Skocz do zawartości
IGNORED

pro-ject 1 xpression III vs rega rp3 czy tuning starego ?

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

zamiast 240 można kupić coś takiego w podobnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Nie wiem czy RPM5 jest lepszy od concepta, ramie 9cc to raczej średniawka. Z resztą jeszcze niedawno RPM 5 kosztował mniej niż 2000zł, używki chodziły po 1000-1200zł. A potem się zaczynało podnoszenie cen, chociaż gramofon ten sam, z tymi samymi wadami (lekki talerz z mdf-u, silnik nie jest tak odseparowany jak w rpm9).

W sumie zaczyna mnie to coraz mniej interesować, wole stare gramofony,za śmieszną cene można uzyskać świetny dźwięk, jak skończe przerabiać 160-tke, to wezme się za lenco l75 albo garrarda 401, zobaczymy jak będzie z budzetem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a taki wynalazek? Ktos porowna do thorensa? Cena oczywiscie zaporowa i czeka na napalenca ale sprzet niezly?

Ukryta Zawartość

znalazłem cos takiego, jest w moim zasięgu, podoba mi się ale chciałbym jeszcze usłyszeć wasze opinie ?

Ukryta Zawartość

Czy on ma regulowane vta ? jeśli oczywiście ktoś wie i chciałby się podzielić wiedzą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Szukać, czytać, wyciągać wnioski. Ja nie znam wszystich gramofonów, mało kto zna, czasami trzeba poszukać w sieci.

Ukryta Zawartość

SL-M1 w 83r kosztowal 350 bax wiec nie ma szalu ,cena z linku kosmos dla kolekcjonera.

Moj 1600mk2 pod koniec lat 70 kosztowal 400 dolkow a wiadomo ,ze kiedys przelicznik byl zupelnie inny ,za zadbany egzemplarz obecnie trzeba wyskoczyc okolo1200-1500zl.

robix

Cena kosmos faktycznie, na jebaju znalazłem w kanadzie za 305 dolców, poza tym nie wiem czy sa jakies adaptery etc ale ten gramofon był fabrycznie chyba przystosowany to wkładki t4p

Ps. skąd cena za technicsa 1600 w kwocie 1200-1500pln ? Myślę, że to kwota przesadzona, trochę przeglądam aukcje i raczej obstawiałbym kwotę 800pln za 1600mk2 jako realną do zapłacenia ;) SL1900 to wydatek okolo 500-600zł a SL1700 w granicach 700zł ;)

Każdy sprzęt w stanie "gabinetowym" będzie trzymał cenę :) jeśli przez "zadbany" rozumiemy - jak nowy wizualnie lub po całkowitej regeneracji, to owszem zgadzam się, że taki sprzęt będzie warty relatywnie więcej

To znajdz Technicsa 1600mk2 w cenie o ktorej piszesz choc w stanie nadajacym sie do eksploatacji nie mowiac o ,,gabinetowym,, wklej zdjecie i wtedy pogadamy :)

To jest taki 1200mk2 tylko w wersji ,,domowej,, miekko zawieszony ze wszystkimi mozliwymi bajerami i ustawieniami ,jednym slowem ,,NADGRAMOFON+,, :):)

Przesadzone to sa ceny takiego SL-1900, bo to zaden end tylko zwykly gowniany model ktorego nawet nie mozna stawiac obok 1200mk2 czy 1600mk2 i takie sa fakty.

Kup sobie AD-Fonciaka i nie mecz freda, dowalisz ojcu i ,,bedzie pani zadowolona,,

robix

Ukryta Zawartość

Ps. Czemu zatem sądzisz, że taki 1900 czy 1700mk2 ( taki ma mój ojciec w stanie niemal fabrycznym + wspomniany "tuning" czyli z tego co już z nim wstępnie rozmawiałem, wymienione całe okablowanie, skóra na talerzu zamiast filcu. Jak będę znał pozostałe szczegóły to dopiszę co jeszcze obejmuje "tuning" ) jest gówniany a 1600mk2 czy 1200 jest taki super, gdzie tkwi zasadnicza różnica ? pomijając oczywiście płynną regulację VTA bo to pierwsza rzecz na którą zwracam uwagę przy oglądaniu danego modelu.

Ukryta Zawartość

Z jakiegos powodu SL1200 jest cięższy od SL1900 o prawie 5kg ... Nie miałoby to znaczenia (lub znacznie mniejsze) gdyby jeden ważył 50kg a drugi 55kg.

A co to za tuning: wymiana maty z filcowej na skórzaną?

Czy możesz napisać dokładnie w jaki sposób zostało zmienione okablowanie?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gowniany jest 1900 lecz tylko przy wspomnianym 1200mk2 czy 1600mk2 i 1700mk2.

Ceny za 1900 winduja grubo za duze wiec o tym wspomnialem.

Roznica miedzy 1600mk2 a 1700mk2 jest taka ,ze ten pierwszy ma pelna mechanike i zwiazane z tym udogodnienia ,dla jednych wada a drugich zaleta (w moim przypadku swiadomy wybor) lecz do gramofonow typu Ad_Fontes z pewnoscia im daleko nawet po ,,tuningu,, :).

robix

Dzieki za odpowiedz.

Co do zmiany filcu na mate, i wymiany okablowania. Co daje wymiana filcu na skore? Nie wiem :-) w jaki sposob zostalo wymienione okablownie ? Takze nie wiem bo sie na tym nie znam. Mysle ze osoby ktore to robily podpowiedza cos wiecej i udziela Ci fachowszych pora ( Audio Forte na Reytana w Warszawie)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.