Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-wiring - oczekuję propozycji!

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko i zwięźle:

Oczekuję propozycji, jakich kabli użyć do bi-wiringu.

Zestaw - niekoniecznie znany (być może będzie traeba do różnych dobierać różne), ALE:

Priorytet - neutralność; jak najmniej przebarwień.

Cena - nieprzekraczalne 50 (pięćdziesiąt) złotych za metr bieżący (w sumie).

Żyły lo i hi mogą byc takie same lub różne.

U siebie używam (jak w opisie "o mnie") dwu takich samych przewodów Real Cabla po 22 zł za mb, czyli sam się w swojej normie mieszczę. Jednak parę osób prosi mnie o podmontowanie tego-to-a-tego, w tym i kabli...

A może i swoje wymienię?

Tak więc: oczekuję propozycji. Piszcie!

https://www.audiostereo.pl/topic/9471-bi-wiring-oczekuj%C4%99-propozycji/

No to ja tradycyjnie: AQ CV-4 ;-)) / Trochę przekroczysz budżet, ale warto. Ideałów i tak nie ma. /

Arek pewnie poleciłby Ci Real Cable BM 400. Masz opis w opiniach. Spróbuj obu.

Skorzystaj z forumowej wyszukiwarki !

Pozdr.

PS. Z Twoimi wymaganiami jakość/cena trudno będzie. Nie łudź się. Sorry za "kawę na ławę".

Z moich doświadczeń wynika że z bi-wiringiem trzeba uważać, ponieważ o ile w zakresie właściwości brzmieniowych można wiele w ten sposób zyskać to w zakresie "czasu" zazwyczaj dochodzi do mocnych ograniczeń, co objawia się zamknięciem całej sceny między kolumnami, częsciowym "przyklejeniem" dźwięku do kolumn. Jeśli już stosować bi-wiring to najlepiej takim kablem jak CV 4. To jest kompletny, bi-wiringowy kabel, zapewniający spójność, choć nie daje istotnych różnic między charakterem wysokich i całej reszty, a przecież właśnie łączenie różnych cech jest celem bi-wiringu. Nie spełnia także Twoich wymagań co do ceny. Proponuję więc dobrze przemyśleć czy bi-wiring to jest to czego potrzebujesz, może lepiej wypróbować różne kable pod kątem znalezienia pojedynczego przewodu spełniającego wszystkie, lub większość Twoich wymagań co do brzmienia.

pozdro!

Używam Stright Wire Chorus. Kabelek wybrałem spośród naprawdę wielu innych i po wielu odsłuchach i ten właśnie przypadł mi do gustu. Cena to chyba 26 zł/m. Nie spotkałem zbyt wielu opinii na temat tego kabelka ale chyba wart jest zainteresowania. Na pewno warto posłuchać. Oczywiście są lepsze kable ale znacznie droższe, a SW sprawuje się całkiem dobrze w budżetowym zestawiku. Ciekawe czy ze wszystkimi klockami będzie grał tak samo - czyli dobrze.

Z mojego doświadczenia, w wiekszości przypadków, lepiej jest kupić pojedyńczy droższy kabel niż 2 odcinki kabla tańszego do biwiringu. Wspomniany CV-4 to również mój osobisty faworyt w klasie budżetowej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Audioquest Crystal+, używany. Pojawia się w ogłoszeniach, a kosztować powinien nie więcej niż jakieś 200 zł za typowe 2x2,5 m (sam za tyle dostałem prócz kabla jeszcze 4 sztuki WBT 0644, niepotrzebne mi zresztą...). Cena sklepowa, gdy był dostępny, to chyba 90 zł/m. W środku 12 niezależnie izolowanych żył w układzie "po okręgu", zróżnicowanych pod względem średnicy i materiału (miedź jakaśtam i miedź jakaśtam). Czyli i pojedyńcze, i podwójne połączenie można nim robić...

• 1 rok później...

--> Ururam Tururam

Ponawiam temacik.

Mam do Ciebie pytanko. Widzę ,że w jednym ze swoich systemów masz również Wharfedale 8.4. Chciałbym abyś mi poradził ( mówią,że jestes specem od Wafli :-)) jakie mógłbym spróbować zastosować kable do bi-waringu. W teh chwili są podłączone metodą tradycyjną poprzez alphardy, jednostką napędzająca jest Onkyo z serii 501 , która jak na mój słuch jest w miarę neutralna. Może masz jakies doświadczenie w połączeniach Onkyo - Wharfedale? Oglądam trochę filmów, muzyka to pop i trochę klasyki.Czasami lubię usłyszeć takie ładne miękkie bum bum. Pokoik ma około 16 m2, zresztą fotki są w temacie ,, Nasze instalacje KD niech nas zobaczą''.

pozdro

W kwestii biwiringu zgadzam się z Elberothem. Znamienne jest też że niektórzy producenci kolumn o niezaprzeczalnej renomie (np. Dynaudio) w ogóle nie stosują gniazd do biwiringu.

Z biwiringiem nie robiłem jakichś specjalnych doświadczeń, zawsze wolałem grzebnąć sobie w zwrotnicy uzyskując żądaną zmianę szybciej, łatwiej i taniej ]:->

I jeszcze jedno. W niektórych wypadkach skuteczność biwiringu jest niezaprzeczalna. Po prostu czasem zwory w terminalach są tak podłej jakości, że sporo psują. W takich wypadkach równie skuteczne byłoby zastąpienie owych gównianych blaszek odcinkami tego samego przewodu który łączy kolumny ze wzmacniaczem.

Zanim zapakujesz sie w koszty dodatkowego kabla, sugeruję pozycz gdzieś jakiś przyzwoity i sprawdź czy Ci sie spodoba. Moje kolumny to Magnat Quantum 505 - zrobiłem bw i szybko przywróciłem poprzedni stan. Zapasowy kabelek teraz leży w szufladzie. Zmiana brzmienia była spora na niekorzyść.

Najśmieszniejsze, że na pojedynczym brzmienie mi się bardzo podoba, chciałem zrobić bw bo można i a nóz widelec będzie lepiej.

Najpierw sprawdź. Może się okazać, że szkoda pieniędzy.

Podwójne gniazda są głównie do bi-ampingu, a ten już słychać ! - robiłem u siebie doświadczenia i różnica in plus była znaczna - swoboda, bas, kontrola to główne zalety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.