Skocz do zawartości
IGNORED

Czy da sie zrobic wejscie cyfrowe do starego CD?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy mozna zrobic wejscie cyfrowe tak zeby byla mozliwosc przeslania sygnalu do odtwarzacza CD i wykorzystania jego "bebechow" ?

Chodzi mi o wyzszej klasy stare odtwarzacze CD, takie jak wysokie modele pioneera sony meridiana i podobne?

Jaki koszta bylby takiej pracy?

Czy to w ogole ma sen?

Jesli ktos sie zna albo potrafilby zrobic niech da znac w watku.

chwilowy brak działalności w audio.

Hej,

Robiłem coś podobnego możesz poczytać w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja absolutnie nie polecam mojego rozwiązania, bo pracy sporo jakość średnia a

zlampizowana lampucera bije to na głowę.

Źródłem wiedzy w tych kwestiach jest Molibden.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Hej,

Robiłem coś podobnego możesz poczytać w tym wątku

Ukryta Zawartość

ja absolutnie nie polecam mojego rozwiązania, bo pracy sporo jakość średnia a

zlampizowana lampucera bije to na głowę.

Źródłem wiedzy w tych kwestiach jest Molibden.

pozdrawiam

no szkoda, wiec z taniego wysokiej klasy cd z lat `90 `00 nie zrobimy dobrego daca, jestesmy skazani na bardzo przecietne dace w cenie uzywanych cd wysokiej klasy albo na przyzwoity dac za cene z kosmosu...

zreszta ja wciaz nie moge ogarnac dlaczego nie montowano do odtwarzaczy cd wejsc cyfrowych...

Ukryta Zawartość

Bo i po co miano by to robic. Dawniej nie bylo wlasciwie zrodel sygnalu cyfrowego innego niz cd a jak ktos mial juz jeden odtwarzacz cd to po co mu kolejny podlaczony do pierwszego?

Na forum masz kilka bardzo przyzwoitych przetwornikow diy, nie widze powodu, aby one graly przecietnie przy bardzo przystepnej cenie.

@plastikowy Ale ty juz wiekszosc pracy wykonales za innych chyba. ;)

server unreachable;--

zreszta ja wciaz nie moge ogarnac dlaczego nie montowano do odtwarzaczy cd wejsc cyfrowych...

A po co mieli montować ?

Zresztą , kasa , kasa i jeszcze raz kasa...

Nie opłacało montować się czegoś takiego do sprzętu średniej czy niskiej klasy .

Zresztą po co to komu było wtedy ?

:)

Montowane były w nagrywarkach Pioneera choćby PDR 05 ( którego z uszkodzonym napędem kupisz za mniej niż 200zł ) jak i w wybranych magnetofonach DAT.

jestesmy skazani na bardzo przecietne dace w cenie uzywanych cd wysokiej klasy albo na przyzwoity dac za cene z kosmosu...

Kup Arcama rDACa i zrób lepszy zasilacz - podawałem mój pomysł w tej zakładce .

I zapomnisz o temacie.

Bo i po co miano by to robic. Dawniej nie bylo wlasciwie zrodel sygnalu cyfrowego innego niz cd a jak ktos mial juz jeden odtwarzacz cd to po co mu kolejny podlaczony do pierwszego?

Na forum masz kilka bardzo przyzwoitych przetwornikow diy, nie widze powodu, aby one graly przecietnie przy bardzo przystepnej cenie.

@plastikowy Ale ty juz wiekszosc pracy wykonales za innych chyba. ;)

nie rozumiem ?

Chodzilo mi o to, ze to co napisaliscie w tamtym watku do spolki z Molibdenem zalatwia wiekszosc roboty koncepcyjnej (nawet plytka tam chyba jest). Teraz zostalo tylko to poskladac.

server unreachable;--

Zgadza się płytka jest, odziwo nawet działa, ale jeśli ktoś miały robić to samo to proszę wziąć pod uwagę, że moja widza na temat jest minimalna i

można zrobić to lepiej a przede wszystkim może być mniejsze gabarytowo.

Dalsze losy tego DACa są takie że wywaliłem z niego stopień na lampach, poszedł do Lampucery, a został lekko odchudzony orginał bo coś było nie tak;

przestery już po wyjściu z TDA1541 widoczne na oscyloskopie nawet przy minimalnych rezystorach konwersji. Ostatnio wymieniłem kilka kondensatorów

na świszcze i mam jakieś dziwne dźwięki w tle, ciągle z nim walczę dlatego nie polecam.

E tam duza. W odtwarzaczach jest w srodku masa miejsca. Wg mnie jesli ktos zaprojektuje sobie plytke i bedzie ona dzialac to jest niezle. Ja nos'a dla tda musialem robic na pajaku. :)

server unreachable;--

mnie zastanawialo czy sa masowo produkowane jakies uklady tylko to poskladsac i podpiac i po sprawie, a tutaj taka niespodzianka, chodzi mi o kompletny dopracowany produkt taki zeby wyciagnac pelnie mozliwosci daca takiego odtwarzacza, no jesli nie ma to bede zmuszony nabyc zewnetrzny dac, bo odtwarzanie z plyty mi jest do niczego nie potrzebne juz, juz sie odzwyczailem mimo ze mam plyty w domu ale mam tez wszystko zripowane do wav no i ostatnio lape sie czesto na tym ze wiecej slucham strumieniowo jak z plikow bo to dostep do wiekszosci muzyki wydanej kiedykolwiek, takze chodzi tylko o dobry dac w jak najnizszych kosztach a stary cd idealnie spelnia ten warunek

a arcam rdac odpada za ta cena mozna miec 2razy lepiej grajace cd po 1 a po 2 moj dac juz gra lepiej (mimo ze cd-ka uzywanego starego w cenie okolo 1500 jakie musialem na niego wydac nie przesciga)

Jak sam widzisz stary CD nie spełni Ci tego warunku.

A na pewno nie tak łatwo i tanio.

Zaciekawiłes mnie tym swoim CD 2x lepszym od rDACa.

Co to za odtwarzacz?

wiele starszych odtwarzaczy ktore kupisz za cene nowego rdaca bija go na glowe i to bardzo,

nie zaglebiajmy sie w tematyke, wystarczy spojzec na samego arcama, rdac (okolo 1500), alpha 9 cd (okolo 1500) rdac jest slabszy i to wyraznie od alpha 9 cd, takze wejscie cyfrowe umozliwilo by dostep do niezlej klasy dzwieku za male pieniadze, a tak to mamy dostep do niezlego marketingu i dacow slabych za dosc duze pieniadze

Witam,

Od strony technicznej dołożenie wejścia do CD nie powinno nastręczać większych problemów.

Po pierwsze musimy określić jaki układ DACa jest zastosowany czy jest filtr cyfrowy lub upsampler.

Potem sprawdzić jaki format danych jest przyjmowany I2S czy coś innego.

Jako odbiornik SPDIF można wykorzystać Wolfsona WM8804 lub Crystala CS8416.

Sygnały I2S z odbiornika podać na wej DACa poprzez multiplexer lub bezpośrednio w zależności czy chcemy pozostawić możliwość odtwarzania CD.

Może być jeszcze konieczna translacja poziomów napięcia z 3.3V na 5V.

Pozdrawiam

JarekC

wiele starszych odtwarzaczy ktore kupisz za cene nowego rDACa bija go na glowe i to bardzo,

Miałem kilkadziesiąt różnych odtwarzaczy CD i mam odmienne zdanie od Twojego.

CD9 Arcama nie miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.