Skocz do zawartości
IGNORED

mf100 górą?

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ja jestem właścicielem SME, nie ja tę cenę wymyśliłem. Jest to zapewne jakaś cena tzw. równowagi, widziana w kategoriach światowego zapotrzebowania na ramiona wysokiej klasy. Płać i płacz, płacz i płać. Co gorsza, to najtańsze SME takie znów hi-endowe nie jest...słyszałem w gramniaku AVID Diva.

Pozdro,

Yul

Nie, nie, ja kupiłem Linn Basik Plus za 400, z tym, że musze dopłacić trochę za brakującą przeciwwage, ale suma sumarum i tak kupiłem okazyjnie. Po za tym patrze perspektywicznie i odsprzedaż części z tp16 pokryje prawie cały koszt zakupu lepszego ramienia, sam headshell tp-60 chodzi na ebayu za ponad 200zł.

SME 3009 w zależności od wersji kosztuje od 900zł i na tych ramionach trzeba się skupić jeżeli mówimy o "normalnych" pieniądzach. SME 3012 to już np. dla mnie za wysoka liga cenowa, a nowe ramiona oczywiście kosztują jeszcze więcej, bo jest to tzw. hi-end, co wiąże się również z cennikiem. Dobrą alternatywą jest jelco o którym pisałem wcześniej, jakiś rok temu ktoś na forum sprzedawał roczne SA 750 za bodaj 1200zł...

Jeszcze nie słuchałem sporo na linn basiku, ale różnica w stosunku do tp16 mkI jest naprawde duża na korzyść linna. Na vinylengine i innych stronach są piewcy świetności ramion thorensa, ale niestety to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W sumie to co zadecydowało o tym, że kupiłem linna a nie sme, to niska masa efektywna ramion sme 3009, a te z większą masą kosztują znacznie więcej. Miałem obawy, nie wiem czy słuszne, że ciężko będzie dopasować wkładke do 7,5 g masy, w przypadku wersji III to chyba 5g. Kiedyś miałem okazje żeby kupić sme 3009 series II za bodaj 800zł, ale jakoś sobie odpuściłem, to jednak 2 razy więcej niż zapłaciłem za linna. I bardzo pozytywnie zaskoczyłem się jakością wykonania basika, na zdjęciach wygląda jak wygląda, ale na żywo czuć, że ramie jest bardzo solidne i taki też właśnie daje dźwięk.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Yul.

Najtańsze ramię SME - 5kzł???

O k...rzadwatrzy !!!!

Mam jedno z tańszych - 309 i powiem szczerze, że nie spotkałem sie nigdy z bardziej przyjaznym dla użytkownika urządzeniem. Kalibrację tego ramienia robi się w 3 minuty z uśmiechem na twarzy. SME V jeszcze łatwiej po tam VTA ustawiamy "kręciołem" a nie kluczykiem ale cena chora...

Każde ramię w którym nie można wyłączyć antyskatingu jest źle skonstrowane. Można oczywiście twierdzić, że aparat ze stale włączającą się lampą błyskową jest okej, ale to tylko dowód nieznajomości dość podstawowych jednak zagadnień.

W Thorensie antyskating nie można wyłączyć jeśli ramię jest nad płytą. Kiedy się je przesunie poza obrys płyty antyskating już nie działa i można swobodnie wypoziomować ramię. Ale właśnie się dowiedzieliśmy, że konstruktorzy z Thorensa to zwykłe ćwoki są i nie potrafią skonstruować poprawnie działającego gramofonu. A przecież mogli zapytać Nadznawcę Yulka, tak jak to zrobili ludzie z ProJecta robiąc specjalnie dla niego antyskating działający w drugą stronę.

Pisz dalej, mam nadzieję, że nie tylko ja mam niezłą zabawę.

Antyskating jak nazwa wskazuje, to urządzenie kompensujace siłę antypoślizgową nie odśrodkową, bo taka siła działa na igłe poruszajaca sie w spiralnym rowku i jest skierowana do środka tej spirali.

vlado, o jakim wy poślizgu razem z Yulem opowiadacie ? co tam na czym się ślizga ? moim zdaniem chodzi o siłę odśrodkową, co jest wyrażnie napisane w instrukcji serwisowej gramofonu - gdzieś znalazłem w necie:

Cóż,ja pozwolę sobie zacytować fragmenty instrukcji obsługi i instrukcji serwisowych polskich gramofonów:

Instrukcja obsługi GS-472

Regulacja siły antyskatingu

Siła dośrodkowa (skating) jest zależna od siły nacisku igłu na płytę. Do skompensowania tej siły należy ustawić ciężarek siły antyskatingu na dzwigni tak,aby jego czoło wskazywalo tą samą wartość co nacisk igły na płytę (...)

Instrukcja serwisowa GS-461 GS-463 GS-464

1.4. Sprawdzenie kompensacji siły skatingu

Sprawdzenie kompensacji siły skatingu dokonujemy przy pomocy płyty bez zapisu typu T-XL102/B. Ustawić wymagany nacisk igły na płytę. Po ustawieniu nacisku np. 2G /20mN/ , ustawiamy kompensację siły skatingu przez przesunięcie ciężarka tak,aby wycięty na obwodzie cieżarka kanałek znajdował się na wysokości kreski z wartością odpowiadającą ustawionemu naciskowi igły np 2G /20mN/. (...)

Uruchomić gramofon na prędkości 33 1/3 obr/min i opuścic igłę na płytę w połowie promienia płyty. Ramię nie powinno wykazywać tendencji do przesuwania się do środka,ani na zewnątrz płyty. W przypadku ustawienia igły w pobliżu obrzeża płyty ,ramię może wykazywać tendencję do przesuwania się na zewnątrz płyty /co uważa się za dopuszczalne/. Sprawdzenie urządzenia antyskatingu należy uważać za pozytywne jeżeli ramię zachowuje się w w/w sposób dla wymaganaego nacisku igły na płytę z tolerancją nacisku ± 0,25G / &plusmn 2,5mN. Po uniesieniu cieżaka tak,aby zlikwidować działanie kompensatora siły dośrodkowej ,ramię powinno zbiegać się do środka płyty.

Instrukcja serwisowa GS-420 GS-424

4.6. Mechanizm antyskatingu

(...)Ustawienie pokrętła w położeniu odpowiadającym naciskowi igły na płytę(...)

excelvinyl winylmania blog szukaj

bo to jest uproszczone założenie, podobnie jak większość - jak sądzę - ukłądów do antyskatingu. Przecież ta siła skatingu na chłopski rozum nie jest liniowa i zmienia się zależnie od promienia, więc idealny antyskating też powinien działać nieliniowo. Mniemam więc że na każdym kroku mamy doczynienia z jakimiś założeniami i uproszczeniami i tak na to patrzmy

wiecie co jest ciekawe? że tak naprawdę chyba nikt z Was nie wie dokładnie jak ramię działa od strony fizyki. nie chcę nikogo obrażać, ale tym najbardziej wymądrzającym chciałoby się powiedzieć, że to dość żałosne - posiadać ramię za np. 5K i nie wiedzieć dokładnie co tam jest grane.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

wiecie co jest ciekawe? że tak naprawdę chyba nikt z Was nie wie dokładnie jak ramię działa od strony fizyki. nie chcę nikogo obrażać, ale tym najbardziej wymądrzającym chciałoby się powiedzieć, że to dość żałosne - posiadać ramię za np. 5K i nie wiedzieć dokładnie co tam jest grane.

Kompletnie nie rozumiem problemu?

Czy mając ramię za ileś tam czy telewizor za kilkanaście czy samochód za kilkaset (bo są tacy) muszę wiedzieć jak one działają? A jak nie wiem to jestem żenujący?

Dziwne podejście...

>>>Lian,

Oświeć nas, maluczkich, z tej...no...fizyki czy tam geodezji gramofonowej. Nie krępuj się naszym nieuctwem :) Bo jak nie ty, to wiesz...>frywolny< oświeci nas, ogrów, w prostych żołnierskich słowach.

Tak Yul, niebawem Cię oświecę. Odrobię zadanie domowe, którego nigdy Ci się nie chciało odrobić. Bo Ty tej fizyki nie rozumiesz. Jesteś guru od gramofonu, który nie zna podstaw działania tego.

masza1968,

oczywiście, że nie każdy musi to rozumieć. Ale osoby, które w każdym temacie gramofonowym wypowiadają się autorytatywnie, powinny takie rzeczy wiedzieć. Skoro tego nie potrafią wyjaśnić, to znaczy że nie wiedzą.

A, no to pomimo półfinału w piłkę kopaną odświeżam forum co godzinę lub częściej. I szykuję nowy kartusz w drukarence mej małej oraz zapas papieru kredowego, aby se wykład zdrukować i zakuć :)

co tam na czym się ślizga ? moim zdaniem chodzi o siłę odśrodkową,

nie, excel, przykro mi , ale nie miałeś racji - siła odśrodkowa tu nie występuje, bo jak słusznie napisał vlado nie ma ruchu masy po okręgu, zresztą weź pod uwagę ramiona tangencjalne, gdzie antyskating nie jest potrzebny - siła działająca na igłę wynika tylko z ataku zewnętrznej powierzchni rowka - jej składowa wzdłuż promienia nie jest niczym skompensowana i dlatego popycha igłę do środka - zatem siła antyskatingu powinna być skierowana na zewnątrz ! Więc zupełnie uprawnione jest nazywanie tej siły poślizgową, choć wolał bym ją nazwać "siłą reakcji wynikającą z nacisku zewnętrznej powierzchni rowka płyty winylowej podczas odtwarzania" - ale to chyba się nie przyjmie :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Yul, fajny z Ciebie chłop. Wiedz jednak o tym, że nie chodzi o krytykę, ona nie boli; ale komentowanie rzeczywistości tak jak ty to robisz jest poprostu wk***iające - bo niczego nie wnosisz, tylko mówisz ze jest zle, napawając się własną erudycją, tak jakbyś potrzebował onanizmu w tej dziedzinie. To powiedz od początku do końca jak z tym antyskatingiem jest, albo podaj jakies źródła

Jak widac nie tylko ja tak sadze :)

robix

wolał bym ją nazwać "siłą reakcji wynikającą z nacisku zewnętrznej powierzchni rowka płyty winylowej podczas odtwarzania"

Excelu ja jestem za! Podpisuję się pod tym ŚŚŚWIETNYM określeniem wszystkim co mam! Może Ty byś walnął ten wykład w zastępstwie >lian'a<, który najwyraźniej odczuwa chwilowy spadek formy?

Pozdro,

Yul

Robix, ty tu w charakterze wykładowcy, woźnego, słuchacza czy porządkowego?

nie, excel, przykro mi , ale nie miałeś racji - siła odśrodkowa tu nie występuje, bo jak słusznie napisał vlado nie ma ruchu masy po okręgu, zresztą weź pod uwagę ramiona tangencjalne, gdzie antyskating nie jest potrzebny - siła działająca na igłę wynika tylko z ataku zewnętrznej powierzchni rowka - jej składowa wzdłuż promienia nie jest niczym skompensowana i dlatego popycha igłę do środka - zatem siła antyskatingu powinna być skierowana na zewnątrz ! Więc zupełnie uprawnione jest nazywanie tej siły poślizgową, choć wolał bym ją nazwać "siłą reakcji wynikającą z nacisku zewnętrznej powierzchni rowka płyty winylowej podczas odtwarzania" - ale to chyba się nie przyjmie :)

Piszesz sam ze sobą ?

Urocze :)))

Yul, zaiste forma mi opadła.

_____

excel, ale yul jednak miał coś innego na myśli mówiąc o sile poślizgowej. Wnoszę to po tym, że zaprzeczył tej rozmowie, w której właśnie było powiedzine to co ty rzekłeś powyżej a po drugie zawetował to mówiąc o sile poślizgowej. Dopiero Ty wnosisz nową wartość mówiąc, że to jest to samo i pokazując, że Yul chyba się mylił (zaprzeczając).

Ja nie jestem taki pewien czy to jest to samo. Bo nazwa poślizgowa jakoś mi do tego nie pasuje, nie pasuje do tej sytuacji.

Thorogood, masz rację. Nie jest to przecież fizyka ruchu po trajektorii krzywej, gdzie pojawia się wektor siły bezwładności, siły dośrodkowej itp. Nie mniej, nazywa się te siły odśrodkowa i dośrodkowa, ba taki jest ich kierunek działania - ja to tak rozumiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak troche o budowie igieł i dlaczego gra- fizyka opisana bardzo łopatologicznie :)

druga część sondy ,,przemiany,, ciekawsza, w siudmej minucie pokazane są dwa jakoś znane bardzo ramiona...;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yul >>> Nie wazne w jakim ja jestem tu charakterze tylko to jak inni odbieraja Ciebie z Twoim ,,mentorskim,, przesmiewczym tonem, nazywajac to po imieniu , wk,,,e

A, no to ta wypowiedź wskazuje, że jednak w charakterze woźnego, takiego, wiesz - co lubi poplotkować.

--------------------------------------------------------------------

Siła poślizgowa, o którą tu się zagaduje vlado i mnie, bierze się stąd, że smarujemy swoje płyty masłem. Stąd poślizg - wiadomo. Z tym że istnieje pomiędzy nami różnica zdań - vlado preferuje masło, a ja margarynę. Nie ma przeszkód aby >excel< zastosował smalec wieprzowy, a >lian< olej kujawski (ale koniecznie z pierwszego tłoczenia! - tzw. firstpress:) Też będą mieli siłę poślizgową.

vlado, o jakim wy poślizgu razem z Yulem opowiadacie ? co tam na czym się ślizga ?

Excel mnie wyręczył, dziękuje excelku. Lian znajdujesz sie w stanie zamotania umysłu, połaczonego z własciwym sobie zacietrzewieniem:-)

Zadajesz pytanie, odpowiadamy na nie we właściwy sobie sposób, jednak prawdziwie. Nadal nie rozumiejac wykazujesz agresję wobec nas i drwiąco rządasz od nas, abyśmy tu na forum przerobili z Tobą podstawy fizyki i mechaniki. Nie my nazwaliśmy tę ( tu ukłon dla excela) reakcję siłą antyskating, jednak wierzymy, że ten kto ją tak nazwał wiedział co czyni. Dowodem jest fakt przyjęcia tej nazwy na całym Świecie. Oczywiście masz prawo oprotestować tę nazwę i udowodnić, że na masę niebedącą w ruchu wirowym działa siła od lub doodśrodkowa.

Yul'ciu na starość i ja przeszedłem z margaryny na olej z oliwek firstpress, te utwardzane tłuszcze to już nie to :-)

Pozdrawiam W.

Yul'ciu na starość i ja przeszedłem z margaryny na olej z oliwek firstpress, te utwardzane tłuszcze to już nie to :-)

Vlado jak zatem ustawiasz antyskating po firstpressowym oleju z oliwek? :))) bo ja po margarynie na zero-pół.

Pozdro,

Yul

Vlado jak zatem ustawiasz antyskating po firstpressowym oleju z oliwek? :))) bo ja po margarynie na zero-pół.

Pozdro,

Yul

:-)) Ja przy mojej wadze zaczynam od 0,75, wiesz stabilniej ślizga sie w rowku :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.