Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki 5.0 do Cambridge 540R? głównie do KD

markos17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w tej chwili Cambridge CA540R v1 + zestaw 5.0 Koda F51 v2. Chciałbym wymienić głośniki na zestaw z wyższej półki. 95% do filmy/koncerty HD mkv z dźwiękiem dolby/dts. Może w przyszłości będzie więcej muzyki w stereo, aczkolwiek główny cel na teraz to KD. Pomieszczenie w którym będzie to grać, ma ok.20m2 - kształt L, przy czym głośniki będą ustawione po dłuższym boku.

Zakładam również opcję, żeby wymienić narazie tylko fronty, ew. dokupić do nich centralny, a tylne satelity zostawić.

Rozważam następujące kolumny:

1) Mission MX3/MX4/m33/m34/e34 (w tophifi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest promocja na zestaw mx3 + Marantz NR-1402 za 3k)

2) Klipsch F1/F2/RF-52

3) Monitor Audio MR6

4) Oli Roth 30/40

5) Dali Concept 6

Sprzęt używany wchodzi jak najbardziej w grę. Niedługo wybiorę się na odsłuch, chciałbym jednak wcześniej zaczerpnąć rady od Was. Może ew. jeszcze coś zaproponujecie?

Czy uważacie, że przy powyższych zestawach mogę odpuścić suba?

ps. Miałem okazję kupić Mission M35i, ale odradzono mi, ze względu na za małą powierzchnię pokoju.

ps.2 Może uderzyć w zupełnie inny kierunek i kupić np. HK HKTS 16?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

jeśli system będzie wykorzystywany przede wszystkim do odsłuchów wielokanałowych, docelowo skompletuj system kolumn 5.1 jednej marki, najlepiej jednej serii.

Osobiście, znając brzmienie Twojego amplitunera, zwróciłbym uwagę na kolumny Tannoy Mercury V4/V1/VC do których możesz dokupić subwoofer innej marki. Alternatywnie zwróć uwagę na kolumny Dali Zensor 5/1/Vokal.

Możesz spokojnie kompletować system etapami, kupując najpierw kolumny przednie i centralny.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedź. Dołączę Tannoy do listy odsłuchowej :) Czy Dali Zensor 5 różni się znacznie od Dali Concept 6? Zastanawiam się jeszcze nad JBL Cine Pack, w sumie już sama nazwa wskazuje, że do kina się nadają ;)

Roth OLi 40 będzie idealne, jesli zrobisz minimalną adaptację akustyczną. Świetny duży bas, który dobrze zasuwa w muzyce jak i w kinie. Można się z powodzeniem obyć bez subwoofera.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Roth OLi 40 będzie idealne, jesli zrobisz minimalną adaptację akustyczną. Świetny duży bas, który dobrze zasuwa w muzyce jak i w kinie. Można się z powodzeniem obyć bez subwoofera.

w tej chwili Roth 40 na papierze są moim faworytem ;) po odsłuchu na pewno będę wiedział więcej.

dodam jeszcze plan pokoju:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

ok, jestem po odsłuchu. Zdecydowałem się na set 5.0 Roth Oli 4010.

Jak już zamówię, to dam znać jak wrażenia. Następnie zadecyduję co z subem.

W tej chwili jestem w stanie kupić coś tańszego, kolega Don111 polecał mi Koda sw8150 bądź Taga Harmony Platinium.

Druga opcja, to dozbierać do czegoś lepszego, ale nie wiem czy jest sens..

Zdecydowanie proponuję dozbierać chociaż do KH2, w miarę możliwości do KH20. Cały set gra wyśmienicie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

KH2 odradzam, nie o to chodzi że jest zły. Do muzyki jest świetny, ale do kina jest przeciętny (niezbyt duża moc). Do Oli 40 chyba nawet trochę nie przystoi. KH20 już wyraźnie lepiej w kinie, ale bardzo tani nie jest.

Kwestia jest jeszcze taka, że Oli 40 nie potrzebują w ogóle basowej podpórki w stereo, natomiast przy kinie sub jest niezastąpiony, dlatego jeśli trzeba na czymś mocniej zaoszczędzić, to można to spokojnie zrobić właśnie tutaj, czyli biorąc tańszego i mocnego suba. Jeśli ktoś potrzebuje również suba do muzyki i ma większy budżet to KH20 będzie bardzo dobry.

optymalny wariant to 2xKH2. testowaliśmy na audioshow i ludzie byli pod bardzo dużym wrażeniem :) żaden pojedynczy sub za tą kasę nie zrobi takiej roboty.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.