Skocz do zawartości
IGNORED

pro-ject debuut 3 z wkładką goldring 1022gx

amati74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie !

Uwielbiam dobrą Muzykę ,która dobrze brzmi ,ale niestety nie jestem zbyt majętnym człowiekiem wiec szukam okazji żeby nabyć coś ciekawego za dobre pieniądze .

Wczoraj udało mi siś kupić z drugiej ręki gramofon Pro-ject Debuut 3 z wkładką Goldring 1022 GX całość kosztowała mnie ok 600 pln i mam nadzieje że to będą dobrze wydane pieniądze ,ale do rzeczy przyznam że jestem w tym temacie laikiem i typem człowieka który najlepiej przyswaja wiadomości w formie łopatologicznej. Proszę więc o poradę jak ustawić ten gramofon tj. przeciw wagę oraz nacisk igły ,nie wiem co jeszcze powinno być ustawione ,przyznam ze wolał bym jak najmniej grzebać w tych ustawieniach gdyż z racji mojej (nadpobudliwości ) mógłbym przedobrzyć i coś zepsuć ..... babcia zawsze mówiła że mam dwie lewe ręce i lepiej żebym nie naprawiał niczego

z góry dziękuje Artur

Bardzo mi zależy na dobrym ustawieniu wiem ze wkładka którą posiadam jest w miarę dobra i nie chce jej zniszczyć.

Tu masz manuala do Debuta III:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu pisanie człowieka z RCM-u, z którego dowiesz się ogólnie co jest co:

Ukryta Zawartość

Trzeba postudiować jedno i drugie. Cierpliwość i zdrowy rozsądek podczas ustawiania wskazana.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oglądnąłem filmik z intrukcją na youtube i wszystko wydaje sie jasne ,ale jest pewien problem bo standardowa przeciw waga dedykowana jest do wkładek o wadze 3,5-5,5g a moja wkładka według specyfikacji wazy 6.3g ,więc powinna być do tego jakas alternatywna przeciwwaga tylko probelem polega na tym że gramofon ten jest z drugiej ręki i nie wiem czy ta przeciwaga która jest na gramofonie to ta do 5,5 g czy to już ta większa ,nie wiem jak to sprawdzić .<br />

Mam wrażenie że to jest ta mniejsza przeciwwaga gdyż kiedy ustawiam remię gównolegle do talerza to ten ciezarek jest jakoś skrajnie z tyłu a wtedy po założeniu antyskatingu ramie ucieka w przeciwną wstonę od płyty.<br />

Czy gdybym posiadał wage elektroniczną i chciałbym  zwazyć nacisk igły to jak to zrobić gdzie umieścić wagę czy na talerzy czy gdzie wiem ze dla was to wszystko jest proste ale ja niestety jak już pisałem mam do czynienia z takim czymś pierwszy raz i nie chcę niczego zepsuć ,dodam ze mieszkam w północnej irlandi w belfaście i uwierzcie mi że nie ma tu sklepów specjalistycznych z doswiadczonym personelem , tu wszystko jest na oko w tym kraju<br />

<br />

dziękuje za porady Artur

Przeciwwagi nowe do nabycia chyba poniżej stówy, jeżeli Twoja wymaga skrajnego "odkręcenia" by uzyskać pożądany nacisk, to powinieneś rzeczywiście nabyć cięższą. Oczywiście możesz i tą dociążyć jakimś domowym sposobem, ale to (hihi) nieaudiofilskie rozwiązanie... Co do pomiaru nacisku: możesz zwyczajnie wejść w google i kupić sobie jakąś prostą wagę mechaniczną, np taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co do antiskatingu - musisz sam poczytać, tu jest co najmniej parę wątków poświęconych kalibracji gramofonu. Tu jest też dobrze wszystko ładnie opisane:

Ukryta Zawartość

Powodzenia! Za te pieniądze fajny zestaw na początek zabawy z analogiem! :-)

O, niezawodny Yul, już dał tego linka! Czytać, czytać, czytać! :-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też słucham na Pro-Ject i przechodziłem dokładnie te same sprawy:) Właściwe ustwaienei ramienia przed rozpoczeciem zabawy wydawało się niemozliwe. Sam zobaczysz jakie to proste, choć wymaga trochę cierpliwości. Przeciwwaga w zasadzie powinna dać rade bez zmiany na cięższą. Ważne abyś zdołał wypoziomować, nawet na ostatnim milimetrze przeciwwagi. Potem już ją dokręcasz, więc nachodzi na ramie. Ważne aby złapać ten moment kiedy kręcisz małym pokrętłem ze skalą a kiedy równocześnie jednym i drugim na przeciwwadze. Pro-Ject w zasadzie trzyma wagę, ale sprawdzić nie zaszkodzi an elektronicznej (najzwyklejsza jubilerska z alle). Wagę sprawdzisz jak zdejmiesz talerz i podłożysz pod wagę o ile to koniecznie coś tak aby jej powierzchnia byłą na wysokości takiej jak talerz mniej więcej. Sprawdź w kilku miejscach, na brzegu i bliżej środka. Powinno być tak samo. A co do antyscatingu, w zasadzie przyjmuje się środkowy rowek, choć mogą być wyjątki. Sprawdź na środkowy,m posłuchaj, "pooglądaj" obraz stereo i zadecyduj. Powodzenia!

Oglądnąłem filmik z intrukcją na youtube i wszystko wydaje sie jasne ,ale jest pewien problem bo standardowa przeciw waga dedykowana jest do wkładek o wadze 3,5-5,5g a moja wkładka według specyfikacji wazy 6.3g ,więc powinna być do tego jakas alternatywna przeciwwaga tylko probelem polega na tym że gramofon ten jest z drugiej ręki i nie wiem czy ta przeciwaga która jest na gramofonie to ta do 5,5 g czy to już ta większa ,nie wiem jak to sprawdzić .<br />

Mam wrażenie że to jest ta mniejsza przeciwwaga gdyż kiedy ustawiam remię gównolegle do talerza to ten ciezarek jest jakoś skrajnie z tyłu a wtedy po założeniu antyskatingu ramie ucieka w przeciwną wstonę od płyty.<br />

Czy gdybym posiadał wage elektroniczną i chciałbym zwazyć nacisk igły to jak to zrobić gdzie umieścić wagę czy na talerzy czy gdzie wiem ze dla was to wszystko jest proste ale ja niestety jak już pisałem mam do czynienia z takim czymś pierwszy raz i nie chcę niczego zepsuć ,dodam ze mieszkam w północnej irlandi w belfaście i uwierzcie mi że nie ma tu sklepów specjalistycznych z doswiadczonym personelem , tu wszystko jest na oko w tym kraju<br />

<br />

dziękuje za porady Artur

Cięższa przeciwwaga do ramienia 8,6" (a takie masz w Debucie) waży 75 g (artykuł nr 1940 875 001). Poznasz ją po numerku "01", naniesionym z tyłu przeciwwagi. Standardowa przeciwwaga waży 65 g, a z tyłu nie ma żadnego numerka. Do cięższej wkładki dobrze jest dokupić cięższą przeciwwagę, tym bardziej ze koszt nowej to raptem około 50 zł, a posłużyć może latami. Rozwiązaniem zastępczym w przypadku kłopotów ze zrównoważeniem zbyt ciężkiej wkładki jest nieprzykręcanie na headshell wichajsterka do unoszenia ramienia znad płyty. To odciąża headshell i wyważenie ramienia jest łatwiejsze. Ramię wtedy podnosisz znad płyty chwytając je po prostu za rurkę.

Antyskating ustawiasz dopiero na sam koniec kalibracji, nie zakładaj wogóle żyłki na pręcik z tymi trzema nacięciami, zanim nie ukończysz wszystkich innych czynności. Jest całkowicie zrozumiałe, że dla ramienia "lewitującego", wybalansowanego "na zero" (czyli jeszcze bez zadanego nacisku), założenie obciążnika antyskatingu spowoduje silne ciągnięcie ramienia ku brzegowi płyty.

Pozdro,

Yul

Standardowa przeciwwaga waży 65 g, a z tyłu nie ma żadnego numerka.

Yul'u, 65g też chyba ma oznaczenie ,przynajmniej moja :-) , którą wymieniłem na 75g

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yul'u, 65g też chyba ma oznaczenie ,przynajmniej moja :-) , którą wymieniłem na 75g

Ukryta Zawartość

No tak, to ta przeciwwaga. Z tym że na mojej tego "00" :) nie ma. Może to dlatego, że to przeciwwaga od takiego starszego już Pro-Jecta (1.Xpression Mk I, sprzed około 10 lat chiba).

Pozdro,

Yul

P.S. Pod linkiem jest lista z przeciwwagami Pro-Jecta:

Ukryta Zawartość

"00" to jest 65 g, "01" to jest 75 g, inne już do ramion 8.6" nie pasują, bo są one dopasowane do ramion 9, 9c, 9cc i innych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"00" to jest 65 g, "01" to jest 75 g, inne już do ramion 8.6" nie pasują, bo są one dopasowane do ramion 9, 9c, 9cc i innych.

Warto może jeszcze uzupełnić to o takie zestawienie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo wszystkim dziękuje za rady juz teraz prawie wszystko stało sie bardziej zrozumiałe , na mojej przeciw wadze jest numerek 00 wiec juz wiem że to 65 g na początku wrzesnia będe w polsce to poszukam odpowiedniej przeciwagi.

Prosze jeszcze powiedzieć jak proawidłowo i czym czyścic igłę

z podziękowaniami Artur

• 2 miesiące później...

Witam wszyskich ponownie!

Tydzień temu przywiozłem sobie z polski przeciw wage 75 gram zakupioną w sklepie Audiopunkt, zamontowałem ja na ramieniu wykalibrowałem wegług waszych porad zapodałem piekna płyte Sanisława Soyki pt: BLUBLULA i troche się zmartwiłem , bo to co usłyszałem w słuchawkach było dalekie od moich oczekiwań .

Muzyka wydała sie byc płaska , zimna , jednokolorowa, jakby płytka , dominujacą rzeczą i uwypuklona był wokal, pięknie brzmiacy dokładny , słychać było wysiłek i finezje wokalisty, ale praktycznie przykrywający resztę muzyki, jest to troszkę przeszkadzające. To samo słychac było na płycie Ewy Bem " SWING SESSION" .

Dokładnie, czysto i mocno słychc było też wszystkie tależe perkusyjne, pianino i i lekko wycofany, przydymiony kontrabas , mam natomiast wrazenie, że reszta instrumentów gdzies zaginęła, brakowało troszke ciepła, głębszego basu i tego czegoś za co sie lubi albo kocha jazz.

Bardzo proszę o porady co może byc tego przyczyna moze coś żle ustawiłem a może to sprzet zła konfiguracja albo braki sprzętowe .

Jak pisałem w pierwszym poście nie mam zbyt wiele kasy do przeznaczenia na moje zachcianki muzyczne, wiecie jak to jest rodzinka czytaj skarbonka ,ale powoli i może dzięki waszym poradom uda mi sie skompletować coś ciekawego, co niedługo będzie chociaz troszkę brzmiało .

Łudze się że problem (niemuzykalności) wynika z kiepskiego zestawu odsłuchowego moze z braku zwmacniacza który by dał mocy i prądu dla basu i poprawił by scenę muzycznoą troszkę ją poszerzył?.

Narazie mam na stanie gramofon z wkładką wymienioną jak wyżej Goldring 1022 gx podobno analityczna igła przedwzmacniacz vivanco P 111 ic z gramofonu debut 3 limited editiot nie wiem czy sie różnia od standardowych , ponad to jakis najgorszy kabel za 5 złoty chinch/gniazdo jack na wyjściu z przedwzmacniacza i do tego słuchawki AKG k 511 , miałem do wyboru lepsze słuchawki i nic albo gorsze i gramofon o którym zawsze marzyłem

Prosze o podpowiedzi w jaki sposób ulepszyc w rozsądnej cenie i co moze być powodem takiego a nie innego brzmienia , bardzo lubie analityczny dzwięk ale taki który brzmi od A-Z a nie tylko częściowo.

Wiem, że zestaw który opisałem jest mocno słaby dla niektórych ale wiecie ...... bedzie lepiej;-)

pozdrawaim Art

>>>amati74,

Co by nie powiedzieć, to trochę nierówny Ci ten tor analogowy wyszedł. Słaby gramofon, dobra wkładka i bardzo słabe pre gramofonowe. Kiepskie interkonekty też się pozytywnie nie zaznaczają, szczególnie ten na drodze gramofon-pre. Proponowałbym wypożyczyć za kaucją jakieś pre bardziej zbliżone klasą do wkładki - np. Pro-Ject PhonoBox SE mk II. Niemniej pełnię możliwości wkładki da się wykorzystać przy lepszym ramieniu i lepszym gramofonie, ale to są już większe koszty.

No i te słuchawki AKG. Tego modelu nie znam, ale mam w pełni sprawne, starsze już AKG K-400 (protoplastę obecnych modeli K-601, K-701/702). Mają superanalityczność, ale jednoczesne, ewidentne kłopoty z pełnią brzmienia. Dobrze grały mi z magnetofonem Sony, który miał wielkie możliwości w zakresie basu i nienapastliwą górę pasma. Z gramofonów słucham obecnie na Sennheiser HD-600 i wiem, że same słuchawki mogą zmienić właściwie wszystko w brzmieniu. Zatem trzeba też badać temat słuchawek.

Pozdro,

Yul

P.S. Na czym posadowiłeś gramofon? Na szklanej półce, nie daj Boże?

Jeśli wysłuchałeś tylko tych dwóch płyt, to może sprawdź je u jakiegoś znajomego z gramofonem. Może po prostu płyty są tak nagrane.

Yul dzięki za ocene sprzętu ,niestety przeczytałem ją z samego rana w pracy i cały dzień miełem popsuty;-(

Moj jak to sie ładnie nazywa tor analogowy jest nie równy bo został zakupiony z drugiej ręki i tak było w komplecie, tylko słuchawki zakupiłem osobno ,ale to sie da mienić jak również inne komponenty , moze nie odrazu ale jest chęć.

Powiedz mi zatem jakie kable wyjściowe byś polecał cena/jakość do mojego zestawu ,tylko proszę nie mierz zbyt wysoko bo z kasą krucho .

Pisałeś żeby wypożyczyć przedwzmacniacz ze sklepu i odsłuchac sobie , problem polega na tym że ja mieszkam w belfaście , gdzie nie ma takich sklepów ,a jak już jest jakaś namiestka sklepu to nie zabardzo chca pozyczać , w ogule jesli chodzi o zaplecze muzyczne to tu jest maxymalna klapa , co innego na drugiej wyspie tam jest wypas ale mi brak czsu.Nawet jak chciałbym sie do kogoś zwrócić o pomoc w dokładnej kalibracji gramofonu to i tak byłby problem tu w belfascie liczy sie tylko piłka nożna piwo i konie.

myslałem co by na początek kupic sobie CA 640 p bo jest o połowę tańszy od PJ SEMkII , a do tego jakiś wzmacniacz słuchawkowy i to by mi wystarczyło na początek ,pomysle tez nad kablami jeżeli oczywiście nie bedą w jakiejs zaporowej cenie.

Czy mógłbyś mi doradzić i powiedzieć jaka moze byc przyczyna że słychac trzaski poruszającej sie igły po płycie , jak to zminimalizować ,moje płyty są z lat 70/80 wiec nie są nowe ale na oko wygladaja na nie zniszczone, to trzeszczenie ma swój urok ale nieraz przeszkadza, bo lubie analizować dzwieki a to niestety jest dodatkowy zafałszowany dźwiek.

Na koniec jeśli mógłbyś mi tak na marginesie wspomniec coś o ramionach do gramofonów byłbym wdzięczny , zmieniał raczej nie bede bo nie zawiozę gramofoonu do polski żeby mi ktoś to pomógł zrobić a tu jak pisałem marna szansena to ,a i czy zmiana kabla wyjsciowego z gramofonu to jakaś trudna sprawa czy mogę to sam wykonac ?

pozdrawiam Art

ps gramofon posadowiłem na stabilnej cięzkiej komodzie ale zastanawiam sie na zmiana miejsca gdyż komoda posiada szuflady z których kozysta moja żona a ona nie bardzo uważa na mój sliczny gramogon dla niej to kolejna moja zachcianka i zbiueracz kurzu, jak znajde kiedyś solidną szafkę na sprzęt to zakupie ,albo zabije gwoździami szuflady :-) a co jest złego w szklanej pułce bo miałem taki plan

Jeśli popsułem Ci dzień, to nienaumyślnie - sorry. Dałeś bardzo dużo pytań i problemów, może odpowiem jakoś wyrywkowo i nie po kolei, ale zawsze:

- za nadmierne trzeszczenie płyt może odpowiadac ich stan techniczny. Wygląd płyty może coś podpowiadać, ale nie musi. Polski vinyl jest sam ze swej paskudnej natury trzeszczący i strzelający. Takie "kwiatki' występują także na "dziewiczych" polskich płytach. Proponuję abyś kupił płytę fabrycznie nową w jakimś sklepie internetowym lub fizycznie istniejącym i jej posłuchał. To może sporo wyjaśnić. Płyty używane trzeba myć przed odsłuchem, zarówno polskie, jak i tzw. zachodnie, ja myję także fabrycznie nowe zanim posłucham.

- kiepska jakość może wynikać z brudnej igły gramofonowej. Wyczyściłeś ją na mokro? Poszukaj na forum wątków o czyszczeniu igły, poczytaj w co się trzeba zaopatrzeć i jak to robić aby nie uszkodzić igły.

- kiepska jakość wynika na pewno z pre gramofonowego Vivanco. Pomysł z zakupem Cambridge Audio Azur 640P wydaje mi się dobry. Jest to już w miarę poprawnie grające pre gramofonowe, sam je miałem kiedyś. Podałem pre Phono Box SE Mk II Pro-Jecta, bo nowa wersja Cambridge Audio (ma oznaczenie chyba 641P) bardzo się do niego zbliżyła cenowo, a pre Pro-Jecta (w wersji SE) uważam jednak za lepsze. Pre gramofonowego możesz zupełnie spokojnie szukać z drugiej ręki, to są rzeczy które psują się rzadko (ale też nie jest tak, że na pewno się nie popsują). Poprostu trzeba trochę uważać przed zakupem używanego - najlepiej wypróbować wcześniej. Tym sposobem można zaoszczędzić sporo gotówki i podnieść ewidentnie jakość brzmienia w stosunku do pre Vivanco. Zakładam, że pożyczenie za kaucją pre gramofonowego do sprawdzenia w domu nie będzie w praktyce wielkim kłopotem. Jeśli jednak tak, to znaczy, że w Belfaście mieszkają straszne zgredy :(

- kabel/interkonekt do gramofonu. Czy interkonekt w modelu Debut jest stały czy odłączalny? Jeśli stały, to na razie dałbym mu spokój, są w Twoim systemie inne, ważniejsze problemy. Jeśli odłączalany, to polecam Ci interkonekt Linn'a (Linn Analoque Interconnect, zwany także Black Interconnect). Do niego trzeba samodzielnie dorobić sobie kabelek masowy (może to być pojedynczy, cienki, miedziany kabelek w izolacji) i połączyć nim zacisk GND w gramofonie z zaciskiem GND w pre gramofonowym. Interkonekt może być używany, choć powinien być oryginalny.

- szklana półka nie nadaje się pod gramofon. Tu mi zaufaj albo sprawdź sam jak już do ładu z brzmieniem toru analogowego dojdziesz. Szklane półki wogóle się nie nadają pod audio, takie jest moje zdanie.

- słuchawki AKG - warto w przyszłości jeszcze z tym pokombinować, bo może mają taki charakter brzmienia jak moje stare AKG K-400 i żadnymi zmianami w torze analogowym brzmienia muzyki z tych słuchawek nie jestem w stanie przeobrazić.

Pozdro,

Yul

Yul dzięki za dopowiedź poszukam płynu do czyszczenia płyt na ebay'u do tego wyczyszcze igłe i sprawdze ten kabel czy jest odpinany czy na stałe

mam jeszcze jedno pytanie jeżeli w specyfikacji goldringa jest napisane ze igła we wkładce jest wymienna to co to w praktyce oznacza? czy można wymienić samą igłę we wkładce ? jeśli tak to jaki jest tego koszt pytam tak w razie co?

mam jeszcze jedno pytanie jeżeli w specyfikacji goldringa jest napisane ze igła we wkładce jest wymienna to co to w praktyce oznacza? czy można wymienić samą igłę we wkładce ? jeśli tak to jaki jest tego koszt pytam tak w razie co?

Goldring 1022 to jest wkładka MM i można w niej wymieniać igłę samodzielnie. Wyciąga się z wkładki całą przednią cześć (oprawkę igły) i wymienia na nowy cały ten element (czyli igła z oprawką). Podobnie jest w większości wkładek typu MM lub MI, w szczególnych przypadkach (np. Clearaudio) wkładkę trzeba wysłać do producenta w celu wymiany igły. We wkładkach typu MC jest odwrotnie - sami przeważnie nic nie zdziałamy, igłę wymieni producent lub specjalizująca się w tym osoba. I na koniec niedobra wiadomość - igły do wkładek MM są drogie, koszt nowej igły to przeważnie 70-80% kosztów całej nowej wkładki

Pozdro,

Yul.

jeśli zdecydujesz się na wymianę igły, możesz ją dostać od ręki w naszej dystrybucji. naturalnie igła jest oryginalna - prosto od Goldringa.

więcej info tutaj

http://goldring.rafko.pl/

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.