Skocz do zawartości
IGNORED

Ktoś jescze potrzebuje płytki do opampów

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

To jednak polecam stację , tylko trzeba uważać na te tanie ponieważ można nimi nie tylko nie wlutować/wylutować elementu ale jeszcze uszkodzić układ ,płytę itp. chyba najlepiej jak wejdziesz na elektrodę na forum GSM tam chłopaki powinni wiedziec co w trawie piszczy .Tylko nie daj się naciągnąć na opalarkę (taką z Castoramy) co prawda da się tym wyjąć układ ale wprawy trzeba mieć dużo.

Panowie, którzy chcieli te płyteczki. Mam apel. Jak piszecie, to podawajcie adres do wysyłki. Piszę na forum, bo nie jestem w stanie odpisywać na wszystkie maile. Z uwagi na fakt, że tak jak mówiłem zostało mi tylko kilkanaście sztuk płyteczek, a zapotrzebowanie jest wyższe - realizacja opóźni się nieco.

Czekam na dane adresowe. W odpowiedzi prześlę numer rachunku do wykonania przelewu.

Acha. Jeszcze jedno. Klotza LaGrange już nie mam.

Pozdrawiam

Ja bardzo spóźnionego ale też. Mam nadzieje,że jeszcze się jakoś załapie:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dla tych, dla których nie starczy płytek przejściówek od rekina, mam także takowe i ja. Ostatnio zrobiłem sobie ich trochę, jednak by były w miarę tanie, wykonałem ich dużo więcej niż potrzebuję. Płytki są podobne do tych z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zostały pokryte zieloną solder maską z obydwu stron oraz niezależnie, czy ścieżki są z jednej strony czy z obu, pola lutownicze są po obu stronach, natomiast otwory są metalizowane, co znacznie ułatwia i przyspiesza montaż. Mam takie płytki przejściówki:

SO8->DIP8 - 1,5zł (np. OPA2604 w SMD -> DIP)

2*SO8->DIP8 - 1,5zł (np. 2 * AD797 w SMD -> DIP)

2*DIP8->DIP8 - 2zł (np. 2 * OPA627 w DIP -> DIP)

Także, jeśli ktoś będzie zainteresowany to proszę o kontakt na maila.

Ponizej zamieszczam zdjęcie, jednak nie wiem, jak ono właściwie wygląda, ponieważ siadł mi wzmacniacz RBG w monitorze, a dokładniej kolor niebieski. Co prawda to nie układ audio, ale może ktoś z Was posiada wzmacniacz LM2402T. Chętnie bym odkupił lub wymienił na poniższe przejściówki.

post-6722-100002662 1170275699_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O widzę, że będzie więcej wytwórców płyteczek. Nic tylko się cieszyć. Ze swojej strony przepraszam za brak odzewu, ale niestety dopiero wróciłem z kilkudniowego wyjazdu i zabieram się powoli za czytanie zaległej poczty.

Dobrze się składa, że ktoś jeszcze będzie te płyteczki produkował, bo ja nie mam za bardzo na to czasu. Poprosiłem już nawet Veterana o przejęcie tematu, ale pewnie im więcej osób się tym zajmie tym szybciej będzie można otrzymać przejscióweczkę.

>msfalcon

Z tego co widzę, to wzór płyteczek jest bardzo podobny do tych moich, ale chyba wszystkie wyglądają tak samo - bo co tu wymyślać. Ładne są - muszę przyznać:)

Zgadzam sie, ladne przejsciowki ;)

Ja zastanawiam sie bardziej nad DIP8 -> SO8. Mogloby to wygladac jak na zdjeciu ponizej. Wylaczylem warstwe bottom. Laminat musi miec ok 3mm grubosci, rzad pinow po obu stronach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A właśnie, co do montażu. To wygląda on następująco.

Piny montujemy od spodu, układu od góry. Na płytkach 2*SO oraz 2*DIP na warstwie wierzchniej znajduje się napis "top", natomiast na płytkach SO8->DIP na górnej warstwie jest pole pod układ SMD. W przypadku układów SMD nóżka pierwsza jest oznaczona prostokątnym polem (pozostałe są zaokrąglone). Analogicznie w przypadku otworów pod piny, pierwszy jest kwadratowy, pozostałe okrągłe. Na płytkach 2*DIP->DIP pozostałe pola (wszystkie poza 1) pod podstawki są okrągłe natomiast pod piny ośmiokątne - choć trzeba się dobrze wpatrzeć, by to zauważyć:) To tyle:)

->rekin - wzór podobny, tak jak i na podanej wcześniej przeze mnie stronie, z drobnymi różnicami prowadzenia ścieżek zarówno wobec Twojego projektu jak i tego na stronie, choć właściwie nie da się tego inaczej poprowadzić:)

->veteran - jak byś robił kiedyś te przejściówki DIP8->SO8, to pomyśl przy okazji o 2*DIP8->SO8 - można np. po drugiej stronie płytki, tak ze 100 milsów wyżej, żeby pady się nie pokrywały, umieścić drugie pole pod DIP8.

• 2 tygodnie później...

Przepraszam za zwłokę, ale chyba dzisiaj udało mi się wysłać do pozostałych przejściówki pod opampy. Ze względu na zwłokę z mojej winy potraktujcie to jako prezent.

Płytki do soft-startów skończyły mi się zanim zdążyłem się zorientować, dlatego przepraszam kolegę magazyniera. Dorobię w następnej partii.

Pozdrawiam

Właśnie się u mnie grzeją:) Gdzie można zakupić takie nóżki jak ze zdjęcia powyżej (z zielonymi płytkami)??

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Oddzielanie pinów w żądanej ilości proponuję wykonać ostrym narzędziem (tapeciak) podgrzanym (np. zapalniczką) do takiej temp, żeby raczej topił niż ciął - wtedy piny odłamią się tak jak chcemy, a nie tak jak im przyjdzie ochota.

Lutowanie proponuję wykonać wsadzając piny z jednej strony do płyteczki (to chyba oczywiste), natomiast z drugiej w podstawkę - to pomaga:)

Osobiście używam stacji lutowniczej z b. ostrym grotem i cieniutkiej cyny, ale jak ktoś jest geniuszem lutowania, to transformatorówką też sobie poradzi ;o)

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Może cena niezbyt okazyjna, ale jak ktoś pilnie potrzebuje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.