Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD do 10-15 tys. zł

MMAchu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zarzekłem się znajomemu, że pomogę dobrac mu zestaw KD do nowego salonu. Salon wielkościowy jest duży, niestety w tym momencie nie jestem w stanie określic powierzchni, później dopiszę. Znajomy chciałby przeznaczyc wyżej podaną kwotę na taki komplecik, niestety jest taki problem, że po pierwsze kable już ma w ścianach puszczone, więc bez sensu byłoby by ryc wszystko, wiadomo, najtańszy kabel przy sprzęcie za taką kwotę to już zbrodnia, ale pomyślałem, że w sumie tyły i ew. przedni głośnik mógłby podłączyc tymi juz ze ściany żeby niczego nie rozkuwac, a chociaż fronty na lepszych kablach postawic, np. do słuchania muzyki w stereo. KD głównie film i konsola (70%). Co do Blu-ray również już zakupił jakiegoś budżetowego Sony za ok. 500zł, więc raczej go nie wyrzuci ;-) Jeśli chodzi o amplituner myślałem o ONKYO NR-809, subwoofer Velodyne CHT-12Q (REL t9 też fajna opcja niestety 10 cali trochę mało może byc na taki salon), co do okablowania (jeśli mówimy o frontach) i samych głośnikach/kolumnach nie myśłałem jeszcze.

Więc moje pytania:

1. Myślicie, że przy tych kablach (tyły i centralny) i takim Blu-ray jest sens wydawac taką kwotę na KD?

2. Jakie kolumny do tego zestawu do tego (modele oraz to czy 5.0 czy 7.0) oraz kable???

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/96387-zestaw-kd-do-10-15-tys-z%C5%82/

Trochę słaby pomysł mają taką kasę na taki Amplituner.

Sięgałbym przynajmniej po Marantza 7007 + kolumny Kefa XQ 40

Harmana avr 760 + kolumny JBL 580 ( nowy model)

REL t 9 będzie doskonałym uzupełnieniem

Witaj,

Zacznę od kabli - napewno będzie trzeba zastosować lepszy kabel na kolumny frontowe, wybór jednak będzie zależał od konfiguracji amplitunera i kolumn.

Odtwazacz Blu-Ray także może pozostać w systemie, zastosujemy zewnętrzny przetwornik cyfrowo/analogowy, który będzie odpowiadał za jakość dźwięku ze wszystkich źródeł np. M2Tech Evo Dac, Cambridge Audio Dac Magic 100.

Kwestia amplitunera - bardziej skłaniałbym się do np. Marantz SR7007, Arcam AVR360, Denon AVR-3313. Onkyo (np. model TX-NR818) jest bardzo mocny, ale znacznie mniej uniwersalny jeśli chodzi o odsłuch muzyki. Wybór jednak należy do Ciebie, trzeba posłuchać.

Kolumny to także kwestia indywidualnego wyboru - zwróć uwagę na Monitor Audio serię Rx, Kef serię Q (Q700/Q300/Q600C), Paradigm serię Monitor v.7. Subwoofer jednak zdecydowanie polecałbym z oferty REL - świetna kontrola basu, nie osiągalna dla konkurencji. Oprócz efektownego i głębokiego basu, doceniamy niezwykłą dokładność niskich tonów.

Są to tylko moje propozycje, zapraszam serdecznie na odsłuchy poszczególnych konfiguracji, które pożwolą wybrać najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb brzmienie5

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Salon 50-60m2 z tym, że duże są dwa duuże przejścia prawym dolnym rogu do jadalni oraz na prawo od telewizora. Wybór padł na HK 460, przetwornik Cambridge DAC Magic 100, subwoofer JBL ES 250, Front 2x KEF R700, tył KEF R100, środek KEF R200c. Jak wspominałem kino, muzyka, konsola, dośc rownomiernie rozłożone. Muzyka dynamiczna, pokroju rock itp. ACDC, Queen, itp. do tego może jakieś popowe/rnb brzmienia. Myślę, że zestaw dośc ciekawy, jak oceniacie? Przede wszystkim jak to wygląda przy 60 m2 salonie? Pozdrawiam!

Akurat jestem 3 dni w Trójmieście, wiec muszę będę szukał jakiegoś salonu z w. wymienionym sprzętem. Pytanie zadałem czy ten zestaw 5.0 KEFa wystarczy w 60m2 salonie. Tego raczej odsłuch mi nie powie.

Może to inna klasa, ale dużo dobrego słyszałem o paradiqm 11 v7, polecę je z pewnością odsłuchac. Są chyba mocniejsze od R700 i pewnie bardziej dynamiczne. Jestem ciekaw co myślicie o tych paradigmach 11v7 jak się zgrają z HK 460. Prosiłbym o jakieś kolumny na jakie mam spojrzec i również o opinię o tych paradigmach, jutro idę na odsłuchy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.