Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny za około 2 tys

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje poszukac czegos z 2-giej reki. Byc moze udaloby sie dostac podlogowe audience 60/62 Dynaudio albo cos z JMLab'a (seria Chorus) za 2.5 kzl. Nowe - wiele osob pewnie doradzi Audio Academy albo Esa Vivace (obu warto posluchac). Zadne z nich nie powinny sie przestraszyc wymiany Twojego ampli na porzadniejszy wzmak stereo - raczej odwdziecza sie niezlym brzmieniem.

Poponuje Paradigm Monitor 7,spore skrzynki,sa bardzo dynamiczne,duuzy bas,mysle ze w 40m powinno byc OK,poza tym sa latwe do wysterowania,uzywane kupisz ponizej 2kzl,chyba nawet teraz na Allegro ktos sprzedaje.

Sprawdzilem na Allegro,

Paradigm Monitor 7v3 nowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Nie wiem z jakiego miasta jestes, ale jesli z Warszawy - radze odwiedzic Audio Forte na Rejtana. Dlaczego -> wystarczy przeczytac watek zapoczatkowany przez gutten'a. Na pewno szczerze doradza.

Ja tam nabylem swoj pierwszy sprzet rok temu -> m.in. NAD'a oraz kolumny Audio Academy Phoebe. Kolumny te obecnie kosztuja ok. 1800 PLN. Radze odsluchac. Ja wlasnie na nich sie zatrzymalem (sluchalem takze B&W oraz ELAC) i jestem bardzo zadowolony.

Udanego wyboru!

@lex

za 1800 chetnie sie pozbede moich Avance Omega 509 mkII -

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

stary, to zależy od tego jakie dźwięki lubisz. jeden lubi avance, drugi bw. ja akurat miałem takie same fundusze i wybrałem używane bw.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

szkoda , że mikt nie wie nic na temat gld dedykacje V - są do kupienia w niskiej cenie - na stronie tej firmy cena jest 5900 zł , gość chce je sprzedać za 1700 , ale pierwsze słyszę o tym sprzęcie i firmie .......

o Eltaxach myśle tyle co i o amplitunerach Techniksa,jeśli chcesz nagłosnić 40 m i nie zgubić basu,proponuje Ci Dalli 850,wysokoskuteczne kolumny w oparciu o 4 przetwoniki Sesa,jeśli chcesz wiedzieć coś wiecej podaje maila

[email protected]

Marcin

Paradigmy to brzmienie bez brzmienia tylko niskie i wysokie żadnej barwy zadnej średnicy to ułomna kolumna jak cała firma robie kolumny i nie raz brałem je w rozliczeniu elementy zwrotnicy to czesci ktore na gieldzie kupisz za pare groszy dosłownie,a przetworniki są naprawde bardzo słabe z tej kolumny poprostu nic nie słychać,jesłi sugerujesz sie cena,albo gwiazdkami w hi fi i muzyce to pamietaj ze te kolumny tam sie reklamuja,Boże niech ktoś coś napisze o tych kolumnach i dlaczego je sprzedał to poprostu łubudubu i nic wiecej

THOMAS-> Twoja wyjatkowo negatywna ocena produktow Paradigm nie pokrywa sie z powszechna o nich opinia, ktora jest raczej pozytywna. Wystarzy przejrzec recenzje lub co nawet wazniejsze opinie wyrazane przez uzytkownikow. Google.com jest do tego dobrym narzedziem. Moje doswiadczenie z produktami Paradigm jest jak najbardziej pozytywne, gdyz cenie dobry stosunek ceny do oferowanego dzwieku. Masz prawo do wlasnej opini, lecz jesli to robisz to prosze wymien konkretny model. Wypowiedz typu "to ułomna kolumna jak cała firma " nie moze byc brana powaznie. Robisz wiecej szkody niz pozytku, szczegonie wszystkim osoba z malym doswiadczeniem, ktore przez przypadek trafia na Twoja wypowiedz.

->Thomas

To fakt iz Paradigmy nie sa wzorem neutralnosci,maja wycofana srednice i chlodna barwe,ale bez przesady,np. podobnie graja B&W z tego przedzialu cenowego,mysle ze Twoja opinia nie jest do konca miarodajna

pozdr.

Zgadzam się, że THOMAS niezbyt szczęśliwie wyraził swoja opinie. A moze poprostu zbyt emocjonalnie?:-)

Zgadzam się też jednak, że Paradigmy serii Monitor to słabe kolumny. Ja miałem watpliwą przyjemność z Monitorami3. 19mm metalowa kopułka na górze i 21 cm polipropylenu na dole. W dźwięku wielka dziura w średnicy (Madonna na "Ray Of Light" spiewała takimi malymi usteczkami;-))). Bas rozlazły i nie trzymajacy tempa. O wykopie i ruszaniu powietrzem (pojedynczych impulsow) zapomnij. Głównie jego wyzsze zakresy. Na górze bez szczegółów, mało powietrza i niestety czuć ziarnistość. Na plus to możliwość głośnego grania i wrażenie dużego dźwięku. Scena obszerna i cofnięta do tyłu, nie włazi na głowę ale o szczegółach w budowaniu planów nie ma mowy (patrz wyżej). Barwy poszarzałe i co gorsza w niewielkiej ilości odcieni. W efekcie jak nietrudno zgadnąć z neutralnościa i naturalnością jest słabo. Głośnik zrobiony efekciarsko i pod publikę. Ogólnie kiepskie wrażenie. Mając jedno słowo na opis powiedziałbym -magma albo pulpa.:-))) W rok później Monitor 7 ale nie pamiętam jaki numer v. potwierdzily tę szkolę grania.

Co kto lubi. Dla mnie za te pieniążki to nieporozumienie i swojego zdania o kanadyjskiej firmie nie zmienię. Aha. Monitor3 grały z średnio-budżetowym kompletem Rotela i kimberem 4tc w roli IC występował VdH d102. Jak na taki przedzial cenowy kolumn to chyba nie za mało, prawda?

Od tamtych czasów Paradigma mijam z daleka. Może kiedys z nudów wezmę na tapetę coś z serii Studio?

Póki co szkoda czasu, jest przecież tyle dobrych firm, które nie odwalają kaszany niezależnie od pułapu cenowego. I jeszcze jedno. Monitorow3 słuchałem w czasach kiedy Hi-Fi i muzyka krzyczała z każdej strony "najlepszy głośnik roku!!!" a w dziale listów prawie każda porada zawierała wiadomy produkt. To pogrążyło ten zacny magazyn w moich oczach i choć nadal go kupuję to czytam z dużym dystansem a może bardziej oglądam;-))

Trzeba było widzieć mnię gościa z nieistniejacej już Zeny gdy tłumaczył mi dlaczego "toto" stoi u nich.

Serdecznie pozdrawiam i bez urazy ale Paradigm (seria Monitor)jest be i tu oddaje głos za THOMASEM także w kwestii jego porady. Jak masz możliwość kupienia w podobnej kwocie Dali 850 to do takiej kubatury bierz i nie pytaj. Paradigmy dzieli do nich przepaść jakości przekazu i solidności a także estetyki (naturalny fornir) wykonania. Do rzeczonych 40 m2 mozesz też spróbować z duzą szansą na powodzenie Dalaków 450. Zalety 850 -tek ale mniej basu, wyższa kultura i nieprawdopodobna wręcz kompatybilność (tani/drogi tranzystor/lampa ). Ja polecam po trzech latach znajomości.

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych Paradigmowców!:)

Croolick

Co wy tu wygadujecie ;-)

Paradigm to znakomite kolumny, tyle że nie dla każdego :-) Faktem jest jednak, że seria Studio to nieco inna bajka :-), ale Monitory też podaobają mi się bardzo:-)

Nie slyszalem zadnych glosnikow, o ktorych mowicie jestem poczatkujacy kompletnie sie nie znam, zbieram wlasnie na wzmacniacz[planuje Nad 312], i kolumny [wlasnie Paradigm 3v? lub 5v? - zalezy od okazji/ceny]...

Kolumnami Paradigm zainteresowalem sie wlasnie ze wzgledu, na polecenie z forum "Dobre do ostrego brzmienia", ja na odsluch moge nie miec okazji[podkarpacie a tu chyba nikt sie nie interesuje sprzetem "niemasowym"], dlatego slucham wypowiedzi z forum, powiem tylko tyle ze, cztalem gdzies ze "rotel ra-921 z Monitorami 3v3 gral miodzio", wiec nie piszmy ze Paradigm za taka kase to slabe kolumny/nie porozumienie - dla mnie to oznacza to samo co kolumny "do dupy", a czegos takiego nie moze chyba powiedziec osoba siedzaca w temacie, ktora wie ze sa rozne gosta, wlasnie przez takie gadanie powstaja legendy o wartosci pozywtywnej i negatywnej........Znow ja czytalem o Dali zle zeczy, np. marne wykonanie.......:-/

...Tymbardziej Paradigm to podobno kolumny z charakterem.....

“Kejseren er i garderoben!”

wtrącę swoje trzy grosze, odsłuchiwałem na swoim systemie Paradigm Studio 20 v3, i grało to całkiem nieźle, ale zabrakło mi pierwiastka magii, czegoś co pozwala zapomnieć o bożym świecie ;-). Niby wszystko było na swoim miejscu ale nie porwało mnie. Najbardziej podobał mi się bas, gdzie Studio odsadziły moje Avance na parę długości. Jednak średnica i góra bardziej podoba mi się w duńskich kolumnach, mimo że całościowo Studio grało co najmniej klasę wyżej.

Pozdr.

Jeśli nowy kolega THOMAS reklamujący w tym wątku swoje stare Dali 850 chce je sprzedać za 2000 zł, tak jak w tytule wątku, to polecam kupować. Jeśli pisze nie na temat i nie chce ich sprzedać za 2000 zł, to poproś o podanie jego ceny - forumowicze pomogą Ci ją trochę zbić ;-)

Dali 850 do 40 m2 by się nadawały.

Studio 20 v3 użytkuje od kilku miesięcy i nie zamieniłbym na inne. One grają coraz lepiej.

Fakt że nie są uniwersalne, ale nie wtym znaczeniu że tylko do rocka, tylko że są b szybkie i z jasnym, suchym wzmacniaczem grają bezdusznie (bo wzmacniacz taki :), wiem bo mam też Pioneera A400X, połączenie jak dynamit, ale dobre do punka, nie klasyki

natomiast z MF A300 i CD3 PAradigmy grają wyśmienicie, tak że nie mogę się oderwać i kupuje kilkadziesiąt płyt miesięcznie. Płyt tak różnych jak D.O.A. jest różne od Palestriny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.