Skocz do zawartości
IGNORED

Gramek do 1000 zł wraz z wkładką do 300zł

Gramek

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj test nieaudiofilskiego patefona :-}To tak dla niektórych głoszących bzdury na temat didzejskich gramofonów,ze do "słuchania muzyki sie nie nadaja"Panowie z Audio maja "lekko"odmienne zdanie.Dodam tylko,ze mam taką tokarkę razem z Red-em i gra wybornie i mimo,ze przewineło mi sie wiele nowych gramofonow w cenie 1700-4 tys to Denon ma u mnie dozywocie.Zamiast pisania bzdur radzę najpierw posłuchać.BTW o Techniksie tez mam dobre zdanie chociaz na pewno mozna lepiej ale trzeba wydac troche wiecej...

Cytat ze wspomnianej recenzji: " Ale jak dyskoteka, to dyskoteka" :)

Kolego, tak się składa, że akurat mam ten czerwcowy numer Audio w którym testowano dyskotekowego Denona obok 5-ciu innych, prostszych gramofonów. Testy kontyuowano też w numerze lipcowym, gdzie pojawiło się kolejnych 5 modeli gramofonów z prawdziwego już zdarzenia (m.in. Clearaudio, Audio Note, Transrotor, Loth X, Acoustic Solid). Rzeczy przedstawione w numerze czerwcowym, w tym ten Denon, to była raczej "zabawa w gramofon", a nie gramofon. Może przytocz podsumowanie testu 10 gramofonów, które nosi tytuł "Epilog". Wtedy będziemy wiedzieli lepiej co jest wart dyskotekpwy gramofon na tle gramofonów wykonanych z większą znajomością rzeczy.

Pozdro,

Yul

Yul,czytam twoje wypociny od dawna i stopien pogardy jakim epatujesz w stosunku do uzytkownikow gramofonow didzejskich wprawia mnie w osłupienie.Swoimi tekstami dowalasz uzytkowikom takich sprzetów w sposob wysoce nieelegancki i co tu duzo pisac - buracki,bo tylko nadety burak kwestionuje jakosc sprzetu,ktorego nawet na oczy nie widzial a co dopiero słyszał.Pogardzasz gramiakami didzejskimi i innymi w tej cenie pisząc,ze "to zabawa w gramofon"Wiesz,do Transrotora czy Audio Note na pewno startu nie mają bo to nie ta liga cenowa ale wierz mi - dają wiele szczescia niezbyt zamoznym audiofilom z pasją do muzyki,której jak widać tobie brakuję.Troche szcunku dla innych i mniej pogardy bo wszyscy jestesmy na tym forum z miłości i zajawki do muzyki i odtwrzajacej jej sprzetu.PZDR dla wszyskich maniaków!

Pogardzasz gramiakami didzejskimi i innymi w tej cenie pisząc,ze "to zabawa w gramofon"Wiesz,do Transrotora czy Audio Note na pewno startu nie mają bo to nie ta liga cenowa ale wierz mi - dają wiele szczescia niezbyt zamoznym audiofilom z pasją do muzyki,której jak widać tobie brakuję

To już nawet discomaniac jest bardzie strawny ( mam nadzieję , że się nie obrazi ) od tutejszego Nadkarbowego co to tylko lata i pilnuje "czystości wiary".

Panie nie-buraku, hehe, a co z tym podsumowaniem o które apeluję w poście 31? Jacuchna, impresario Discomaniaka, też by chętnie poczytał co red. Wojtuchna pomotał, bo jak na razie to ma tylko marzenia. Nie mydl forumowiczom oczu jakimś fajansiarskim Denonkiem, który tak szybko pojawił się na rynku, jak i z niego zniknął. Chyba nikt go nie kupił oprócz pana nie-buraka :)))

Masz niska kulturę osobistą-nie bede z Tobą dyskutował bo to daremne,leczysz na tym forum jakięs swoje kompleksy.To wszystko.The End.

Ty masz za to kulturę godną żula spod budki z piwem i do tego dresiarski język:) Dałeś dowód tego w poście 32, panie nie-buraku, hehe. Jak masz chęć odpowiedzieć, to nie wstrzymuj się, bo ci jeszcze żyłka pęknie. Dziś "bierę wszystko na klatę" :) Dzisiejszy wieczór ogłaszam wieczorem jeżdżenia po Yulu, wszelkie żule i dresy niech się czują zaproszone :)

Ale na moje pytanie także nie odpowiedziałeś.

Jakie sie przewinęły???Prawie wszystko co mozna kupic w sklepie czyli Pro-jecty,Regi a dokładnie to Debut III,rpm 1,3,Rega rp 3 ,rp6 i jakis model Planet.Wszystkie gramiaki zagrały na redzie i zagrały naprawdę bardzo dobrze ale Denon zabił je ilościa i kontrola basu oraz co dla mnie wazne solidnoscią wykonania i brakiem podatnosci na wibrację(odpada koszt zakupu lub wykonania platformy antywibracyjnej)Daleki jestem od okreslania go mianem hajendu ale gra swietnie,wygląda jak czołg no i to wszystko.

Dzisiejszy wieczór ogłaszam wieczorem jeżdżenia po Yulu, wszelkie żule i dresy niech się czują zaproszone :)

Yulciu, to nie lepiej żeby własna gubernatorka Cie obsobaczyła? Szaty rozdarłeś jak Reytan sfołoczy dajac uzywanie? Yulu, Yulu opamietajże się:-)

Jakie sie przewinęły???Prawie wszystko co mozna kupic w sklepie czyli Pro-jecty,Regi a dokładnie to Debut III,rpm 1,3,Rega rp 3 ,rp6 i jakis model Planet.Wszystkie gramiaki zagrały na redzie i zagrały naprawdę bardzo dobrze ale Denon zabił je ilościa i kontrola basu oraz co dla mnie wazne solidnoscią wykonania i brakiem podatnosci na wibrację(odpada koszt zakupu lub wykonania platformy antywibracyjnej)Daleki jestem od okreslania go mianem hajendu ale gra swietnie,wygląda jak czołg no i to wszystko.

Rozumiem, że jesteś didżejem i dla Ciebie najważniejszy jest bas?

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Panowie, padło tutaj proste pytanie, o prosty gramofon za bardzo małe pieniądze do słuchania rapu/hip-hopu. Więc dlaczego nie didżejski, moim zdaniem taki gramiak styka, z palcem w... Zwłaszcza, że ramię będzie miało przyzwoitą masę i przyszłości można poszaleć z wkładkami 3x droższymi niż ten napęd. Rozumiem, że chcecie pomóc, ale wasze wypowiedzi czytane przez kogokolwiek na pewno nie zachęcą go do sięgnięcia po winyle. Dla złagodzenia nastroju wideło z analogowm akcentem.

http://youtu.be/Yzecvu-FKNE

P.S. Od czegoś trzeba zacząć. Miałem w domu pro-jecta 1Xpression i SL-1900. Po 2-3 miesiącach zrezygnowałem z tego pierwszego, SL zwyczajnie grał lepiej (nie było to takie rozlazłe wszystko jak z PJ). Szkoda kasy na tanie pro-jecty i ich upgradowanie, są przereklamowane i za drogie - nie są tyle warte te gramiaki niesty. Teraz w odstawkę idą prodżekty i techniksy...

Rozumiem, że jesteś didżejem i dla Ciebie najważniejszy jest bas?

Nie ,nic z tych rzeczy,gramiak zakupiłem 10 lat temu jako nowy po okazyjnej cenie a bas dla mnie nie jest najwazniejszy.Ma byc swietnie kontrolowany i zroznicowany,podobnie jak reszta pasma,ma byc piekna barwa,przetrzeń i ciemne tło przy braku agresji.I niestety tylko Denon nisko schodził na basie,w pewnym sensie nasladując Michella Gyro SE.Tak ,najwieksze zarzuty pod adresem gramofonów wagi koguciej spod znaku np Pro-jecta mam w kwestii basu.Reszta,biorac pod uwage cenie jest ok.

nie lepiej żeby własna gubernatorka Cie obsobaczyła?

Vlado, ja mam anioła nie gubernatorkę :)

sfołoczy dajac uzywanie?

Jak się "sfołocz" w dwie grupy ustawi - w jednej żule, w drugiej dresy, to będzie porządek i no problemo! Trzecią grupę "sfołoczy" mogą tworzyć żule i dresy w jednej osobie :)))

Pozdro,

Yul

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

P.S. Od czegoś trzeba zacząć. Miałem w domu pro-jecta 1Xpression i SL-1900. Po 2-3 miesiącach zrezygnowałem z tego pierwszego, SL zwyczajnie grał lepiej (nie było to takie rozlazłe wszystko jak z PJ). Szkoda kasy na tanie pro-jecty i ich upgradowanie, są przereklamowane i za drogie - nie są tyle warte te gramiaki niesty. Teraz w odstawkę idą prodżekty i techniksy...

Chciałem dodać tylko, by nie traktować mojej wypowiedzi jako jakiejś prawdy absolutnej (może poza tą o cenie nowych pro-jectów). Co prawda to krytyczna opinia i jasno sformułowana. Ale ktoś inny może mieć całowicie odmienne priorytety i wówczas zauroczy go Pro-ject. Kogoś innego zachwyci coś z napędem DD, czy stary odsprzęgany Thorens. Nie ma się co czepiać Yula, czy kogokolwiek innego za to że wyraża swoje opinie. Czasem warto jednak zwrócić uwagę na styl w jakim się rozmawia. Czytam to forum i niestety nie mogę zrozumieć podziałów, którym tak łatwo ulegacie. Taka demonstarcja wzajemnych niesnasek i destrukcyjne traktowanie niemal każdego wątku, który się tutaj pojawia, może tylko zniechęcić nowicjuszy do analogu. Nie ma jedności w analogowym świecie.

Traz nie wiem czy technics grał lepiej czy po prostu inaczej. W sumie można się tym nie przejmować.

Ach i jeszcze, celowo dałem ten film, bo widać na czym tam się słucha muzy, o której mowa w tym wątku. Można? Można.

Dla mnie nadal gramofony i winyle rządzą i cenię każdego człowieka, który stoi po tej stronie Mocy.

Pozdrawiam

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jaka jest alternatywa cenowa dla Pro-Ject Carbon Debut (2m red na pokładzie) i RPM 1,3 Genie z ta samą wkłądką na pokładzie.Oba po 1,5 tys.

Ile powinny kosztować? 400zł?

Mam SL1210mk2 i nie zamienię go na żaden inny, nie dla tego, ze gra jak marzenie, bo pewnie gra przeciętnie, ale dlatego, że zawsze o nim marzyłem i to mi wystarczy, daje mi szczęście samym swoim istnieniem. No i pachnie też bardzo fajnie, nutka tego zapachu czasami przewija się w damskich perfumach:>

Witam

Ostatnio zakupiłem koledze na ibeju angielskim 1210 MkII,rocznego w stanie excellent z konkordem ortofona za 205 funtów - poszukaj a znajdziesz.

pzdr

MUSIC NON STOP

Mój nie był fabrycznie nowy ale w kartonie wszystko popakowane oddzielnie w folijki, bez wkładki, jestem skłonny uwieżyć, ze służył, tak jak napisał właściciel, tylko do odsłuchu. Nawet nie był zakurzony. Nie ma na nim ani jednej rysy. Kosztował 2k pln. Stargowałem 500 zł.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ten 1210 to z demobilu, co? Porównujecie używki i pochowane po kartonach w stodołach, a wyciągnięte na świało dzienne z aktualną ofertą półkową?

Tymczasem widzę tu takie coś: http://muzyczny.pl/115391_Technics-SL1210-MK-II-E-gramofon-direct-drive.html I teraz należy sobie zadać czy Pro-ject i Rega przesadzają z cenami :)

Zobacz lepiej to!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ludzie, promocja roku|!!!

Ukryta Zawartość

Tymczasem widzę tu takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I teraz należy sobie zadać czy Pro-ject i Rega przesadzają z cenami :)

dla mnie oferte gdzie jest napisanie dostępnych 0szt można o kant rozbić ;)

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

W sumie to tak : 0 sztuk świadczy o tym , że nie można go kupić. Ja mam nowego 1210 dopiero co rozpakowanego i ustawionego z 2mRed przez jednego z forumowych kolegów. Mam także Pro-Jecta 1.3Genie z 2mRed , Technics gra lepiej jak na moje ucho, choć różnica nie jest olbrzymia. Jednak co do jakości użytych materiałów, ich ilości to powiem, że 1210 nawet za 3300 (ja dałem 2 tyś. 2 lata temu - przeleżał się trochę) to jest to okazja w porównaniu do 1.3 Genie za 1500zł. Ja bardzo lubię ten "dizajn" starych Technicsów i głownie z tego powodu go kupiłem. Jestem na podobnym etapie jak Diabolik napisał w swoim wątku, skupiłem sie na słuchaniu muzyki, a nie na czym ją słucham. Choć oczywiście jakość jest ważna i na sieczkobrzęku, lub z Youtuba i głośniczków komputerowych muzyki nie zdzierżę.

Generalnie moge polecić i 1.3 Genie jak i Technicsa 1210MkII oba super wyglądają i super grają (jak dla mnie).

Pozrdrawiam

Generalnie moge polecić i 1.3 Genie jak i Technicsa 1210MkII oba super wyglądają i super grają (jak dla mnie).

No ale RPM 1.3 nie świeci tak ładnie jak nadgramofon :( No i tego...no...peryskopiku nie ma :(

Pozdro,

Yul

Yul-u , możesz sie ze mnie śmiać, ale mnie się ta dyskotekowa aranżacja 1210MkII podoba, peryskop też, zwłaszcza z 2mRed wygląda bajerancko w nocy lub w półmroku :-),pewnie robi wrażenie na płci pięknej hehe. PJ 1.3 Genie tez ma coś w sobie takiego , że mi się podoba i dlatego go zakupiłem. Myślę nawet nad akrylowym talerzem, bo z takim podoba mi sie jeszcze bardziej :-). Wszystko to jest kwestia gustu i wrażliwości ucha, jeżeli ktoś bawi sie w audiofilstwo to pewnie te gramiaki są nie dla niego, jak ktoś lubi słuchać muzyki, to dobrze wyregulowane z 2mRed zapewnią w 99% przypadków pozytywne wrażenia. Powiem , tak przed inwestycją we wkładkę za 2 - 3 tysiaki lub gramofon za 10 i więcej, lepiej jest zainwestować w myjkę Okki-Nokki , ja tak zrobiłem i płyty zyskały nowy wymiar. Zdecydowanie polecam!!!

Pozdrawiam

Robinson, wszystko zgoda. Tylko zobacz jedną rzecz - RPM-1.3 kosztuje mniej niż połowę tego co nadgramofon, a jak sam piszesz - gra podobnie. Cena nadgramofonu około 1500 zł byłaby ceną dobrze odzwierciedlającą jego jakość i możlwości soniczne, natomiast cena ponad 3,3, a nawet ponad 5 tysięcy, to nic innego jak kpina. Trzymając się tego co sam powiedziałeś, stwierdzam, że stosunek cena/jakość w przypadku RPM-1.3 jest conajmniej 2-3 krotnie lepszy niż nadgramofonu. Pozwolę sobie jednocześnie zauważyć, że nie należysz chyba do ludzi, którzy nie kierują się przy podejmowaniu decyzji o zakupie stosunkiem ceny do jakości. Śmiem tak twierdzić, bo gdyby cena Ciebie wogóle nie obchodziła i nie stanowiła żadnego problemu (cost no object), to chyba byś nie kupił tego co kupiłeś.

Obniżenie ceny można osiągnać rezygnując między innymi ze zbędnych światełek, peryskopików, automatyki, reverse mode, suwaczka i innych bzdetów, zupełnie niepotrzebnych podczas słuchania.

ktoś lubi słuchać muzyki, to dobrze wyregulowane z 2mRed zapewnią w 99% przypadków pozytywne wrażenia.

No to jest nadużycie. Mi na przykład ta wkładeczka skromniutka nie wystarcza, a ja osobiście stanowię ze 2-3 procent, zakładając, że nas jest około 50 do 30 osób. Ortofon 2m Red to przedszkole.

Pozdro,

Yul

OK, Yul-u :-). Technicsa kupiłem za 2 tysiaki, więc cena moim zdaniem była OK. PJ 1.3 kupiłem za 1350 też ze dwa lata temu +/-. Technicsa kupiłem ze względów bardziej sentymentalnych i zbieractwa niż ze względów sonicznych i odsłuchowych (dlatego przeleżał się dwa lata w pudełku),a grał PJ. Dzisiaj jego cena kompletnie nie odzwierciedla jego stosunku jakość / cena gdyż nie jest już produkowany, a jako gramofon kultowy w kręgach DJ-skich cenę podbijają sprzedawcy licząc na bogatych zbieraczy , a nie na osoby które kupią go do słuchania muzyki z winyli lub używania w klubie do DJ-ki (to moja opinia). W sumie masz rację , że różnica w dźwięku nie odzwierciedla różnicy w cenie między nimi dwoma, ale różnica wynika wg mnie z tego co napisałem powyżej. Ja swojego uruchomiłem, bo pasuje mi do zestawu Technicsa z końca lat 70-tych :-).

Tutaj właśnie jest temat do dyskusji, po co w latach 70 wsadzili do tego gramofonu te suwaki, jak miał sterowanie kwarcem. Mam także Technics QX300, który ma sterowanie kwarcem i pitch control tez jest. Ciągle mnie zastanawia po co to było. Peryskop akurat uważam, ze fajny bajer i mi się podoba ;-).

Co do mojego nadużycia to może przesadziłem, ale 50 - 30 osób na skale sprzedaży gramofonów w Polsce to nie będzie więcej niż 1 % , ale niech tam PJ 1.3 + 2mRed prawidłowo ustawiony zadowoli dźwiękowo 97% populacji odbiorców muzyki na winylu :-). Może się myle, ale wydaje mi sie, że większość ludzi słucha muzyki , a nie wkładek, ramion, silników odsprzęgów , peryskopów, suwaków itp , itd... . Inna spraw, że 1.3 Genie ma jedna upierdliwą właściwość brak pokrywy, wiem , że można dokupić akwarium do przykrycia go , ale estetyka tego rozwiązania jest co najmniej dwuznaczna ;-). A kurzy się, że hej, czyszczenie jest upierdliwe bo wszystko delikatne i już nieraz szukałem za szafka żyłki z ciężarkiem od antyskatingu:-). Ostatnio przykrywam go szmatką, bo stoi w sypialni i żona jakoś mnie nie goni, jak przebywał w salonie gdzie zastąpił go forumowy nadgramofon to niestety co tydzień z pędzelkiem go czyściłem.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.