Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka małego pokoju.

Kolekcjoner1988

Rekomendowane odpowiedzi

Skyline musi być trochę oddalony od słuchającego, można go śmiało zainstalować np w miejscu pierwszych odbić za kolumnami. Ewentualnie za miejscem odsłuchu, pod warunkiem, że odpowiednio daleko siedzisz. Można też usytuować na suficie, ale zaraz Yul Ci napisze, że posadziłeś tam jeża :)

Ten ze zdjęcia jest trochę za wąski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skyline musi być trochę oddalony od słuchającego, można go śmiało zainstalować np w miejscu pierwszych odbić za kolumnami. Ewentualnie za miejscem odsłuchu, pod warunkiem, że odpowiednio daleko siedzisz. Można też usytuować na suficie, ale zaraz Yul Ci napisze, że posadziłeś tam jeża :)

Dzieki a co do jeża to ja lubie zwierzaki;-)

I jesteśmy w odpowiednim dziale heeeee

Tylko jest mały problem tutaj nie ma tv a ja mam 50 między kolumnami a przeniesienie go do innego pokoju nie wchodzi w gre czy jest na to jakaś rada? może pod tv lub nad?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tylko jest mały problem tutaj nie ma tv a ja mam 50 między kolumnami a przeniesienie go do innego pokoju nie wchodzi w gre czy jest na to jakaś rada? może pod tv lub nad?

Mam nadzieję, że nie oglądasz w tej Anglii jakiejś "polszmaty" lub innej enki cyfrowej? ;)

Ja zdecydowanie oddzieliłem TV od muzyki. Trochę najpierw dziwnie się czułem, ale teraz wybieram muzykę, a nie tv. Jestem zdrowszy, mam lepszy nastrój, świat się stał jakiś taki... lepszy bez tego. :)

Mam nadzieję, że nie oglądasz w tej Anglii jakiejś "polszmaty" lub innej enki cyfrowej? ;)

Ja zdecydowanie oddzieliłem TV od muzyki. Trochę najpierw dziwnie się czułem, ale teraz wybieram muzykę, a nie tv. Jestem zdrowszy, mam lepszy nastrój, świat się stał jakiś taki... lepszy bez tego. :)

Raczej nie ale narazie warunki mi nie pozwalają żeby wynieść tv do innego pomieszczenia chyba że schować go do kartonu i cieszyć sie muzyka z panelami w pierwszych odbiciach;-)

Pierwsze odbicia wypadają właśnie na tv ale chyba mam plan zawiesze tv 20cm wyżej i pierwsze odbicia wypadna pod tv tam gdzie śmiało bede mógł powiesić skyline jutro zrobie jakiś obrazek jak to mniej więcej wyglada;-)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Panowie, potrzebuje rady jak ustawic meble i monitory, gdzie dac panele z pt80, ile ich dac i czy wogole dawac....

w tym momencie mam troszke malo basu, za to duzo srodka w miejscu gdzie stoi biurko...

pokoj wymiary 320szer/360dlugosc

Ukryta Zawartość

asdasd.JPG

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Lepszym i chyba najprostszym sposobem "poprawienia" basu będzie ustawienie w 4 rogach pokoju, jeden na drugim paneli z wełny mineralnej np. PT-80. Obecnie jest promocja i można zrealizować to za jakieś 180 zł z przesyłką - dwie paczki, łącznie 8 sztuk 100x50x10 cm. Gwarantuję odczuwalną (słyszalną) różnice w przekazie muzycznym.

a gdzie ta promocja na pt 80...?

Pekro a gdzie siedzisz jak słuchasz? Przy samym biurku czy bardziej na środku pokoju?

zbyniu pewnie chodzi o icmarket.pl

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Kolego siedze przy biurku, mam zamiar w tym pomieszczeniu miksowac i tworzyc muzyke.

jak podniose sie z fotela siedzac przy biurku, to jest wiecej basu, niz jak siedze, natomiast jak oddale sie na srodek pokoju, od monitorów, to cierpie na brak basu. a z tylu wiadomo, dudni troszke :-)

zapomnialem dodac, sciana na ktorej jest biurko i okna cala jest w zaslonach, przeswitujących :-)

Pekro a gdzie siedzisz jak słuchasz? Przy samym biurku czy bardziej na środku pokoju?

zbyniu pewnie chodzi o icmarket.pl

A jak wysoka jest szafka z vinylami i czy łóżko można postawić wzdłuż dolnej ściany tak żeby drzwi dalej się otwierały?

Gość rydz

(Konto usunięte)

jak podniose sie z fotela siedzac przy biurku, to jest wiecej basu, niz jak siedze,

W takiej pozycji słuchaj:)

natomiast jak oddale sie na srodek pokoju, od monitorów, to cierpie na brak basu.

To może usiądż:)

Szafka z winylami ma nie wiecej niz 90cm wysokosci i 60cm szerokosci, pod oknem jest kaloryfer okolo 120cm szerokosci.

a cala sciana (ta za biurkiem) jest w zaslonkach.

co do lóżka to nie moge postawic go na scianie z drzwiami, bo sie nie zmiesci - daje poprawiony szkic tego calego pokoju... jak idą sciany :-)

Ukryta Zawartość

do uzytkownika 'Rydz' - "natomiast jak oddale sie na srodek pokoju, od monitorów, to cierpie na brak basu."

- kolego, siedziałem - nie stałem. wiec nie musialem dwa razy siadac, bo nie umiem.

Przesunął bym szafkę z vinylami w róg pokoju, a z biurkiem i monitorami oddalił się od okna na ok 1m. Wtedy na ścianie z oknem za monitory ustawić panele pochłaniające. Można też dać je na pozostałe ściany i rogi pokoju gdzie jest miejsce.

tak zrobię, przestawię szafkę, tylko powiedz mi jeszcze w który róg

oddale się od okna, i w sobotę jadę robić panele. będę próbował upchać 6 sztuk

powiedz mi tylko jeszcze, czy tył paneli, dawać jakaś dykte, czy na przestrzał wełna owinieta materiałem?

w dodatku postaram sie przed i po zamieścić pomiary z room eq wizarda

dzięki p. Mirku

Gość rydz

(Konto usunięte)

do uzytkownika 'Rydz' - "natomiast jak oddale sie na srodek pokoju, od monitorów, to cierpie na brak basu."

- kolego, siedziałem - nie stałem. wiec nie musialem dwa razy siadac, bo nie umiem.

Nie rozumiesz na czym polega dowcip? :)

Trzeba znaleść złoty środek,miejsce odsłuchu ma być jedno,sądzisz że zmieniając go,chodząc z kąta w kąt,siadając wstając itd,będziesz miał w każdym z miejsc i pozycji dobry dżwięk? :)

Przestawilem szafke, odsunalem biurko, monitory stoja 70cm od sciany(srodek glosnika znajduje sie dokladnie w takiej odleglosci)

Zmian nie slysze, wali srodek i jest malo basu, natomiast za glosnikami przy oknie jest go nadmiar teraz :) z wiadomych przyczyn

Jak zjade na.korektorze od 600hz do 200hz i podbije od 70 w dol to jest lepiej. Aczkolwiek i tak sie czuje jakbym siedzial w kartonie a nie.pokoju

zrobilem dzisiaj 4 panele 100/63/20cm z rockwoolem acoustic cos tam, nie bylo isovera w sklepie ktorym sie zaopatrywalem.

ustawilem dwa panele za biurkiem, i dwa w kątach.

scena stereo ulegla kosmicznej zmianie... na plus, az banan na twarzy jak poleciał Stańko ;)

natomiast bas stal sie mniej buczący, aczkolwiek jest go nadal za malo

dodam jeszcze ze monitory stoją przy samych panelach w rogach

bo gdy staly przy biurku, basu bylo mniej, i nie schodził tak nisko...

we wtorek działam z następnymi panelami, podpowiecie mi gdzie je powiesic/ustawic w tym moim nieszczesnym pokoju?

natomiast bas stal sie mniej buczący, aczkolwiek jest go nadal za malo

dodam jeszcze ze monitory stoją przy samych panelach w rogach

bo gdy staly przy biurku, basu bylo mniej, i nie schodził tak nisko...

Spróbuj poeksperymentować z ustawieniem monitorów - tu masz pomocny kalkulator (w Excelu)

Ukryta Zawartość

Wstawiając odpowiednie dane można zobaczyć na wykresie jak teoretycznie zmienia się charakter reprodukowanego basu.

post-11945-0-81841900-1349614812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.