Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer jako player do Filmów full hd

sms

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z pod zespołami do filmów full hd z codekiem x264 ?

Najpierw miałem system na atomie i fajnie bo cicho i energoszczędnie to chodziło, ale brak możliwości rozbudowy więc w tym roku zmieniłem na platformę AMD taki ich odpowiednik atoma, ale układ graficzny HD6320 niby w testach pisali że filmy na tym już chodzą, do muzyki jako transport też ok i zużycie prądu u mnie 40-55W cały komputer więc do przyjęcia.

Niestety z filmami 720 jakoś sobie radzi, z 1080 już nie bardzo, dołożyłem hd6670 jest lepiej ale widać że obciążenie procesora na filmach od 60-99% a kombinowałem już z kodekami i to już jest maks chyba co się dało z tego wycisnąć.

Od razu uprzedzam że stacjonarny player nie wchodzi w grę ponieważ mam obudowę typu media center , stacjonarka ma pilota i jest podpięta do zewnętrznego daca , tylko z filmami się trochę kłóci.

Czy może nowy sempron 190 który niby jest 2 rdzeniowy coś zmieni, bo jednak jego 45W mnie kusi, a nie chciałbym znów wydać nie wiadomo ile żeby znów się okazało że nie idzie.

Komputer doskonale się nadaje jako odtwarzacz filmów HD,ale...

Komputer i komputer to też różnica.

Ja filmy HD odtwarzam z laptopa i chodzą wszystkie czy to 720P czy 1080P,wszystkie odtwarzane są bez żadnych przycięć ,zacięć itp.,ba odtwarzam na nim też filmy blu ray zapisane na twardym dysku.Procesor to AMD Turion dwurdzeniowy,karta graficzna to Radeon HD 5650,czyli ogólnie szału nie ma.

Obraz na TV jest dobrej jakości lecz w porównaniu do sieciowego BR LG 670 to mu jeszcze dużo brakuje.<br>

Wszystko by było ok. gdyby nie jakość dźwięku na wyjściu HDMI.

Ostatnio porównałem jakość odtwarzania ze swojego laptopa i  stacjonarnego  &quot;blaszaka&quot; syna /czterordzeniowy AMD FX 4-Core,karta graficzna Geforce GTX 550Ti/

ZDECYDOWANIE lepszy obraz ma &quot;blaszak&quot;- porównywalny ze odtwarzaczami sieciowymi.

Natomiast jesli chodzi o dźwięk to wręcz miażdży mojego laptopa.

Niby wszystko &quot;chodzi&quot; po HDMI , sygnał dekoduje amplituner a różnica jest ogromna i głuchy by nawet usłyszał.Zdecydowanie lepsza dynamika,dużo większa przestrzeń filmy BR z dzwiękiem HD aż zapierają dech w piersiach.

Z laptopa niby wszystko ok ,ale to zdecydowanie nie to , teraz okreslił bym ten dźwięk jako trochę stłumiony.To samo się tyczy muzyki odtwarzanej za pomocą Foobara.

I tak myślę co odpowiada za jakość dźwięku na wyjściu HDMI ?

Czy to jakość płyty głównej , bo chyba tam się znajduję zintegrowana karta muzyczna,czy szybkość procesora też ma na to jakiś wpływ?

Czy taki sam dźwięk cyfrowy puszczany z różnych komputerów różni się od siebie barwą czy co ?

Komputer doskonale się nadaje jako odtwarzacz filmów HD,ale...

Komputer i komputer to też różnica.

Ja filmy HD odtwarzam z laptopa i chodzą wszystkie czy to 720P czy 1080P,wszystkie odtwarzane są bez żadnych przycięć ,zacięć itp.,ba odtwarzam na nim też filmy blu ray zapisane na twardym dysku.Procesor to AMD Turion dwurdzeniowy,karta graficzna to Radeon HD 5650,czyli ogólnie szału nie ma.

Obraz na TV jest dobrej jakości lecz w porównaniu do sieciowego BR LG 670 to mu jeszcze dużo brakuje.<br>

Wszystko by było ok. gdyby nie jakość dźwięku na wyjściu HDMI.

Ostatnio porównałem jakość odtwarzania ze swojego laptopa i stacjonarnego &quot;blaszaka&quot; syna /czterordzeniowy AMD FX 4-Core,karta graficzna Geforce GTX 550Ti/

ZDECYDOWANIE lepszy obraz ma &quot;blaszak&quot;- porównywalny ze odtwarzaczami sieciowymi.

Natomiast jesli chodzi o dźwięk to wręcz miażdży mojego laptopa.

Niby wszystko &quot;chodzi&quot; po HDMI , sygnał dekoduje amplituner a różnica jest ogromna i głuchy by nawet usłyszał.Zdecydowanie lepsza dynamika,dużo większa przestrzeń filmy BR z dzwiękiem HD aż zapierają dech w piersiach.

Z laptopa niby wszystko ok ,ale to zdecydowanie nie to , teraz okreslił bym ten dźwięk jako trochę stłumiony.To samo się tyczy muzyki odtwarzanej za pomocą Foobara.

I tak myślę co odpowiada za jakość dźwięku na wyjściu HDMI ?

Czy to jakość płyty głównej , bo chyba tam się znajduję zintegrowana karta muzyczna,czy szybkość procesora też ma na to jakiś wpływ?

Czy taki sam dźwięk cyfrowy puszczany z różnych komputerów różni się od siebie barwą czy co ?

Kwestia ustawień kodeków kolego. Jak dynamika nie ta = masz kompresję dynamiki = trzeba zmienić na pełną. Nie ma cudów i voodoo - jak masz różnicę, to szukaj z czego ona wynika, a nie pisz "tak, bo tak".

Kwestia ustawień kodeków kolego. Jak dynamika nie ta = masz kompresję dynamiki = trzeba zmienić na pełną. Nie ma cudów i voodoo - jak masz różnicę, to szukaj z czego ona wynika, a nie pisz "tak, bo tak".

Kyle jak możesz to rozwiń to.Bo w odtwarzaczu/używam Potplayera/ na kompach mam oba ustawione tak samo.To samo dotyczy ustawień w Realtku we właściwościach-wszystko ustawione identycznie.To gdzie co jak mam zmienić? Cudów niby nie ma ,ale różnica u mnie jest.

Jednak ten proponowany intel to 65w , sempron jednak 45w aż tyle wydajniejsze będzie ten intel bo i cena zestawu będzie większa i prąd też

Nie patrz na te napisy. Intel i tak będzie pobierał mniej :] Mały dowód (patrz na pobór energii na dole):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- różnica kilkadziesiąt WAT w realu, a na specyfikacji oba mają TDP 65 W

Kyle jak możesz to rozwiń to.Bo w odtwarzaczu/używam Potplayera/ na kompach mam oba ustawione tak samo.To samo dotyczy ustawień w Realtku we właściwościach-wszystko ustawione identycznie.To gdzie co jak mam zmienić? Cudów niby nie ma ,ale różnica u mnie jest.

Ta sama głośność w mikserze ?

panel sterowania-> dźwięk->zakładka odtwarzanie -> HDMI output

panel sterowania-> dźwięk->zakładka odtwarzanie -> Głośniki

panel sterowania-> dźwięk->zakładka odtwarzanie -> Realtek Digital Output

(to czego używasz na 100%, reszta wycisz na zero)

Rozszerzenia - zaznacz opcję "wyłącz wszystkie efekty dźwiękowe" - trzeba to zrobić dla każdego wyjścia

Wyjście ustaw na te same parametry (np. 96 KHZ 24 bit - byle wszędzie to samo)

W ustawieniach nagrywania wszystko wyzeruj, powyłączaj efekty i profilaktycznie ustaw te same parametry

Sprawdź później menedżer Realtek (też ikonka w panelu sterowania) czy masz wszystko jak trzeba (np. głośniki pełnozakresowe)

Jak skończysz te podstawy, to będzie można zacząć grzebać w ustawieniach kodeków i odtwarzacza, ale nie mam tego programu co Ty, więc mogę pomóc tylko w VLC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój Foxconn nt-a3500 na AMD E-350 (wbudowana w procesor karta graf. to Radeon 6310) zużywa średnio ok. 14W, podczas odtwarzania filmów ok. 22W. Wszystkie filmy chodzą płynnie bez żadnych przycięć, włącznie z Blu-Ray 1080p. Bez zacięć działa też odtwarzanie i nagrywanie TV SAT HD w 1080i (tuner sat podłączony przez Hauppauge HD PVR). Zużycie procesora podczas odtwarzania filmów to 30-40%. System Windows 7 32-bit. Domyślny player: kiedyś Windows Media Center, od dłuższego czasu: Team Media Portal - ze względu na dużo większe możliwości i świetne pluginy, np. do Youtube, Metacafe itp. Kodeki Video i Audio: LAV Filters (tryb DXVA2 - to jest podstawa, aby dekodowaniem filmów zajmowała się karta graf. i bez tego można zapomnieć o odtwarzaniu filmów - tego typu procesor jest dużo za słaby do takiego celu). Audio wystarczy w ustawieniach ustawić w trybie bitstreaming - działa bez problemu włącznie z DTS-HD przez HDMI.

U mnie siedzi asus e-450 to tym bardziej powinno też pójść , zintegrowana to hd6320 ale dołożyłem hd6670 i nie wiele to zmieniło, próbowałem kodeków z dxva ffshow i avccodec ale bez większych zmian czy to kmplayer czy allplayer, tylko to wszystko 32bit programy a ja mam system 7 64bit i sterowniki do karty też takie, może te kodeki nie widzą mojej karty i dlatego nie mogę wymusić sprzętowe akceleracji przez kartę . Cały komp z 2 dyskami i na zintegrowanym układzie graficznym nie przekracza 55W co uważam za dobry wynik , gdyby tylko te filmy ruszył .

Spróbuje tego kodeka co ty , a w ostateczności 7 w wersji 32

Jednak poszło , ale kodeki jak i player muszą być w przypadku win7 64bit też 64bit aby dxva ruszyło , z kmplayer jest to chyba niemożliwe bo można różnie ustawiać a nie idzie, bez problemu działa na MPC 64bit i procesor sie wyrabia

Kyle- przewertowałem wszystkie ustawienia w kompach i odtwarzaczu,wszystko jest ustawione identycznie.Dalej lepszy dźwięk jest na stacjonarce.Im lepszej jakosci jest materiał do odtwarzania tym wieksza jest różnica w jakości dźwięku /obraz wiadomo zależy od karty graficznej/.Coś w tym musi być, i to nie w ustawieniach.A jak to jest w odtwarzaczach Blu-ray , np. odtwarzacz Oppo za 3tyś. zagra na wyjściu HDMI tak samo jak blu-ray LG za 200zł ?

Ktos tu na forum zwracal uwage, ze stacjonarne odtwarzacze nie trzymaja sie specyfikacji mpeg4 avc i nie daja na wyjsciu zawsze tego samego strumienia. Czesc odtwarzaczy zle dokonywala konwersji przestrzeni kolorow podczas dekodowania.

W kwestii dzwieku nie mam pojecia.

server unreachable;--

Ja dziś przekonałem się jak ogromną rolę odgrywa odpowiedni kodek. Wcześniej na moim UL30vt nie było mowy o płynnym odtwarzaniu 1080p. Dziś stałem się posiadaczem CoreAVC Professional Edition , full hd śmigają bez najmniejszego zacięcia.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ja dziś przekonałem się jak ogromną rolę odgrywa odpowiedni kodek. Wcześniej na moim UL30vt nie było mowy o płynnym odtwarzaniu 1080p. Dziś stałem się posiadaczem CoreAVC Professional Edition , full hd śmigają bez najmniejszego zacięcia.

Skontroluj jeszcze jakość. JA w CoreAVC miałem dużo wyższą wydajność, ale niższą jakość.

/obraz wiadomo zależy od karty graficznej/

Obraz przy cyfrze jest taki sam ... chyba że też masz coś pokręcone i/lub autosugestia. Tak czy inaczej skoro masz różnicę to coś jest nie halo ... a skoro masz różny sprzęt, to nie możesz mieć do końca ustawień identycznych , bo w sterownikach nie rzadko są inne opcje, w innych miejscach. I tutaj bym grzebał, skoro odtwarzacz ten sam, jak i kodeki i głowę dajesz że ww. odtwarzacz i kodeki są ustawione identycznie.

Skontroluj jeszcze jakość. JA w CoreAVC miałem dużo wyższą wydajność, ale niższą jakość.

Jak nizsza? Jak masz roznice na wyjsciu dwoch dekoderow to znaczy, ze przynajmniej jeden z nich robi cos zle. Goscie od coreavc mieli kilka wpadek ale ludzie byly one poprawiane (przynajmniej te zglaszane na forum doom9).

server unreachable;--

Jak nizsza? Jak masz roznice na wyjsciu dwoch dekoderow to znaczy, ze przynajmniej jeden z nich robi cos zle. Goscie od coreavc mieli kilka wpadek ale ludzie byly one poprawiane (przynajmniej te zglaszane na forum doom9).

Dokładnie ... jeden robił coś źle, bo były większe zniekształcenia kompresji {szkoda że zrzutów nie porobiłem} (nie ma to nic wspólnego z rozmywaniem makrobloków na etapie postprocessingu). Po prostu tak jakby CoreAVC nie liczyło dokładnie wszystkiego, tylko stosowało uproszczenia. Miałem wersję 1.7 czy jakoś tak. Dawno to było ... teraz mam taki procesor że wszystko ciągnie bez zająknięcia, więc się w takie hocki-klocki nie bawię.

Dokladnie tak wyglada wiekszosc problemow - widac krawedzie makroblokow przy pewnych ustawieniach kompresji w zrodle. Z tym, ze czasem to byl problem z x264. W plikach wynikowych pojawaialy sie jakies niezgodnosci ze standardem, ktore wykladaly optymalizacje coreavc.

Tak czy inaczej jak wszystko dziala poprawnie obraz powinien byc zawsze taki sam. :)

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.