Skocz do zawartości
IGNORED

C.E.C. TL 5100 Z a płyty CDr

wizental

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrafi ktoś sprawić aby ten odtwarzacz czytał nagrywane płyty CD? Zakładam że temat jest znany : )

Urządzenie jest kapryśne również podczas odtwarzania oryginalnych krążków. Przy okazji chciał bym trochę poprawić jego brzmienie, to bardzo ambitna konstrukcja ale minęło sporo lat od jej produkcji.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/94466-cec-tl-5100-z-a-p%C5%82yty-cdr/

Proponuje przemyć soczewkę czytnika, oraz odkurzyc wnętrze mój player choc nie cec jest na tym samym czytniku i jak sie zakurzy ( choc tego za bardzo nie widać ) to zdarza sie mu kaprysić , po wyczyszczeniu w/w mam spokój nawet i pół roku

CEC jest ambitną konstrukcją i, aby zagrał trzeba się troszeczkę natrudzić, ale co do czytnika jest tak zamontowany, aby jednak nie czytał płyt wypalanych, strumień lasera pada pod mocnym kątem, nie prostopadle, sprawdź i porównaj z innym CD kąt lasera., ja w swoim nie grzebałem, ale wiem że można to zmienić.

A-cha zapomniałem napisać, że na siłę nie próbuj odtwarzać płyt, których nie czyta, głupieją inne układy cyfrowe.

Mnie to zbyt mocno nie przeszkadzało, bo mam chyba z 10 kopii na złotych Kodakach (tytuły, których kupno graniczy z cudem, albo ceny są absurdalne). Co prawda mój obecny odtwarzacz czyta nawet cd-rw, ale i tak dla mnie kopia brzmi słabiej od tłoczonego oryginału.

Nagraj płytę CDR w trybie Track-at-once (TAO ), a wtedy uświadczysz muzykę z nagrywanych płyt CD na swoim odtwarzaczu. Co do problemów z odczytem tłoczonych płyt, to wystarczy użyc propanolu plus sprężonego powietrza do czyszczenia, a problem znika jak ręką odjął. Ja osobiście posiadam co prawda TL 51Z ale to ten sam Sanyo SF-P1 / SF-90.

spirytus - NIE , alkohol izopropylowy można kupić w aptece , to że płyta jest oryginalna - ze sklepu i z akcyzą nie oznacza że jest doskonała , a nawet nie jesteśmy w stanie sprawdzić że dana płyta jest wytłoczona prawiadłowo , przykład :

- mam kilka płyt w kolekcji - oryginalnych , z akcyzą i player ich nie czyta (chyba że czasami wczyta co sie zdarzyło kilkakrotnie), wykonałem kopie tych płyt na cd-r i te cd-ry czyta bez zająknięcia szybko i za każdym razem - wnisek - oryginały nie są doskonałe , być może są żle wytłoczone , ale spradzić/zweryfikować tego nie ma jak...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.