Skocz do zawartości
IGNORED

Grupowe zamówienie do Nowy DAC Oversampling AD1865

Demasked75

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie jest to jasne (teraz), ale co tam, lecimy jak ćmy do ognia do tego high endu. Co tam napięcia, woltoampery, czy też kasa. Ma być dobrze i będzie dobrze. A tak na serio, pomyślcie ile trzeba było by zapłacić za fabryczny sprzęt tej klasy ?

TR1 - 2x115V 50-60Hz 9V 5VA 12PLN - generator > Robertus

TR2 - 40VA 2x24V, 1x11V, 1x8V 55PLN - cyfra > andrejos

napiecia 2x24V oraz 1x11V oraz 1x8V trafo o mocy 40VA nawinięte na rdzeniu 50VA - to uzgodnione z Robertusem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post #260

jak juz pisalem zapisalem to tylko pod zamowieniem zeby bylo wiadomo i nie ucieklo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga !

Kolega Sav!O pewnie niechcąco pomylił sie z trafami, faktycznie jak zauważył AVS kolejność traf jest odwrotna. Ale już sprostował.

Trafo do zasilania całości DACa to to 40VA, organizowane przez andrejos1 (cześci cyfrowe i analog układów)

Obecne napięcia, które zalecam to 2x14 2x300mA, 1x11V 1x250mA, 1x8V 1x200mA

Trafo z zamówienia ma wydajność po 0,5A czyli będzie "sztywniejsze" zasilanie, a zapas nie będzie też powodował mocnego nagrzewania się trafa.

Trafo dodatkowe do zasilania opcjonalnego generatora G1 to 5VA 1x 9V - organizowane przeze mnie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Obecne napięcia, które zalecam to 2x14 2x300mA, 1x11V 1x250mA, 1x8V 1x200mA

Po rozmowie z twórcą projektu nastąpiły małe zmiany zamawianych trafach: napiecia 2x24V oraz 1x11V oraz 1x8V trafo o mocy 40VA

to które jest właściwe ?

Właściwe są 2x14 min.2x300mA, 1x11V min.250mA, 1x8V min.200mA, definitywnie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Lista na transformator do rozszerzonej wersji DACa z generatorem.

1.Robertus - 2szt.

2.Sav!O - 2szt.

3.Demasked - 2szt.

4. jamelo - 2 szt.

5. wiki - 1 szt.

6. rosenblat - 2szt.

7. ricky - 2 szt.

8. Manluk - 1 szt.

9. ruteksen - 2szt.

10. ManieX - 2szt.

11. MARER - 2szt.

12. arkotic - 2szt.

13. ja_brzoza - 1szt.

14. boomaga - 1szt.

15. avs - 1szt.

16. homodelfinus - 1szt.

17. Tomek 1685 - 1 szt.

18. zigi - 1szt

19. Rogalaf - 2 szt.

20.slawek.xm - 1szt

21. kwasior21 - 1szt

22. damper - 1 szt.

23. wakutoma - 1 szt

24. pw67 - 1szt.

25. Bzyku - 1szt.

26. jaco2346 - 1szt.

27. Tomex - ------ wykreśliłem się!!

28. yogi7 - 1 szt.

29.kozrys - 1szt.

30.baxteros - 1szt

31. SpoX - 1szt.

32.krashan_2 - 1 szt

33. taipan3 -1szt.

34. m0ty1 - 1 szt.

35. zibra - 1szt.

36. descenic - 1szt.

37. tomekmad - 2 szt.

38. jarki59 - 1 szt.

39. jazzby - 1szt.

40. karsti - 1szt.

41.digi58 - 1szt

Lista na trafka Spdif.

1. Robertus - 4szt.

2. SebeQ - 1szt.

3. BartekT -1szt.

4. ricky - 1 szt.

5. rosenblat - 2szt.

6. mac_1 - 1szt.

7. luisam - 1 szt.

8. Manluk - 1 szt.

9. ruteksen - 1 szt.

10. zbymar - 1szt.

11. ManieX - 2szt.

12. jamelo - 1 szt.

13. kjeld - 1 szt.

14. MARER - 2szt.

15. arkotic - 3szt.

16. andrejos1 - 2szt.

17. ja_brzoza - 2szt.

18. boomaga - 2szt.

19. avs - 1szt.

20. homodelfinus - 1szt.

21. Tomek 1685 - 1 szt.

22. zigi - 1 szt.

23. Rogalaf - 2 szt.

24. morris - 3szt.

25.slawek.xm-1szt

26. kwasior21 - 1szt

27. damper - 1szt.

28. Yasioo - 1szt

29. wakutoma - 1szt

30. pw67 - 1szt.

31. jaco2346 - 1szt.

32. jurek -1 szt.

33.minek6-1szt.

34. Demasked75 - 1szt.

35. Tomex - 1 szt.

36. yogi7 - 2 szt.

37. wiki - 1szt.

38. kozrys - 1szt.

39. baxteros - 1szt.

40. SpoX - 1szt.

41. audioludek - 1szt.

42. krashan_2 - 1 szt.

43.taipan3 1 szt.

44. m0ty1 - 1 szt.

45. madly - 1 szt.

46. Irek 10 - 1 szt.

47. zibra - 1szt.

48. descenic - 1szt.

49. tomekmad - 2 szt.

50. Peja - 1 szt.

51. jarki59 - 1 szt.

52. jazzby - 1szt

53. karsti - 2 szt.

54.digi58 - 1szt

Informacja!

Lista zapisów na transformatorek Spdif oraz transformator do generatora G1 została zamknięta.

Proszę wszytkich o potwierdzanie wzięcia udziału w zamówieniu na PW.

Z racji cieżaru i gabarytów (wysoki prostopadłościan) i jednocześnie ochrony PCB przed uszkodzeniami.

Trafa bedą wysyłane w oddzielnej paczce dołączone do kompletu z resztą elementów z zamówienia.

Z racji sporej ilosci zamowień trafek Spdif zadeklarowałem ze zamowie ze sklepu to, co im pozostało (czyli o 6szt. więcej) ceny spadły z 3GPB na 2,2 GPB, zawsze to trochę mniej.

Niechcę ale muszę.

Proszę Panów o przelewy w terminie. W dalszym ciągu brakuję przelewów od kilku /20/ osób. Nie chcę wytykać palcami. Ale w naszym własnym interesie jest byście się sprężyli.

Wybaczcie ale robię to w imię naszego dobra.

Napisz kto nie zaplacil i ile brakuje, bo przyznam, ze mimo szczerych checi sam sie w tym wszystkim gubie. Juz nawet poruszalem ten temat z Robertusem. Jesli wplaty do Ciebie to 135zl za kpl elementow to ja jestem czysty. Chyba, ze cos jest przeoczone albo niejasne?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Czekam na wpłaty w kwocie 135/1kpl. od: stan na 25.06 o godz.17:00

2. SebeQ - 1 kpl.

7. jamelo - 1 kpl.

10.krashan_2 - 1 kpl.

14. baxteros - 1kpl.

16.woldo4 - 1kpl

20. pw67 - 1 kpl

37. buzer - 1 kpl. potwierdził otrzymanie danych

44. wakutoma - 1kpl.

46. kjeld - 1 kpl

54. Manluk - 1 kpl.

56. descenic - 1 kpl.

Przelewy mogły wyjść i nie chcę nikogo zbyt poganiać.

ale się okazuje że nie 20 tylko 11, czyli nie jest zle

sam się pogubiłem w tych zamówieniach i ilości list i znalazłem się na czarnej liście nie potwierdzających zamówień na części

a może by im tak wysłać info na priv?, nie każdy codziennie śledzi ten wątek

Ukryta Zawartość

bardzo ci dziękuję za info, postaram się jak najszybciej uregulować zaległości

Ukryta Zawartość

Pytacje się o wplaty za trafa do G1 i trafka Spdif. Zdaje sobie sprawe ze wiekszość ma też wypłaty około 30-tego.

Na przelewy więc ostatecznie czekam do 2 lipca.

Optymalne napięcia są jak podałem na

Ukryta Zawartość

Napięcia do sekcji cyfrowych nie moga byc większe i tak jest tem spory zapas.

Przy większym jest prawdopodobieństwo uszkodzenia/wyszczelenia kondensatorów od zasilania, czy nadmiernego grzania się stabilizacji

Jedynie w przypadku zasilania części analogowej maksymalnie można dać 2x16V zamiast 2x14V.

Ukryta Zawartość

Optymalne napięcia są jak podałem na

Ukryta Zawartość

Napięcia do sekcji cyfrowych nie moga byc większe i tak jest tem spory zapas.

Przy większym jest prawdopodobieństwo uszkodzenia/wyszczelenia kondensatorów od zasilania, czy nadmiernego grzania się stabilizacji

Jedynie w przypadku zasilania części analogowej maksymalnie można dać 2x16V zamiast 2x14V.

".. i tak jest tam spory zapas..."

Odwrócę pytanie, jak duży jest tam zapas i czy wystarczą trafa dające 2x12V, zamiast z zapasem 2x14V?

Jak duże jest rzeczywiste zapotrzebowanie na prąd? 2x300mA sugeruje, że mamy grzejące się shun'ty albo zakładasz spory zapas po to, aby trafo się nie dławiło i nie siało od udarów prądowych mostków i kondensatorów filtrujących.

Ukryta Zawartość

Akurat, do zasilania analogowego nie ma zbyt duzych zapasów przy proponowanym napięciu trafa.

Przy zasilaniu 2x12 może być małe napięcie do zasilania prestabilzacji na LM317/LM337. Takie na styk jesli wahania poboru prądu będą małe.

Również zauważalne jest pogorszenie brzmienia, szczególnie na niskich jeśli pomimo odpowiedniego napięcia, zasilanie nie będzie wystarczająco "sztywne" a będzie falowało nawet niewiele pod obciążeniem.

Nikt nie mówi o stosowaniu trafa z kilkukrotną wydajnością, bo to w tym przypadku bezcelowe. Nie mniej prąd trafa powinien być przynajmniej dwa razy większy niż pobór z układu.

A radze już z samego doświadzczenia sobie sprawdzić choćby na analizatorze jak znacznie gorzej zachowują sie stalilizatory scalone, głownie ich szybka odpowiedź jesli napięcie miedzy wej-wyj wynosi ok. 4V . Producent deklaruje od 3V i działają, ale nie są to najlepsze warunki zasilania. Min nap. względem wyjścia to ok 5V dla optymalnej ich pracy.

Nie mówimy o typu low-drop, bo to co innego.

Tak dopytuję, bo na starcie będę miał trafa "z szuflady" dające 2x12V, docelowo coś innego. Jako prestaby planowałem użyć MiniTT (by bodo_z), do analogu dość ładnie się sprawdzają, z tego, co pamiętam, to mają mniejszy spadek napięcia i potrzebują mniejszy zapas (ale to z głowy, mogłem coś pomylić).

Ostrzegam, że zastoswanie regulatorów utrzymujących napięcie, a nie prawdziwych stabilizatorów z automatyczną regulacją napięcia - sprzeżonych, kiepsko wpływa na praca daca. Sam mam mini tt, sprawdzałem też salasa i nie sprawdziło się.

Nie nie, jako pierwszy stopieć - prestabilizacja, to może być.

MiniTT miało zastąpić tylko prestaby na LM317/337 na analogu. Z tego, co zrozumiałem, to zasilanie na analogu DAC'a jest dwuetapowe, prestab LM317/LM337 i aktywna filtracja na elementach dyskretnych (to jakaś forma C-multiplier, czy jakiś shunt?). Czy tak?

Zastąpienie LMów w prestabie poprzez MiniTT (jako opamp BB OPA134) z trójnóżkowym wyprowadzeniem IMHO powinno dać lepszy efekt, niż prestab na LMach (szumy, pasmo). Zgadza się?

Dodatkowo ten zasilacz można nazwać "low dropout" i 12V powinno być już bezpieczną wartością, czy tak?

(to jakaś forma C-multiplier, czy jakiś shunt?). Czy tak?

Nie do końca, a shunt tam w ogóle sie nie sprawdził.

Zastąpienie LMów w prestabie poprzez MiniTT (jako opamp BB OPA134) z trójnóżkowym wyprowadzeniem IMHO powinno dać lepszy efekt, niż prestab na LMach (szumy, pasmo). Zgadza się?

Da lepszy efekt, ale nie tak wiele. Szczerze to na granicy precepcji jak porównywalem, dlatego dokładane pionowo do PCB "wynalazki" na płytkach sobie odpuściłem. A zaaplikowałem gotowy układ zasialnia, który wystarczył na samej PCB.

W jeśli chodzi szumy to jednak praktycznie nie zmaleją, jeśli pierwszy stopień wyjątkowo dużo ich nie wprowadza.

Gdyż oto mi chodziło, dobrać w mairę prosty układ, aby następny stopień jak najskutcznej filtrował szumy z zasilania analogu.

Miałem chyba jeszcze gdzieś screeny z pomiarów zasilania z pracowni automatyki i łączności radiowej, właściwie to dzięki pracy miałem dostęp do porządnej aparatury pomiarowej.

Co ciekawe SuperTeddym, a szczególnie Mini TT jakoś wyjątkowo pod wzgledem szumow nie wypadły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.