Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli OTL - to który projekt ? ( Bez Transformatora )

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeśli DIY projekt lampowca "OTL" - Output Transformer-LESS"

czyli BEZ transformatorów głośnikowych,

to KTÓRY ?

Tak powiedzmy 20W - 40W ?

Propozycje ?

Sprawdzał je ktoś ?

Pozdrawiam,

zjj_wwa

tak 20-40W to nie mniej jak 4 szt w kanale takich np. EL509

dodatkowy walor to elektryczny grzejnik - 16A / 6,3V

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No to może trochę mniej ? (chyba przesadziłem).

Celem uniknięcia ryzyk związanych z "równoległym" połączeniem lamp mocy w OTL,

myślę o jakimś układzie na jednej parze lamp ....

Na diabełkach 6c33c może ?

Albo jakieś inne (których nie trzeba rozgrzewać przez 10 minut !!!???)

no to może być 10-12W z 2szt podwójnych triod 6AS7G na kanał,

bonus - grzanie 10A / 6.3V

poczytaj na czym polega pic braku traf wyjściowych w OTL i jakie warunki musi spełniać lampa

i w ogóle coś o lampach jeśli 10 min na rozgrzewanie to dla Ciebie za długo

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja wstępnie mam na oku tego odwróconego Futtermana autorstwa Andreas Ciuffoli ...

ale może ktoś widział gdzieś coś lepszego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jest jeden z wariantów, który mi najbardziej się podoba: OTL a jednocześnie OCL ...

Ukryta Zawartość

Z najciekawszych artykułów teoretycznych, jakie przejrzałem, polecam kawałki John'a Broskie, www.tubecad.com, oraz Hansa Beijner'a: www.tubetvr.com, a najbardziej:

ten kawałek tutaj:

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to, czy ktoś widział coś jeszcze lepszego od rzeczy proponowanych przez Ciuffoli'ego ?

Na przykład w wariancie z pełni różnicowym i w pełni bezkondensatorowym torem zbalansowanym,

z sygnałem wprost z XLR ?

Pozdrawiam,

zjj_wwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj

OTL to dźwięk jedyny w swoim rodzaju,niestety użytkowo jest dramat,będziesz potrzebował kontener 6S33S,lub np. 6N13S(starałem się kiedyś dobrać dwie pary mając kilkadziesiąt lamp i się nie udało).Poza tym pamiętaj że w OTL nie mozna bezkarnie np.grać na full,znam takie przypadki że w konstrukcjach OTL lampy kończyły życie po kilkunastu godzinach pracy.

Trzeba też pamiętać o układzie zabezpieczającym głośniki przed DC,i kiepskim dopasowaniu impedancji nawet przy zastosowaniu po kilka lamp w kanale.Zauważ jak mało jest konstrukcji komercyjnych,może nie z powodu trudności wykonania(bo z tym dobry fachowiec od lamp sobie poradzi)ale raczej z problemów eksploatacyjnych.Wyobraź sobie jaki zapas lamp musisz zgromadzić(w PPP dobranych naprawdę solidnie) przy zastosowaniu powiedzmy po dwa diabły na kanał(moim zdaniem absolutne minimum).

Mówię to mając za soba dwie takie konstrukcje,jedną na diabłach właśnie ,druga na 6080(po 8 szt/kanał)Pomijam fakt rachunków za prąd.

Z tych 2x 6c33c powinno się dać

wydusić (w.g. Hansa B. z tubetvr.com) :

"...

Output power is 2 * 25W at 1% distortion and 0.1% at 1W. Response is flat from 10Hz to 200 kHz, measured output impedance is ~1.5 ohm with 17 dB feedback.

..."

o układzie zabezpieczającym głośniki przed DC

Wezmę zabezpieczenie z fonar'a ... układ wydaje się sensowny - definiuje okienko składowej stałej +/- 0,7 V ..

fitruje sygnał wyjściowy filtrem dolnoprzepustowym, aby sprytnie odróżnić silne basy od ... prądu stałego:

Ukryta Zawartość

po dwa diabły na kanał

Niutek @,

a co sądzisz o tych układach Ciuffoliego ?

Lub Hans'a Beijner'a ?

Ukryta Zawartość

Na Triodzie jest świetny praktyk od OTLi o nicku OTLamp,ma naprawdę rozległą wiedzę w tej materii,spróbuj do niego napisać.Nie składałem tych układów,ale u Ciuffoliego "wali po oczach" sprzęgające 22uF???(a może to 2,2),i w jednej wersji rezystor katodowy 120R,który będzie niezłym grzejnikiem.Ale to wszystko drobnostki,ważniejsze by uzyskać dobrą symetrię ze stopnia napięciowego,i mieć dobrane diabełki,a są to lampy bardzo złośliwe,jeśli chodzi o stabilność w tego typu układach.Poza tym mam mieszane odczucia co do żarzenia tych lamp,wydaję mi się że złą praktyką jest łączenie żarników szeregowo by zwiększyć napięcie a zmniejszyć prąd żarzenia,grzejniki mają różne rezystancje,żarzenia nie rozkładają się równo.Przy małej ilości lamp w kanale będą problemy z basem.Głównym pytaniem powinno być "co chcesz OTLem sterować" czyli jakie głośniki masz na myśli.

Na Triodzie jest świetny praktyk od OTLi o nicku OTLamp,ma naprawdę rozległą wiedzę w tej materii,spróbuj do niego napisać.

Dzięki. Poszukam go i napiszę, jak przemyślę co i jak.

22uF???(a może to 2,2)

Jak się powiększy ten rysunek, to widać, że tam jest kropeczka pośrodku, czyli 2,2 uF.

Ja koncentruję uwagę na wersji OTL+OCL ... tam rezystory są o wartości 0,1ohm, czyli bardziej mi pasują intuicyjnie.

mieć dobrane diabełki

Z tego co słyszałem, to prawie niemożliwe. stąd też będą cztery niezależne regulatory biasu dla każdej z lamp z osobna - mam nadzieję, że tymi biasami uda się zrównoważyć ten mostek.

żażenie - będzie równolegle raczej. Rozważam filtrowany prąd stały, na bazie prostownika z czterech IRFZ44 mosfet'ów lub coś jeszcze mocniejszego.

Kolumny - no cóż - dopakuje we wzmaku taaaakie sprzężenie zwrotne, aby zejść do ułamków ohma - mam nadzieję że wówczas uda się nawet typowe

dynamiczne o nieciekawej efektywności wysterować (np. dinozaury).

Docelowo myślę o jakimś zestawie na bazie DIY + Scan Speak .... powiedzmy 30 litrów, dwudrożny, klasyczna zwrotnica z solidną obsadą.

Idealnie to elektrostaty + coś extra od "dołu", ale póki co - nie ta półka cenowa ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.