Skocz do zawartości
IGNORED

PicoPSU jako zasilacz do HTPC zamiast zasilacza ATX

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wymianą zasilacza ATX z pasywnym chłodzeniem Zalman 350W jaki używam w moim PC, i zastąpienie go 90 watowym zasilaczem PicoPSU. Czy prund z takiego zasilania bedzie lepszy dla pracy np karty dzwiękowej na USB/PCI/FW (DAC + analog).

Kwestia druga, to zbudowanie pod ten zasilacz Pico porządnego zasilacza z 230V na 12V.

Czy ktoś z Nas używa takiego zasilacza w czasach zasilaczy do ATX po 1000wat..?

Moim zdaniem nie będzie lepiej - PicoPSU musi wytworzyć napięcia 5V i 3,3V z 12V z zewnętrznego zasilacza. A zasilacz ATX ma osobne linie do każdego napięcia.

Swoją szosą - komputer dedykowany do audio nie powinien pobierać więcej niż 30-50VA mocy, więc mniejszy zasilacz będzie bardziej wydajny.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Gość

(Konto usunięte)

Zobacz te wątki http://www.cicsmemoryplayer.com/index.php?n=CMP.ApdxBAdvanced oraz http://www.audioasylum.com/cgi/t.mpl?f=pcaudio&m=63945. Ten z pomiarami też się może przydać http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=207.

Kupiłem do HTPC picoPSU-150-XT, kolega robi do niego zasilacz liniowy. Sam jestem ciekaw wpływu (lub jego braku) na dźwięk.

Ty http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp jest kalkulator potrzebnej mocy zasilacza.

Dzięki,

Nie wiem do końca jak to jest z tym gniazdem 20 i 24 pinowym. Celuje w 90W zasilacz PICO i on ma 20 pinowe zasilanie. Jest jeszcze 80wat ale on nie ma kostki zasilania płyty P4.

Czytam, że większość płyt głównych będzie działać na tym 20 pinowym, niektóre płyty tylko na 24 pinowym jakie ma mocniejsze PICO np 150W XT. W poprzednim zasilaczu miałem to rozłączane 20+4 i płyta wtedy MSI chodziła i na 20 jak i na 24 pinach.

Z kalkulatora wyszło że maksymalne obciążenie dla zaplanowanej stacji (G530+uATXH67+HDD+SSD) to 73 wat w szczycie.

Aktualny HTPC na C2D 3,33Mhz i płycie uATXG41 + HDD+ SSD ciągnie w IDLE ~55Wat. Max 105W. Mierzone własnoręcznie, ale na starym zasilaczu Zalmana z 2007r z efektywnością 80+. Czyli z PicoPSU na starcie powinno spać zużycie prądu o 10~15%.

Po zmianie procka i płyty na nową o kolejne 20~30%

PicuPsu 90W zainstalowane i uruchomione.

Płyta uATX chodzi na 20pinowej wtyczce.

Zużycie prądu przez obciążenia spadło z 46 wat na 31, co daje 33% większą wydajność zasilacza Pico. Ale co dziwne przy pełnym obciążeniu procesora, zużycie prądu zględem zasilacza Zalman wzrosło. 73W na Zalmanie i 78W na PicuPSu...

uATX przeszedł w ciągu paru dni niewielką modernizacje. Procesor C2D został zamieniony na teoretycznie słabszy Dual Core. Płyta główna już bez zintegrowanej grafiki bo ta jest w procesorze. Dwie kości ram + SSD + HDD+ dzwiękówka na PCI.

Zużycie prądu mierzone na gniazdku 21W :)

Obawiam się, że zmiana na mały zasilacz niewiele pomoże. Spadnie zużycie prądu, ale wątpię aby miało to wpływ na jakość dźwięku z karty dźwiękowej. Plątanina zasilania w PC (pętle, skoki...etc) Trudno będzie "nausznie" stwierdzić poprawę. Idea dobra, ale czy przyniesie zamierzony skutek? Sam jestem ciekaw.

.

to przeciez mozna zawsze poprawic markowym kablem zasilajacym :D

a tak zupelnie serio, po co takie wypasnie konfigi, co te HTPC robia???

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Trudno będzie "nausznie" stwierdzić poprawę. Idea dobra, ale czy przyniesie zamierzony skutek? Sam jestem ciekaw.

Trudno mi ocenić wpływ na dźwięk samej wymiany zwykłego zasilacza na PicoPSU. Wtyczka z Pico bardzo ciasno wchodzi w gniazdo na płycie głównej i trudno się wyjmuje. Utrudnia to szybkie przełączanie zasilaczy. Ale pozytywny wpływ na dźwięk zasilacza liniowego (bardzo prostego, bez stabilizacji napięcia) do Pico jest łatwy do uchwycenia: znacznie mniej pstrykań przy przełączaniu trybów sterownika audio, basu jest więcej i jest bardziej różnorodny, lepiej wypełniona średnica, łagodniejsza i bardziej naturalna góra, bardziej rozbudowana i precyzyjna scena, ...

Mam podobne odczucia, jesli chodzi o jakies roznice brzmienia. Wiekszy spokoj, kultura, oraz swobodniejsza dynamika. Trudniej w nocy sluchajac ustawic optymalny poziom glosnosci

Mam podobne odczucia, jesli chodzi o jakies roznice brzmienia. Wiekszy spokoj, kultura, oraz swobodniejsza dynamika. Trudniej w nocy sluchajac ustawic optymalny poziom glosnosci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.