Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka małego pokoju.

Kolekcjoner1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pokój 14mkw.

4.80m x 2.90m

W pokoju mam długą szafę od podłogi aż po sufit na dłuższej ścianie, po uwzględnieniu jej w wymiarach pokoju zostaje jakieś 4.80m x 2.40m.,

kolumny są rozstawione jedynie na szerokość 160cm bo ogranicza mnie szerokość pokoju.

Myślałem nad rozebraniem szafy - a można na 4 części i usunięcie jednej z nich całkowicie a pozostałe 3 ustawić na węższej ścianie pokoju skracając tym samym wymiar realny do 4,30m x 2.90m, kolumny zaś umieściłbym na dłuższej ścianie, co umożliwiłoby mi rozstawienie ich na szerokość około 260-280cm licząc od środka kolumn.

Czy taki zabieg jest waszym zdaniem godny rozważania?

Czy odległość od kolumn do miejsca odsłuchu wynosząca około 2 metry to wystarczająca odległość?

Jak szafę rozbiorę i przeniosę nie chciałbym jej więcej ruszać bo to ciężkie niesamowicie, dlatego proszę was o wskazówki, bo nie chciałby by finalnie okazało się, że cała operacja nie miała najmniejszego sensu, bo odległość do kolumn będzie zbyt mała.

https://www.audiostereo.pl/topic/95158-akustyka-ma%C5%82ego-pokoju/

Witam!

Mam pokój 14mkw.

4.80m x 2.90m

W pokoju mam długą szafę od podłogi aż po sufit na dłuższej ścianie, po uwzględnieniu jej w wymiarach pokoju zostaje jakieś 4.80m x 2.40m.,

kolumny są rozstawione jedynie na szerokość 160cm bo ogranicza mnie szerokość pokoju.

Myślałem nad rozebraniem szafy - a można na 4 części i usunięcie jednej z nich całkowicie a pozostałe 3 ustawić na węższej ścianie pokoju skracając tym samym wymiar realny do 4,30m x 2.90m, kolumny zaś umieściłbym na dłuższej ścianie, co umożliwiłoby mi rozstawienie ich na szerokość około 260-280cm licząc od środka kolumn.

Czy odległość od kolumn do miejsca odsłuchu wynosząca około 2 metry to wystarczająca odległość?

Jak szafę rozbiorę i przeniosę nie chciałbym jej więcej ruszać bo to ciężkie niesamowicie, dlatego proszę was o wskazówki, bo nie chciałby by finalnie okazało się, że cała operacja nie miała najmniejszego sensu, bo odległość do kolumn będzie zbyt mała.

Spokojnie możesz siedzieć dwa metry od kolumn,ale wtedy nie rozstawiaj ich na 260 czy 280 cm,będziesz miał dziurę na środku zamiast zwartej sceny :). (chyba,że to Audio Physic)

Moim zdaniem za wąsko,by stawiać na krótkiej ścianie,dźwięk będzie płaski,bez oddechu,głębi czy przestrzeni,jedynie stereofonia może być zadowalająca.

Ja bym postawił na krótkiej,wywalił wszystko co się za,i obok kolumn (ewentualnie zostawić coś co rozproszy dźwięk).

Wtedy baza na 180-200cm,kolumny jak najdalej od ściany tylnej i może zagrać ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

podepnę się pod temat. też mam mały pokój odsłuchowy 400cmx280cm. sprzęt na długiej ścianie. stereoo yamaha cd s 700. as 700 i monitory dali ikon 1 /wstęga, woofer 127cm. / na standach.

obcnie wytłumiłem za słuchaczem. planuję basstrapy w rogach. wyrzuciłem firany, nie chciałem by dzwięk się dusił. obecnie szyba jest nieosłonięta. i własnie czeka mnie ustawianie bazy stereo

Kolumny Infinity SM 155

Źródło Pioneer PD -7700

Wzmacniacz w produkcji ;) Miałem nakamichi AV-10 ale jak wracał z naprawy to kurier źle się z nim obszedł i nie wytrzymał, trwają poszukiwania nowego...

BTW jakby ktoś miał na sprzedaż Yaqina 300b to chętnie odkupię jeśli cen będzie okazyjna ;)

Planowałem rozmieścić na długiej ścianie, bo na krótkiej mam albo cienką ściankę działową, albo okno i biurko.

Będę miał do dyspozycji 3 metry na szerokość, zatem licząc od wewnętrznej strony kolumn będę mógł rozstawić na 190-200cm maks.

Jutro postaram się zamieścić fotkę i szkic pi razy oko jak to widzę.

podepnę się pod temat. też mam mały pokój odsłuchowy 400cmx280cm. sprzęt na długiej ścianie. stereoo yamaha cd s 700. as 700 i monitory dali ikon 1 /wstęga, woofer 127cm. / na standach.

obcnie wytłumiłem za słuchaczem. planuję basstrapy w rogach. wyrzuciłem firany, nie chciałem by dzwięk się dusił. obecnie szyba jest nieosłonięta. i własnie czeka mnie ustawianie bazy stereo

Firanki zawsze trochę rozpraszają, to chyba pozytywna cecha.Szyba bez firan odbija, nie robi to bałaganu w słuchaniu?

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Firanki zawsze trochę rozpraszają, to chyba pozytywna cecha.Szyba bez firan odbija, nie robi to bałaganu w słuchaniu?

Pozd.

Pierwszy raz coś takiego czytam. Na jakiej podstawie doszedłeś do takiego wniosku?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam!

Mam pokój 14mkw.

4.80m x 2.90m

Radzę poczytać także zakładkę Akustyka.Tam dużo się dowiesz.Ja mam 13m2 i b. dużo kombinowałem.Za poradą kolegów poszedłem w stronę akustyki (na ile pozwoliły mi warunki ), i to był strzał w dziesiątkę.

Pozd.

Pierwszy raz coś takiego czytam. Na jakiej podstawie doszedłeś do takiego wniosku?

Czy goła szyba nie odbija, to dlaczego piszecie żeby unikać płaskich powieżchni(ściany)itd.

Jeżeli za miejscem odsłuchowym będzie szba bez firan, nie będzie odbijać??

Pozd.

Na pewno...

Pierwsza sprawa firanki nie rozpraszają, tylko co najwyżej pochłaniają. No i to w komicznym zakresie, co innego kotara welurowa to ona już coś tam pochłania.

Czy goła szyba nie odbija, to dlaczego piszecie żeby unikać płaskich powieżchni(ściany)itd.

Jeżeli za miejscem odsłuchowym będzie szba bez firan, nie będzie odbijać??

Goła szyba odbija oczywiście że tak. Ale płaskich powierzchni unikamy z innego powodu. Kolejna sprawa że szyba z firanką czy bez odbija równie mocno.

kiza. spróbuję poexperymentować z tymi firanami. postawiłem kwiat między szybą a kolumną. na razie jest ok. jestem zdziwiony że te dali ikon 1 nie grają jasno mimo hybrydy wysokotonowej. praktycznie tylko sufit mam goły. reszta pokoju to makata za kolumnami, wytłaczanki po jajkach za słuchaczem /bezposrednio/ i częsciowo osłonięte szyby. okno nie jest za kolumnami

kiza. spróbuję poexperymentować z tymi firanami. postawiłem kwiat między szybą a kolumną. na razie jest ok. jestem zdziwiony że te dali ikon 1 nie grają jasno mimo hybrydy wysokotonowej. praktycznie tylko sufit mam goły. reszta pokoju to makata za kolumnami, wytłaczanki po jajkach za słuchaczem /bezposrednio/ i częsciowo osłonięte szyby. okno nie jest za kolumnami

O.K. Moja sugestia do tych firanek, może była niepotrzebna?U mnie po przeprowadce jakiś czas nie było firan, i gdy Żona kupiła grube firany, bo takie jej się podobały dziwięk uległ zmianie w tą lepszą stronę.

Dlatego wtrąciłem się do tematu, ale chyba niepotrzebnie?

Pozd.

nie ma sprawy kiza. tak. kotary czy też grube firany pochłaniają. ale mój pokój jest bardzo mały i zawieszenie kotar jeszcze bardziej pomniejsza pokój. na razie jest ok. a co do bałaganu. odsłuch w polu bliskim sprawia że nie szaleję z głośnością więc i może dlatego bałaganu nie ma

Każda ciekawa i sensowna wypowiedź jest mile widziana :)

Chyba nie całkiem do końca?Post nr.7

Pozd.

nie ma sprawy kiza. tak. kotary czy też grube firany pochłaniają. ale mój pokój jest bardzo mały i zawieszenie kotar jeszcze bardziej pomniejsza pokój. na razie jest ok. a co do bałaganu. odsłuch w polu bliskim sprawia że nie szaleję z głośnością więc i może dlatego bałaganu nie ma

Gratuluję zakupu nowych kolumn.Ja także mam małe pomieszczenie 13m2, i kotar też nie wieszam, ale firanki muszą być obowiązkowo-Żona.

Udało mi się umieścić cztery (tylko, brak miejsca) panele z PT-80 i jestem z nich działania zadowolony.

Miłego słuchania na nowym nabytku, Pozd.

Gratuluję zakupu nowych kolumn.Ja także mam małe pomieszczenie 13m2, i kotar też nie wieszam, ale firanki muszą być obowiązkowo-Żona.

Udało mi się umieścić cztery (tylko, brak miejsca) panele z PT-80 i jestem z nich działania zadowolony.

Miłego słuchania na nowym nabytku, Pozd.

dzięki kiza. na razie wytłumiłem czym się dało. ale w przyszłości kupię coś bardziej pro. mam pokój jeszcze mniejszy, ok 11m.

pozdr b

W sprawie małych pokoi mam sporo doswiadczenia. Mogę cos podpowiedzieć. Stosuje raczej rozpraszanie niż wytłumianie. Tłumienie symboliczne a sporo rozproszenia. Efekt teraz wg mnie super. Pokój mam 2x3,6. Opisałem to w wątku :Proszę o pomoc w kierunku adaptacji akustycznej.:

• 2 miesiące później...

Wracam do tematu ponieważ mam problem z basem. Sprzęt ustawiony na dłuzszej ścianie ale niesymetrycznie. Prawy monitor jest dośc `blisko ścian tylnej i bocznej. Ustawiłem tam duży kwiat , wydaje mi sie że nieco pomogło. Na allegro znalazłem basstrapy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale czy one cos więcej dadzą? Dali ikon mają niewielki 12,8 cm woofer, ale czasem ten pokój dość mocno podbija bas.

może podpowiesz coś Burza??

Ukryta Zawartość

ale czy one cos więcej dadzą?

30kg/m3 na bas to za mało. Generalnie ważniejszy od gęstości jest współczynnik pochłaniania materiału. Pogłosowy współczynnik pochłaniania dźwięku mierzy się i podaje w pasmach oktawowych najczęściej w paśmie od 125Hz do 4kHz. Zapytaj sprzedawcy jak to jest tym ich materiałem.

30kg/m3 na bas to za mało. Generalnie ważniejszy od gęstości jest współczynnik pochłaniania materiału. Pogłosowy współczynnik pochłaniania dźwięku mierzy się i podaje w pasmach oktawowych najczęściej w paśmie od 125Hz do 4kHz. Zapytaj sprzedawcy jak to jest tym ich materiałem.

Dzięki Imacman. rozejrzę się w tej kwestii

Lepszym i chyba najprostszym sposobem "poprawienia" basu będzie ustawienie w 4 rogach pokoju, jeden na drugim paneli z wełny mineralnej np. PT-80. Obecnie jest promocja i można zrealizować to za jakieś 180 zł z przesyłką - dwie paczki, łącznie 8 sztuk 100x50x10 cm. Gwarantuję odczuwalną (słyszalną) różnice w przekazie muzycznym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepszym i chyba najprostszym sposobem "poprawienia" basu będzie ustawienie w 4 rogach pokoju, jeden na drugim paneli z wełny mineralnej np. PT-80. Obecnie jest promocja i można zrealizować to za jakieś 180 zł z przesyłką - dwie paczki, łącznie 8 sztuk 100x50x10 cm. Gwarantuję odczuwalną (słyszalną) różnice w przekazie muzycznym.

dzięki za podpowiedż. W 4 rogach nie muszę, bo przeciwległe do stereo rogi są "zagospodarowane" /łóżko i szafka/. Najgorszy jest ten prawy kanał. Mi tu niektórzy pisali że dali ikon 1 grają jasno a tymczasem mają niezły bas. To raczej nie wina Yamahy, bo gdy gra jakaś tragicznie zrealizowana ostra płyta tego basu po prostu nie ma.

dzięki za podpowiedż. W 4 rogach nie muszę, bo przeciwległe do stereo rogi są "zagospodarowane" /łóżko i szafka/. Najgorszy jest ten prawy kanał. Mi tu niektórzy pisali że dali ikon 1 grają jasno a tymczasem mają niezły bas. To raczej nie wina Yamahy, bo gdy gra jakaś tragicznie zrealizowana ostra płyta tego basu po prostu nie ma.

Ukryta Zawartość

Może Ci się przyda? Pozd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może Ci się przyda? Pozd.

widze niezłe ceny. dzięki i pozdr

Ukryta Zawartość

W zależności od ilości posiadanych paneli i miejsca w pokoju, można zastosować wariant taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zależności od ilości posiadanych paneli i miejsca w pokoju, można zastosować wariant taki:

A możesz powiedzieć gdzie najlepiej zastosować skyline?

Rozmiary to 120x60;-)

Z góry Dzieki;-)

A ruszyło coś u ciebie może jakieś inne ustawienie paneli etc?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.