Skocz do zawartości
IGNORED

Po zakupie Xonar Essence STX pierwsze wrazenie i problemy niestety...

Mateusz Kira

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, na wstępie przedstawię wam pierwszy problem jaki napotkałem po zainstalowaniu karty. Wpinam do kompa, pobieram najnowsze stery i dupa blada.

Karta działa, stery tez włączone w teorii wszystko ok. testuje czy graja słuchawki ( w programie dołączonym do karty) jest git, przełączam głośniki, tez ok. Włączam foobara i coś nie gra.

Muzyka inna, sucha, inne playery, to samo. Co się okazuje: cały system Windows i wszystkie programy razem z nim puszczają dźwięk bezpośrednio na kartę, omijając program nią sterujący, efekty, eq, analizer pasma, pro logic, nic nie działa. Jakby nic nie grało. Dźwięk słyszę ale oprogramowanie karty echo. No idzie się wkur... -zdenerwować...

Dodatkowo po każdym włączeniu Foobar2000 każe mi wybrać poprawne urządzenie audio - do wyboru "null", "primary sound driver", i "speakers (Asus xonar essence blablabla...)"

Jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Bo przekopałem chyba wszystkie możliwe katy w moim kompie związane z audio i zero efektu...

Konfiguracja kompa:

SYSTEM; M$ Windows 7 Ultimate x64

Płyta: gigabyte ga-990fxa-ud3

RAM: 8GB DDR3

GPU: 2x Gainward GTS 450 sli

PSU: OCZ Fatality 750W

HDD: 80GB system + 750GB RAID0 + 140GB RAID0

AUDIO: Asus Xonar Essence STX

+ słuchawki Sennheiser HD 598

sprawdź czy w windowsie (głośniczek -> urządzenia do odtwarzania -> xonar -> właściwości -> zaawansowane) jest ustawiony odpowiedni tryb. Jak jest 16bit 44/48 to dźwięk będzie miał szumy na bodajże -80dB (o ile dobrze pamiętam) więc trzeba zmienić na 24bit. Imho do wystarczy 44KHz. W panelu karty też daj 44KHz i powinno wszystko być dobrze.

sterowniki najnowsze ze strony Asusa?

No wiec jest efekt: Wszystko działa ale traci się 192kHz i zostaje 48kHz, efekty które daje programik od asusa nie wiem jak w grach czy filmach ale dla muzyki są najwyższej średnie, podbicie basu to kupa śmiechu, ale poza tym ok, wiec ustawie wszystko na 192kHz i odpuszczę sobie chwilowo ten programik, bo jakoś mnie nie powaliły na kolana jego możliwości, a znaczna cześć muzyki jaka mam na kompie jest w jakości przekraczającej 48kHz nagrana.Chyba ze coś poknociłem ale już nie mam do niego siły dziś...

Czegoś tu nie rozumiem kupiłeś kartę skierowaną pod odtwarzanie muzyki a bawisz się w jakieś korektory do " ulepszania " dźwięku tego się nie rusza jeśli gra ci źle to problemu bym szukał w reszcie toru zwłaszcza w kolumnach.Co do dźwięku w grach ta karta się do tego nie nadaje.

Kupiłem ja przede wszystkim do muzyki, ale jak masz nowa zabawkę, to szczerze, nie spróbujesz wszystkiego co oferuje? Ja tam wolałem zobaczyć te super dodatkowe opcje i są, jak we wszystkich innych kartach z jakimi miałem do czynienia, o kant dupy... no niepotrzebne i więcej z nich szkody niż pożytku.

Na kolumnach nie sprawdzałem bo podpiąłem ja wieczorem a mam nietolerancyjna rodzinkę, poszły w ruch jedynie Sennki HD 598. I jest całkiem nieźle...

A co do grania, to się tak zastanawiam, czy fakt ze kupiłem dźwiękowe za prawie 800 przeznaczona do muzyki wyklucza mnie z grona graczy? Lubie sobie czasem w coś zagrać, i nie wydaje mi się żebym musiał odpinać Xonara i podpinać się pod jakieś - nie daj Boże - zintegrowane HD audio, bo myślę ze skierowana pod odtwarzanie muzyki Xonar Essence się jednak do grania tez nieźle nada (a na pewno lepiej niż wszystko inne co aktualnie posiadam), nie jako profesjonalne rozwiązanie, ale dla własnej rozrywki jak mam taka ochotę.

Xonar jest świetny do gier, można włączyć 6 lub 8 kanałów i karta sama zrobi z tego całkiem sympatyczny dźwięk stereo. Można też przesłać cyfrowo 5.1 dzięki DDLive! Podstawowe EAXy też jakieś są do starszych gier i imho Vistowe/Win7 rozwiązanie GX czyli jeden guziczek w panelu karty jest lepsze niż kopiowanie plików DLL i ustawianie buforów w Creative'ach...

DSP... no cóż to takie typowe efekty jakie karty typu CMedia i Realtek miały od zawsze, pamiętam jak 10 lat temu bawiłem się opcjami ALC650 na jakiejś nowej płycie jaką miałem (pierwsza moja integra której ostatecznie nie używałem bo SB128PCI grał niebo lepiej) miała podobne opcje a nawet można było swoje echo tworzyć :)

Karty Creative jak X-Fi mają więcej tych opcji choć też ich użyteczność jest zerowa albo wręcz ujemna np. CMMS albo Crystalizer...

Do tego typu zabaw jeśli kogoś to interesuje są karty a'la E-MU. Miałem przez jakiś czas 0404 i multum efektów było z świetną jakością. Kompresowy, equalizery, filtry dolno/górno przepustowe itp Wszystko także w świetnej jakości i oczywiście można funkcjonalność rozszerzać o dodatkowe filtry do ściągnięcia z sieci lub bardziej profesjonalne za kasę. Jakbym koniecznie potrzebował takie coś w muzyce a chciał wyjście Xonara to mógłbym kupić E-MU zrobić łańcuszek winamp -(asio)-> E-MU -(asio)-> Xonar, ale nie widzę potrzeby używania żadnego DSP...

ps. gry dzisiaj mają dźwięk swój robiony na np. fmod albo innym silniku. Niebo lepiej takie rozwiązanie brzmi niż EAXy kiedykolwiek grał. Poza tym EAX = błędy. Miałem karty Creative'a długi czas i jak zagrało to były problemy z dźwiękami w menu, głośnością niektórych dźwięków (np. zbyt ciche dialogi) a także artefakty dźwiękowe jak trzaski itp...

Do gier najlepsza jest SB X-FI karty asusa od zawsze miały problemy z EAX.

oj koledze brakuje wiedzy na ten temat. Miałem X-Fi i miałem Xonary i na pewno Sund Blastery nie są lepsze do gier, pomijam juz CMSS-3d

Hej

Mialem ta karte, i prodigy hd2. Mimo ze Asus 2 razy drozszy , w moim mniemaniu gral gorzej.

Bylo sucho, analitycznie , na hd2 muzykalniej,cieplej.

No i bylo jeszcze jedna rzecz ktora mnie bardzo irytowala.

W opcjach karty moglem ustawic czestotliwosc probkowania tylko na sztywno. Tj 44,48,92,192.

Mimo ze w fobarze szlo 92khz, to do daca szlo i tak 44.1 lub 48.

Nie dalo sie ustawic bit perfect na wyjsciu optycznym. Przynajmniej u mnie.

W opcjach karty moglem ustawic czestotliwosc probkowania tylko na sztywno. Tj 44,48,92,192. Mimo ze w fobarze szlo 92khz, to do daca szlo i tak 44.1 lub 48. Nie dalo sie ustawic bit perfect na wyjsciu optycznym. Przynajmniej u mnie.

Bitperfect jest na każdym wyjściu cyfrowym, ale używając WASAPI lub DS trzeba ustawiać próbkowanie na sztywno w panelu karty w zależności od pliku. Takiego problemu nie ma przy najnowszych sterownikach w trybie ASIO. Asus postawił na ASIO w tej karcie i tutaj sterowniki są najlepiej dopracowane, wszystko działa w automacie. Podobnie jest na ich zewnętrznym przetworniku E1.

oj koledze brakuje wiedzy na ten temat. Miałem X-Fi i miałem Xonary i na pewno Sund Blastery nie są lepsze do gier, pomijam juz CMSS-3d

Kolego mam w kompie dwie karty Xonara ST oraz SB X-FI GAMER jedna ustawiona w foobar(Xonar) druga standardowo w systemie windows(Creative) ja wolę jednak wykorzystywać SB-FI podczas grania.Odnośnie tego że Xonar ST/STX nie nadaje się do gier chodziło mi bardziej o to że nikt raczej nie kupuje takiej karty do grania w gry...

U mnie w E1 przed odpaleniem jakiejkolwiek muzyki wrzucilem najnowszy firmware i drivery ze strony asusa. Jedyny problem jaki zauważylem to, że czasem przy szybkiej zmianie źródła np. foobar (bitperfect) -> jakis filmik na u2b potrafi sie przyciąć i nie gra nic. Sprawa zalatwia odświezenie ;) Poza tym wszystko gra jak trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.