Skocz do zawartości
IGNORED

Kino za 6000zl. Pomozcie poczatkujacemu!

deus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 6000zl i chce sobie kupic jakis fajny sprzecik (amplituner + glosniki - dvd juz mam). Zalezy mi na: dynamicznym dzwieku i mocnym, sejsmicznym basie. Na poczatek rozwazam wersje 2 monitorki + subwoofer - reszte dokupie pozniej. Chyba ze w tej cenie moge sobie kupic jakis caly komplet. Pokoj odsluchowy ma niecale 20m2 wiec glosniki nie musza byc duze. Jak na razie na oku mam amplituner yamahy rxv650 + B&W DM601 + B&W ASW 600. Mam niewielkie doswiadczenie ze sprzetem audio wiec licze na Wasza pomoc :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/9619-kino-za-6000zl-pomozcie-poczatkujacemu/

Elfan !, on na pewno Ci doradzi , mysle ze Yamaha + Koda bedzie ok

jesli chodzi o ta klase cenowa Koda w komplecie z subem

oraz Yamaha 440 i jeczcze na kabelki zostanie

lepszego zestawu w tej cenie nie dostaniesz

Podlogowki niestety odpadaja (nie ma na nie miejsca). Glosnikow bede najczesciej uzywane w trybie stereo. A jezeli chodzi o zakupy na allegro to bardzo prawdopodobne ze sie na nie zdecyduje (cena). Mam jeszcze opcje zeby kupic sprzet w niemczech tylko nie wiem czy warto tam jechac. Czy rzeczywiscie sie oplaca???

Deusie

Jeśli chodzi a amplituner, to wybrałeś chyba dobrze. W tej klasie cenowej yamaha jest b. dobra. 650 nie słuchałem,słyszałem 550 a mam 440. I brzemienie tych klocków jest pełne, mięsiste, ze sporym basem, dynamika spora Denon i Marantz w tym przedziale cenowym grają jaśniej, bardziej twardo. Bas mają bardziej kontrolowany, ale nie tak potężny.

Natomisat pomyślał bym o innych głośnikach. Dlaczego upierasz się przy monitorach plus sub? Może lepiej kupić spore podłogowce grające dużym basem i dać sobie spokój z subem. Tym bardziej, że zamierzasz głównie słuchać muzyki w stereo. Do muzyki napradę sub się nie sprawdza, daje nienaturalny bas. Wydaje mi się, że lepiej będzie kupię porządne podłogowe kolumny. Jest dużo możliwości, na przykład Acoustic Energy EVO 3, jakieś Paradigm Monitor, Monitor Audio Bronze B4 - mają duży bas, Castle Pembrock. Bowersy mają bardzo charakterystyczne, suche brzmienie, trzeba je lubić. Musisz posłuchać.

Radzę: dwie dobre kolumny bez suba. A jak będziesz oglądał film z wybuchami, to podkręcisz basy i będzie drganie mebli:) Zresztą ktoś już na tym forum napisał, że przez miesiące maił suba, a potem go wywalił, bo dwie podłogówki spełniają swoją rolę.

Pozdrawiam Stempur

Ciagle mam dylemat... Bardzo mi zalezy na basie dlatego upieram sie przy subie - uwielbim ogladac filmy z "bajeranckimi" efektami. Z drugiej strony glosnikow uzywam w 90% do muzyki w 10% do filmow. Wszyscy mi mowia ze muzyka to tylko z podlagowcow a mi dalej sie marzy ten sub. W kazdym razie musze jeszcze posluchac tego sprzetu bo porzadnych podlogowcow jeszcze nie sluchalem i nie wiem jak nisko bas potrafi w nich zejsc. Kolejnym argumentem za monitorami + sub jest miejsce. Bardzo trudno bedzie mi wygospodarowac przestzen na duze kolumny. Wiem ze monitory tez powinny miec specjalne podstawki, ale ja bede chyba zmuszony postawic je na na komodzie (nie beda zabudowane w zadnej wnece).

Deus

Jeśli 90 proc. do 10 na korzyść muzyki w stereo, to pomyśl logicznie. Chcesz mieć 90 proc. przyjemności z muzyki i 10 z filmów. To po co Ci ten sub. Do muzyki dobre kolumny to podstawa a sub jest właściwie tylko do generowania tak niskich częstotliwości, które przydają się praktycznie tylko w kinie. W muzyce będzie milczał albo dudnił. Pamiętaj, że suba też będziesz musiał gdzieć postawić i to na podłodze. A sensowene kolumy podłogowe wcale nie muszą być olbrzymie. Dobre brzmienie nie jest równożnaczne z wielkością obudów. Ale oczywiście zrobisz jak zechesz.

Pomyś jeszcze o innym roziązaniu. Jeśli 90 proc. to muzyka, to może za te same pieniędze co amplituner kina domewego kupić porządny wzmacniacz stereo. Filmy tym też nagłośnisz i bas też można mień niezły.

I pamiętaj, że sam musisz posłuchać i wybrać.

Pozdro, Stempur

Ostatni wpis Stempura popieram w 100%, jesli 90% to ma być muzyka - w takim razie zestaw stereo. Za 6k polecam Nada - 320BEE + CD 521BEE a DVD używać jako video kiedyś. Do tego kolumienki dana 503, w niektórych sklepach można trafić jeszcze w wersji omega - będzie akurat do niedużego pomieszczenia. Również uważam że sub jest zbędny.

Pozdrawiam.

The odd get even.

Dziekuje wszystkim za udzielona pomoc! Chyba przekonaliscie mnie do podlagowcow. Jutro zaczynam jezdzic po sklepach i szukac czegos co mnie usatysfakcjonuje. Mam nadzieje ze uda mi sie trafic na jakis fajny sprzecik :) Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam!!!

Daj znać w tym samym wątku, jak się słucha i co wybrałeś. Je też jestem na etapie poszukiwania kolumn do swojej y 440 i chyba już znalazłem, choć jeszcze chce posłuchać trzy cztery modele. Ale mam inne preferencje co do dźwięku, więc swoich faworytów nie będę ci narzucał.

Pozdro, Stempur

"Elfan !, on na pewno Ci doradzi , mysle ze Yamaha + Koda bedzie ok

jesli chodzi o ta klase cenowa Koda w komplecie z subem"

mim o co Ci chodzi!?!?! czy ja tylko takie zestawy ludziom polecam??? rozwiń swoją mysl bo jest taka nie konkretna?!?!

"Elfan !, on na pewno Ci doradzi , mysle ze Yamaha + Koda bedzie ok

jesli chodzi o ta klase cenowa Koda w komplecie z subem"

mim o co Ci chodzi!?!?! czy ja tylko takie zestawy ludziom polecam??? rozwiń swoją mysl bo jest taka nie konkretna?!?!

"Do muzyki dobre kolumny to podstawa a sub jest właściwie tylko do generowania tak niskich częstotliwości, które przydają się praktycznie tylko w kinie. W muzyce będzie milczał albo dudnił"'

stempur a słyszałeś kiedyś suba który nie dudni w muzyce i jak jest efekt bez suba a z nim podczas słuchania muzyki???.Pamietaj sub to zwykła kolumna,tylko że niskotonowa i ze wzmakiem.

>deus

Posłuchaj sobie kilku zestawów: stereo cd+wzm+2 głośniki za 6k oraz amplituner av+5.1 głośników za tyle samo albo trochę więcej i zdecyduj co wolisz. W każdym razie kupowanie amplitunera av z 2 lub 2.1 głośnikami chyba nie ma za wiele sensu.

no to trzeba było tak mim wczesniej powiedziec,tylko po co na poczatku ten tekst???

"Elfan !, on na pewno Ci doradzi , mysle ze Yamaha + Koda bedzie ok"

skoro to było Twoje zdanie to po co mnie w to wmieszałes?.Ale moze pozostawmy to w spokoju;)

POZDRO

To tak trochę nie na temat ... przepraszam wszystkich.

Za 6000PLN można kupić ~350 biletów do kina.

A piszę to, bo kiedyś władowałem w miarę dużo kasy w kino domowe i niestety za późno dostrzegłem tę zależność. A w domu nie uda się za nic osiągnąć efektu kina, a na pewno nie klimatu. To tak pod rozwagę ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

no dobrze , a jak do dobrego kina trzeba dojechać w dwie strony 100 km ?

nie liczac straconego prawie całego dnia ? , ja jednak zaczekam z kupnem projektora

do pażdziernika a narazie kupię TV Panasonic 36PD30 bo stary tv 28'' trilux pada

ten panas cos w sobie ma

>matee

Może i masz rację, ale jak masz małe dziecko (10 miesięcy) to do kina tak za bardzo nie ma kiedy wyskoczyć, a tak można coś z żoną obejrzeć i dziecka nie zostawia się samego.

z tym klimatem może nie jest tak źle....... Wystarczy na oglądanie filmu zaprosić kilku kumpli, rozdać im po paczce czipsów, popcorna i coli. Będzie klimat jak ta lala :)))

Pozdrawiam.

The odd get even.

Do deusa - nie zapomnij proszę o wrażeniach z odsłuchów oraz napisz w tym wątku co w końcu wybrałeś. Mnóstwo razy się zdarzało że ktoś uzyskał pomoc i........przepadł jak kamień w wodę. A opinie to chyba esencja forum, nieprawdaż?

Pozdrawiam.

The odd get even.

>>matee

W jaki sposób podszedłeś do realizacji kina i nie spełniło twoich oczekiwań ? Jakich środków użyłeś ?

Ja osobiście od jakiś 3 tygodni cieszę się projektorem w połączeniu z ekranem o szerokości 2,4m (to naprawdę duży obraz) oraz oczywiście dźwiękiem 6.1. Zaciemniony pokój, wygodny fotel, cola.... Jedyne czego brak to uchwytu na kubek i biletu. Popcorn mam z kuchni....

Uważam ze osiągnąłem kino w jakiś 95%. Brak oczywiście osób gadających za plecami, czy ceremonii wyjścia z domu, a seans można przerwać w połowie i dokończyć na drugi dzień.

Myślę jednak, że część tych różnic to zalety a nie wady (głosy z sąsiednich rzędów), a pozostałymi można żyć ( uchwyt na kubek a właściwie jego brak).

Moja opinia jest z pewnością subiektywna, ale wielu gości ją podziela więc chyba jednak rezultat jest na satysfakcjonującym poziomie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.