Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

PC, który jest odpowiednio

przystosowany do odtwarzania plików w najwyższej jakości brzmienia?

Dowiemy się wreszcie jak zrobić taki komputerek ? Bardzo jestem ciekaw bo póki co to ja nie słyszę różnicy słuchając plików przy pomocy komputerka + dac a odtwarzaczem strumieniowym (OPPO 105).

Za to robiłem eksperymenty z "drogimi komputerkami" przystosowanymi do audio przy których to co robi Piopio jest zabawą dla grzecznych dzieci. Koszt 10 tyś i więcej.

Bo to co robi Piopio jest zabawą nie dającą żadnych słyszalnych rewelacji. Szkoda zachodu.

Posłuchaj dobrego CD a przekonasz się. Nie będę rozmawiał ze ślepym o kolorach

A co do tego stwierdzenia to podaj proszę kilka dobrych CD (nie koniecznie tych bardzo drogich o ile takowe się znajdą na twojej liście).

Posłuchaj dobrego CD a przekonasz się. Nie będę rozmawiał ze ślepym o kolorach ;-)

Tak tak... w ten sposób to możemy się przekomarzać jak dawniej. :)

Dla Ciebie dobry CD to oczywiście zarówno taki za grubą kasę, jak i używka jakiegoś kultowego z epoki.

Tyle że ja mam cichutki desktop za 250 zł + bateryjnie zasilany M2Tech podłączony do DAC Hegel HD20 i w życiu nie zamieniłbym się

na jakiś CDek, skoro taki za 20k nie zagrał lepiej. A dlaczego? No wyjaśnij mi.

Tylko k**wa nie pytaj znów co to był za CDek, bo tak możemy do usranej śmierci.

Ja daję argumenty, a Ty kontra w postaci - ten CDek nie jest dobry, posłuchaj tego...itd.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bo to co robi Piopio jest zabawą nie dającą żadnych słyszalnych rewelacji. Szkoda zachodu.

Dokładnie.

Piotrze, dobrych CD jest mnóstwo i wcale nie są bajecznie drogie. Wiele zależy od gustów. Jednemu będzie się podobał Krell KAV280CD a innemu Audio Note CD-3. Poza tym z drugiej ręki za ułamek ceny można mieć znakomite urządzenia.

cichutki desktop za 250 zł + bateryjnie zasilany M2Tech podłączony do DAC Hegel HD20

Zestaw budżetowy z czymś co nawet nie przypomina dobrego napędu. A to że CDek za 20 tyś nie gra lepiej to gdzie przeczytałeś? Bo na pewno nie sprawdziłeś.

bateryjnie zasilany M2Tech podłączony do DAC Hegel HD20

Mógłbyś uściślić ? Jaki M2Tech jak rozwiązane jest dokładnie to zasilenie bateryjne ? Komputer rozumiem na Daphile lub inny linux ?

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie.

Piotrze, dobrych CD jest mnóstwo i wcale nie są bajecznie drogie. Wiele zależy od gustów. Jednemu będzie się podobał Krell KAV280CD a innemu Audio Note CD-3. Poza tym z drugiej ręki za ułamek ceny można mieć znakomite urządzenia.

Zestaw budżetowy z czymś co nawet nie przypomina dobrego napędu. A to że CDek za 20 tyś nie gra lepiej to gdzie przeczytałeś? Bo na pewno nie sprawdziłeś.

Kupić sobie cd czy cokolwiek zawsze można...a odpowiednio to zestawić z resztą toru to już umiejętność albo cholerne szczęście...i Ty to powinieneś najlepiej wiedzieć...

Dzięki za typy. Ja osobiście za dużo odtwarzaczy CD nie testowałem za to kilkanaście strumieniowców miałem okazję gościć w moim systemie. Dlatego na razie postawiłem na OPPO (obie opcje w jednym) ale poszukuję dalej. Jak dotąd nic mnie jakoś nie powaliło na nogi.

Może kiedyś znajdę coś co będzie wyraźnie lepiej grało niż oppo.

Kupić sobie cd czy cokolwiek zawsze można...a odpowiednio to zestawić z resztą toru to już umiejętność albo cholerne szczęście...i Ty to powinieneś najlepiej wiedzieć...

To prawda niestety. Ta zabawa wcale nie jest taka prosta :)

Zestaw budżetowy z czymś co nawet nie przypomina dobrego napędu. A to że CDek za 20 tyś nie gra lepiej to gdzie przeczytałeś? Bo na pewno nie sprawdziłeś

Jasne. Nie sprawdziłem i dlatego mam takie zdanie.

Dla mnie koniec dyskusji. I tak wiedziałem, że gówno ta polemika da. :)

Mógłbyś uściślić ? Jaki M2Tech jak rozwiązane jest dokładnie to zasilenie bateryjne ? Komputer rozumiem na Daphile lub inny linux ?

Kupiłem tego M2Techa od Usera Audiostereo, który dokonuje różnych przeróbek.

Odłączył jakąś diodę i podłączył do tego akumulator LiFePo-4.

Tak to działa u mnie i jakość jest rewelacyjna, a komputer ma system XP, odpowiednio pozbawiony niepotrzebnych funkcji i nie jest podłączony do internetu. Jest cały czas dziewiczy, a na nim tylko JRiver, Fidelizer i nic poza tym. Do tego ma 4 GB RAM.

I to wszystko czego potrzeba to tego, by cieszyć się świetnym brzmieniem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak widać Ty też wiesz i masz 100% racji ;-)

Dla mnie koniec dyskusji. I tak wiedziałem, że gówno ta polemika da. :)

Masz rację. Trudno gadać ze ślepym o kolorach.

I to wszystko czego potrzeba to tego, by cieszyć się świetnym brzmieniem.

Na poziomie początkującym zdecydowanie tak.

.

Może kiedyś znajdę coś co będzie wyraźnie lepiej grało niż oppo.

Oppo gra na poziomie przyzwoitej budżetówki. Nie Ty jeden masz ten problem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Typowe. Osoby, którym gra cena, znaczek firmowy lub podobne marketingowe chwyty, z reguły piszą coś takiego. I niedobrze, bo to wprowadza ludzi w błąd.

A to typowy efekt przerzucania tony sprzętu w przypadkowych warunkach.

Wśród audiofilów funkcjonuje jakieś przedziwne i nie wiadomo skąd pochodzące przeświadczenie o wyjątkowej precyzji ludzkiego słuchu. A tu niestety leży podstawowy błąd skutkujący potem powstawaniem mnóstwa nieprawdopodobnych historii.

Oj chyba nadepnąłem Ci na ego... Przepraszam. Ale to nie znaczy że masz tworzyć mity na temat mojej osoby. Cena nie jest dla mnie bezwzględnym wyznacznikiem jakości. Jest mnóstwo urządzeń dostępnych z drugiej ręki za nieduże pieniądze a grających znakomicie. I to relatywnie młodych. 10-15 letnich.

Oppo gra na poziomie przyzwoitej budżetówki. Nie Ty jeden masz ten problem.

Rozumiem, że słuchałeś Oppo 105 ? I rownież rozumiem, że porównywałeś z lepszym CD ?

Jeśli tak to ja dalej upieram się o wskazanie mi tego lepszego CD (najlepiej kilku) z opisaniem co było lepsze wg Ciebie. Ułatwi mi to znacznie poszukiwania lepszego dźwięku.

P.S

Mam nadzieję, że jeśli porównywałeś OPPO vs inne CD testy robiłeś poprawnie.

Ja będąc u Piopio udowadniałem mu , że po prawidłowym porównaniu (teście) jego patent na wypasiony PC Audio jest mitem (chociaż on dalej twierdzi inaczej) :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Patent Piopio nie gra i pokazał to wiele razy w Krakowie. Co do Oppo... Wiele zależy od reszty toru. Są systemy na których wydaje się że różnic nie ma.

Co do Oppo... Wiele zależy od reszty toru. Są systemy na których wydaje się że różnic nie ma.

Masz na myśli różnic z czym ?

Masz rację. Trudno gadać ze ślepym o kolorach.

To przecież Ty nie słyszysz różnic między CD a hi-res, więc raczej trudno rozmawiać z głuchym o brzmieniu. ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To przecież Ty nie słyszysz różnic między CD a hi-res, więc raczej trudno rozmawiać z głuchym o brzmieniu. ;-)

Dziecinne odbijanie piłeczki. Słyszę różnice pomiędzy odtwarzaczami, wzmacniaczami a w lepszych systemach pomiędzy okablowaniem. Niuanse ale jednak słyszalne. Hi-res to jest zwykła audio ściema. Raj dla branży i lamerów co im się wydaje że sobie podłączą laptopa byle jaki przetwornik i osiągną nirvanę.

Masz na myśli różnic z czym ?

Np różnic pomiędzy wpiętymi źródłami. W tym samym systemie nie słychać wpływu okablowania. Najlepsze jest to że ich właściciele swoje spostrzeżenia uważają potem za prawdy objawione.

Hi-res to jest zwykła audio ściema

Nie pisz takich herezji bo wprowadzasz w błąd młodych adeptów tutejszego forum.

Starzy i tak Cię znają z kontrowersyjnych wypowiedzi. :)

Kabli nie słyszą ale różnice między formatami tak, To dopiero heca :)

Takie widzenie (słyszenie) świata opiera się jedynie ocenianiu według miary wielkości. Im więcej czegoś tym lepiej. Typowe dla masowego i pospolitego konsumenta.

Pozytywną cechą odnośnie miary mnijeszosci jest w tym przypadku jedynie cena.

W skócie 'płacisz mniej a dostajesz więcej" . To Standard marketingowy dla klientów supermaketów.

Gość

(Konto usunięte)

Takie widzenie (słyszenie) świata opiera się jedynie ocenianiu według miary wielkości. Im więcej czegoś tym lepiej

Z tą częścią wypowiedzi się zgadzam...co do reszty??? Słabo...

W latach 90-tych kolega kupil Poloneza z silnikiem Rovera - 103KM, krecil sie powyzej 6000 obr/min. Lepiej przyspieszal i tylko tyle... po jakims czasie tylny most wyl jak w odrzutowcu. Mimo lepszego silnika, reszta ta sama, kiepskie hamulce, kiepska skrzynia, tylny most, zawieszenie...

Tak samo z plikami... moga byc lepsze ale zauwazymy to jak calosc bedzie lepsza - czytaj sprzet audio. Nie ma co gdybac trzeba posluchac na porzadnym sprzecie i sie przekonac.

Tak samo z plikami... moga byc lepsze ale zauwazymy to jak calosc bedzie lepsza - czytaj sprzet audio. Nie ma co gdybac trzeba posluchac na porzadnym sprzecie i sie przekonac.

Zgadza się. Tylko nie każdy mając nawet super sprzęt usłyszy różnice.

Wtedy opowiada na forum bajki o marketingowej ściemie.

Np różnic pomiędzy wpiętymi źródłami. W tym samym systemie nie słychać wpływu okablowania. Najlepsze jest to że ich właściciele swoje spostrzeżenia uważają potem za prawdy objawione.

O kurczę ! Czyli nie mam co szukać lepszego CD bo i tak u mnie nie zagra. Pewnie muszę najpierw zmienić kolumny i wzmacniacz ?

Kable póki co słyszę. Przewagę Plików Hi res (tych z prawdziwego zdarzenia) vs CD też.

Pozostaje mi jedynie zmienić cały system i będzie już miodzo :)

Nadal się nie dowiedziałem jakie proponujesz CD lepsze od OPPO (te z Twoich testów i doświadczeń). W zamian tego wiem już, że czeka mnie wymiana wzmaka i kolumn.

Ciekawostka.... :)

W sumie na ten temat i tak powiedziano już wszystko na tym forum i to niejdnokrotnie.

Natomiast cikawe jest osobiste animozje maja wpływ na to, co ktoś słyszy albo nie. Umysł to wysoce manipulacyjne narzędzie. :)

Wpyw podstawek jest wielokrotnie wiekszy od wpływu formatu.

A duże gęstości są potzrebne jedynie w studiach nagraniowych, by móc " z czego tracić" podczas obróbki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie pisz takich herezji bo wprowadzasz w błąd młodych adeptów tutejszego forum.

Starzy i tak Cię znają z kontrowersyjnych wypowiedzi. :)

Dla kogoś takiego jak Ty to herezja. Zapytaj sly'a30. Ma wysokiej klasy system z CD i plikami.

O kurczę ! Czyli nie mam co szukać lepszego CD bo i tak u mnie nie zagra. Pewnie muszę najpierw zmienić kolumny i wzmacniacz ?

Kable póki co słyszę. Przewagę Plików Hi res (tych z prawdziwego zdarzenia) vs CD też.

Pozostaje mi jedynie zmienić cały system i będzie już miodzo :)

Nadal się nie dowiedziałem jakie proponujesz CD lepsze od OPPO (te z Twoich testów i doświadczeń). W zamian tego wiem już, że czeka mnie wymiana wzmaka i kolumn.

Ciekawostka.... :)

Nie znam Twojego systemu więc Twoja nadinterpretacja jest nieuzasadniona. Żeby móc Ci cokolwiek doradzić musiałbym znać Twój obecny system, Twoje preferencje i mieć wiedzę na temat akustyki pomieszczenia w którym to wszystko gra. Ważne są też muzyczne preferencje. Niektórzy uważają ze na forum otrzymają gotową receptę. Bzdura. Każda akustyka jest inna, każdy system jest inny i każde uszy są inne. Jeden słyszy a drugi nie. Jednemu podoba się to a drugiemu tamto. Problemem jest tylko wysnuwanie wniosków natury ogólnej na podstawie własnego systemu. Najczęściej bez znajomości innych, lepszych systemów.

Wpyw podstawek jest wielokrotnie wiekszy od wpływu formatu.

Nie popadajmy w paranoję ;-)

A duże gęstości są potzrebne jedynie w studiach nagraniowych, by móc " z czego tracić" podczas obróbki.

Coś w tym jest. Generalnie dobry system składa się ze zgranych ze sobą odpowiedniej klasy elementów. Jeśli coś w nim jest nie tak zmiana formatu nie jest żadnym ratunkiem. Jedynie krokiem w bok. Jeśli z kolei elementy są wysokiej klasy i system jest zgrany zwykle pliki wcale nie pokazują swojej przewagi. Różnie z tym bywa ale na pewno nie zastąpią fizycznego nośnika.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Tak jak sprzęt sprzętowi nie równy tak plik HiRez plikowi nie równy. Jeśli wysokie normy dla całej tej układanki zostaną spełnione to różnice da się usłyszeć i nie jest to ściema.

Jeśli z kolei elementy są wysokiej klasy i system jest zgrany zwykle pliki wcale nie pokazują swojej przewagi. Różnie z tym bywa ale na pewno nie zastąpią fizycznego nośnika.

Chyba czytam za zrozumieniem - uważasz, że jeśli system jest wysokiej klasy, to płyta CD zagra w takim systemie lepiej niż plik z dysku?

Nie znam Twojego systemu więc Twoja nadinterpretacja jest nieuzasadniona. Żeby móc Ci cokolwiek doradzić musiałbym znać Twój obecny system, Twoje preferencje i mieć wiedzę na temat akustyki pomieszczenia w którym to wszystko gra. Ważne są też muzyczne preferencje. Niektórzy uważają ze na forum otrzymają gotową receptę. Bzdura. Każda akustyka jest inna, każdy system jest inny i każde uszy są inne. Jeden słyszy a drugi nie. Jednemu podoba się to a drugiemu tamto. Problemem jest tylko wysnuwanie wniosków natury ogólnej na podstawie własnego systemu. Najczęściej bez znajomości innych, lepszych systemów

Co do mojego systemu to ja nigdy nie robię z tego tajemnicy (wszystko jest w "o mnie").

Spytałem Ciebie o dobry CD gdyż wg ciebie dobry CD gra lepiej od plików. Jeśli tak jest to (zakładając, że z akustyką pomieszczenia jest wszystko OK) ja nadal się nie dowiedziałem co zagra lepiej od mojego Oppo.

U mnie stoi wszystko w salonie 20 m, kolumny na dłuższej ścianie, 1,3 m od tylnej ściany, od bocznych ponad 1,5m. Preferencje? Jazz, Rock Progresywny to głownie choć nie gardzę też innymi gatunkami wyłączając pop , trans, techno itp.

Liczę, że wreszcie coś doradzisz a nie tylko puste gadanie.

Skoro może być jeszcze lepiej to ja jestem otwarty na wszelakie porady.

Tak jak sprzęt sprzętowi nie równy tak plik HiRez plikowi nie równy. Jeśli wysokie normy dla całej tej układanki zostaną spełnione to różnice da się usłyszeć i nie jest to ściema.

Ameryki to Ty nie odkryłeś. Ja przy moim budżetowym sprzęcie nie mam problemu aby wyłapać różnice.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba czytam za zrozumieniem - uważasz, że jeśli system jest wysokiej klasy, to płyta CD zagra w takim systemie lepiej niż plik z dysku?

Nie zauważyłem przewagi plików nad płytą CD w żadnym przedziale cenowym. Jeśli takowa istnieje to często jest to wynik błędów w tworzeniu konfiguracji (niedopasowania odtwarzacza CD do reszty systemu) lub podejścia samej osoby zainteresowanej (założenie z góry że pliki są lepsze bo mają lepszą specyfikację).

A poziom wiedzy osób z forum... No cóż. Rozmawiałem niedawno przez telefon z jednym z mocno udzielających się w tematach audio osobników który z miną znawcy stwierdził że o brzmieniu przetwornika cyfrowo analogowego w największym stopniu decyduje asynchroniczne USB. Potem okazało się że nawet nie wie co to jest część analogowa i do czego służy. W co drugim wpisie mocne potwierdzenie własnej wiedzy i kompetencji. Najbardziej rozbawiło mnie gloryfikowanie karty dźwiękowej za trzy stówki z okładem. Hi-end panie. Niestety z takimi osobami przychodzi nam dyskutować choć w zasadzie nie bardzo jest o czym.

Akurat w przypadku wysokich i nieckich rozdzielczości można usłyszeć róznice na sprzęcie gorszej klasy.

Im sprzet lepszy tym róznice zanikają.

Nie zauważyłem przewagi plików nad płytą CD w żadnym przedziale cenowym. Jeśli takowa istnieje to często jest to wynik błędów w tworzeniu konfiguracji (niedopasowania odtwarzacza CD do reszty systemu) lub podejścia samej osoby zainteresowanej (założenie z góry że pliki są lepsze bo mają lepszą specyfikację).

Rozmawiałem niedawno przez telefon z jednym z mocno udzielających się w tematach audio osobników który z miną znawcy stwierdził że o brzmieniu przetwornika cyfrowo analogowego w największym stopniu decyduje asynchroniczne USB. Potem okazało się że nawet nie wie co to jest część analogowa i do czego służy. W co drugim wpisie mocne potwierdzenie własnej wiedzy i kompetencji. Najbardziej rozbawiło mnie gloryfikowanie karty dźwiękowej za trzy stówki z okładem. Hi-end panie.

Chyba wiem o kogo chodzi :)

Na mnie się obraził jak mu napisałem co myślę o nim i jego teoriach. Dał mi za to klapsa w postaci "ignoruj". Do teraz jestem zdruzgotany :(

Akurat w przypadku wysokich i nieckich rozdzielczości można usłyszeć róznice na sprzęcie gorszej klasy.

Im sprzet lepszy tym róznice zanikają.

A to ci dopiero ciekawa teoria.

Nie zauważyłem przewagi plików nad płytą CD w żadnym przedziale cenowym. Jeśli takowa istnieje to często jest to wynik błędów w tworzeniu konfiguracji

Dokładnie. Różnice w brzmieniu między płytą CD, a tym samym materiałem muzycznym w postaci pliku mogą wynikać jedynie z różnic w konfiguracjach. Zakładając że wszystkie elementy toru są te same i tylko inne transporty (bo jest nim CD-player i komputer do plików), które jednak przesyłają sygnał bez zniekształceń, to można przyjąć, że różnic być nie powinno, a przynajmniej nie będą one słyszalne.

U mnie odrobinę lepsze brzmienie jest z plików, ponieważ widocznie komputer jako transport sprawuje się lepiej niż ten paskudny Denon 3910. ;-)

Wynika to też z tego, że coax wychodzący z M2Techa podłączony mam do lepszego (wg. producenta) gniazda.

Jeśli jednak player CD służy Ci jako zarówno transport jak i źródło i porównujesz to do odtwarzania strumieniowego za pośrednictwem komputera + zewnętrzny DAC, to trudno by nie było żadnych różnic w brzmieniu, bo to już zmiana konfiguracji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.