Skocz do zawartości
IGNORED

mf100 górą?

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Yul, a Ty dożuć coś pomiędzy wypowiedziami, będzie bardziej ekscytująco. :)

Dobra, dorzucam - "dorzucam" pisze się przez "rz", a nie "ż". Czujesz się podekscytowany ? :))

Pozdro,

yul

P.S. A może chciałeś coś pożuć, przeżuć, wyżuć?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Robi się coraz bardziej abstrakcyjnie.

Ale jedna rzecz mnie zastanowiła we wpisie Excela. Zamysł płynnej regulacji obrotów sam z siebie jest zacny, ale Bernard, którego posiadałem onegdaj, a oddałem koledze, a którego parę razy sobie w ostanim czasie pożyczyłem, gubił obroty jak nic. Po przerzuceniu na moje plastikowe, współczesne cudeńko- zero problemów. Czy może Bernard robił takie zawirowania w elektrowni, że prąd siadał?

a ja Panowie wygrzewam mój nowy nabytek - wspaniałą wkłądke MF100 - i nikt nie pogada, aż iskry idą. jestem ciekaw, czy nabierze ona równowagi po tych 30h. specjalnie na tę okazję zapodałem ruską płytę sandry i leci w kółko. sąsiady pomyślą, że zwariowałem.

wygrzewanie wkładki ? - jestem raczej sceptyczny - jak nie masz, to kup w AGD magiczną gąbkę Jana Niezbędnego do zbierania kłaczków z igły - kłaczki trochę degradują dźwięk - ja co jakiś czas sprawdzam stan igły lupą - a w ogóle stwierdziłem, że największy wpływ na dźwięk ma płyta - jedna zagra wspaniale, druga bardzo dobrze, a trzecia tak sobie, ale każda ma w sobie ten winylowy charm i fun :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

patrząc na ceny używanych VPI classic faktycznie takie JVC (5tys. na allegro) nie wypadają zbyt ciekawie. Wyglądają pięknie. Ciekawi mnie jakby wyglądało starcie się vpi z np. thorens 320 z sme 3009, któego można kupić cztery razy taniej. Czy warto sie na początek sadzić na VPI?

Są tematy o VPI, zdania są podzielone, ramie jest tam nietypowe i często sprawia problemy. Do tego w podstawowych modelach silnik nie jest odsprzęglony od podstawy, dla mnie to jest niezrozumiałe. Możesz poszukać jeszcze używanych gramofonów clearaudio, czasem trafiają się na ebayu, np.model concept albo emotion (nowe kosztują/kosztowały w okolicach 4k zł). Ale na pewno wyższy model VPI to inna klasa niż thorens za niecałe 2000. Pamiętaj, że jeszcze liczy się wkładka i przedwzmacniacz.

robix, odnalazłem jakiś stary wpis Twój, w którym piszesz o thorens 520 że jest to bardzo wysoka już klasa i trudno ją pobić.

Co to w praktyce oznacza? Czy zestawiając takiego 521/521 z dobrym ramieniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i porównując go do AN TT1 będzie grać potencjalnie lepiej? No bo jeśli AN jako nową konstrukcję można kupić używkę za niespełna 3tys i w tej samej cenie leciwego 520, t wskazywałoby że 520 jest generalnie instrumentem wyższej klasy.

Zdaję sobie sprawę, że tak formułowane pytania z natury są trudne, bo wszystko zależy od aplikacji i gustu, ale chodzi o generalną orientację w terenie.

Ukryta Zawartość

jestem pod wrażeniem, no i do Włocławka mam niedaleko

zastanawia mnie jedynie, dlaczego odrazu nikt nie poleca tego. chyba wieść o tym cacku obiegła już forum, więc ta nazwa powinna paść wcześniej

Słuchajcie. Przez to wszystko znowu popadłem w audiofilską psychozę. To wszystko przez Was :)

1. Dostałem gramofon

2. Miał mf100

3. kupiłem AT120

4. spodobało mi się temat jako taki

5. postanowiłem uzyskać dźwięk właściwy, bo intuicyjnie czułem że AT 120 to nie to

6. dałem wkładkę w prezencie

7. wróciłem do Mf100 postanawiając ze kupię moze nie wkładkę nową, lecz odrazu adapter z dobrej klasy wkładką, bo to się opłaca bardziej

8. więc miałbyć taki gramiak na rozpoczęcie zabawy za 1500-3tys z wkłądką i ramieniem

9. no ale pojawiły się pomysły: 3k? to może AN, to może 520? to może coś innego

10. to może nie 3K ale 6K, itd

no i zaczęła się spirala zła

11. To może ad fontes? po co się rozdrabniać?

Koniec tego. Nie chcę ad fontes. poczytałem, fajnie. nie chcę AN. nie chcę dziwolągów. na to za wcześnie. chcę na początek sprawdzonego klasyka, żeby się tego nauczyć, nie chcę przeskakiwać odrazu w jakieś wysokie rejony.

Zmęczony tematem, kupiłem dziś na allegro to:

Ukryta Zawartość

i koniec dla mnie tematu na parę miesięcy, jeśli chodzi o zakup gramofonu.

i się cieszę - jak dziecko :) dziękuję za pomoc Wszystki, Tobie Yul też

Ukryta Zawartość

Zmęczony tematem, kupiłem dziś na allegro to:

Ukryta Zawartość

i koniec dla mnie tematu na parę miesięcy, jeśli chodzi o zakup gramofonu.i się cieszę - jak dziecko :) dziękuję za pomoc Wszystki, Tobie Yul też

Będziesz zadowolony. Jeśli Twój zapał nie wypali sie zbyt wcześnie, ten gramofon pozwoli Ci wiele nauczyć się o analogu jednocześnie zapewniając brzmienie na godnym poziomie.

Życzę wiele przyjemności i radości z rozwijajacego się hobby.

Pozdrawiam W.

Ukryta Zawartość

TP 11 o ile dobrze widze, nie wiem która wersja. Wszystkie te thorensowe ramiona są podobne i niewiele się różnią w konstrukcji, ew.inna masa efektywna.

Błąd, to tp16 mk IV.

Jeżeli to jest tp16 mk IV to według tej strony ma 12,5g. Z resztą nie ważne jaka masa, ważne czy się zgrywa z wkładką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koło bydgoszczy mieszkam. gdzieś na zachodnim forum widziałem dyskusję na temat czy 12,5 czy 7,5. mi to na razie obojętne, bo wkładka jest chyba zacna (używka na allegro 450zł, więc gramiaka kupuję de fact0 1200-450=750zł).

no i skoro ramie montowano w TD520, to złe nie może być :) tomasz, fajna stronka

ktoś wyżej napisał żeby wygrzewaź przez 30h mf100 i będzie lepiej. nie jest lepiej. w ogóle ta igła jest inna niż mf100 z napisem - jest krótsza. brzmi naprawdę gorzej niż zużyte inne igły. coś strasznego

Na to czy ramie nie odpadło:) Po za tym sprawdź czy nie ma jakiś poważnych obić, czy headshell (końcówka ramienia) jest w porządku, możesz zobaczyć czy zawieszenie działa. Warto też sprawdzić zawiasy z pokrywy, czy nie są połamane. Wszystko zależy od tego jak sprzedający zapakował gramofon. I na pewno sprawdziłbym wkładke. Ogólnie wszystko co się da, kurier będzie się musiał wykazać cierpliwością:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.