Skocz do zawartości
IGNORED

Ceramizatory i inne wynalazki.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z użycia Ceratec'u firmy Liqid Moly. Otóż jest to środek typu ceramizator i to dosyć dobrej firmy. Faktycznie coś daje ale niestety trzeba cztery razy przeczytać wskazówki producenta dotyczące jego środków. Otóż Ceratec można stosować do silnika i do skrzyni biegów. O ile w silniku jestem z tego ustrojstwa zadowolony to w skrzyni biegów nabawiłem się problemów. Otóż nalałem to do Seicento mojej żony w którym drugi bieg ma synchronizator z blokadą i do którego działania potrzebna jest siła tarcia. Po przejechaniu jakiś 200 km zaczęły się problemy z redukcją z trzeciego na drugi bieg przy większych prędkościach. Jeżeli jadę czterdziestką to przy redukcji zgrzyta mi skrzynia biegów. Musze zwolnić do trzydziestki żeby przełączać bez zgrzytania. Wtedy nie ma żadnych problemów. Po fakcie doczytałem na stronie producenta że nie wolno stosować środków zmniejszających tarcie w skrzyniach z blokadą. Podejrzewam że chodziło o synchronizator z blokadą.

No cóż mądry Polak po szkodzie. Na razie zmieniłem olej na nowy żeby wypłukać skrzynie biegów ale tak naprawdę to wiele nie pomogło. Być może dlatego że producent podaje że warstwa ceramiczna wytrzymuje 40 tysięcy kilometrów. Mam nadzieję że się w końcu zetrze. Ja jakoś mogę się przyzwyczaić do tego że muszę zwolnić do trzydziestki żeby zredukować bieg ale z moją żonę będzie trochę gorzej.

Zastanawiałem się też co w najgorszym wypadku grozi od tego zgrzytania. Czy zęby mogą się na tyle uszkodzić że trzeba będzie naprawiać skrzynię?

https://www.audiostereo.pl/topic/95036-ceramizatory-i-inne-wynalazki/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.