Skocz do zawartości
IGNORED

ODAC by NwAvGuy opinie ? HRT Music Streamer ?

muuhau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś ma już doświadczenie z tym DACiem?

Jakie wrażenia, warto?

Dodam, że mam Audinst Hud-mx1 i chciałbym zainwestować w coś bardziej rzetelnego.

Doceniłbym także opinie na temat innych przenośnych DACów.

Chodzi mi o sprzęt, który można łatwo ze sobą zabrać i używać z laptopem.

Niewielki DAC, najlepiej zasilany przez USB, i przenośny wzmak do słuchawek Grado sr225i.

Zastanawiałem się też nad HRT Music Streamer II. Ktoś coś wie?

Pozdrawiam,

Jest to jeden z niewielu DAC'ów, gdzie twórca podaje rzetelne pomiary i na nich opierał się budując urządzenie zamiast bredzić o tym, jak wspaniale to gra i i ile godzin spędził na odsłuchach.

Nienawidzą go co poniektórzy (Schiit, NuForce) za to, że obnażył ich totalny brak skrupułów w naciąganiu naiwnych audiofili.

ODAC powstał właśnie dlatego, żeby udowodnić, że można zaprojektować tanie urządzenie, które będzie nie do odróżnienia od tych za tysiące dolarów, posługując się jedynie zdrowym rozsądkiem i rzetelnymi pomiarami, a nie szalbierczym bełkotem o graniu kabli i kondensatorów.

Poczytaj jego bloga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Z tego co widzę na stronie to ODAC nie napędzi słuchawek - ODAC CANNOT DRIVE HEADPHONES DIRECTLY - więc IMO zacznij od nabycia wzmaka słuchawkowego i połączenia go z Audinstem - pierwszy i najważniejszy krok będziesz miał za sobą.

A mi sie wydaje, że to właśnie on chce zrobić biznes za pomocą negowania i krytyki innych firm i ich produktów. Mam bifrosta schiita w systemie sluchawkowym i muszę przyznać, że to jest świetny DAC.

(null)

Jest to jeden z niewielu DAC'ów, gdzie twórca podaje rzetelne pomiary i na nich opierał się budując urządzenie zamiast bredzić o tym, jak wspaniale to gra i i ile godzin spędził na odsłuchach.

Nienawidzą go co poniektórzy (Schiit, NuForce) za to, że obnażył ich totalny brak skrupułów w naciąganiu naiwnych audiofili.

ODAC powstał właśnie dlatego, żeby udowodnić, że można zaprojektować tanie urządzenie, które będzie nie do odróżnienia od tych za tysiące dolarów, posługując się jedynie zdrowym rozsądkiem i rzetelnymi pomiarami, a nie szalbierczym bełkotem o graniu kabli i kondensatorów.

Poczytaj jego bloga

Ukryta Zawartość

Czytałem, czytałem ;)

Właśnie dlatego pytam czy ktoś go już odsłuchał i porównał.

To co on tam pisze jest dla mnie bardzo logiczne, ale nie jestem elektronikiem, ani nie mam aż takiego doświadczenia w audio żeby mu zaufać na słowo.

Jak na mój rozum, to DAC rzeczywiście powinien być po prostu doskonały technicznie - przesyłać sygnał z kompa w sposób jak najwierniejszy źródłu. Ewentualnie potem mozna mieć wzmacniacz, który trochę modyfikuje dźwięk, jeżeli nie jesteśmy zupełnie zadowoleni z czytego brzmienia naszych słuchawek.

Jeżeli jesteśmy, to w zasadzie powinień wystarczyć wzmacniacz sygnału, który sprawi, ze sterowniki w słuchawkach będą miały wystarczająco mocy.

Ponawiam tylko pytanie - Czy ktoś go już używał i może potwierdzić, że sygnał jest tak dobry jak on twierdzi.

Np. czy słychać ewidentną różnicę miedzy plikami 16, a 24 bity.

Z tego co widzę na stronie to ODAC nie napędzi słuchawek - ODAC CANNOT DRIVE HEADPHONES DIRECTLY - więc IMO zacznij od nabycia wzmaka słuchawkowego i połączenia go z Audinstem - pierwszy i najważniejszy krok będziesz miał za sobą.

:)

Ja to wiem.

Chodzi mi raczej o całkowite zastąpienia Audinsta jako DACa przez ODACa, o ile jest on tego wart.

A mi sie wydaje, że to właśnie on chce zrobić biznes za pomocą negowania i krytyki innych firm i ich produktów. Mam bifrosta schiita w systemie sluchawkowym i muszę przyznać, że to jest świetny DAC.

(null)

No właśnie nad tym się też zastanawiam. Ponieważ nie mam na tyle wiedzy technicznej, jak i większość melomanów, to zastanawiam się czy on po prostu nie wymyślił kolejnej, nowej drogi do promocji swoich konstrukcji.

Choć wygląda na to, że ręce ma jak na razie dosyć czyste - schemat O2 jest udostępniony. Ale ODACa już nie ;P, a wiem że na jesień planuje nowe urządzenie desktopowe - połączenia O2 i ODACa w dużej obudowie z wyjściami RCA, a nawet chyba XLR, bo to ma być zdaje się zbalansowane. Czyli interes się kręci i rozwija, jakby mimochodem bycia undergroundowcem. Trochę jak Metellica, TeDe i inne taki typy. ;)

Ukryta Zawartość

(null)

To jest troszkę bzdura, skoro koleś ich nie sprzedaje, tylko robią to inni, nawet bardziej znani gracze (JDS Labs).

To raz.

Dwa, AFAIR, NwAvGuy nie wykluczył możliwości publikowania schematu. Musimy pamiętać, że jest przez ESS i Tenora związany NDA.

Kolejnym argumentem jest to, że przy danych wymiarach i cenie, jest to najlepsze, co można uzyskać z tych dwóch kostek (podstawowe parametry sa zbliżone do tego, co podaje producent DAC'a w karcie katalogowej!!!), wiec nic dziwnego, że gość nie chce, żeby ktoś przy tym dłubał, skoro poprawić się tego układu nie da.

Fajnie by było, gdyby więcej konstruktorów DIY postępowało w ten sposób.

A jak kogoś stać na system pomiarowy za 20tys dolarów, to bez problemu sobie rozrysuje schemat z płytki :)

Trzy, gdyby producenci, których krytykuje za partactwo mieli czyste sumienie udostępnili by pomiary swoich urządzeń.

Każdy normalny człowiek mający odrobinę chociaż wiedzy nie uwierzy, że urządzenie projektowane "na ucho" ma szansę zagrać lepiej od tego projektowanego " z pomiarami".

Co do wzmaka, to O2 do poskładania wychodzi jakieś 150-180PLN za komplet części (czyli tyle samo lub mniej co MxM) - jak dla mnie to jest no brainer, zwłaszcza, że parametry w porównaniu do urządzeń z tej półki cenowej są znacznie lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Z podobnych konstrukcji, polecam jeszcze QNKTC: http://www.qnktc.com/usb.php

Podobna filozofia konstrukcji sprzętu, podobna cena. Tyle że ma jeszcze dodatkowo na pokładzie niezły konwerter asynchroniczny USB, z ciągle rozwijanym softem open source. Zresztą po to został zaprojektowany QNKTC, jako platforma do testów softu do konwersji asynchronicznej, a nie jako komercyjny produkt. Stąd rozsądna cena.

TENOR w ODACu jest co najwyżej "taki se". Ot, taka typowa seryjna konstrukcja.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Te na Sabre zintegrowanym ze stopniem wyjściowym, to są w stanie napędzić nawet wysokoimpedancyjne słuchawki. Aczkolwiek czy zasilanie z USB jest dla nich najlepsze i optymalne, tu już mocno bym polemizował. Przynajmniej po doświadczeniach z QNKTC. Jednak "zdrowego" zewnętrznego zasilacza nic nie zastąpi. Oczywiście rozważam teraz jakość tego co dostajemy na wyjściu, a nie wyłącznie ilość. Bo ilościowo starczy na pewno, będzie głośno i dobitnie. Ale jakość, cóż, bez dobrego zasilania nie ma dobrego dźwięku, g..no podasz, g...no dostaniesz. Tu cudów nie ma.

Jeśli już koniecznie musimy posiłkować się zasilaniem z USB, to fajnym rozwiązaniem jest ładowanie akumulatora litowo-jonowego z portu USB, a dopiero z takiego źródła zasilanie DACa. Takie rozwiązanie stosuje John Kenny w JKDACu. Tyle, że to już jest rozwiązanie komercyjnie i liczy sobie dość słono za taką przyjemność.

https://sites.google.com/site/hifacemods/home/hiface-dac

Te maleństwa przeważnie to połaczenie DAC i konwerterów USB,SPDIF. Najczęściej nie mają przedwzmacniacza do sterowania końcówką mocy. Czasem wzmacniacz słuchawkowy np. z baterią.

Słyszałem, nie próbowałem, że część osób podłącza wzmacniacz słuchawkowy do sterowania końcówką mocy - ciekawy jestem opini użytkowników forum.

Jeśli posiada przedwzmacniacz to wyraźnie pisze, ma potencjometr Volume. Do podania sygnału na przedwzmacniacz wzmacniacza zintegrowanego czy kolumn aktywnych, nie wiem, sprawdzę jak będę miał. To nie problem USB, moja karta muzyczna zasilana tylko z USB nie żadnych problemów (4 wyjścia i wzmak słuchawkowy), zależy od implementacji?.

QNKTC, temat rozwojowy przetwornika USB-I2S, trzeba się liczyć z poprawkami, jeśli ktoś ma to może napisze czy są jakieś problemy. Børge ma mi wysłać ten z DAC w połowie lipca, wtedy będę wiedział czy mozna polecać.

ODAC+O2 powinienem już mieć, nie wiem czemu nie ma. Wtedy też porównam.

Innym popularnym maleństwem jest Musiland Monitor 01 02 03, nie polecam bo nie słuchałem. Tu jest porównanie

Ukryta Zawartość

Ruszyła sprzedaż Raspberry Pi, second edition, może to lepsze wyjście audio z PC jak USB, podobno można AirPlay?.

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Miałem QNKTC w wersji z Sabre, teraz ma go Kolega Minczin.

Oczywiście jest to dość surowa konstrukcja, taka open source, także sprzętowo, można by rzec :). Jest dość surowa, ale gra "od kopa". Ma dobrą aplikację sprzętową. Precyzyjne zegary referencyjne osobne dla obu typowych krotności częstotliwości próbkowania, wspólne dla interfejsu USB i DACa. itd, itp. Jeśli chodzi o aktualizacje, to żaden problem, wgrywa się je samemu po USB, jeśli ktoś oczywiście chce się w to bawić. Problemem pewnym jest ciągły rozwój sterowników pod Windowsy do gęstych formatów, bo Windows takowych natywnie nie posiada. Trzeba stosować protezy oparte o ASIO. Ja używałem akurat z MAC OSem, a tam śmigało bez problemów. Ale ogólnie, to za te pieniądze co ten sprzęcik kosztuje, to w ogóle nie ma o czym dyskutować. Gdyby to było czysto komercyjne rozwiązanie, to obawiam się, że rozmowa była by o kwotach rzędu 600$, a nie 120$. Ot komercja i marketing, takimi się już prawami rządzi.

Jeśli już koniecznie musimy posiłkować się zasilaniem z USB, to fajnym rozwiązaniem jest ładowanie akumulatora litowo-jonowego z portu USB, a dopiero z takiego źródła zasilanie DACa. Takie rozwiązanie stosuje John Kenny w JKDACu. Tyle, że to już jest rozwiązanie komercyjnie i liczy sobie dość słono za taką przyjemność.

Ukryta Zawartość

W watku o forumowym konwerterze asynchronicznym jest pokazane, jak mozna sobie samemu takie zasilanie zrobic.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Co do wzmaka, to O2 do poskładania wychodzi jakieś 150-180PLN za komplet części (czyli tyle samo lub mniej co MxM) - jak dla mnie to jest no brainer, zwłaszcza, że parametry w porównaniu do urządzeń z tej półki cenowej są znacznie lepsze.

Ukryta Zawartość

69.40 CHF + przesyłka za komplet, to jak by nie liczyć raczej nie 180 zł, sam zamówiłem na forum mp3 O2 do poskładania i kalkulowałem to nie raz, MXM jest dużo tańszy i dużo uboższy, zresztą jak zmontuję to porównam do mxm na wypasie z bg

Ukryta Zawartość

Odnośnie Raspberry Pi to jest raczej moje pytanie. Ja nie podchodziłem do tematu. Czyli teoretycznie może być jak AppleTV z większymi możliwościami własnej konfiguracji. Po prostu w sieci jest wiele info na temat AirPlay i XBMC. Bym się coś dowiedział, może ktoś to stosuje. Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy do QNTKC można dodać sekcję zasilania, np aku, w tej samej obudowie?

Na zdjęciach wygląda jakby miał na to specjalnie zostawione miejsce.

Ukryta Zawartość

"There is room to install two discrete LDOs designed by Demian and Oneoclock."

Co to jest to LDO?

Robi ktoś takie przeróbki?

Ukryta Zawartość

Miałem QNKTC w wersji z Sabre, teraz ma go Kolega Minczin.

Ukryta Zawartość

Co to jest to LDO?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest to LDO?

LDO to Low-dropout regulator, czyli stabilizator napięcia o niskim spadku (napięcia), do stosowania w użądzeniach przenośnych, tam, gdzie zależy nam na długiej pracy na baterii, albo przy zasilaniu z USB, żeby nie stracić za dużo napięcia po stabilizacji.

Ukryta Zawartość

Odnośnie Raspberry Pi to jest raczej moje pytanie. Ja nie podchodziłem do tematu. Czyli teoretycznie może być jak AppleTV z większymi możliwościami własnej konfiguracji. Po prostu w sieci jest wiele info na temat AirPlay i XBMC. Bym się coś dowiedział, może ktoś to stosuje. Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raspberry to praktycznie komputer, nie bardzo łapię nawiązanie do Airplay.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak pisałem, nie rozpoznawełem szczegółowo, raczej chcę znać opinię innych.

Pasuje jednak odpowiedzieć.

- Dla mnie AppleTV to też jest w rodzaju komputera a odbiera audio z laptopa (przez sieć), wysyła po SPDIF i to bardzo czysto, o ograniczeniami.

- AppleTV odsługuje audio jako AirPlay i UPnP/DLNA (po hack z FireCore - na razie tylko do gen.2)

- nie sprawdzałem ostatnio czy AppleTV z FireCore XBMC (najnowsze) obsługuje 24-192 przez UPnP/DLNA lub AirPlay

- Patrzę za czymś, małym, niedrogim, co ma funkcje AirPlay jak AppleTV ale obsługuje 24-192

- jest wiele mniejsc w sieci gdzie podają że niektóre dystrybucje Linux przyjmują AirPlay, 24-192

- jest trochę tanich mini komputerów na których można zainstalować niektóre z tych Linux, np. Raspberry Pi

- z tego co znalazłem to z Rasp można wyjść audio: analogowo, przez HDMI (i wydaje się że niekodowane), przez USB i chyba też jest nieopisane wyjście I2S.

tu link do jednej z dyskusji

Ukryta Zawartość

Na razie nie mam czasu i mini PC, przepraszam za chaos, ale jak ktoś ma jakieś informacje to chętnie się czegoś konkretnego dowiem.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

ODAC=O2D, czyli DAC + wzmacniacz słuchawkowy, ten zasilany jest przez spory zasilacz AC (nie baterie, nie USB).

Pierwsze wrażenia dźwiękowe bardzo dobre, potrzeba jednak porównać z innymi. Obsługuje PCM 44.1, 48 i 96 kHz oraz 16, 24 i 32bit.

Pojawiła sie recenzja

Ukryta Zawartość

Gra dobrze jak na swoją cenę, jednak nie należy się spodziewać rewelacji. Gra raczej z mocnymi średnimi.

Ukryta Zawartość

Pojawiła sie recenzja

Ukryta Zawartość

Gra dobrze jak na swoją cenę, jednak nie należy się spodziewać rewelacji. Gra raczej z mocnymi średnimi.

Dzięki za linka. Wygląda na to, że jest taki jak miał być w założeniu.

Czy ktoś mógłby zwięźle i węzłowato wyjaśnić jaki jest wpływ sekcji zasilania na jakość dźwięku?

Zdaje się, że to właśnie jest słabym punktem ODACa.

Tylko do końca tego nie rozumiem. Skoro sygnał jest czysty i dobrze skonstruowany(?) a na wyjściu ma 2Vrms, to dlaczego nie miałby grać dobrze po podpięciu do porządnego wzmaka?

Ukryta Zawartość

Może się poprawię, żeby nie zmylić. Można powiedzieć że gra lepiej jak na swoją cenę, co oczywiście mało znaczy. Do wzmacniacza nie podpinałem, jedynie słuchawki.

To było pierwsze odczucie. Wymaga porównania a zabawek dużo i pogoda ładna. Może spróbuję porównać jutro. Dobrego weekend.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czy ktoś mógłby zwięźle i węzłowato wyjaśnić jaki jest wpływ sekcji zasilania na jakość dźwięku?

Będzie zwięźle. Wpływ zasilania jest zasadniczy i stanowi przynajmniej o 50% sukcesu urządzenia. Z tym jest tak samo, jak z zasileniem silnika w samochodzie. Nalejesz marnej benzyny, będziesz miał marne osiągi. Tu jest tak samo. Przetwornik cyfrowo-analogowy tworzy przebieg analogowy na podstawie cyfrowej informacji, którą dostaje na wejściu. A do wytworzenia tego przebiegu, korzysta nie inaczej, jak ze źródła zasilania. Źródło będzie marne, przebieg na wyjściu równieź i to niezależnie jak dobra będzie sama kość DACa. On ma dostać idealne zasilanie i wtedy będzie robił najlepiej, to do czego został stworzony.

Reasumując, bez dobrego zasilania nie będzie dobrego dźwięku. Tyczy się to wszystkich urządzeń, które chociaż w części pracują także w domenie analogowej. A połowa aplikacji DACa, tak właśnie pracuje.

Będzie zwięźle. Wpływ zasilania jest zasadniczy i stanowi przynajmniej o 50% sukcesu urządzenia. Z tym jest tak samo, jak z zasileniem silnika w samochodzie. Nalejesz marnej benzyny, będziesz miał marne osiągi. Tu jest tak samo. Przetwornik cyfrowo-analogowy tworzy przebieg analogowy na podstawie cyfrowej informacji, którą dostaje na wejściu. A do wytworzenia tego przebiegu, korzysta nie inaczej, jak ze źródła zasilania. Źródło będzie marne, przebieg na wyjściu równieź i to niezależnie jak dobra będzie sama kość DACa. On ma dostać idealne zasilanie i wtedy będzie robił najlepiej, to do czego został stworzony.

Reasumując, bez dobrego zasilania nie będzie dobrego dźwięku. Tyczy się to wszystkich urządzeń, które chociaż w części pracują także w domenie analogowej. A połowa aplikacji DACa, tak właśnie pracuje.

O! Dzięki! Bardzo zwięźle i już kumam - przynajmniej podstawy.

A czy ktoś robi przeróbki zasilania takiego ODACa lub QNKTC? Powinno to skutkować doskonałymi przetwornikami, skoro wysyłają sygnał bit-perfect i bez zniekształceń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.