Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy do laptopa

prk91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w posiadaniu laptopa acer 5750g, sam w sobie jest dobry, jednak dźwięk jaki z siebie wydaje nie jest już tak rewelacyjny. Postanowiłem zakupić wzmacniacz słuchawkowy który polepszy mi jakość dźwięku przy słuchaniu muzyki/oglądaniu filmów. Słucham dosłownie wszystkiego. Słuchawki jakie posiadam to Sennheiser OMX980 + HD595. Budżet ~500zł. Może być używany lub DIY.

Proszę o propozycje. Pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/95689-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy-do-laptopa/

W znacznie niższej cenie możesz zakupić rewelacyjnie się spisujący z Senkami HiFiMAN HM101. Alternatywnie polecam coś ze stajni Firestone lub NuForce.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zastanawiałem się nad droższym FiiO E17, Audinst HUD-mx1 lub NuForce uDAC-2. Poczytałem trochę w sieci i owe wzmacniacze mają dobre opinie. Póki co, najbardziej przemawia do mnie Audinst HUD-mx1.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym, lepiej kupić np słuchawki za 1000zł i nie inwestować w wzmacniacz czy lepiej kupić np kartę dźwiękową np E-Mu 0202USB, albo nowsza E-Mu 0204USB + któryś wzmacniacz z wymienionych? (btw, nawet nie wiem czy jest możliwość ich podłączenia razem, więc pytam znawców)

Mam w planach przyszłościowych zakupić słuchawki w przedziale 1-2tys PLN, czy Calyx będzie odpowiednim wzmacniaczem pod takie słuchawki? Skoro 900zł to za ową cenę nie dostanę niczego lepszego?

prk91

Trudno powiedzieć czy za 900 PLN jest coś lepszego, jest tyle zabawek w necie, wiele z nich można przetestować. W delegacji używałem wzmaka MxM po wyjściu słuchawkowym z laptopa. Lampa zdecydowanie odpada. Są malutkie wzmaki, DACi wielkości smartfona lub mniejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakładka "Portable". Wiele osób słuchających na laptopach poleca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mały: NuForce uDAC-2 ale jeszcze zastanawiam się nad Audinst HUD-mx1, jednak nie wiem czy będą w stanie uciągnąć słuchawki z wyższej pułki. No i jeszcze odpowiedni smartfonowemu wymiarowi FiiO E17. Dylemat mam który wybrać.

Póki co, najbardziej przemawia do mnie Audinst HUD-mx1.

I to jest dobry kierunek. Szczególnie pod kątem mobilności. Tyle, że żaden z tych maluchów nie jest idealnym wyborem pod kątem słuchawek wysokoomowych, do takowych potrzeba wysokowydajnego prądowo wzmacniacza tranzystorowego lub hybrydowego. Ale to już bynajmniej nie jest rozwiązanie mobilne a i sam wzmak to kilkaset PLN, nie licząc DAC-a.

Rozumiem, że Audinst HUD-mx1 nie będą w stanie dobrze napędzić choćby HD595? Ale zapewne lepszy dźwięk wydadzą z siebie z owym wzmacniaczem niż z mojej karty dźwiękowej w laptopie. A coś z DIY może poleci ktoś?

Akurat o ile dobrze czytam specyfikację (na ceneo, dalej mi się nie chce szukać) to HD595 są niskoomowe :) I tu nie chodzi o to, że nie napędzi, tylko o to że będziesz musiał mocniej odkręcić no i na pewno wzmacniacz słuchawkowy z małego pudełka nie wyzyska 100% możliwości słuchawek z górnej półki. Aczkolwiek z moimi Bayerami sprawował się Audinst całkiem fajnie (pomijam że odkręcony na 2/3 potencjometru). Urządzenie jest bardzo muzykalne i to jego największa zaleta.

Z DIY to ja bym polecał solidnego DAC-a + wzmacniacz hybrydowy. Samo w sobie nie jest małe, a jeszcze DIY i problem obudowy która finalnie też zazwyczaj nie jest kompaktowa. No i cena też niekoniecznie się zmieści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.