Skocz do zawartości
IGNORED

5.0/ 5.1 - do 9k - prosze o rady

patryda

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Chcialbym kupic zestaw ampli + kolumny 5.0, najlepiej 5.1 (moge dokupic pozniej)

- kino 70%

- muzyka 20%

- gry 10%

Cenowo chcialbym sie zmiescic w 9k z kablami, najchetniej takze z subem smile.gif

Pokoj to 4m x 5.5m, ustawiony pod projektor

Duzym ograniczeniem przy wyborze zestawu jest wyglad, bo musi go zaakceptowac zona, czyli preferowane klasycznie wygladajace glosniki bez udziwinien.

Amplituner z airplay, najlepiej 2 wyjscia hdmi. Mysle o ktoryms z nowych modeli yamahy

Glosniki - najbardziej podobaja mi sie dali, b&w, audio physic i kef

Prosze o rady, jestem otwarty na wszelkie sugestie. Dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/95767-50-51-do-9k-prosze-o-rady/

Glosniki - najbardziej podobaja mi sie dali, b&w, audio physic i kef

Dali jeszcze tak, ale B&W i reszta to już nie ten budżet (przynajmniej jeśli chodzi o modele odpowiednie na ten metraż, czyli podłogowe)

Jakiego brzmienia oczekujesz ? Co lubisz a czego byś chciał uniknąć ?

Szkoda, mialem nadzieje ze cos sie znajdzie w tym zakresie cenowym.

Jesli chodzi o brzmienie to przede wszytskim oczekuje szczegolowosci dzwieku, jesli mozna tak to okreslic. Bas aby byl wyrazny, ale niekoniecznie krwisty... dzwiek wyrazny, ale cieply :)

jest sens rozgladac sie za starszymi konstrukcjami czy lepiej nowsze= lepsze?

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na amplituner Marantz SR 6006 lub jeden z modeli Yamaha serii Aventage (RX-A810 lub RX-A1010). Każde z tych urządzeń pod względem funkcjonalności powinno spełniać Twoje wymagania (jedynie będzie trzeba dokupić rozdzielacz HDMI).

W kwestii kolumn natomiast zasugerowałbym Ci system oparty na kolumnach KEF serii Q (na przód Q500 lub Q700, Q200C oraz Q100) wspomagany subwooferem Q400B lub REL T7 (ewentualnie T9).

Alternatywą może być zestaw złożony z kolumn DALI LEKTOR 6 / 1 / LCR lub przy trochę wyższym budżecie warto wejść w serię DALI IKON mk2, w której zastosowany jest świetny hybrydowy głośnik wysokotonowy (wstęga + kopółka).

To są jedynie moje propozycje, zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji systemu.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nawiązując do marki KEF, to jeszcze przy serii C da radę zmieścić się w tym budżecie. Najlepiej wklej parę kolumn, które wizualnie żona by zaakceptowała. Wątpię z doświadczenia, iż zwykłe skrzynie jak np. Monitor Audio M6 się jej spodobają.

Nie definiowałbym starsze = lepsze i na odwrót. Po prostu każdy zestaw kolumn ma to do siebie, iż brzmi inaczej. Są oczywiście modele "sprawdzone", które cieszyły się ogromną popularnością i uznaniem wśród światka audiofilskiego.

A no i nie wspomniałem o istotnej sprawie. Kolor okleiny kolumn. Ten powód często doprowadza do kompletnej zmiany koncepcji przy zakupie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Szczerze powiedziawszy nie myslalem o Marantz, ale wyglada naprawde interesujaco, tylko cena troche rosnie... W yamhach niby jest ten 4k upscaling, ale poki co to chyba troche bez sensu.

Co do mojej zony, to potrafi niezle zaskoczyc dlatego staram sie jej pokazywac wszystkie propozycje na zdjeciach. Co do Kef seri Q, to powiedziala ze "ewentualnie moga byc, tylko te kolce sa paskude" wiec Panowie widzicie, temat jest trudniejszy niz sie wydaje :)

DALI IKON mk2 to fajna propzycja, ale wydaje mi sie ze musialbym za duzo dolozyc, a to juz moze mnie przerosnac;/

Sa jeszcze jakies przyjemne kolumny z ktorymi bym sie zmiescil w 9k?

Dobrze w kinie zagrają także kolumny Paradigm Studio seria v7 - zobacz sobie jak wyglądają. Niedoceniane w Polsce a naprawdę dobre jakościowo są także zestawy QAcoustics oraz Boston Acoustic.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na temat Paradigm Studio seria v7 dotychczas niewiele slyszalem, ale sa mi goraco polecane. Jeszcze sie nad nimi zastanowie i skonsultuje z zona.

Obecnie mysle o trzech modelach:

Dali ikon

Monitor Audio RX6

Kef Q

Ktore modele polecacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.