Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem czy to tylko moje odczucia ale ponieważ SM6 ma rozjaśniona górę, dźwięk jest dla mnie agresywny i nienaturalny. Czy są inni jego użytkownicy tak uważający?

Agresywny - tak tego nie odebrałem, rozjaśniony tak. Z cofniętym wyższym basem i średnicą, a może z podbitymi krańcami? Kiedy grał wpięty w system z małymi monitorami brzmiał jasno, po przejściu na lepszy system słuchawkowy pokazał się ten niższy bas, ale i tak MZ nie jest to wysokiej klasy sprzęt. Czemu dałem wyraz wcześniej w tym wątku i zostałem zakrzyczany.

Kilka miesięcy później parę sztuk zmieniło właściciela ;)

Jest to sprzęt warty swojej ceny. W tej kwocie trudno znaleść coś lepszego. Lecz na pewno nie jest to High-End ;-P Agresywności brzmienia dopatrywałbym się jednak w sprzęcie towarzyszącym.

Wszystko to kwestia zestawienia, zawsze można zmienić kolumny na Castle i będzie łagodnie ;)

Może zacząć od interkonektów - coś po cieplejszej stronie neutralności?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Możesz te stare IC ubrać w koszulki i zapewne cieplej się zrobi. ;)

Kolumny to najważniejsza kwestia-a jeszcze ważniejsza jak są ustawione i w jakim pomieszczeniu.

Setki razy było wałkowane-ludzie oczekują nie wiadomo czego-a w salonach,czy pokojach lotniska począwszy od podłogi a skończywszy na suficie. ;)-tu szukać trzeba poprawy-no ale nie każdy ma warunki-mieszkać też trzeba-a to że dywanik sobie położymy 6m2 na 30 m2 salonu to sprawy nie załatwi. ;)

czy dm+ identycznie gra jak sm6?

gdzies czytalem pomiary to sm6 ma o kilka decybeli mniejsza dynamike i jest cieplejszy.

Focal + Naim

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

i tak MZ nie jest to wysokiej klasy sprzęt

Ja to nie rozumiem czegoś-radio z niego gra wybitnie,testowałem radio internetowe z różnych zródeł, i jest wybitnie dobrze jak na radio.Przesyłanie plików-do czego właściwie głównie ma służyć jest super.

DAC-w nim za te pieniądze jako urządzenie wielofunkcyjne-no sorry ale nie ma co narzekać.

I do tego Pre -w moim przypadku inny(nie piszę że lepszy bo to debilne stwierdzenie) niż w Nad 356 -który mi w SM6 bardziej pasi.

Czego chcieć więcej za 3 koła. !

Jak ktoś go łyka i oczekuje że ze zwykłym wzmakiem,i najsłabszymi kolumnami-a wszystko to pod napęd typu-DVD Manta i bardzo złe warunki akustyczne i oczekuje hi-endu to sorry ale nie tędy droga.

Nie interesuje mnie spór typu: high-end czy nie. Reszta mojego sprzętu pochodzi z początku lat 90 i nie jest to nic specjalnego KEF Q-80, Marantz SE 40 i CD-60. Moje porównanie odnoszę do tej konfiguracji.

Zadałem to pytanie dotyczące agresywności góry bo nie jestem pewien czy nie jest to jedynie subiektywne odczucie. Producent podkreśla jego możliwości przy plikach wysokiej rozdzielczości i rzeczywiści pliki wysokiej rozdzielczości 96/24 nabierają dodatkowej przestrzeni i dynamiki. Dzieje się tak - moim zdaniem - w dużej mierze dzięki mocno zdefiniowanej górze. To ona jest nośnikiem przestrzeni, aury, stąd domniemam, że taka charakterystyka jest zamierzona przez producenta. Dźwięk z SM6 jest mocno zdefiniowany, nigdzie się nie rozmywa. Te zalety mają swoją negatywna stronę w jego większej agresywności "dostrzegalności". Słucham muzyki klasycznej współczesnej o dużej rozpiętości dynamicznej i kolorystycznej i czasami tak ukształtowany dźwięk może być odbierany jako zbyt zdefiniowany. A może to tylko moje wrażenie?

Edytowane przez ockeghem
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Czy mogli byście sprawdzić taką przypadłość-

Radio "Psychomed Audiophile Live"-co jakiś czas występuje u mnie na tej stacji podczas słuchania,taki dziwny przydzwięk(coś w stylu jak by taśmę magnetofonową na ułamek sekundy wciągnęło) ;)

i na tej stacji to samo "Psychomed Audiophile Jazz"

Tylko dobrze się wsłuchajcie.

Nie jest to na pewno wina sm6-być może stacja tak nadaje-ale może ktoś wytłumaczyć czemu tak jest ,o ile to też słyszycie.

Mam pytanie. Czy ktoś porównywał jakość dźwięku SM6 z Coctail Audio X30 (jako odtwarzacza - nie interesuje mnie wbudowany wzmacniacz)?

Witam!

Koledzy , mam SM6 głownie jako radio i odtwarzacz plików oraz DAC do NC+ po optycznym.

Podłączyłem po kablu coaxial SM6 z BD AZUR 650BD tez firmy CA. Taki zestaw płyty CD i DVD odtwarza bez problemów , ale z SACD wyświetla brak sygnału. Kompletnie się na tym nie znam od strony technicznej bo raczej jestem po analogowej stronie, ale czy to tak ma być, że SACD nie będzie jako DAC odtwarzał, czy mam coś uszkodzone? Nie ukrywam, że odtwarzacz BD podłączyłem do SM6 aby zaoszczędzić jedno wejście analogowe we wzmacniaczu.

Z góry dzięki za info.

Pzdr

Odtwarzacze SACD nie wypuszczają cyfrowego sygnału DSD. Tylko analog. To normalne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo serdecznie dziękuję za wyjaśnienie. Nie są to dla mnie dobre wieści, ale nie mam dużo płyt SACD więc jakoś to przeboleje.

Pzdr

Wydaje mi się że w ustawieniach SM6 dało się zmienić kody pilota na inny zestaw. Niestety nie mam już dostępu żeby to sprawdzić

Zastanawiam się nad kupnem używanego SM6. I tutaj moje pytanie o awaryjność. Nie chciałbym żeby mi się zabawka zepsuła zaraz po wygaśnięciu gwarancji.

Konkretnie chodzi o to, czy komuś z posiadaczy coś się zepsuło?

Kupiłem używany. Działa bez zarzutu. Ale trudno mówić o awaryjności sprzętu, który jest od niedawna w sprzedaży.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie wiedziałem w którym clubie napisać to kliknę może tu.

SM6 jako pre do Nad 356 MAIN IN-i polka jest taka że zdarza się że NAD po 30 min się wyłączy.

Ma zamontowany taki wyłącznik że jak sygnału nie (czuje) to się wyłącza.-po 30 min.

Zasada jest niby taka że najpierw włączamy pre,a potem KM żeby nie było nie miłego (klik) jak zapomnimy w PRE ściszyć wyjście sygnału.

Zdarza się że się wyłącza wzmacniacz-tak jak by właśnie nie czuł że ma podawany sygnał-jak włączę najpierw SM6 a potem jego.I chyba nawet nie ma zasady czy gra radio z SM6 czy gra jako DAC z innego zródła.

I sprawa jeszcze śmieszniejsza-zdarzyło się wczoraj(a grał ze 3 h) jak wyciszyłem do poziomu bardzo cichutkiego(dziecko mi zasnęło ;) ) -też po 30 min się wyłączył.

Czy to może nie ma coś wspólnego z czułością gniazda wejściowego w MAIN IN wzmaka ?-że po prostu takie bardzo ciche granie które ledwo słychać mu nie odpowiada? ;)

Edytowane przez maniekn274

Ale Ty masz z nim przeboje .

Mi działa bezproblemowo . Nic się nie wyłącza , nie psuje ...

Korzystając z okazji to kilka dni temu miałem u siebie rewelacyjny DAC Auralic Vega , RCA Tara Labs 0,8 , sieciówka z zasilaczem i filtrami SR za jakieś 5 koła i modyfikowany Calyx CTI . W skrócie , taką Tare bym przygarnął bo o ile Krell gra lepiej po XLRach to na RCA Tary było wyraźnie lepiej niż nie tani XLR Equilibrium Turbine za 3 koła .

No ale Tara to 16 000 :/

Podłączyłem Auralica i co ?

I dupa . Nie grał z Krellem S300i ani po XLR ani po RCA . Grał wyraźnie gorzej niż SM6 w tym zestawieniu .

A Auralic gra nieco lepiej od Calyx Femto i zawstydza niejednego dużo droższego DACa

Znowu ten Auralic z Calyxem CTI , Tarą i sieciówką zagrał ...

Zagrało to razem podobnie co Krell S300i , XLR Turbine i SM6 . Zagrało z 10-15% lepiej i 29000zł drożej .

Jak pokazało porównanie nie zawsze dużo droższy DAC zagra lepiej w miejsce SM6 i SM6 po XLRach świetnie gra z Krellem S300i bo z Calyxem CTI to było nieporozumienie .

Porównanie było na modyfikowanych Kef R900 , kablach Qed Ruby . Jako napęd po coaxie służył Pioneer PD-9700.

Ponoć Auralic super gra po USB czego nie sprawdzałem bo wysypał mi się JPlay

Edytowane przez muda44
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Ale Ty masz z nim przeboje .

Mi działa bezproblemowo . Nic się nie wyłącza , nie psuje ...

Korzystając z okazji to kilka dni temu miałem u siebie rewelacyjny DAC Auralic Vega , RCA Tara Labs 0,8 , sieciówka z zasilaczem i filtrami SR za jakieś 5 koła i modyfikowany Calyx CTI . W skrócie , taką Tare bym przygarnął bo o ile Krell gra lepiej po XLRach to na RCA Tary było wyraźnie lepiej niż nie tani XLR Equilibrium Turbine za 3 koła .

No ale Tara to 16 000 :/

Podłączyłem Auralica i co ?

I dupa . Nie grał z Krellem S300i ani po XLR ani po RCA . Grał wyraźnie gorzej niż SM6 w tym zestawieniu .

A Auralic gra nieco lepiej od Calyx Femto i zawstydza niejednego dużo droższego DACa

Znowu ten Auralic z Calyxem CTI , Tarą i sieciówką zagrał ...

Zagrało to razem podobnie co Krell S300i , XLR Turbine i SM6 . Zagrało z 10-15% lepiej i 15000zł drożej .

Jak pokazało porównanie nie zawsze dużo droższy DAC zagra lepiej w miejsce SM6 i SM6 po XLRach świetnie gra z Krellem S300i bo z Calyxem CTI to było nieporozumienie .

Porównanie było na modyfikowanych Kef R900 , kablach Qed Ruby . Jako napęd po coaxie służył Pioneer PD-9700.

Ponoć Auralic super gra po USB czego nie sprawdzałem bo wysypał mi się JPlay

Marcin-ale to nie SM6 się wyłącza tylko NAD.

To on ma zamontowany wyłącznik czasowy-na 30 min jak nie czyje sygnału.(taka oszczędność prądu jak ci się płyta zakończy a ty w tym czasie na piwo wyskoczyłeś)

Więc nie wiem czy to nie ma coś wspólnego z czułością gniazda wejściowego main in końcówki mocy w Nadzie.

Edytowane przez maniekn274

Marcin-ale to nie SM6 się wyłącza tylko NAD.

Czyli wzmacniacz ma fabrycznie ustawioną czułość na obecność sygnału na wejściu na pewnym poziomie i Ty grałeś poniżej tego poziomu .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

No i właśnie tak pomyślałem-czyli nie można słuchać tak bardzo cicho bo się po prostu wyłączy-właściwie ja tak nie słucham tylko po prostu dziecko mi zasnęło i sporo przyciszyłem-żeby tylko coś bzyczało.

Koledzy po ostatniej aktualizacji zniknęła bardzo przydatna dla mnie opcja, włączania i wyłączania SM6 za pomocą Iphone'a. Nie wiem czy nie mogę tego znaleźć czy usunęli na dobre.

Funkcja wylaczania Na ipadzie jest dostepna. Zreszta na iphonie tez, w zakladce more.

Edytowane przez Octagon
  • Pokaż nowe odpowiedzi