znakomitego koncertu - zgodnie z tematem - darmowego. w tygmoncie zagral RGG. rewelacja. na plycie rgg klimaty ecm-owe, ale na koncercie przewaga ogniscie zagranych standardow. to naprawde swietny mlody zespol. bede im kibicowac i mam nadzieje, ze znajda dobry kanal dystrybucji dla siebie oraz zdobeda dobrego producenta, ktory zadba o reklame. bo muzycznie nic im nie brakuje. niedlugo powinna ukazac sie ich trzecia plyta. na razie dostepna jest druga pt straight story.

• 2 tygodnie później...

Witam

W sobotę ostatni koncert z cyklu Jazz na Starówce zapowiada się smakowicie ? zagra trio pianisty Johna Taylora, a w składzie jest znakomity basista Pale Danielsson, na perkusji Martin France. Początek na rynku o godz. 19. Ja będę na 90 proc. To co, robimy forumowe słuchanie fajnego jazzu?

Pozdrawiam Stempur

VI FESTIWAL SINFONIA VARSOVIA SWOJEMU MIASTU 1 - 17 rześnia 2006

Dyrektor Artystyczny Festiwalu - Franciszek Wybrańczyk

1. 09. 2006 – piątek, godz. 19.30 - Katedra Diecezji Warszawsko-Praskiej p.w. św. Floriana , ul. Floriańska 3 - INAUGURACJA FESTIWALU

Program:

L. van Beethoven: Uwertura Egmont op. 84, V Symfonia c-moll op. 67

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Jacek Kaspszyk – dyrygent

2. 09. 2006 – sobota, godz. 17.00 - Park przy Muzeum KRÓLIKARNIA , ul. Puławska 113a - KONCERT Z OKAZJI JUBILEUSZU 70 – LECIA MAESTRO JERZEGO MAKSYMIUKA

Program:

Hector Berlioz: Bal, II część Symfonii fantastycznej op. 14

Gustave Charpentier: Aria Luizy De puis le jour z opery Luiza

Giuseppe Verdi: Aria Germonta Di provenza al sor z II aktu opery Traviata

Paul Dukas: Scherzo symfoniczne Uczeń czarnoksiężnika

Charles Gounod: Aria Julii Ah! Je veux vievre z opery Romeo i Julia

Georges Bizet: Kuplety Torreadora z II aktu opery Carmen

Maurice Ravel: Bolero

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Jerzy Maksymiuk – dyrygent, Iwona Hossa – sopran, Adam Kruszewski – baryton, Radosław Mleczko – prowadzenie koncertu

wstęp wolny

3.09. 2006 – niedziela, godz. 14.00 - Kościół Najświętszej Marii Panny Pięknej Miłości, ul. Myśliborska 100 – Warszawa/Białołęka - KONCERT Z OKAZJI OBCHODÓW ROKU MOZARTOWSKIEGO

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Uwertura do opery Don Giovanni KV 527, Koncert G-dur na flet i orkiestrę KV 313, Symfonia D-dur „Praska” KV 504

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Philippe Bernold - dyrygent/flet, Róża Światczyńska - prowadzenie koncertu

wstęp wolny

3. 09. 2006– niedziela, godz. 19.30 - Sala Koncertowa Akademii Muzycznej im. F. Chopina , ul. Okólnik 2 - KONCERT Z OKAZJI OBCHODÓW ROKU MOZARTOWSKIEGO

Program:

W. A. Mozart: Uwertura do opery Don Giovanni KV 527, Koncert G-dur na flet i orkiestrę KV 313, Divertimento F-dur KV 138, Symfonia D-dur „Praska” KV 504

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Philippe Bernold - dyrygent/flet, Róża Światczyńska - prowadzenie koncertu

Bezpłatne bilety do odbioru w Akademii Muzycznej: 30.08.06 – 2.09.06 w godz. 14. 00 – 18. 00 i w dniu koncertu od godz. 18. 00

4. 09. 2006 – poniedziałek, godz. 19. 00 - Ośrodek Działań Twórczych - Filia Domu Kultury Włochy, ul. 1go sierpnia 36a - KONCERT MUZYKI POLSKIEJ

Program:

K. Kurpiński: Koncert B-dur na klarnet i orkiestrę

H. Wieniawski: I Koncert skrzypcowy fis–moll op.14

St. Moniuszko: Bajka Uwertura fantastyczna na orkiestrę

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Iwona Sowińska – dyrygent, Aleksander Romański – klarnet, Wojciech Pławner – skrzypce, Róża Światczyńska - prowadzenie koncertu

Bezpłatne karty wstępu do odbioru w Ośrodku Działań Twórczych: 31. 08. 06 – 1. 09. 06 w godz. 13. 00 – 18. 00 i w dniu koncertu od godz. 13. 00

6. 09. 2006 – środa, godz. 20.00 - Kościół bł. Władysława z Gielniowa, ul. Przy Bażantarni 3 - KONCERT SOLISTÓW ORKIESTRY SINFONIA VARSOVIA

Program:

W. A. Mozart: Uwertura do opery Wesele Figara KV 492

A. Vivaldi: Koncert a-moll na fagot, smyczki i b. c. F.VIII 7

L. van Beethoven: Romanze F-dur na skrzypce i orkiestrę, op. 50

J. Haydn: Koncert Es-dur na trąbkę i orkiestrę Hob. VIIe /1

S. Mercadante: Koncert e-moll na flet i orkiestrę op. 57

P.Sarasate: Romans andaluzyjski na skrzypce i orkiestrę

G. Rossini: Uwertura do opery Włoszka w Algierze

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Jakub Haufa – skrzypce/koncertmistrz, Andrzej Krzyżanowski – flet, Zbigniew Płużek – fagot, Artur Gadzała – skrzypce, Jakub Waszczeniuk – trąbka, Paweł Gadzina – skrzypce, Monika Raczyńska – klawesyn, Róża Światczyńska - prowadzenie koncertu

wstęp wolny

17. 09. 2006 – niedziela, godz. 19.00 - Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej, ul. Jasna 5 - KONCERT FINAŁOWY VI FESTIWALU

Program:

Krzysztof Penderecki: II Koncert skrzypcowy „Metamorfozy”

D. Szostakowicz: Symfonia Kameralna c-moll op. 110a

S. Prokofiew: Symfonia D-dur ”Klasyczna” op. 25

Wykonawcy: Orkiestra Sinfonia Varsovia, Krzysztof Penderecki – dyrygent, Jakub Haufa – skrzypce, Jolanta Fajkowska – prowadzenie koncertu

Bezpłatne bilety do odbioru w Filharmonii Narodowej: 11. 09. 06 – 15. 09. 06 w godz. 10. 00 – 14. 00 i 15. 00 – 18. 30, 16. 09. 06 w godz. 10. 00 – 14. 00 i w dniu koncertu od godz. 18. 00

Więcej info

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Warszawa, Pole Mokotowskie, poniedziałek 3.09.2006 godz 17:00.

Koncert, wystąpią:

T.Love, Myslovitz, Fisz, Sofa, O.S.T.R., Emade, Mateusz Pospieszalski, Marek Pospieszalski, Iza Kowalewska, Tomek Duda, Jurek Zagórski, Budyń, Staszek Wróbel, Envee, Pablo Hudini.

Wstęp wolny.

Pozdr.

02.09.2006 r. Warszawa, Plac Teatralny godz. 20:00

Koncert "Tomasz Stańko i Goście".

Poza kwartetem Tomasz Stańko w składzie:

trąbka sam mistrz,

perkusista Michał Miśkiewicz,

kontrabasista Sławomir Kurkiewicz,

pianista Marcin Wasilewski

wystąpią jego goście:

Marek Napiórkowski,

Joakim Milder,

Leszek Możdżer,

Dorota Miśkiewicz,

Edyta Bartosiewicz.

Muzycy zaprezentują repertuar obejmujący muzykę od własnych kompozycji Tomasza Stańki, poprzez utwory Krzysztofa Komedy, po słynne standardy światowe, takie jak "So What" Milesa Davisa. Zostaną one zaprezentowane w niezwykłych, oryginalnych aranżacjach.

Wstęp wolny.

Pozdr.

Warszawa, ul Nowy Świat, sobota 9 września, godz.17:00.

Odbędzie się koncert Leszka Możdzera i Nany Vasconcelos.

Więcej info

Ukryta Zawartość

Wstęp wolny

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Napisałem tekścik na temat bezpłatnych koncertów w Wawie w ten weekend i chciałem go wysłać. Z chwilą naciśnięcia przycisku "Dodaj wpis" cały tekst wcieło. Ludzie! Tak nie można pracować :-( Drugi raz niechce mnie się tego pisać. Jedynie wspomnę, że w ten weekend w Wawie bezpłatnie wystapią: Duran Duran, , Lombard, BoneyM, Myslovitz, Elektryczne Gitary i Szwagierkolaska.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.