Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kina i stereo za 1500zł

Michał Bochniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie bardzo proszę o wasze propozycje co do amplitunera kina domowego nadającego sie również do słuchania muzyki w stereo. Wiem, że takie połączenie nie jest dobre ale chciałbym wybrać za 1500zł optymalny sprzęt - kompromis pomiędzy kinem a słuchaniem muzyki. Obecnie posiadam kolumny JBL Cine Pack.

Witam,

jeśli urządzenie powinno dobrze zagrać także w stereo, zwróć koniecznie uwagę na amplituner Marantz NR 1402 oraz Harman Kardon AVR 156 (prawidłowo współpracuje z JBL). Harman Kardon jest mocniejszy, zagra dynamicznej, bardziej potężnie. Marantz jest spokojniejszy, jednak bardziej szczegółowy, mniej efekciarski co pozytywnie wpłynie na odsłuchy dwukanałowe.

Zapraszam jednak na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A co np powiecie na:

Harman Kardon AVR 165

PIONEER VSX-921

SONY STR-DH820

ONKYO TX NR509

DENON AVR-1612

Ewentualnie coś innego

Wiele osób pisze że Harnam Kardon najlepiej nadaje sie pod kolumny JBLa - dlaczego?

Pod JBL Cinepack z powodu impedancji frontów (minimum 3.4 ohm) nie możesz podłączyć podstawowego amplitunera. Zapomnij o niskich Pioneer, Denon, Marantz. One sobie nie poradzą z wysterowaniem tych kolumn. HK lub Onkyo już lepiej - ale to też nie te niskie modele. Jeśli HK to od 2xx w górę, Onkyo od 6xx w górę, choć z tych dwóch i tak Harman zagra lepiej, no i ma pre out do ewentualnego podpięcia dodatkowego wzmacniacza do frontów.

Generalnie muszę się zgodzić z tym co napisał don111. Co do różnic, o ile dobrze kojarzę z pamięci, to 165-tka jest mocniejsza od poprzednika no i bardziej funkcjonalna biorąc pod uwagę aktualne wersje kodeków i złącz. Pytanie Michał również do Ciebie czy poszukujesz sprzętu nowego czy używanego? Zawsze mógłbyś się pokusić o amplituner + końcówka na fronty przy stereo. Wówczas jednak nie miałbyś co liczyć na gniazda HDMI etc.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Też się nad tym zastanawiałem czy sprzęt nowy czy używany. Przeglądałem wiele ofert i niestety w sprzęcie używanym nie dostanie się tego co w obecnych amplitunerach. HDMI to podstawa min 3in, tak samo DTS ...

Co do dodatkowej końcówki na fronty - chcę pozostać tylko przy ampli. Może kiedyś w przyszłości pokuszę sie na takie rozwiązanie.

Na chwilę obecną zastanawiam się między HK 165 a 255. Ten drugi to już konstrukcja trochę starsza ale nie wiem czym pod względem dźwięku nie lepsza. Jak to się ma z tymi modelami?

Biorąc pod uwagę walory dźwiękowe to ja osobiście różnicy praktycznie nie dojrzałem w tym dwóch modelach. Niepodważalnie plusem 165-tki jest kompatybilność z 3D. Z kolei 255-ka ma drugą strefę - pytanie czy będziesz z niej korzystał - oraz wiele złącz starszej generacji. Najważniejsze to odpowiedzieć sobie z czego tak na prawdę będziesz korzystać.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

nie licząc jakichś dodatkowych złącz - przewagi 255 nad 165:

- 7.1 vs 5.1

- wyjście pre out dla wzmacniacza

- druga strefa

- rezerwa wysokoprądowa 35 vs 25 amperów (to akurat ważne w przypadku niskiej impedancji kolumn)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.