Skocz do zawartości
IGNORED

A może by tak lampke???

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, całkiem przypadkowo znalazłem stare lampowe radio, niestety niekompletne, brakowało jednej lampy i kilku gadżetów :(, szkoda bo pamiętam że około 10 lat temu grało i to całkiem dobrze, jednak mam za to kilka części w tym 4 lampy i ciekaw jestem czy będzie się dało na nich coś zbudować, temat lamp jest mi całkowicie obcy więc jeśli będą jakieś propozycje to proszę łopatologicznie :). Z 4 sztuk które mam mogę jedynie z 2 poprawnie odczytać oznaczenia.

1- Tesla ECH 81

2- ??? Dziwna wysoka jak tesla jednak w środku ma jakąś dziurkowaną blaszkę dookoła

3- ECC 83

4- Prawdopodobnie ECC 85 (z wyglądu identyczna jak ECC83)

Jeśli niewiele brakuje do zbudowania jakiegoś prostego np. preampa to może warto zainwestować kilka groszy i cos zmajstrować???

Czy można a jeśli tak to od czego zacząć taką przygodę?

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/9494-a-mo%C5%BCe-by-tak-lampke/

Jest taka książka "Lampy Elektronowe" dane techniczne i chrakterystyki Inż.Leonarda Niemcewicza z 1967 roku.

Zawiera wszystko to co trzeba wiedzieć przynajmniej do średniego stopnia zaawansowania w tej dziedzinie plus wspomniane obszerne dane techniczne i charakterystyki. Gorąco polecam lekture:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Niestety mam tylko w postaci powyższej książki. Poszukaj na google albo daj znać co Cię interesuje. Najlepiej przez GG to wtedy moge Ci podać przykłady lamp (głównie starszego typu) spełniające Twoje wymogi. Zawsze później można poszukać jakiegoś nowszego odpowiednika. Aha, mój nr. GG to 5437679

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.