Skocz do zawartości
IGNORED

Wybuchy, czyli niewypały DIY - czego NIE należy implementować

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie mam dylemat, gdyż w pececie mam 6 x Be Quiet! wolnoobrotowe na 5 voltach. Zupełnie ich nic nie słychać. Są "zagłuszane" przez twardy dysk, który i tak jest zamocowany na gumowym zestawie antywibracyjnym ( więc jest bardzo cichy). Wiatraki wirtualnie bezszelestne są. Natomiast kosztują około 2x tyle co te Scythe. Więc mam dylemat. Czy 2x lepsze?

bq wydawało by się że są cichsze chociaż nie wszystkie, czy aż dwa razy to raczej nie koniecznie, mam na radiatorze od procesora 92mm włożony bq, a scythe w zasilaczu tyle że 12 i jest zdecydowanie głośniejszy od bq i to przy o połowę mniejszych obrotach chociaż cichszy od tego jaki był oryginalnie w zasilaczu bq,.

dysk trzeba włożyć w obudowę wyciszającą bo inaczej po paru godzinach dzwoni w uszach od świstu talerzy.

Jeśli chodzi o wentylatory Panowie [wiatraki to na polu ;)] to BQ jak i Scythe będą dobre pod warunkiem że łożyska nie będą ślizgowe na 5v lub 7v zagłuszy je napęd Cd/ szum tła :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

łożysko sony-S flex jest ślizgowe i zgadnij co, jest cichsze od wszystkich kulowych, mało tego trwałe również bardziej, a są przecież jeszcze lepsze ślizgowe(patrz np. noctua) jeżeli słychać łożysko a nie tylko szum powietrza na łopatach to nie jest to dobry wentylator, tło szumi tak bardzo tylko przy marszałkowskiej.

może zamiast wentylatorów radiator na diabły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 10 miesięcy później...

masz toroida i chcesz 6,3 zamiast 6.6 to się robi odczep albo odwija. Albo daje kondensator ale po stronie wtórnej. Albo diody schotkiego w szereg - ale tu uważać bo napięcie na diodzie mocno spada z temperaturą. Albo zwykłą żarówkę, ma tę zaletę że stabilizuje prąd i zabezpiecza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.