Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprobuj w takim razie przy uruchomionym synology sprawdzic, poprzez Synology Asistent czy adres IP jest zgody z adresem IP przypisanym NASowi w ustawieniach routera.

Czy w ustawienich Panel Sterowania>Sprzet i Zasilanie masz odzanczone Wlacz WOL Sieci LAN?

Czy wczesniej usluga WOL poprzez Asystenta Synology dzialala?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Adresy się zgadzają.

Mam włączony WOL, inaczej nie mógłbym korzystać z tej usługi przez tablet.

Synology Assistant pokazuje status WOL - włączony.

Ale gdy chcę aktywować WOL (Ctrl+W) ta opcja jest na szaro zamiast być podświetlona na czarno.

Tej opcji od początku nie udało mi się uruchomić na komputerze.

To jeszcze jedno.

Panel Sterowania>Siec>Ustawienia DSM i tam sprawdz czy jest odznaczone: Wlacza odnajdywanie sieci systemu Windows

Jesli to nie to, byc moze rzeczywsicie router blokuje jakies porty.

Znalazlem w sieci. Nie wiem czy aktualne. Wychodzi na to, ze Thomson nie obsluguje WOL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak jest ustawione.

Pozostałe usługi działają bez problemu.

Oczywiście te, z których korzystam. Nie jestem informatykiem. Ten serwer ma tak dużo opcji, że staram się nic nie zmieniać w ustawieniach.

Zanim gdzieś kliknę, sprawdzam co to za funkcja.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Synology z SM6 połączony jest 35m lan. Wcześniej był to najtańszy lan na rynku, po wpięciu dysku do SM6 różnice były widoczne (na plus dla USB). Podmieniłem te 35m lan, na ftp kat.5E, przy tym kablu różnice się się zamazały. Znowu Synology wrócił do łask. :).

czy jakość dźwięku SM6 połączoneo z synology jako pc audio jest lepsza niż połączenie SM6 bezpośrednio z dyskiem twardym

Nie

przepraszam, że się wtrącę , czy ktoś porównał jakość brzmienia odtwarzanych plików wav z flac, moim zdaniem pliki wav grają zdecydowanie lepiej.

przepraszam, że się wtrącę , czy ktoś porównał jakość brzmienia odtwarzanych plików wav z flac, moim zdaniem pliki wav grają zdecydowanie lepiej.

No tak, przeciez dzis jest 1 kwietnia:) Dobre:)

Nie.

• 2 tygodnie później...

Ja kupiłem server ZYXEL i moje kłopoty sie skonczyły , nagle zniknęlo widzenie potrójne , chyba to wina Windowsa 8.1 jak i dynamika skoczyła ,ale puszczone nie po Wifi a po kablu , jest rożnica jednak , jestem zadowolony , jedynie brakuje obsługi plików 192khz , mam dużo muzyki w takim formacie i musiałem konwerterowac :)

Witam wszystkich na forum.

Zakupiłem jakiś czas temu ten odtwarzacz sieciowy. Muszę powiedzieć, że jest super, sterowanie apką działa bezproblemowo. NAS będę dopiero podłączać jak postawię xpenology, więc tej funkcjonalności jeszcze nie zgłębiłem. Mam jednak problem z wejściem TOSlink. Otóż, gdy włączam TV i pojawia się sygnał na wejściu optycznym SM, tracę możliwość sterowania pilotem aż do restartu urządzenia. Ma ktoś tak?

czy jest jakas mozliwosc odtwarzania ze spotify z pozycji komputera czy tez tableta do sm6 v1 ?

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Gość aqs

(Konto usunięte)

czy jest jakas mozliwosc odtwarzania ze spotify z pozycji komputera czy tez tableta do sm6 v1 ?

Podłączasz laptopa jako pc audio do sm6 i odtwarzasz co chcesz

Tak, dla mnie nie ma różnic. Porównywałem zewnętrzny dysk po usb, komputer po usb, wifi i lan. Jedyne różnice to w wygodzie obsługi np ipadem. Przy dysku po usb nie ma okładek i żadnego sortowania, lecisz folderami. Przy kompie w ogóle nie ma sterowania. Jedynie NAS daje takie możliwości. W przypadku SM6 możliwości te są ograniczone możliwościami NAS. Może teraz jest inaczej, ale w wersji v1 tak właśnie było. Bardzo mi brakowało możliwości wpisywania fragmentu nazwy wykonawcy bądź albumu czy piosenki i wyszukiwania w ten sposób.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Porownywałes jakość dźwięku w stosunku do innych połączeń typu usb, itd. ?

dla mnie jest różnica i to spora

najlepiej gra jako pc audio u mnie z serwera Synology potem po sieci a na końcu z dysku twardego podłączonego przez usb

Edytowane przez aqs
Gość aqs

(Konto usunięte)

A próbowaliście słuchać z serwera z transkodowaniem do lpcm...?

W synology mam zaznaczoną opcję wysoka jakość dźwięku dla USB, przy tym ustawieniu jest najlepsza jakość, ktoś pisał że w tedy dźwięk leci jako bit perfect, transkodowanie to może być ale do mp3

Edytowane przez aqs
Gość

(Konto usunięte)

Spróbuj ...tak z ciekawości :-) ... z serwera, np. Wild Media Serwer na laptopie lub pc kablem sieciowym po dlna...serwer ma transkodowanie wszelkich formatów do najwyższego formatu jaki odtwarza odtwarzacz...w twoim przypadku SM6...

Gość aqs

(Konto usunięte)

Spróbuj ...tak z ciekawości :-) ... z serwera, np. Wild Media Serwer na laptopie lub pc kablem sieciowym po dlna...serwer ma transkodowanie wszelkich formatów do najwyższego formatu jaki odtwarza odtwarzacz...w twoim przypadku SM6...

To jest bezsensowne to tak jak byś przerabiał mp3 na Flac

• 2 tygodnie później...

Kupiłem CXN i mam problem ze Spotify.

Nie mogę zalogować się w serwisie z pozycji CXN. Nigdzie nie jest to opisane jak to zrobić a z tabletu (ta sama sieć) nie jest widoczny streamer.

Czy ktoś może mnie nakierować?

Niestety, jestem neptykiem w tych sprawach.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Osimar jak sobie z tym poradziłeś? Możesz dodatkowo opisac swoje wrażenia z obcowania z CXN. Tez sie nad nim zastanawiam. Dużo zapłaciłeś?

Miałem źle skonfigurowane konto Premium na Spotify. Jak połączyłem je z PayPal-em zadziałało bez problemu.

Nie miałem jeszcze okazji słuchać gęstych formatów. Ze spotify nie jest źle, ale audiofilskiego szału też nie ma.

Obecnie słucham na Arcamie Alpha 9. Na jednym wejściu wzmacniacza gra własny DAC Arcama, na drugim przez DAC-a CXN. Arcam gra dźwiękiem wypełnionym. Mam wrażenie, że z jednej strony bardziej homogenicznym, ale też bardziej szczegółowym. Szczegóły pojawiają się gdzieś w przestrzeni. Ten dźwięk jest poukładany, przyjemny.

CXN gra z bardziej wysuniętą górą. Pierwsze wrażenie, że więcej słychać, ale wynika to z wysunięcia wyższej średnicy. Po dłuższym słuchaniu okazuje się, że w Arcamie jest tych szczegółów więcej. W CXN dół jest lepiej kontrolowany ale brakuje mu takiego wypełnienia jak w Arcamie.

Cena była w porzo:-) Udało się dosyć sporo zejść i wydębić jeszcze kabelek Van Den Hul.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dobra wiadomość dla użytkowników Cambridge Audio Stream Magic 6.

Już jest możliwość odsłuchu serwisu TIDAL HiFi na SM6. Nie bezpośrednio, ale poprzez smartfon lub tablet z Androidem.

Wystarczy zainstalować aplikację BubbleUPnP. Po ostatniej aktualizacji oferuje ona dostęp do serwisu TIDAL. Oczywiście trzeba wykupić abonament, aby móc korzystać z TIDAL HiFi. Po uruchomieniu Bubble i otwarciu TIDAL wystarczy renderować odtwarzanie na zewnętrzny odtwarzacz dostępny w sieci (np. SM6). Ponieważ połączenie jest przez Wi-Fi nie ma utraty jakości dźwięku. Na wyświetlaczu mojego odtwarzacza jest informacja o odtwarzanym pliku 44,1kHz / 16bits FLAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi