Skocz do zawartości
IGNORED

Darmowe festiwale muzyczne i koncerty.

maka

Rekomendowane odpowiedzi

A może byście wybrali się do Tygmonta też dziś?

Mówili mi, że Artur Dutkiewicz z Darkiem Oleszkiewiczem też grają nieźle. Warto zrobić porównanie ze znakomitym RGG.

Nie doczytalem poprzednich wpisow - przepraszam. Stempur - ja bede dzisiaj z malzonka, moze wpadnie mamz, z tego co wiem broy wybral spiew ptakow w okolicznosciach przyrody

Byłem na RGG w piątek. Słuchałem ich pierwszy raz, bardzo pozytywne odczucia. Niestety dla słuchających muzyki, w piątki i soboty publika w Tygmoncie jest bardziej "konsumpcyjna".

Mówisz Stempur, że wywiozła cię za miasto, może do Płocka :-) . Tam w sobotę odbył się na Starym Rynku bardzo przyjemny koncert popowego (jak piszą na stronie Diapazon-u) zespołu francuskiego trębacza Erika Truffaz. Życzyłbym sobie więcej takich darmowych koncertów. Przed nim wystąpiła Aga Zaryan z trio Michała Tokaja.

Pozdr.

Witaj Maka

Byłem nad Pilicą, gdzie słuchałem ptaszyn i grzmotów burzy...

Szkoda, że nie posłuchałem tego RGG.

A ta najnowsza Zaryan z muzyką z powstańczej płyty zupełnie mi sie nie podoba. Choć obie wcześniej slucgham z przyjemnością.

Pozdrowienia Stempur

Rgg w sobote bylo w swietnej formie. Nie zagrali milo i przyjemnie (choc bylo czasem lirycznie) tylko z wielkim drivem i energetycznie. Szkoda, ze nie nagrali tego koncertu, bo to bylo swietne europejskie granie.

Stempur, w Akwarium piwka to się nie napijesz :-( brak koncesji. Tak przynajmniej było trzy dni temu. A i wejściówki nie tanie (ostatnio 35 zł). Na Jazz na Starówce pewnie będę.

Pozdr.

PS. Gdybyś się wybrał na Jagodzińskiego, to napisz coś o cenie wejściówki. Ciekawi mnie jaka jest tendencja.

Herbaty to ci u nich dostatek. Mają oddzielną kartę herbacianą, a w niej herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Żeby trochę pokwękać, to brak w Akwarium tzw. herbat owocowych, ale może wkrótce uzupełnią. Konkluzja, jest to lokal dla abstynentów alkoholowych i jednocześnie smakoszy herbat, no i jeszcze fanów jazzu.

Pozdr.

Herbaty to ci u nich dostatek. Mają oddzielną kartę herbacianą, a w niej herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Żeby trochę pokwękać, to brak w Akwarium tzw. herbat owocowych, ale może wkrótce uzupełnią. Konkluzja, jest to lokal dla abstynentów alkoholowych i jednocześnie smakoszy herbat, no i jeszcze fanów jazzu.

Pozdr.

Koncert Jagodzińskiego w Akwarium w sobotę jest za darmo ? tak przynajmniej wynika z informacji nadesłanych prze miasto st. Warszawę, które jest ponoć współorganizatorem koncertu. Wystąpi także pianista Makato Ozone.

Pozdrawiam Stempur

PS. Zamias herbaty wezmę colę lub sok

parmenides, 14 Sie 2007, 13:07

>Rgg w sobote bylo w swietnej formie. ...... Szkoda, ze nie nagrali tego koncertu, bo to bylo swietne

>europejskie granie.

Efekt tego nagrania byłby nienajlepszy, gdyż słychać byłoby na nim ok. 10-osobowe towarzystwo siedzące przy estradzie i gadajace bez umiaru podczas koncertu. Perkusista starał się to gadanie zagłuszyć waląc solówki bez specjalnego związku z klimatem poszczególnych utworów, ale efekt jego starań był mizerny.

Niestety gadatliwość biesiadowiczów to ogromna wada darmowych koncertów w Tygmoncie. Po jednym z takich koncertów, kiedy podpity znany z głośnego mówienia i obfitej tuszy polityk usiłował zagłuszyć trio Herdzina, zastanawiałem się nad utworzeniem na forum czarnej listy koncertowych chamów.

Tym razem wybrałem się - wraz forumowym kolegą Stempurem - do klubu Akwarium, a w nim na koncert Andrzeja Jagodzińskiego, za free, na koszt m.st. Warszawy w ramach projektu "Warszawa - miasto Chopina". Koncert trio jak zawsze na wysokim poziomie, widziałem ich wielokrotnie w warszawskim klubie „Tygmont” - zawodowcy. Po nich wystąpił japoński pianista jazzowy Makoto Ozone, który zagrał wraz z młodymi polskimi jazzmenami Radkiem Nowickim, Sławkiem Kurkiewiczem i Michałem Miśkiewiczem. Poprzedniego dnia Ozone grał w warszawskiej filharmonii obok Tomasza Stańki. To tłumaczy obecność mistrza na wczorajszym koncercie w Akwarium. No cóż, gra Makoto Ozon nie specjalnie przypadła mnie do gustu. Nie chodzi tu o technikę, a o repertuar. Nic ciekawego, każdy inny kwartet mógłby to zagrać. Solówka pianisty, saksofonisty , kontrabasisty i wreszcie perkusisty. I tak cały czas. Nie znoszę tego. Jedynie w bisie usłuszałem jakieś odniesienie do Chopina.

Cóż, sam klub Akwarium nie ma jeszcze koncesji na alkohol. Ma to dobre strony – drinki były za darmo. To znaczy alkohol w drinku był za darmo, a za wypełniacz (np.cola ) trzeba było zapłacić. Wentylacja działa, nagłośnienie też.

Pozdr.

Gra Andrzej Jagodziński Trio w klubie Akwarium (fot. z telefonu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

A mi się tam Pan japończyk podobał. Nie było oczywiście mowy o przemyślanym występie z jakimś pomysłem na muzykę - to było w końcu coś w rodzaju jam session. Ale kilka razy wszyscy na scenie łapali porozumienie i wychodziły całkiem fajne rzeczy. No i ta gorzałka i łyski za darmoszką... A ja byłem samochodem :-(((

A z maką mieliśmy po koncercie takie przemyślenia, że bardzo mało osób przychodzi na darmowe, fajne koncerty. Szkoda....

Pozdrowienia Stempur

Polecam piątkowy i sobotni koncert w Tygmoncie (24-25.08.07).

Wystąpi krakowska formacja trębacza Tomasza Kudyka.

Szczegóły poniżej:

godz. 20:00 - Wystąpi "Tomasz Kudyk & New Bone" (Tomasz Kudyk - tp, Marcin Ślusarczyk - as, Joanna Gajda - p, Maciej Adamczak - b, Arek Skolik - dr). Wstęp wolny.

Polecam także sobotni koncert na Rynku Starego Miasta w Warszawie (25 sierpnia 2007, godz.19:00)

Wystąpi Caecilie Norby (Dania) & Lars Danielsson Trio (Szwecja).

Pozdr.

Mari Boine i Vicente Amigo w Polsce, do tego za free.

W dniach 8-16.09.2007 odbędzie się w Warszawie „III Festiwal Warszawski Skrzyżowanie Kultur”. Zdecydowana większość koncertów za darmo.

8.09.2007 godz. 19

Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Narodowej (Polska), TEKA (Węgry)

Filharmonia Narodowa, ul. Jasna 5, bilet 10 zł

9.09.2007 godz. 19

FAIZ ALI FAIZ (Pakistan) DEQUENDO/CHICUELO (Hiszpania)

namiot koncertowy przy PKiN, wstęp wolny

10.09.2007 godz. 19

KAPELA TAFIJCZUKÓW (Huculszczyzna, Ukraina), zespół IZA (Rumunia), zespół FANFARE SAVALE (Rumunia)

11.09.2007 godz. 19

DAZKARIEH (Portugalia), KAPELA ze WSI WARSZAWA (Polska)

12.09.2007 godz. 19

MARI BOINE (Norwegia)

namiot koncertowy przy PKiN, bilet 10 zł

13.09.2007 godz. 19

- koncert z udziałem MUZYKÓW Z IRANU: zespół CZEKAD, w skladzie: Mohammad Rasouli - ney (flet); Roozbeh Asadiyan - kamanche, śpiew; Hooshang Farahani - tar, śpiew; Shahbaz Shahinpor - santur, śpiew; Alireza Javaheri - tombak, santur basowy oraz Bahram Sarang - wokal i solista Hoosein Hamidi grający na ludowych instrumentach dętych - zurna, duduk, sutak, koszme

- oraz Toy Vivo Trio (Izrael)

- oraz Toy Vivo Trio (Izrael)

14.09.2007 godz. 19

MoZuluArt Group (Zimbabwe)

Teatr ROMA, ul. Nowogrodzka 45, impreza biletowana

godz. 19

AMAZONES OF GUINEA (Gwinea)

15.09.2007 godz. 19

TRILOK GURTU / ARKE STRING QUARTET (Indie / Włochy)

Teatr ROMA, ul. Nowogrodzka 45, impreza biletowana

godz. 19

VICENTE AMIGO (Hiszpania)

16.09.2007 godz. 19

MOSCOW ART TRIO (Rosja/Norwegia), HUUN-HUUR-TU (Tuwa), ANGELITE The Bulgarian Voices (Bułgaria)

Pełny program:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś nie za bardzo lubi Boba Geldofa i Lacha Janerkę, to ma alternatywę na muzyczne spędzenie czasu w najbliższy weekend. W dniach 1-2 września 2007 w Warszawie naprzeciwko Pomnika Powstania w Getcie Warszawskim (dojazd: autobusy 180, 111) odbędzie się:

Mizrach - Festiwal muzyki na trawie przed OHEL-em. Festiwal jest częścią programu Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera (program:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

PROGRAM FESTIWALU:

1 września 19.30

Raphael Rogiński, Macin Oleś, Paweł Szpura / żydowska muzyka religijna

Bracia Olesie / muzyka sefardyjska

Ścianka / muzyczne interpretacje prozy Brunona Schulza

2 września 19.30

Shofar / muzyka inspirowana tradycją chasydzką

Mitch & Mitch / kompozycje Johna Zorna

Pink Freud / socjalistyczne pieśni żydowskie

WSTĘP WOLNY

Może być ciekawie . . . . choć nie musi :-)

Więcej info

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuba Sienkiewicz i zespół "Elektryczne Gitary" wystąpią już w najbliższą niedzielę tj. 2 września 2007r. o godz. 20:00 na festynie w Dzielnicy Włochy kończącym wakacje. Koncert odbędzie się w Centrum Kultury i Rekreacji im. Marka Kotańskiego przy ul. 1 Sierpnia (najdogodniejsze dojście od przystanku PKP Rakowiec przy Al. Krakowskiej).

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W sobotę 08.09.2007 o godz.19:00

Grupa Perfect z orkiestrą symfoniczną zagrają na terenie boiska szkolnego przy Zespole Szkół nr 79, ul. Wiertnicza 26 w Warszawie (Wilanów).

Ukryta Zawartość

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

W najbliższy weekend, 8 - 9 września, na Polu Mokotowskim w Warszawie odbędzie się festyn edukacyjny „Bądź bezpieczny w mieście”. Podczas imprezy wystąpią między innymi.

sobota, 8 września 2007 r.

18.15 - 19.30 Koncert zespołu SOFA

20.00 - 21.45 Koncert Patrycji Markowskiej

niedziela, 9 września 2007 r.

18.15 - 19.30 Koncert zespołu GANG OLSENA

20.00 - 21.45 Koncert Tatiany Okupnik

Więcej info

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.