Skocz do zawartości
IGNORED

Użytkowanie wzmacniacza bez podpiętych kolumn

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam mały wzmacniacz w klasie A. Używam go jako wzmacniacza słuchawkowego. Do wzmacniacza nie mam podpiętych kolumn. Słuchawki są niemal na stałe włożone do gniazda słuchawkowego. Przy wkładaniu słuchawek słychać specyficzny klik odcinania wyjścia na głośniki.

I teraz pytanie. Czy wzmacniacz może pracować bez podpiętych kablem kolumn? Czy to wpływa jakoś na wydajność, grzanie, pobór mocy itp. Faktem jest, że wzmak grzeje się jak diabli ale to chyba normalne przy klasie A.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Gość

(Konto usunięte)

1. Co to w ogóle za wzmacniacz, model?

2. Jeśli ma wejście słuchawkowe z równoczesnym odłączaniem wyjść dla kolumn, to nie ma żadnego problemu.

3. Grzeje się, bo to klasa A - jak sam wiesz :)

Na samą pracę wzmacniacza w sensie "brzmieniowym" wpływu nie ma, czy korzystasz ze słuchawek, czy też z kolumn, a pobór mocy dla słuchawek jest oczywiście mniejszy.

Dzięki za odpowiedzi.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

• Moderatorzy

słuchawki wzmacnia raczej dodatkowa płytka, a nie główny układ więc może szkoda wypalać niepotrzebnie lampy, prąd itd ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeśli to lampowiec to niektóre konstrukcje absolutnie nie mogą pracować bez podłączonych kolumn, zniszczysz trafa głosnikowe.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 4 miesiące później...

Mam taki problem cd technics sl_ps7 z wbudowanym gniazdem słuchawkowym,wzmacniacz reloop ha200 bez gniazda słuchawkowego,w którym mogę ustawić pokrętło na CD Tuner Tape Aux,po włożeniu słuchawek do odtwarzacza ,w ustawieniu pokrętła na CD dzwięk leci na słuchawki i kolumny,w 3 pozostałych ustawieniach leci tylko na słuchawki,w ustawieni na CD ściszam wzmacniaczem kolumny do maximum(żeby nie denerwować teściowej ) ,a głośność reguluje małym pokrętłem obok wejścia słuchawkowego w odtwarzaczu , czy to jest prawidłowe ,na co powinienem ustawić pokrętło gdy słucham na słuchawkach,i dlaczego w czasie słuchania na słuchawkach nie ma możliwości regulacji głośnośći basu i wysokich tonów,tylko leci dźwięk taki jaki ustawi odtwarzacz

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Jeżeli wzmacniacz nie posiada wejścia słuchawkowego, a słuchasz na słuchawkach z CD, to po co w góle go odpalać.?

Jeżeli już go włączasz, a nie chcesz mieć sygnału na kolumnach, to wzmacniacz ma napewno selektor speakers, ustaw go na "0", i wtedy sygnał nie pójdzie na kolumny.Ja bym w ogóle nie odpalał wzmaka podczas słuchania na słuchawkach bezpośrednio z CD, bo to nie ma sensu, jest tylko włączony , a nie ma żadnego wpływu na dziwięk.

Co do możliwośco regulacji tonów , to tylko jeśli puścisz sygnał z Cd przez wzmacniacz na kolumny jest taka możliwość.Na słuchawkach tej regulacji nie będzie ponieważ wzmacniacz słuchawkowy w CD tych funkcji nie posiadza.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Wzmacniacz Reloopa mam od tygodnia dobrze że zadałem to pytanie od razu bo tylko przez 3,4 dni słuchałem na słuchawkach z odpalonym wzmacniaczem ;-) dzięki za odp.

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.