Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam ic chorda dopiero co zakupiony bez odsluchow ale jakiejs przepaści pomiędzy ic za 5 funtów to nie ma....

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Hydrogen, to niemożliwe żeby SM6 nie "ocierał się o Hi-End" (wg Audio).

A tak na poważnie - mam dokładnie te same spostrzeżenia, odchudzony z basu dźwięk z dużą ilością "metalicznego nalotu" i (w moim systemie i pomieszczeniu) wypchniętą górną średnicą.

Funkcjonalność była fajna (ostatnio mniej, bo androidowa aplikacja wariuje), ale brzmienie...

Może podpięty pod ciepłą resztę toru (lampka/ Sonus ToyToy Towery itp) lepiej brzmi (tak jak u mudy44).

Z tego co słyszę to SM6 może ocierać się co najwyżej o tyną część Hi-End'u w roli papieru toaletowego.

Za kilka dni powinienem mieć w domu w miarę sensowego DAC'a - zobaczymy co z tego wyjdzie po obejściu części analogowej Magica.

No ja chyba tez pokombinuje z dacami bo jak piszesz ze funkcjonalność ratuje mu dupę....

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ratuje jego uniwersalnośc - aczkolwiek FLACzki po ethernecie brzmią słabo: dokładnie tak jak opisałeś. Co do braku basu - może nasze monitory tego nie przenoszą?

Najrozsądniejsza recenzja to ta z hfm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bez hi-endu... ;)

Na razie jeszcze u mnie stoi, ale jeśli poprawy brzmieniowej z zewnętrznym DACiem nie będzie a aplikacja będzie (nie)działać jak dotychczas to sprzedam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jaki macie sprzęty ale ja na brak basu absolutnie nie mogę narzekać tak samo jak natarczywość wysokich tonów. A mój Harman naprawdę nie jest ciemnym wzmacniaczem.

Ostatnio były głosy że lepiej gra dvd za 200pln podłączone do SM6 niż flacki po eth. U mnie jest tak samo z totalnie skopanymi dźwiękowo płytami W takiej sytuacji SM6 jest bezlitosny. Na początku dziwiło mnie dlaczego mp3 często grają lepiej z pełniejszą barwą od flacka którego zrobiłem z płyty. Później jak ten sam kawałek skonwertowałem do flacka z innego wydania płytowego to mp3 nie brzmiało już lepiej.

Sam jestem przed decyzją zmiany wzmacniacza i coraz łaskawiej patrzę na jedno klockowego NaimUnityLite - odpadnie problem dopasowywania wzmaka do SM6, nie ma problemu z aplikacjami sterującymi i dodatkowo cd w zestawie a pieniężnie podobnie jak nie taniej .

Edytowane przez tatachabera

Niedługo okaże się że integra z laptopa gra lepiej od niego.

To normalne na tym forum. Najpierw zachwala się pod niebiosa pewne sprzętu a później równa z ziemią jak np rDaca.

Chyba kolega nie zrozumiał tego co napisałem. SM6 odtwarzając np flac obnaża bezlitośnie źle zrealizowane dzwiękowo płyty, natomiast te same płyty odtwarzane przez ten biedny napęd dvd za 100pln brzmią conajmniej tak samo jak nie lepiej niż flac SM6 odtworzony z eth. Wytłumaczenie chyba jest dość proste - tani napędy dvd w pewien sposób "maskuje i podkręca" " te skopane płyty przez co pozornie dźwięk wydaje się bardziej pełny z większym basem - niczym z boomboxa. Przy dobrych dźwiękowo realizacjach takie dvd w porównaniu do SM6 nie ma szans.Dla przykładu wystarczy posłuchać Songs from the Last Century George'a Michaela - pełna barwa, szczegóły, bas -oczywiście nie z wydania za 15pln ;)

Jeśli PA-M mi podpasuje to nawet androidowa wywalająca sie apka do strowanie nie będzie w stanie zmusić mnie do zmiany SM6 na cokolwiek innego :) Jesli chodzi o mnie stosunek ceny do możliwości i brzmienia jest optymalny. No dobra ładnie się prezentuje ;)

No dobra - ale jak teoria o upiększaniu i maskowaniu przez tani napęd z DVD ma się do równie taniego napędu służącego do ripowania płyt?

Tak tylko pytam.... może to rzeczywiście kwestia wejścia i na innych jest lepiej?

To co dostajemy z taniego napędu do ripowania to są czyste dane bez "sztucznego upiększacza" dlatego czesto są takie marne bo z marnego materiału zripowane :( Nie jestem expertem w temacie to sa tylko moje spostrzeżenia jako usera .

@Zolty

Jakim programem ripujesz płyty ? Czy na wszystkich płytach masz te odchudzone basy i metaliczne dźwięki ?

Teoretycznie podłączając DVD cyfrą do SM6 też, tyle że naprawdę są różnice między napędami. Porównałem taniego chińczyka z CECem - podłączone do tego samego DACa, różnica kolosalna ale raczej w ilości detali, "powietrza" niż w barwie. Zobaczymy co powie SM6 podpięty do zewn. DACa. Próbowałem dbPowerampem, EZ i oczywiście nieśmiertelnym EACiem, jakichś większych różnic nie zauważyłem - tyle że zawsze ripowałem na tym samym laptopie....

Muszę kiedyś poświęcić trochę czasu i zripować jakiś utwór wszystkimi trzema na różnych komputerach - tak porównawczo. Potem odtworzyć go po USB, eth i wi-fi.

A może 98% moich płyt to a. tandetne realizacje b. zabezpieczone przed kopiowaniem pseudo CD?

Z programów do ripowania najbardziej posuje mi plik z dbpowerampa

Zresztą jakie to ma znaczenie jak się słucha ulubionej muzyki :) U mnie muzyka jest podmiotem a nie sprzęt.

juz tak pozostanie jak ze wszystkim- nowy modelik wniesie poza wygladem nowe funkcje - takie zycie- tak bylo i tak bedzie:)

Ja już straciłem nadzieje że kiedykolwiek poradzą sobie z tym softem. Ja używam i tak głównie plików flac w pamieci mojego tableta/telefonu i oftwarzam przez Bubble Upnp który sprawuje się rewalacyjnie.

Ja tylko nie rozumiem jak można w XXI wieku nie posiadać podstawowej umiejętności napisania aplikacji, która będzie normalnie działać, tym bardziej, że całkiem dobrze wszystko chodziło przed aktualizacją z lipca tego roku. Oczywiście chodzi o aplikację na iOS.

Chłopaki i dziewczyny z CA coš zmieniły w obu wersjach softu - stara przed lipcowa andkowa wersja działała w miarę ok na androidzie 2.36.

Przestała pp lipcu - funkcjonalnosc ograniczona do włączenia i zmiany wejść, nie widzi stacji radiowych ani NASa. Zmieniłem telefon i okazało się że ta sama wersja hula poprawnie na andku 4.1.

Ciekawe czy ktoś (oprócz użytkowników) testuje nowe wersje aplikacji przed wypuszczeniem w świat?

Po co się spalać z ichnimi pseudo aplikacjami - szkoda nerwów. Od czasu jak BubbleUpnp ma odtwarzanie "gapless" nic więcej nie potrzeba do sterowania magiciem.

witam,

czy SM6 bezproblemowo radzi sobie jako preamp? zastanawiam się bardzo nad kupnem, natomiast koniecznie musi pracować w torze jako dac i preamp. Słuchałem już Mdaca i byłem bardzo zadowolony. Natomiast SM6 ma ten plus, że również także odtwarzaczem.

Ponadto jaką końcówkę byście polecili - przedatawione wcześniej to nie budżet. Myślałem o Atollu am100, Audiolab 8200 Mb lub tańszym Xindaku.

z góry dzięki za pomoc

Zakap: niestety cyfrowa regulacja poziomu mocno degraduje dzwiek, tym bardziej im mocniej sciszam. Odradzam.

Co dokładnie w Twoim pojęciu oznacza sformułowanie : " degraduje dźwięk" ?

czy SM6 bezproblemowo radzi sobie jako preamp?

Tak go obecnie używam mimo że regulacja jest stratna to łącząc go bezpośrednio z końcówką jest lepiej niż przez dwa bardzo dobre preamy jakie miałem .

Próbowałem z pasywną regulacją na najdroższej drabince Khozmo ( wyraźnie lepiej ) ale bym musiał używać dwóch kabli albo ciąć jeden a do tego wygoda obsługi przechyliła szalę .

Jak masz bardzo dobrą integrę to lepiej z tej regulacji zrezygnować . Jak nie to używaj tej z SM6

Co dokładnie w Twoim pojęciu oznacza sformułowanie : " degraduje dźwięk" ?

Trochę "przysiada" dynamika, dźwięk "matowieje" (odczuwalne przy dużym tłumieniu) - sprawdzone na w miarę detalicznym torze: Senheisser HD800 i Bryston BHA-1 podpięty do wyjścia CINCH.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

wyczytałem w teście Cambridge Audio Stream 6 :

Głównym ograniczeniem CA jest to, że pliki o częstotliwości próbkowania wyższej od 96 kHz odtwarza pracując tylko jako DAC, jako odtwarzacz plików kończy się na 96 kHz.

Mam zamiar coś kupić, nie znam się na tyle, lecz czy jest to jakaś wada (ograniczenie jakości dzwięku zapodanego z NASA po lanie ) ?

Podobnie bylo z na 7004

Tez na poczatku nie mial przewijania i po sieci odtwarzal do 96

Po aktualizacji jest przewijanie i 192 przez siec

Czy to duza roznica-niektore albumy sa dostepne tylko w 192 np ripy z vinyla

Inne sa w 96 i 192 wiec chyba lepiej brac te w 192

Teoretycznie odtwarzanie z nas po lanie jest najlepszym, pod wzgledem dzwiekowym, sposobem odtwarzania muzyki. Gdyby bylo inaczej, podejrzewam, ze taki Linn nie ograniczalby sie do odtwarzania tylko po lan.

Co do 96 vs 192 to juz zalezy czy slyszysz roznice. Kupowanie strumieniowca aby sluchac ripow winyli, moim zdaniem, jest nieporozumieniem, ale co kto lubi. Z drugiej strony po co sie juz na starcie ograniczac? Nie sluchalem np marantza 7004. Slyszalem tylko, ze gra slabiej od SM6. Natomiast proponuje posluchac obu modeli bo moze sie okazac, ze to co mowia inni nie wiele ma wspolnego z rzeczywistoscia. Pomilam juz to co napisal pawelace12 o odtwarzaniu 192 i przewijaniu to do tego dochodzi jeszcze cena. Marantz jest tanszy.

Kupowanie strumieniowca aby sluchac ripow winyli, moim zdaniem, jest nieporozumieniem

Dlaczego tak uważasz?

Możesz rozwinąć?

Bo do sluchania winyli jest gramofon:) Natomiast wiem, ze jestes fanem ripow z winyli - i dobrze. Jak napisalem wyzej to tylko moim zdaniem jest nieporozumieniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi