Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki bardzo Panowie za odzew, problem rozwiazany, a jesli chodzi o samo urzadzenie to dochodze do wniosku ze albo czas pozegnqc sie z cdkiem albo gromadzic fundesze na wymiane...samo podlaczenie optykiem do sm6 i pozniej xlr do wzmaka poprawilo dźwięk przynajmniej o 1.5 klasy;p nie wspominajac juz o puszcaniu plikow zamiast cd...stosunek cena jakosc...moim zdanien fenomenalna.

No wlasnie. Wyprowadzcie mnie z bledu jesli zle kombinuje. Chce np podlaczyc do sm6 odtwarzacz dvd jako transport, sm6 ma sluzyc jako dac. Dvd i sm6 podlaczam coaxialem a sm6 ze wzmacniaczem po analogu. Dodatkowo do drugiego wejscia we wzmacniaczu podlaczam za pomoca rca samo dvd, czyli w tym momencie dvd jest podlaczone do jednego wejscia we wzmacniaczu poprzez sm6 a do drugiego wejscia bezposrednio po analogu. Puszczajac plyte cd w odtwarzaczu dvd i przelaczajac we wzmacniaczu pomiedzy wejsciem nr 1 i 2 raz slysze jak dvd gra jako transport podlaczony pod sm6 a raz jako samo dvd. Zgadza sie? Chodzi mi o to aby, ze tak powiem, w czasie rzeczywistym moc porownac jak dziala dvd samodzielnie i podlaczone do daca jakim jest w tym momencie sm6.

Czy macie nadal problemy z aplikacja na ipada badz iphona? Po ostatnich dwoch aktualizacjach w ogole nie mozna jej uzywac. Wciaz sie zawiesza. Musze nawet ja ponownie instalowac aby zaczela dzialac.

Druga sprawa. Zrobilem porownania, o ktorych wczesniej pisalem i nie stwierdzilem roznic. Czy to mozliwe, ze dac nie dziala i przepuszcza oryginalny sygnal z transportu?

Uzywam androida takze o aplikacji na ios sie nie wypowiem jednakze aplikacja na androidzie tak lezy ze obsluga pilotem staje sie wrecz przyjemnoscia:p

A co do daca w sm6 moze to kwestia cdka ja mam np bardzo sredniego jungsona cd-s1 dedykowanego do wzmaka da-200ia i i roznica jest naprawde duza, zostaly wyeksponowane detale i bass ktory dominowal nad wszystkim zostal skontrolowany...a i uzycie sm6 jako daca jest wrazliwe na okablowanie.

Pozongluj moze kablami ja sm6 podlaczylem do wzmaka przez zwykly analog pozniej xlr a cd najpierw optykiem pozniej jednym coaxialem az z ciekawosci podpialem zapomniany i odgrzebany z szafki coaxial qed dedykowany do subwoofera i narazie tak zostanie.

Btw obawiam sie ze moj cd nie gra duzo lepiej anizeli Twoje 200zl ;p

U mnie na smetnym Pianocrafcie slychac roznice miedzy podlaczeniem CD bezposrednio analogiem do wzmacniacza, a podlaczeniem CD-coax-SM6-analog-wzmacniacz.

Jesli nie slyszysz roznicy to moze twoj wzmacniacz nadaje brzmieniu swoj charakter?

Czy są użytkownicy SM6, którzy wykorzystują pendrive'y jako źródło zamiast HDD. Czy jest różnica w jakości pamięci flash w stosunku do HDD?

Nie ma zadnej roznicy pomiedzy pendrivem, zewnetrznym hdd i serwerem NAS. Poza wygodą uzytkowania, chociaz po ostatniej aktualizacji o wygodzie mozna zapomniec.

Dac dziala bo musi

Moze tor nalogowy w sm6 jest rownie wyrafinowany co w dvd?

Zasilanie jest podobnej klasy

Pewnie dlatego nie slychac roznicy

Zreszta nie kazdy jest wrazliwy na takie niuanse

Dla jednych bedzie kolosalna zmiana inny nic nie zaowazy

Moze mi slon na ucho nadepnal a moze podchodze do tego na chlodno. Dla mnie daci do 3 tys wszystkie graja tak samo i zaden z nich nic nie poprawia czy transportem jest dvd, ps3 czy tez marantz sa8003. Odsluch byl najlepszy z mozliwych bo porownanie bylo w czasie rzeczywistym. Roznice bylo sluchac gdy sprzet byl zamieniany i byla przerwa pomiedzy poszczegolnymi probami. Moze mialem tez jakis kiepski dzien bo tez za bardzo mie slyszalem roznicy pomiedzy dvd a ww. Marantzem, no moze Marantz mial troche lepszy bas.

To jest oczywiscie tylko moje zdanie. Pomimo takich odczuc nadal uwazam, ze za te pieniadze sm6 jedt rewelacyjny- pomijajac ostatnia aktualizacje oprogramowania.

Dlatego tez skonczylem juz poszukiwania lepszego sprzetu:) Na wyzszy pulap cenowy mnie nie stac, a to co gra w 100% mnie zadowala:)

Czy ktoś miałby jakieś sugestie co do konfiguracji SM6 z poniższymi wzmacniaczami: Arcam - A19, Cambridge Audio Azur 651A albo Creek evo przy uwzględnieniu sygnatury głośników KEFów?

Moze roznica jest wieksza jak podlaczyc xlr

Poza tym czy sm6 ma przewijanie utworow?

Moj wzmak nie ma xlr. Poza tym zeby to mialo sens oba urzadzenia sm6 i wzmak powinny byc w pelni zbalansowane.

Sm6 oczywiscie nie ma przewijania:)

Czy ktoś miałby jakieś sugestie co do konfiguracji SM6 z poniższymi wzmacniaczami: Arcam - A19, Cambridge Audio Azur 651A albo Creek evo przy uwzględnieniu sygnatury głośników KEFów?

Zestaw jak podpisie. Super analitycznie, neutralnie, z dobrym basem i stereofonią. W moim pomieszczeniu trochę za jasno, bas ucieka po kuchni i schodach (salon otwarty na inne pomieszczenia i na wyższe piętro, mam problem z akustyką - dużo płaskich, gołych powierzchni).

Zestaw jak podpisie. Super analitycznie, neutralnie, z dobrym basem i stereofonią. W moim pomieszczeniu trochę za jasno, bas ucieka po kuchni i schodach (salon otwarty na inne pomieszczenia i na wyższe piętro, mam problem z akustyką - dużo płaskich, gołych powierzchni).

Wzmak CA zmień na inny i KONIECZNIE posłuchaj tego z Qedem Ruby :)

Niesamowity kabel za...

35zł / metr :)

R700 potrzebują też dobrego miesiąca intensywnego grania .

Czy są użytkownicy SM6, którzy wykorzystują pendrive'y jako źródło zamiast HDD. Czy jest różnica w jakości pamięci flash w stosunku do HDD?

Pendrajw najgorzej. Lepiej dyski WD 2,5 cala zewnętrzny. A jeszcze lepiej jak ten dysk zasilimy z osobnego , dobrego zasilacza. Mimo wszystko dysk nawet z zasilaczem gra gorzej niż z dobrego zewnętrznego napędu CD po coaxie .

No właśnie...:

Druga sprawa. Zrobilem porownania, o ktorych wczesniej pisalem i nie stwierdzilem roznic. Czy to mozliwe, ze dac nie dziala i przepuszcza oryginalny sygnal z transportu?

Ja podlaczylem dvd za 200zl:)

Albo masz totalnie skopaną resztę toru , pomieszczenie , słuch lub kiepskie realizacje .

Albo ten DVD ma tak skopany tor cyfrowy .

To ze coś ma wyjście coax nie znaczy że nadaje się jako dobry napęd co już było wielokrotnie poruszane na tym forum .

Z dobrym napędem i dobrym kablem cyfrowym różnica jest bezdyskusyjna na korzyść napędu vs pendrajw czy dysk .

Kup sobie dobry napęd i kabel. Wtedy porównaj . Wydasz całe 400zł :)

Edytowane przez muda44

Albo masz totalnie skopaną resztę toru , pomieszczenie , słuch lub kiepskie realizacje .

Albo ten DVD ma tak skopany tor cyfrowy .

To ze coś ma wyjście coax nie znaczy że nadaje się jako dobry napęd co już było wielokrotnie poruszane na tym forum .

Nie, no resztę toru mam dobrą (opis w o mnie). Natomiast podobnie było gdy podłączyłem PS3 optykiem, tzn różnicy nie słyszałem, czy to grało samo PS3 czy też poprzez SM6. Tak, jakby DAC nie działał. Naprawdę wolałbym aby było inaczej, ale nie jest...

Kup sobie dobry napęd i kabel. Wtedy porównaj . Wydasz całe 400zł :)

Czyli co?:)

Zawsze po optyku grało i gra mi gorzej .

Tak, jakby DAC nie działał.

Po optyku idzie strumień cyfrowy i DAC musi działać .

Coś musi " światło " przerobić na sinusoidy ;)

Nie, no resztę toru mam dobrą (opis w o mnie).

Nawet na sprzęcie budżetowym musi być słychać różnicę między SM6 a DVD za 200zł.

Powinno to dać Ci do myślenia . Musisz poszukać gdzie leży problem .

Czyli co?:)

Tyle razy klepałem na forum...

Marantz CD 52. Najlepiej w wersji MKIISE . Do tego kabel Profigold 4000 .

Powinno to dać Ci do myślenia . Musisz poszukać gdzie leży problem .

Po prostu nie ma różnicy?:) Reszta toru jest ok, uwierz mi:) Te porównania były tylko robione ot tak sobie. Ja z CD zrezygnowałem już w 100%, jedynie w samochodzie słucham, dlatego tradycyjny transport nie jest mi potrzebny. Natomiast zastanawiam się czy jest sens wymiany SM6 na coś co ma normalną aplikację na iPada, a nie to gówno co CA zaserwowało po ostatnich aktualizacjach:)

Po prostu nie ma różnicy?:) Reszta toru jest ok, uwierz mi:)

Nie chodzi o wiarę ale fakt że poza wyjątkami każdy słyszy różnicę pomiędzy tanim CD czy DVD a choćby rDACem od którego SM6 jest znacznie lepszy .

Muda spojrz w opis o mnie. Moj wzmacniacz i kolumny wspolgraja idealnie, a sam wzmacniacz jest jednym z lepszych urzadzen lampowych w kwocie do 10 tys. zl. Waskim gardlem jest jedynie sm6.

Natomiast nie zrozum mnie zle. Ja nie twierdze, ze sm6 jest slabym urzadzeniem bo nie slysze roznicy pomiedzy nim jako daciem a dvd za 200 zl. Jestem z sm6 bardzo zadowolony, poza obecna aplikacja sterujaca, brakiem przewijania i probkowania 24/192. Jako daca go nie uzywam, bo nie mam juz innych zrodel, ktore musialbym pod niego podlaczyc.

Tak jak pisalem wczesniej, puszczajac np Diane Krall z cd na marantzu sa8003, ktorego do tanich nie mozna zaliczyc oraz rip tej plyty na sm6, bardziej podobal mi sie dzwiek z sm6, choc byl tylko nieznacznie lepszy od tego z cd. Test byl robiony takze w czasie rzeczywistym. Dlatego sie zdziwilem, jak podlaczylem to nieszczesne dvd:) Natomiast sie nie poddaje i sprobuje z innym kablem.

Pozdrawiam.

Muda spojrz w opis o mnie. Moj wzmacniacz i kolumny wspolgraja idealnie

Dynaudio potrzebują dużo prądu i z lampą bym ich nie łączył.

Może jedynie z Yaqinem MC100B

Natomiast nie zrozum mnie zle. Ja nie twierdze, ze sm6 jest slabym urzadzeniem bo nie slysze roznicy pomiedzy nim jako daciem a dvd za 200 zl.

Rozumiem Ciebie doskonale i to nie jest normalne że tych różnic nie słyszysz bo powinna być przepaść .

Jako daca go nie uzywam,

Mylisz pojęcia.

Jako DACa używasz go cały czas :)

To co masz zripowane na dysku jest zapisane w formie cyfrowej i DAC SM6 te dane przetwarza na analog . Nie ma innej opcji bo i też SM6 nie posiada wejść analogowych .

Wszystko co pod niego podepniesz przechodzi przez jego DACa .

Natomiast sie nie poddaje i sprobuje z innym kablem.

Spróbuj. Czasem można się zdziwić .

Mylisz pojęcia.

Jako DACa używasz go cały czas :)

To co masz zripowane na dysku jest zapisane w formie cyfrowej i DAC SM6 te dane przetwarza na analog . Nie ma innej opcji bo i też SM6 nie posiada wejść analogowych .

Wszystko co pod niego podepniesz przechodzi przez jego DACa .

Źle się wyraziłem, chodziło mi o podłączenie transportów zewnętrznych:)

Dynaudio potrzebują dużo prądu i z lampą bym ich nie łączył.

Może jedynie z Yaqinem MC100B

LAR doskonale sobie radzi z Dynkami:) Napędza je bez problemu. Dźwięk z tego połączenia jest naprawdę bardzo dobry:)

LAR doskonale sobie radzi z Dynkami:) Napędza je bez problemu

Jak możesz to pożycz od kogoś jakąś Integrę Krella , Calyx CTI , Xindak A600P , A600E czy wspomnianego MC-100B a się przekonasz co to znaczy bezproblemowe radzenie z kolumnami .

• Pokaż nowe odpowiedzi