Skocz do zawartości
IGNORED

Gramek do 1000 zł wraz z wkładką do 300zł

Gramek

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie nie znam się na gramofonach wyłącznie do odsłuchu, dlatego potrzebuje porady. Szukam gramofonu z ramieniem prostym, najlepiej żeby nie miał wbudowanego przedwzmacniacza (to chyba powinno zmniejszyć koszta), musi być to żywotna maszyna, żaden automat, najlepiej nowy ale używany też biorę pod uwagę.

Jeżeli chodzi o wkładkę to chyba do odsłuchu najlepsza jest o szlifie eliptycznym. Musi mieć możliwość wymiany samej igły co jakiś czas a nie całek wkładki. Głównie będę słuchał muzyki spod szyldu RAP.

Ktoś może powiedzieć, że były takie tematy.. Ja mówię były podobne bo umieściłem tu własne kryteria.

Co polecacie?

Nowe gramofony w cenie do 1000 zł prawie nie występują. Sa niby gramofony firmy Reloop i inne didżejskie, im podobne konstrukcje, ale osobiście nie polecam tego typu rzeczy do słuchania. Nieco przekraczając budżet dostaniesz nowego Pro-Jecta Debut III Carbon lub bazową Regę RP-1. Oba z ramieniem prostym, bez automatyki i bez przedwzmacniaczy, nie psujące się, bo mają tak uproszczoną konstrukcję, że popsuć się w nich nie ma co. Do słuchania rapu i tym podobnego łomotu będzie jak znalazł wkładka Shure M-44.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do słuchania rapu i tym podobnego łomotu

w tych pieniądzach to może " nówka sztuka " nie śmigana AUDIO-TECHNICA AT-PL120. Idealnie się chyba mieści w 1000 zyla..

robiz

w tych pieniądzach to może " nówka sztuka " nie śmigana AUDIO-TECHNICA AT-PL120. Idealnie się chyba mieści w 1000 zyla..

robiz

Ale ta didżejska Audio-Technica słabo odpowiada potrzebom >Gramek'a<. Ma ramię typu "S", rozbudowaną automatykę (z odtwarzaniem do tyłu włącznie, hehe - komu to potrzebne) oraz przedwzmacniacz. Poza tym widzisz, że szuka gramofonu "wyłącznie do odsłuchu". Przypuszczam, że chłopak trochę gra (w sensie: na gramofonie) i didżejskie gramofony mu na nic.

Pozdro,

Yul

Ale ta didżejska Audio-Technica słabo odpowiada potrzebom >Gramek'a<. Ma ramię typu "S", rozbudowaną automatykę (z odtwarzaniem do tyłu włącznie, hehe - komu to potrzebne) oraz przedwzmacniacz. Poza tym widzisz, że szuka gramofonu "wyłącznie do odsłuchu". Przypuszczam, że chłopak trochę gra (w sensie: na gramofonie) i didżejskie gramofony mu na nic.

Pozdro,

Yul

Ano fakt, Yul, " ramie proste " ma być i basta ;), nie doczytałem. Sugerowałem się ceną i nówka sztuka. No to Twoje typy w nowych sprzętach pasują lepiej troche , jednak i tak przekraczają lekko lub troche lepiej budżet. Jak widać w " patolu" zł cięzko sie zmieścić w nówkach...;)

robiz

Ano fakt, Yul, " ramie proste " ma być i basta ;), nie doczytałem. Sugerowałem się ceną i nówka sztuka. No to Twoje typy w nowych sprzętach pasują lepiej troche , jednak i tak przekraczają lekko lub troche lepiej budżet. Jak widać w " patolu" zł cięzko sie zmieścić w nówkach...;)

robiz

Przy prostym ramienu na jego miejscu bym się nie upierał, natomiast przy braku automatyki i pre wbudowanego w gramofon już jak najbardziej tak. Sam wcześniej czy póżniej stwierdzi, że rzeczywiście jedno i drugie okazało się niepotrzebne, a zapłacić za automatykę i pierwszy lepszy pre wbudowany w gramofon trzeba było. Może oczywiście szukać szczęścia na rynku wtórnym, ale bez rozeznania lub dobrego wsparcia ze strony kogoś doświadczonego może stracić tylko nerwy.

Pozdro,

Yul

Istnieje pewna obawa, że ta AT zje te PJ na śniadanko bez popitki, ale jest brzydka - bo didżejska. I odtwarza do tyłu. I ma, zdaje się, 78 obr./min. I wymienne koszyki do wkładek. Wszystko to rzeczy nieaudiofilskie, niepotrzebne i całkiem bez sensu. Nie kupuj w żadnym wypadku. :-))))

Istnieje pewna obawa, że ta AT zje te PJ na śniadanko bez popitki, ale jest brzydka - bo didżejska. I odtwarza do tyłu. I ma, zdaje się, 78 obr./min. I wymienne koszyki do wkładek. Wszystko to rzeczy nieaudiofilskie, niepotrzebne i całkiem bez sensu. Nie kupuj w żadnym wypadku. :-))))

Istnieje pewna obawa, że jak usłyszy przydźwięk i brum z tej świetnej Audio-Techniki za tysiunca, który będzie niemożliwy do usunięcia, to wywali ten świetny ubergramofon przez okno :-))) Patrz łasic, nawet emotikon identico.

Wolałbym zostać przy prostym ramieniu żeby nie martwić się o anty skating. A który gramofon w końcu lepszy Pro-Ject Debut III czy ten Rega RP-1?

O antyskating to się będziesz musiał martwić w każdym ramieniu niestety, no z wyjątkiem ramienia tangencjalnego, przesuwajacego się na szynie nad płytą wzdłuż jej promienia. Ale z takimi ramionami są z kolei inne problemy, bo nie istnieje idelany system prowadzenia wkładki po płycie. Gdyby istniał, to nie byłoby takiej rozmaitości ramion jaka jest.

Teraz się doczytałem, że ten Pro-Ject Debut Carbon ma już wkładkę Ortofona wliczoną w cenę. Musisz sam posłuchać Regi, Pro-Jecta i nawet tej didżejskiej Audio-Techniki, choć w tym ostatnim przypadku może być to strata czasu i prądu. Bo rozumiesz, ja Ci swoich uszu nie pożyczę i nie posłucham za Ciebie. Zabierz na odsłuch swoje płyty z rapem. Jest mi zupełnie obojętne co kupisz, bo kupujesz to w końcu dla siebie, a nie dla mnie.

Pozdro,

Yul

Yulu daj spokój z tym brumieniem ATLP120, to są jakieś 7 wody po kisielu zaczytane na 7 forum za 7 rzeką i jakoś nie znalazłem potwierdzenia tego. Po prostu ktoś z konkurencji próbował dowalić AT za dobry, tani patefon rozpowszechniając takie plotki. Znalazłem coś o brumieniu w recencji jakiegoś nieogarniętego amerykańskiego dzieciaka na amazon i nic więcej. Reszta to powielanie tego na forach i pytania "czy ktoś coś wie o brumieniu at" plus odpowiedzi "podobno brumi" :-) eeech

Tu masz przykład, że ten gramofon gra bez brumienia, pierdzenia itp. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Niech kupi didżejską Audio-Technikę nawet i bez odsłuchu, ale mam przeczucie, że nie będzie zadowolony. Mi tam rybka co kupi :) Ale za to jaką ulgę odczuje sprzedając ją komuś kto tkwi w błędnym przekonaniu, że didżejskie gramofony nadają się do czegokolwiek innego niż do tego do czego zostały pomyślane - do "grania". Przecież nikt nie zabrania dojeżdżać komuś codziennie do pracy ciągnikiem TIR-a, amfibią, betoniarką samojezdną lub dźwigiem samobieżnym. To wszystko wszak pojazdy.

Pozdro,

Yul

Hmm skoro proste ramie też wymaga używania anty skatingi to równie dobrze może to też być gramofon z ramieniem typu S. Od razu wpadł mi do głowy Technics SL 1210 MK2. Na allegro ostatnio widuje kilka egzemplarzy niby po przeglącie, sprzedający daje półrocznej gwarancji. Akurat bym miał gramka do odsłuchu i skreczowania. Jak wy myślicie? A może używał ktoś Vestaxa pdx 3000 mix do odsłuchu?

Widzę , że zmieniłeś "front" na uzywany sprzet , dobra decyzja, bo wiekszy wybór bedziesz miał w przewidywanej kwocie. Z tym Vestaxem , to nie jestem przekonany..., raczej do klubu bedzie ok, do domu to raczej nie :) Na pewno lepszy bedzie techniol , zerknij na strone: savethedeck.com, gramiaki sprawdzone i z gwarancja.

Do skreczowania to Pro-Jecty i Regi chyba sie raczej nie nadaja ;)

robiz

powinno być savethedeck.net, ale tam chyba sama diżejka.

No to własnie ta strona, pomyliłem troche szczególy ;)

Są tam Technicsy 1200/1210, które wole polecić niz owe Vestaxy.... Sprzedawca, ok, w temacie , sprzety z gwarancją...

robiz

to jakaś strona o sadzeniu roślinek :P

No to tez dobrze :) Jak sie już zmęczysz szukaniem gramiaków, to dobrze przy zielonej roślince sie zrelaksować....

Powinno być tak jak zauwazył Janusz Monaco

robiz

Yulu daj spokój z tym brumieniem ATLP120, to są jakieś 7 wody po kisielu zaczytane na 7 forum za 7 rzeką i jakoś nie znalazłem potwierdzenia tego. Po prostu ktoś z konkurencji próbował dowalić AT za dobry, tani patefon rozpowszechniając takie plotki. Znalazłem coś o brumieniu w recencji jakiegoś nieogarniętego amerykańskiego dzieciaka na amazon i nic więcej. Reszta to powielanie tego na forach i pytania "czy ktoś coś wie o brumieniu at" plus odpowiedzi "podobno brumi" :-) eeech

Tu masz przykład, że ten gramofon gra bez brumienia, pierdzenia itp. :-)

Ukryta Zawartość

Witam używam gramofonu AT 120 od przeszło pół roku a ze jestem z branży mam to pole manewru a dosłownie odsłuchu u siebie w salonie że porównywałem wiele gramofonów w tym przedziale cenowym ,i powiem jedno wybrałem AT przedewszystkim za bardzo ciekawy i wciagający dzwięk ,nadmienie że mam to podłaczone do zew. przedwzmacniacza oczywiscie potem do wzmacniacza hybrydy.I jestem bardzo zadowolony z niego do tej pory wymieniłem wkładke z AT-95 na AT-120 która poprawiła jeszcze brzmienie.A co do wygladu to prezentuje sie zdecydowanie okazale niżli pozostałe gramofony w tym przedziale cenowym, papierowa Rega niestety do mnie nie przemawia no i ta waga AT ...to musi graćpoprostu.

P.S.

Co do brumienia to oczywista bzdura .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Ktoś jeszcze coś powie o AT ? Wiem ze wygląd nieaudiofilski, ale moze faktycznie to gra dość przyzwoicie?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Witam używam gramofonu AT 120 od przeszło pół roku a ze jestem z branży mam to pole manewru a dosłownie odsłuchu u siebie w salonie że porównywałem wiele gramofonów w tym przedziale cenowym ,i powiem jedno wybrałem AT przedewszystkim za bardzo ciekawy i wciagający dzwięk ,nadmienie że mam to podłaczone do zew. przedwzmacniacza oczywiscie potem do wzmacniacza hybrydy.I jestem bardzo zadowolony z niego do tej pory wymieniłem wkładke z AT-95 na AT-120 która poprawiła jeszcze brzmienie.A co do wygladu to prezentuje sie zdecydowanie okazale niżli pozostałe gramofony w tym przedziale cenowym, papierowa Rega niestety do mnie nie przemawia no i ta waga AT ...to musi graćpoprostu.

P.S.

Co do brumienia to oczywista bzdura .

Pozdrawiam

A mógłby kolega branżysta powiedzieć jakich to innych gramofonów (oprócz didżejskich Audio-Technik, Vestexów, Reloopów, Techniksów itp.) słuchał? I mniej-wiecej w jakiej konfiguracji? Bo to że kolega branżysta chce sprzedać Audio-Technikę jest dla mnie zupełnie zrozumiałe.

tutaj test nieaudiofilskiego patefona :-}To tak dla niektórych głoszących bzdury na temat didzejskich gramofonów,ze do "słuchania muzyki sie nie nadaja"Panowie z Audio maja "lekko"odmienne zdanie.Dodam tylko,ze mam taką tokarkę razem z Red-em i gra wybornie i mimo,ze przewineło mi sie wiele nowych gramofonow w cenie 1700-4 tys to Denon ma u mnie dozywocie.Zamiast pisania bzdur radzę najpierw posłuchać.BTW o Techniksie tez mam dobre zdanie chociaz na pewno mozna lepiej ale trzeba wydac troche wiecej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieee no, jeżeli Panowie z Audio tak napisali, to zaraz ide kupić ten gramofon...

Kawałek opinii użytkownika:

Ever notice how all turntables seem to look alike? That's because they are. Putting together a turntable is kinda like ordering in a Chinese restaurant... motor from column A, platter from column B, tonearm from column C, and so on. So what you get is not a "design" from a particular manufacturer, but their particular choices from what's available from vendors, which they assemble and brand as their own. Denon chose a great motor, halfway decent arm, and a flyweight, entry-level platter. Two out of three ain't bad. But then, consider that an appropriately massive platter isn't going to stop on a dime, and you see why the choice was made. It's a DJ turntable, not an audiophile turntable.

This really isn't a bad unit at all, it's just a lot less than I expected from Denon as far as sheer audio quality goes. I would recommend it for a DJ or a causual vinyl listener

tutaj test nieaudiofilskiego patefona :-}To tak dla niektórych głoszących bzdury na temat didzejskich gramofonów,ze do "słuchania muzyki sie nie nadaja"Panowie z Audio maja "lekko"odmienne zdanie.Dodam tylko,ze mam taką tokarkę razem z Red-em i gra wybornie i mimo,ze przewineło mi sie wiele nowych gramofonow w cenie 1700-4 tys to Denon ma u mnie dozywocie.Zamiast pisania bzdur radzę najpierw posłuchać.BTW o Techniksie tez mam dobre zdanie chociaz na pewno mozna lepiej ale trzeba wydac troche wiecej...

A jakież to gramofony 1,7-4kzł Ci się przewinęły?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.