Skocz do zawartości
IGNORED

pro-ject 1 xpression III vs rega rp3 czy tuning starego ?

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby ten technics był idealny musiałbyś go dostać w super stanie zewnętrznym, wymienić napęd, łożysko i ramię. Wtedy tak. Koszty ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Oczywiscie, jakby sie chcialo igle to tak trzebaby zrobic, ale zobacz w tym thorensie zdjecie od spodu i chocby zdjecie srubek, widac ze grzebal w nim amator bez odpowiednich narzedzi bo rozorane jak siemasz wiktor, rysy, otarcia matowa szyba..... widac ze nie mial lekkiego zycia mozna wywnioskowac ze reszta podzespolow na podobnym poziomie. A jakie rady odnosnie PRE

Też uważam, że ten thorens z aukcji jest w średnim stanie wizualnym. W ogóle te brązowe średnio mi się podobają, wolałbym czarny, ale to już kwestia gustu:) Technicznie te gramofony się nie psują...W środku nie ma nic do grzebania, nie ma żadnych podzespołów, tylko silnik. 2 miesiące temu był model 318 z ramieniem SME 3009 (o wartości 1000zł) za 1700zł i nikt go nie chciał kupić przez dłuśzy czas. Z ramieniem thorensa nie zapłaciłbym więcej niż 1200-1300zł za idealny stan.

Przedwzmacniacz na początek - sugerowałbym CA 640p, używany to jakieś 400-500zł lub pro-ject phono box SEII, używka do 600zł.

pzdr

Kwestia gustu. Czarnych trumienek jest mnóstwo ...

Brązowy ma to coś w sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;-)

Ukryta Zawartość

Widziałem, widziałem, ładnie Ci to wyszło:)Ale brąz jaki bym zaakceptował na swoim gramofonie to dopiero takie coś:

Ukryta Zawartość

Może wrzucisz zdjęcia swojego thorensa złożonego, ciekaw jestem jak się komponuje z czarnym talerzem.

Ukryta Zawartość

No właśnie :) zdjęć brak ;P

Ps, jak rozpoznać seryjne ramie w thorensie od jakiegoś "innego" ? czy jest w necie jakiś katalog jak wyglądało dane ramie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest kopalnia wiedzy, na tej stronie jest mnóstwo informacji. W tabelce masz nazwy ramion i modele w których je montowano. Jak chcesz wiedzieć jak wygląda ramie wystarczy wpisać np. thorens tp90 w googlu.

Ukryta Zawartość

Ps. czy taki tranzystorowy będzie lepszy od tego phoenixa- lampowego ? nie ukrywam, że zawsze chciałem mieć "coś" lampowego więc nie ukrywam, że chciałbym iść w tym kierunku chyba, że waszym zdaniem to zły wybór ?

Dopóki nie posłuchasz, to nie będziesz wiedział. Nie można kupować w ciemno konstrukcji DIY. Nie wiem, czy jesteś zaznajomiony z tym wątkiem, jeszcze do niedawna był w tej zakładce -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi jeszcze, przy zakupie - odbiorze na co zwrócić uwagę aby gramofon nie był uszkodzony, dokładnie sie na tym nie znam i nie chciałbym wtopić pieniędzy a przy używce wiadomo jak jest ....

No i co to jest VTA ? wpisuję w google ale wyskakuje mi poprawka na VAT ;] i nie bardzo mogę wyłapać info :(

No to już wiem. Dziękuję, A jeszcze jedno pytanie, gramofony ( jedne to mają inne nie ) maja regulowane VTA czy jeśli gramofon nie ma regulowanego VTA to znaczy, że nie da się tego ustawić i to jakaś duża wada takiego gramofonu ?

Brak regulacji VTA ogranicza wybór wkładki - wkładka musi mieć odpowiednią wysokość, inaczej igła będzie od złym kątem, co odbija się na jakości dźwięku. Ale większość przyzwoitych ramion posiada tą regulacje.

Jeśli chcesz wydać więcej na wkładkę niż 200zł to warto zaopatrzyć się w gramofon z ramieniem, które umożliwia pełne dopasowanie i regulacje wkładki. Wtedy bedziesz z niej mógł wyciągnąć bardzo dużo.

Bardzo fajne ramię w Thorensach to tp21. Średnia masa efektywna (wkładki MM i MC), pełna regulacja. TP16 były z reguły lekkie, a tp90 ciężkie.

Fajną konstrukcją lampową dla diy jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - należy ją złożyć dokładnie tak jak pisał Thorsten Loesch.

Ukryta Zawartość

Rozumiem ze thorens 318/320 posiada taka regulacje :-) ? Jesli mozecie podpowiedziec, jak rozroznic po ramieniu ktore posiada taka regulacje a ktore nie ? Badz ktory parametr np w tym wczesniej podanym spisie technicsow, ma ta regulacje a ktory nie :-)

Hehe, Technics 1200mk2 ma wszystko i robi wszystko oprocz laski no ale gdyby z powodu ,,gumy,, nie przerwali produkcji to pewnie juz by ta nieumiejetnosc nadrobil jak to ,,Nadgramofon,, :)

A tak na powaznie parametr VTA potraktuj odpowiednio i zakup patefon w niego wyposazony.

W ladnym stanie Thorens zagra tak ,ze dlugo bedziesz szukal by ten dzwiek przebic a juz na pewno nie za pieniadze jakie na niego wydasz i na tym mozna zakonczyc ta dyskusje.

Czytaj ,przyswajaj wiedze lub kup ulubiony trunek ojca ,,zrob,, go z nim a dowiesz sie co jest najlepsze na swiecie:)

robix

1200 mk2 to bardzo dobry niezniszczalny sprzet ,po wymianie ramienia bardzo grozny a i na oryginalnym wstydu nie ma do popu idealny.

ja mam małe pytanie o tego technicsa, bo design w tym przypadku mi nie przeszkadza. Jest wizualnie bliżniaczy model Audio-Technica AT120. Też waży ponad 10kg więc: czy jest to to samo pod inna nazwą czy model wizualnie podobny? Posypała mi się elektronika w Adamie i muszę kupić coś nowego...

Pozdr, Krzysiek

ja mam małe pytanie o tego technicsa, bo design w tym przypadku mi nie przeszkadza. Jest wizualnie bliżniaczy model Audio-Technica AT120. Też waży ponad 10kg więc: czy jest to to samo pod inna nazwą czy model wizualnie podobny? Posypała mi się elektronika w Adamie i muszę kupić coś nowego...

Wiele drapaków wizualnie przypomina SL 12xx Technicsa, z Audio –Technicą AT 120 jest tak samo wygląda jak Technics i nic więcej, ale za takie cieniutkie parametry: drżenie /kołysanie <0,2% WRMS

Stosunek sygnał/ szum >50dB dostała coś takiego hehe :)

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz kupić coś nowego to Reloop RP6000MK6B

Ukryta Zawartość

No dobra, przekonaliście mnie. Szukam Thorensa. Mam nadzieję, że zakupu nie będę załował, poza tym, nie chcę do końca "naśladować" ojca a raczej obrać inny tor aby można było oba sprzęty porównać, choć wiem, że dorównać jego sprzętowi będzie ciężko bo sam jego wzmacniacz moona kosztował tyle co cały mój sprzęt ;) ale jeśli uda mi się choć trochę przekonać go, że nie tylko on ma rację to będzie świetnie :)<br />

<br />

Rozumiem, że thorens 318/320/321 mają regulowane VTG śmiało każdy z nich mogę kupić ? Czy 320 stka jest najlepszym wyborem z najlepszych w tej cenie czy któryś jeszcze model ?

316/318/320/321 to są bliźniacze modele, różnią się ramionami i drobnymi detalami (przełączniki itp.). Konstrukcja jest ta sama. Z thorensa to jest najlepszy wybór, bo te gramofony nie wymagają wkładu jak inne modele np. TD150 czy TD160.

Czyli mają regulowane vtg ? każdy z nich ?

Pozostaje kwestia znalezienia dobrego egzemplarza w rozsądnych pieniądzach :) rozumiem, że wkładki nie muszę kupować "seryjnej" czyli jeśli będzie bez to nie ma problemu prawda ?

mnie się ten podoba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakbym miał taki budżet...

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thorens nie produkował wkładek:) Są 2 rodzaje mocowania wkładek - 1/2 cala (90% ramion posiada to mocowanie) i tp4, więc ze znalezieniem wkładki nie będzie problemów.

Z tego co się orientuję, to każde ramie montowane na 3xx ma regulacje VTA, ale jak chcesz mieć pewność musisz poszukać w sieci, lub spytać kogoś kto użytkuje.

mnie się ten podoba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakbym miał taki budżet...

Nie widzę linki-jakiś error.

Ale jeśli chodzi o TD240, to ktoś pisał, że nic ciekawego.

Ukryta Zawartość

właśnie przeglądam ebaja, widać, że ładne egzemplarze ale czy nie strach trochę zamawiać ? Dojdzie w całości ? Jak sądzicie ? zawmawiał ktoś z was przesyłeczką ?

MK2 różnią się wyglądem panelu, montowano różne ramiona. Ale to cały czas ten sam gramofon:)

TD240 bardzo słaba, jak wszystkie inne współczesne thorensy za "normalne" pieniądze.

A ta 160-tka z ebay'a z sme3009 to też świetny gramofon, jest w nim troche inne zawieszenie niż w serii 3xx (takie jak w linn sondeku, tylko trochę gorzej pracuje), ale za to ramie wysokiej klasy. Silnik w 160 jest inny, mniej dokładny, ale gramofon jest bardzo rozwojowy. Też możesz rozważyć. Talerz cięższy o 0,6kg (przez aluminiowy subplater)

Thorens nie produkował wkładek:) Są 2 rodzaje mocowania wkładek - 1/2 cala (90% ramion posiada to mocowanie) i tp4, więc ze znalezieniem wkładki nie będzie problemów.

Z tego co się orientuję, to każde ramie montowane na 3xx ma regulacje VTA, ale jak chcesz mieć pewność musisz poszukać w sieci, lub spytać kogoś kto użytkuje.

Kolega z tego wątku ma ten gramofon może podpowie ? jeśli ma wkładkę bronze to chyba thorens 320 musi mieć regulację prawda Thorogood ?

0-700-xxx-xx-xxx

Wróżka Gabriela

Hehe z tymi ixami to mi się odrazu kawał przypomina :D

Dzwoni blondynka na infolinię i mówi: Panie, nie mogę się zalogować do windowsa co mam zrobić ? Konsultant odpowiada : A dobrze Pani wpisała hasło ? Blondynka : Tak podejrzałam wczoraj męża jak wpisywał hasło Konsultant : Dobrze proszę podać to hasło zweryfikujemy je . blondynka :pięć gwiazdek :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.