Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel -> 01 / 02 vs. starsze modele wzma

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ale niewiem dlaczego brak pilota ma byc taki uciazliwy, ja mam tez starszego rotela bez pilota, po yamaszce jest duza roznica w dzwieku, ale zostal mi jeszcze cd yamahy , a ten ma juz regulowane wyjscie, wiec sobie moge pilotem od cd`ka zmieniac, choc niestety zrodla juz nie zmienie w sensie sygnalu (tuner, cd, czy aux), ale czy niestety, nie lepiej czasem jednak wrocic do rzeczywistosci po dlugim sluchaniu rotela ??

hejka sms! to ty sperzedajesz starego rotela na allegro, prawda?

co do pilota, to oczywiscie spora wygoda, poza tym mam duze pomieszczenie i jak siedze sobie przy kompie to mi sie nie chce wstawac i sciszac - jak slucham sobie spokojnie "odsluchowo" to mozna oczywiscie przezyc. z brakiem pilotka sie juz wlasciwie pogodzilam, szukam teraz jakiegos niezbyt starego rotela, bo odkad posluchalam w salonie, chodzi mi toto po glowie przeokrutnie. no, ale o tym juz bylo w pierwszym poscie a nie chce sie powtarzac.

pozdrawiam

paulinka

witajcie, znowu odgrzewam watek:-)

co sadzicie o wzmakach arcama z serii alpha? szczegolnie 6, 7 i 8? niewiele o nich na forum bylo, a pojawia sie ich troche w ogloszeniach. sek w tym, ze nie ma gdzie ich posluchac:-( jak one brzmia w porownaniu do roteli? (zakladajac ze wiem jak najogolniej rzecz biorac brzmi rotel oczywiscie)

pozdrawima

paulinka

paulinka - słyszałem już od kilku osób, że używane Rotele z dobrym stanie można tanio kupić w UK (np. model RA 960BX za ok. 160 - 200 zł, w Warszawie w komisie ponad 600 zł). Zaczęły się wakacje, sporo ludzi wyjeżdża ... Znajdź kogoś, kto mógłby przywieźć Ci wzmak z UK.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam! Uzywane Rotele rzeczywiscie potrafia grac o wiele lepiej od 01 i 02. Podstawa doboru elementow musi byc dla Ciebie ich brzmienie. Rotel z zalozenia jest wzmakiem dosc zdecydowanym dlatego doskonale nadaje sie do wspolpracy z raczej delikatna Yamaha, sprzet dobiera sie na zasadzie przeciwienstw. Powiedzialbym nawet ze wzmak Rotela lepiej zagra z Yamaha jak z firmowym cd. Rotel od wielu lat slynie z dobrych komponentow jego ostatnia oferta niestety odbiega jakoscia od tego co robiono pare lat temu. Dlatego stare wzmaki jak i starsze cd ( 971 991 ) zagraja o wiele lepiej od tego co mozna aktualnie dostac. Jest tylko jeden problem - dla Ciebie jako kobiety bardzo istotny dla mnie i wiekszosci fotumowiczow jednak na ogol facetow mniej - nie mam pojecia czy uda sie kupic wzmak sprzed paru lat z pilotem. Przede wszystkim dlatego ze z drugiej reki a przy takim zakupie sprzet nie zawsze jest kompletny nawet jesli pilot byl w zestawie.

Reasumujac zakup Rotela do cd Yamaha to dobry pomysl. Sam mam cd Yamaha cdx 1030 z najwyzszej polki sprzed kilu lat i do niego nie bez powodu kupilem wzmak Denona tez z drugiej reki. Pozdrawiam.

PS Sluze pomoca w odsluchu i wyborze - tez jestem z Krakowa:)

Sam mam Rotela 980BX, a wczesniej miałem 971 mkII. Jakiś czas grały z yamahą 593.

To bardzo dobre wzmaki. Dynamiczne, przejrzyste i precyzyjne. Z mocnym, dobrze kontrolowanym basem. Brakuje im trochę emocji i muzykalności. I to może zapewnić yamaha.

Zgadzam się to bardzo dobre połączenie. Nadal idę to drogą i dobrałem sobie do rotela ciepłego, muzykalnego 3D Laba.

discomaniak & smog --> bardzo wam dziekuje za slowa zachety, jestem o kroczek (malutki kroczeczek) od zakupu 921, wiem ze niski model, ale generalnie chwalony i poza tym tani. jak mi sie znudzi za jakis czas to pewnie stosunkowo latwo bedzie wymienic:-) wydaje mi sie ze niezly, za 450zl to tez chyba niespecjalnie wygorowana cena.

discomaniak --> milo ze tez z Krakowa, dzieki za bardzo mila propozycje:-)

pozdrawiam

paulinka

Ze starszych Roteli znakomity jest 972, 921,931 (do poprzednich serii bym raczej nie sięgał niewiadomo bowiem w jakim są stanie), ale nowe 1070 czy 1062 01,02 też są jak dla dla mnie znakomite, choć grają na pewno bardziej zdecydowanie niz seria 9, te niczym niezmącone zamiłowanie disco do starych klocków jest nieuzasadnione i nie wiem z czego to wynika, ale wg niego wszystko co wyprodukowano 15-20 lat temu gra lepiej niz klocki współczesne - Yamaha, Denon, Pioneer, ba nawet kupił DVD Panasonica A 360 - niezłe owszem, ale zwyczajny nowy tani Panasonic czy Pionek z łatwością dałby mu radę :-) Tak więc starsze klocki owszem, ale nie można przekreslać współczesnych, a przede wszystkim słuchać i wybierać samemu :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio ty uwielbiasz wymiane spostrzezen i jak zwykle dzialasz zaczepnie... z tymi 15-20 lat to przesadziles i mam pewne podstawy domniemywac ze nie tylko nie znasz oferty sprzed okolo 8-10 lat bo o tym mowie ale nawet nie masz pojecia jak skonstruowany jest np taki Denon PMA 2560 - nastepca 1560 ktorego dzis mozna kupic za okolo 2 tys pln a do 5 tys na pewno z nowych klockow nie znajdziesz nic lepszego

ja nie chwale starego sprzetu bo wtedy tez robiono dziadostwo ale nie bylo tej tendencji do ograniczania kosztow produkcji i nastawiania sie na zysk fakt ze technika poszla dzis do przodu ale wiodace technologie stosuje sie w sprzecie najwyzszej klasy cenowej niestety

a co do mojego Panasonica coz wybralem go sam porownujac z roznymi dvd nawet z tymi wynalazkami typu slim no i niestety nie znalazlem nic co by mnie zainteresowalo niestety no moze Philips 963 ale mam uczulenie na ta marke choc przyznaje ze obraz i dzwiek klasa a to ze nie mam sacd czy dvd-audio sam sie zastanow ile plyt jest nagranych w tym standardzie na rynku? mam za to cos co mnie interesuje czyli obraz i dzwiek

ja juz przestalem krytykowac tego twojego Rotela 1072 - podoba ci sie ok pewnie pasuje do twojego zestawu i bardzo ciebie prosze o to samo tzn o zaprzestanie jatrzenia starych sporow bo widze robisz wszystko zeby odkopac topor

pomysl sobie ze ja juz tez mam jakies doswiadczenie w audio i to co mowie to na jakiejs podstawie - 9 lat pracy na antenie radia i przed konsoleta plus upgrade roznych klockow robi swoje szanuje twoje zdanie a ty szanuj moje i daruj sobie te zlosliwosci pozdrawiam

WM: Z tym 100-200 to tak nie dokońca. Ja kupiłem trzy klocki Rotela na angielskim ebayu. Dwa za cenę normalną (znaczy za tyle przez ostatnie 2 miesiące szły takie same klocki) i jeden za bardzo okazyjną. Rotela 960BX za 23 funty, bo sprzedawca miał 3 pozytywy i 2 negatywy. Ale odbiór był osobisty w Londynie.

970BX i cedek 965bx kupiłem po ok 64 i 60 funty w tym przesyłka do Londynu. Ten model wzmaka widziałem w ofercie angielskiego komisu za ...129 funtów. Więc jest tanio, ale tylko na ebayu. No i trzeba mieć kogoś, kto Ci to wyśle do Polski :-) bo jednak wielu sprzedawców z ebaya nie wysyła poza UK.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ależ ja nie działałem zaczepnie, po prostu pisanie w każdym wątku, że tylko starocie nadaje sie do słuchania jest delikatnie mówiąc śmieszne....A co do konstrukcji sprzed lat, to są b. udane modele, ale wszystko się niestety starzeje i nie wszystko co stare się świeci ;-) a twoje doświadczenie naprawdę nie robi na mnie wrażenia, to że o nim wspominasz równiez świadczy niezbyt dobrze o Tobie.....Ale zostawmy to już. Oczywiście szanuję Twoje zdanie i nie mam zamiaru sie kłócic, ale błagam nie pisz juz o Denonach które rzekomo pracują w klasie A do 30 W, bo to bzdura....Optical class A to coś podobnegio jak new class A w Technicsie....A co do budowy starych Denonoów to przestudiował tego Twojego i naprawdę nie wiem gdzie Ty tam chcesz upchać to trafo....

Kończę i pozdrawiam. Polemiki nie mam zamiaru więcej podejmować :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio juz sie pogodzilismy:)

choc musze zauwazyc ze powinienes jednak poczytac o tym co to jest New Optical Class A pomoc Ci w tym moze Piotrek608 Pozdrawiam i koniec klotni!!!

Rotele 92x i 93x maja slaba prase a czasami wrecz skrajnie zla. Nie wypowiadam sie na podstawie wlasnego odsluchu ale mysle, ze ta zgodnosc w wielu pisemkach tak niemieckich jak i angielskich cos mowi.

Rotel RA02 jakos opisalem w Opiniach jak ktos lubi czytac.

pzdrw

soso

KUPILAM, dotarl i GRA:-)))))) i do tego "super-duper"! bardzo sie z mojego nowego rotelka ciesze, zaraz zmieniam info w profilu.

puscilam juz chyba polowe moich plyt, w paru momentach rzucilo mna o kanape, na szczescie na niej siedzialam wiec niczego sobie nie uszkodzilam:-)

niestety mankamenty mojego pokoju (mieszkania) pozostaly, troszke nadal bas rozlaza, ale juz jest zdecydowanie lepiej. ale mieszkania nie zmienie, moze pokombinuje cos z kablami (przydaloby sie chyba...) ale to juz po wakacjach. co do wystroju wnetrza - niewiele moge zrobic zeby zostalo tak ladnie jak jest a lepiej gralo. trudno sie mowi, musi zostac kompromis.

pozdrawiam wszystkich, a przede wszystkich tych ktorzy goraco zachecali mnie do rotela - Krzycha, Krzyska, Zyzia, Guttena i wszystkich ktorzy sie wpisali i pomogli:-)))))))))

paulinka

• Redaktorzy

No i padło na 921 - wzmacniacz którego używałem kiedyś przez rok z ProAkami i Linnem, i było całkiem przyjemnie. Co do rozlazlości - 921 ma niewielką moc, być może ma pewne trudności z kontrolą głośnika niskotonowego. Chociaż z drugiej strony, SacnSpeaki w dwudrożnych Proakach ciągnął. Możliwe że poprawienie właściwości akustycznych pomieszczenia conieco pomoże, a potem jakiś trzymający bas za twarz kabelek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.