Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc pilnie potrzebna ! Wzmacniacz zwariował!

gnacik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Ampli Yamaha. Po niedługim czasie nieużytkowania nie chce się włączyć pilotem ani manualnie. Po odłączeniu z gniazdka i ponownym, nawet natychmiastowym podłączeniu wszystko jest ok.

Jednak po odczekaniu "kilkudziesięciu chwil" po wyłączeniu problem znowu występuje i trzeba ponownie odłączać od prądu itd.

Czy ktoś w Was ma pomysł o co chodzi ???

Sprawdziłeś czy w Stendbaj nie znika zasilanie na procesorku sterującym? ,A przy włączonym wzmacniaczu wszystko działa ? Jeśli tak to by znaczyło że włączony układ dostaje zasilanie z transformatora głównego a po wyłączeniu już nie, i zasilamy powinien być z innego źródła nie podejrzewam że to jakaś bateria, a raczej mały zasilacz + transformatorek dodatkowy , ewentualnie malutki zasilacz impulsowy który wyzioną ducha. Niestety bez schematu lub zajrzenia do środka to co piszę jest tylko podejrzeniem a nie diagnozą.

Pozdrawiam Bodo.

RX-V650

mam schemat, jakby ktoś zechciał zerknąć ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba iść zgodnie z sztuką sprawdzać wszystkie napięcia to podstawa

Jeśli napięcia trzymają, potrzeba jest sprawdzenia właśnie okolic procesora sterującego, czy wszystko jest zgodnie z service manula.

Obawaiam sie że może to być problem z uszkodzną PCB lub procesorem a wtedy sytuacja jest na ogół tragiczna.

Może to być zimny lut ...

Znaczy KOSZ :)

zauważyłem, że jak nie chce się włączyć to po kilkunastokrotnych szybkich "klikaniach" włącznika załapuje...

teraz to już totalnie zgłupiałem,

chętnie oddałbym komuś do sprawdzenia, bo moja wiedza w tym zakresie jest niewielka.

Moge Sie Podjać

Jesli nie jest na GW (w to wątpię)

Masz najlepiej org pudło :)

To mozesz mi go wysłać ... ale niczego nie gwarantuje

Oczywiście wszelkie koszty przesyłek Ty ponosisz

Jak co to pisz na PRIV-a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.