Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki głośnikowe - rankingi firm! stwórzmy!

kolczas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Psu na budę to się akurat przydaje.

Dlatego mówi się psu na buty :-)

http://slowniki.gazeta.pl/pl/psu+na+budę

http://www.ug.edu.pl/slang/hasla/p/psunabud.html

http://www.bryk.pl/słowniki/słownik_związków_frazeologicznych/68048-buda.html

Dalej będziesz się kłócił? To, że w twojej wsi się tak mówi, nie znaczy, że istnieje to w języku polskim. W mojej wsi mówi się "wózyk". Uważasz, że to też poprawne?

W tej chwili mam kolumny od Akkusa robione na zamówienie na brylowym SS i Accutonach a w zwrotnicy cewki tasmowe i przynajmniej wiem za co zapłaciłem.

Postąpiłeś najrozsądniej jak tylko można. Wybrałeś znakomite przetworniki. Powierzyłeś je fachowcowi który wyciągnął z nich 100% możliwości. Do Accutona można zaszaleć z taśmówkami ale my tu tylko budżetówki kleimy więc nie będzie nam dane porównać. To pochwal się tymi ślicznotkami. Kiedyś Witek pokazywał mi fotkę konstrukcji z Accutonem ale nie pamiętam co na górze było.

Polscy producenci, akurat stosują dosyć dobre elementy w zwrotnicy. Harpia, studio 16Hz czy Akkus mogą pochwalić się dobrymi zwrotnicami.

Co do Harpii i Akkusa, Akustyka to zgoda, Studio 16Hz stosuje dobre elementy na zamówienie.

Wyświetl postUżytkownik jarkog dnia 18.08.2012 - 23:16 napisał

I tak powstanie identyczny ranking cewek jak kondensatorów.

Czyli psu na buty :-)

Czyli twoim zdaniem tak... jak każda dowolna opinia na dowolny podzespół na tym forum ;-).

A poważnie to nawet kabli w różnych technologiach nie da się zrobić o identycznych parametrach i każdy taki ranking będzie kulał. Bo inaczej to niczego z niczym nie da się porównać. No chyba że dwie identyczne cewki, które mają identyczne parametry ale pomalowane różnymi farbkami :).

Trochę testowałem cewek i zawsze taśmowe lepiej brzmiały :) Na basie dobrze sprawdzały się toroidalne.

A masz porównanie do taśmowych na basie jako w trzecie drodze? Jakie są różnice? W tej chwili też mam akkusową zwrotkę na niskotonowcu z toroidem właśnie i zastanawiam się czy drutowa lub taśmowa coś zmieni na lepsze.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

A masz porównanie do taśmowych na basie jako w trzecie drodze? Jakie są różnice? W tej chwili też mam akkusową zwrotkę na niskotonowcu z toroidem właśnie i zastanawiam się czy drutowa lub taśmowa coś zmieni na lepsze.

Nie mi oceniać czy zmiana będzie na lepsze czy na gorsze. Obie grają trochę innym charakterem, toroidalne grają masywnym dobrym basem, taśmowe bardziej kulturalnie z lepszą kontrolą.

Wykonanie cewki powietrznej czy taśmowej o tych samych wszystkich parametrach co rdzeniowa jest raczej problematyczne. Ale możliwe jest pomimo to takie jej dobranie i zaimplementowanie w filtrze aby nie zepsuć charakterystyki kolumn. Zyskując przy tym na jakości samego dźwięku.

Tak, ale sam widzisz, ze taki dobieranie dobieranie nie jest latwe, a zeby to zrobic to wypadaloby tez sprawdzic pomiarami czy zwrotnica dalej pracuje tak jak zostala zaprojektowana. Pomysl ile znajdziesz osob majacych do dyspozycji caly magazyn cewek i mogacych sobie tak dlubac w zwrotnicach? Niewiele. A na dodatek dobrze by bylo aby taka sama cewke sprawdzic w kilku aplikacjach. To juz praktycznie niewykonalne, chyba ze ktos prowadzi manufakture z kolumnami. Kolczas wymyslil, ze moze sobie roznice powstale przez zmiane parametrow cewki "w glowie" zasymulowac i wziac na nie poprawke przy odsluchu. Sadzisz, ze to jest mozliwe? Bo ja nie. I dlatego taki ranking to bardziej poklepywanie sie po pleckach bo swojego celu nie osiagnie. Zreszta sam piszesz, ze tak bedzie. :)

A poważnie to nawet kabli w różnych technologiach nie da się zrobić o identycznych parametrach i każdy taki ranking będzie kulał. Bo inaczej to niczego z niczym nie da się porównać. No chyba że dwie identyczne cewki, które mają identyczne parametry ale pomalowane różnymi farbkami :)

Psu na budę to się akurat przydaje.

Wracamy więc do kwestii nieporównywalności cewek ze względu na "brzmienie".

natomiast możemy je porównywać ze względu na wykonanie - dokładność, solidność techniczną. i na tek podstawie określić producentów robiących lepsze i gorsze cewki.

+1

Proponowal bym jeszcze dodac jak producent wycenia swoje produkty, bo jesli cewka bedzie kosztowala swoja wage w zlocie to zeby byla niewiem jak dobra popytu na nia nie bedzie.

server unreachable;--

• 3 tygodnie później...

Witam

Przykra sprawa - spaliłem głośnik

czy któryś z kolegów ma na sprzedaż głośnik Scan Speak Classic 18W-8535-00? - może być używany

potrzebny jeden ale odkupię też parę za rozsądną cenę

pozdrawiam

przepraszam za 0ff-topic

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie kupuj nowego. Jest kilka dobrych firm, które zajmują się naprawą. Zrobią Ci to. Jeden świetny koleś ogłasza się dość często na allegro, poszukaj. Może np. nie zjarałeś całej cewki, tylko upaliła się przy przyłączu linki i jest do uratowania. Serio, lepiej naprawić niż kupować.

Jak mam podłaczyć cewke taśmową szeregowo do głosnika? Sygnał lutować do zewnętrznego wyprowadzenia ,a wewnętrzne do głosnika czy odwrotnie? A może nie ma zadnej różnicy.Podobnie z cewkami drutowymi .Mam polutowane rożnie i nie słyszę różnicy.

nie powinno być różnicy, różnica możne pojawić się przy oddziaływaniu cewek w zwrotnicy między sobą w związku z ich bliskim położeniem, poza tym kierunek powinien być zawsze ten sam w obu kanałach.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

poza tym kierunek powinien być zawsze ten sam w obu kanałach.

Bo? Chodzi Ci o zwrot pół magnetycznych? Bo chyba nie o kierunek prądu w drucie??

• 2 miesiące później...

Tu jest porównanie i do tego jakieś tam wyniki pomiaru z wyjaśnieniem mechanizmu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

trochę odświeżę...

Drutowa Mundorfa zdecydowanie droższa od taśmowej (choć nie ten sam przekrój) ale czy i lepsza może być na basie od taśmowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś może te kwadratowe cewki Mundorfa miał na tepecie?

Ich kondy mnie przekonały i potrafią to czego inne nie potrafią :). Ale cewki nie wiem czy są podobnie uzdolnione :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W polinku masz cewki z drutu 1,8mm. Rezystancja będzie niewiele wyższa, ale te cewki są termospiekane w przeciwieństwie do tych drogich wynalazków mundorfa. Cewka z polinku kosztuje ~200zł.

Tak się zastanawiam, po co komu powietrzna 6,8 mH...

W tym samym po co cewki o innej indukcyjnosci.

W polinku masz cewki z drutu 1,8mm. Rezystancja będzie niewiele wyższa, ale te cewki są termospiekane w przeciwieństwie do tych drogich wynalazków mundorfa. Cewka z polinku kosztuje ~200zł.

Tak wiem, jednak pytalem w kontekście dźwięku, nie ceny.

Jeżeli chodzi o jakość to cewki z polinku są wykonane z najtańszego drutu miedzianego i w porównaniu do np. mundorfa różnicę słychać. Zresztą technologia termospieku cewek nie jest najszczęśliwszym pomysłem jeśli chodzi o audio.

Masz średniotonowy, który wymaga 6,8 mH?

A jest taki średniotonowy który takiej wymaga?

Podejrzewam że w Polinku to zwykły drut nawojowy. Mam od Polinka też taśmowe i wyprowadzenia taśm czernieją jak głupie. Co ciekawe leżąc nie używane. Czystością to chyba nie grzeszy za bardzo.

Takim zwykłym nawojowym drutem to sam mogę nawinąć dowolne cewki. Liczę właśnie że Mundorf ma coś lepszego ale czy rzeczywiście? Tego nie wiem :(.

Bo w cewkach pewnie ważną rolę odgrywają tak technologia jak i materiał. A że technologia (w sensie drut czy taśma, bo o rdzeniowych nie wspomnę) to żadne czary i cuda, to materiał zaczyna mieć spore znaczenie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A jest taki średniotonowy który takiej wymaga?

No właśnie wydaje mi się, że nie... To by oznaczało, że chcesz ją władować w sekcję basową, czyli strzelić sobie w stopę.

jarkog,

nawojowy jak sie patrzy, a w mundorfie wyslisz, że co jest, miedź OCC? :)

rozmawiałem z Panami z polinku, miedź jantzen i mundorf biorą z tego samego miejsca. kiedyś polink bral polska miedź, teraz chińska. chińska podobno lepsza, również do taśm.

jarkog,

pezeczytalem, że wymienić toroidalna, zdajesz sobie sprawę, że musi zagrać "inaczej" chciazby ze wzgledu na dużą różnice DCR?

Jeżeli zagra precyzyjniej od toroidalnej (czy to drutowa czy taśmowa) to mi wystarczy :). Próbuję jedynie na razie wybadać opinie (o ile ktoś miał okazję testować) czy warto się pchać w mundorfa drutowego czy dowolną taśmę. Że obie bedą lepsze od rdzeniowej raczej nie powątpiewam. Ale nauczony doświadczeniami na kondach tej firmy ciekaw jestem czy Mundorfowe cewki czymś się wyróżniają brzmieniowo.

zeby porównanie miało sens to musialbys dostać cewke o dcr toroidalnej. powodzenia;)

"szybszy" bas to kwestia odpowiedniego litrazu, niskiego dcr cewki i odpowiedniego wytlumienia budy.

i oczywiście strojenia obudowy:)

do jakiego głośnika ta cewa?

Co do DCR to po zabawach z rezystorami we zwrotkach wiem czego mniej więcej można się spodziewać. Przy różnicach 2-4 ohm łatwo zauważyć. Przy różnicy niecałych 0,3 ohma to już ciężej. Ważne aby utrzymany był podział (filtracja częstotliwościowa). Bo to dopiero mocno wpływa na choćby barwę.

Chociaż moja toroidalna niby 0,1ohma (stały):

Ukryta Zawartość

tak naprawdę, mierzona mostkiem przy 120Hz ma 50 ohm :). Dlatego kierowanie się samym suchym parametrem producenta może faktycznie być zgubne :). Bo przy częstotliwościach faktycznie występujących w danej części zwrotnicy rezystancje są z goła większe. Ciekawe jaka wyszłaby impedancja cewki powietrznej (0,37 ohm) przy tej samej częstotliwości.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.