Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

ok. dzięki.

Dowiedz się dowiedz i ... zapytaj o cene przy dwoch sztukach.

Ja z innej beczki ... zaraz będzie uczta, przytargalem dzis z wolumenu first pressa Dire Straits. Mam to w gęstym formacie, porównam. Jakiś maniak musial byc wlascicielem bo nie moge sie dopatrzyc nawet jednej papierówki. Lubie takie :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Inna płyta którą przytargałem dzisiaj to drugi album Boney M.

Tak jak poerwszy jest fantastycznie nagrany, za tydzień Pweł i Benek nie będą super zadowoleni.

A żałuję bo był drugi album Eruption z I Cant Stand The Rain. Chyba za tydzien po niego pojade.

W latach 70-ych i wczesniej wiedzieli do czego sluzy studio. A teraz? Britney Spears bierze lekcje spiewu przed zakontraktowanymi wystepami w Vegas.

Przedwczoraj na MTV zerknalem na wystep na zywo Flo Rida. W klubach i w radio to fajnie brzmi. Myslalem ze sie pozygam. Ja po czterech piwach lepiej spiewam.

:)

Pozdor

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ale dlaczego sądzisz,że będę niezadowolony z Bony M. To jest tak zajebiście zrealizowane,że czapki z głów. To jest disco pogardzany odłam popu. Ale wtedy musieli to równo zagrać i zaśpiewać. Nie mieli programu Melodyna do retuszowania intonacji , nie mieli kwantyzacji do audio aby było równo. Teraz kupując najprostszy edytor/sekwencer audio możesz z dupy zrobić trąby. Zobaczycie ,że za 30 lat pokolenie które słuchało pana Wiśniewskiego( i jego dwoje przygłupów )powie że to klasyk i ten to miał qrwa głos i expresję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UPS pokazuje ze dzisiaj o 7-ej rano ptaszek fruwal jeszcze na wyspie. Jest jakas tam szansa, ze jutro doleci do Polski i pod moje drzwi.

Chyba na zimno tez powinien pokazac klase chociaz on jest cieploluby, do orgazmu potrzebuje 300 godzin.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Różnie to bywa.

Już nie raz przy wkładkach z wyższej półki byłem bliski zawału zaraz po jej zamontowaniu. :)

Zaczynają pomału grać po 50 godzinach a do erekcji :) potrzeba przynajmniej 100-150 godzin.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

No to będziemy mieć stosunek hmmm przerywany. A tak na poważnie ,to jedziemy do Pc skalibrować bladź i pobawić się preampami oraz na wykład o big bendach. Ja jak zwykle nie piję-( pech qrna mać.

Ptaszek nie przyleciał, przyleci w przyszłym tygodniu. UPS potrzebuje 5-u dni roboczych na przesłani paczki z UK do Polski. Dziwne bo z Polski do UK tylko 2-óch. (sic!).

Może to i dobrze bo emocji byłoby za dużo.

Jutro będziemy słuchać, oprócz muzyki oczywiście, mat.

Dzięki uprzejmości salonu Audio Forte z Warszawy, dziekuję, przytargałem dzisiaj do domu nastepujące maty:

- Mata Harmonix TU-800EXi

- Nagaoka crystal mat GL-602

- jakaś niemiecka skórzana, nie wypytałem się dokładnie, może dopiszą.

W szranki staną z:

- grubą gumową jednolitą matą Peezeta

- matą skórzaną AD Fontes od Andrzeja Analogowego.

Będzie ciekawie bo nawet dzisiaj moje drewniane uszy usłyszały różnice. Co mnie najbardziej zaskoczyło obie skóry zagrały inaczej. Jutro zrobię im ślepe testy, będzie wesoło.

Jak już wybierzemy matę zwycięzcę tzn. nie najlepszą tylko taką która MI się najbardziej spodoba to ... potestujemy preampy.

W szranki staną:

- mój lampowy EAR 834p z lampami ECC81 GEC Marconi

- miniabyra MOON 310 LP, chyba to ten model, niech mnie sprostuje

- nowy produkt benpe, konstukcja symetryczna, dual mono z zewnętrznym zasilaczem, o którym wspominałem kilka tygodni temu.

Tu nie będziemy jechac na slepo bo nie o to chodzi. Sam jestem ciekaw pojedynku.

Aaaa ... i zapomniałem, będziemy opijac mój nowy nabytek :). Dobry single malt będzie łagodził nasze muzyczne obyczaje.

No to do jutra.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mata Harmonix TU-800EXi

No to widzę (mam nadzieję) najpóźniej w niedzielę w tym miejscu uczciwą recenzję tego Harmonixa bo dzisiaj miałem po nią jechać na Reytana ale mi się w robocie przedłużyło i sie nie wyrobiłem.

Zobaczymy.

Ja na gołym talerzu zostać nie moge bo mam cięższy talerz nabity stalowymi czopami. Nie tworzą one równej powierzchni z reszta talerza.

Mam juz swojego faworyta który niekoniecznie spodoba sie innym.

Pamiętaj, że cena Harmonixa powodować może totalne odrzucenie o brak akceptacji.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pamiętaj, że cena Harmonixa powodować może totalne odrzucenie o brak akceptacji.

W rozsądnych granicach :) nie kieruję się ceną tylko tym czy mi granie się podoba czy nie.

A 1,2k to jeszcze nie powód do zmartwień.

No dobra, napisze już cos dzisiaj bo róznice są słyszalne i nawet moje uszy to wyłapują.

Nie wiem co jest lepiej w skali wzorca bezwzględnego, jasnym jest że każda z tych mat gra inaczej.

Na szczęście na dobry trop naprowadziła mnie rozmowa z miniabyrem, a ja w jego muzyczne uszy wierzę. Powiedział mianowicie, że jedna mata gra srednicą. Stąd wiedziałem czego słuchac i gdzie i w jakich dźwiękach i instrumentach szukać róznic.

Wywołany do tablicy jako spec od big bandów (nie bendów) zapodałem na talerz wspominany wczesniej powyżej album Glen Miller Orchestra Rivival z 1973 roku, płytę fantastycznie nagraną.

Nadmienię jeszcze, że Zontek jest stworzony do testowania mat, ma regulację VTA "w locie" czyli bardzo precyzyjnym pokrętłem regulującym wysokość belki ramienia co 0,01 mm. Troche się dzisiaj tym heblem nakręciłem.

I druga uwaga, po odsłuchach wydaje mi się, że na innej wkładce np. na bardziej analitycznym i szczegółowym Colibri coś co tutaj wydaje się plusem (dla mnie subiektywnie) tam może byc minusem i odwrotnie. Na pewno po wygrzaniu nowej wkładki odsłuchy mat trzeba będzie powtórzyć ... chociaż biorąc pod uwagę moje wnioski może nie? :).

Do rzeczy.

5 mat to dużo. Po dość szybkich odsłuchach odrzuciłem dwie jako najbardziej "bezpłciowe", co dla kogoś może być zaletą. BTW bardzo podobne do siebie brzmieniowo. Jedna to guma peezeta, i tu się trochę martwie ze względu na materiał gdyz zakupiłem w ciemno na eBayu za stosunkowo nieduże pieniądze gumowe maty vintage ze złotej ery winylu Marantza i dwie Garrarda różniące się między sobą. Druga odrzucona to skóra z Audioforte. BTW obie skóry były rózne, ta miała cinką skórkę i grubo meszku, a ta od AD Fontesa odwrotnie, grubszą twardą część i cieniutką z meszkiem. Obie odrzucone maty zagrały najciemniej ze wszystkich. bardziej chowały niz uwypuklały. A co? Ano perkusję. Tutaj różnice byłe łatwe i szybkie do wychwycenia. na tych matach tembr był krótki, talerze nie wybrzmiewały do końca, szczególnie w nagraniach gdzie kończyły się takimi uderzeniami. Nie było Trrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyńńńńńńń tylko Trrrryyyyńńńń. Jutro benpe przyniesie płyty Deaf Can Dance to posłuchamy mat na basie choc musze jeszcze dzsiaj poszukac kawałka z zaznaczoną gitara basową lub kontrabasem, a nie sztucznym basem elektronicznym.

No to zostały maty trzy, jakże różne. I paradoksalnie ta która mi się najbardziej podobała na Glenie Millerze tj. Nagaoka, grająca tutaj najostrzej w najlepszym słowa znaczeniu przegrała w teście na drugiej płycie. Najbardziej stonowany był Harmonix ale stonowany a nie zamulone jak dwie odrzucone. A skóra Andrzeja Analogowego była po środku. Zaznaczę, że tutaj Harmonix wydał mi się najbardziej dokładny. Poniewaz na tej płycie perkusja jesty rysowana z tyłu planu Nagaoka pięknie uwypuklała tylny plan rysując ładną scene z tyłu co do mnie trafiło. Choc przypominam że minabyr twierdzi że wali średnicą.

No a potem w ruch poszła kolenja orkiestra, tym razem Kurt Edelhagen - Big Band Hits z 1959 roku. Moja płyta testowa bo ma bardzo ostrą średnicę i górną średnicę i każde uderzenie w talerze i poplucie w trąby wierci dziurę w mózgu. Ale jak fajnie wierci :). Tutaj perkusja gra z boku pomiędzy środkiem i lewą kolumną ale bliżej niej. Iiiii ... na Nagaoce nie dało sie tego słuchac. Co było zaletą na poprzedniej płycie tutaj stało się okropną wadą. Skóra troszkę złagodziła ten efekt ale troszke zlewała instrumenty na scenie, miały mniej powietrza między sobą. Efekt delikatny ale był. Za to rewelacyjnie wypadła mata Harmonixa. jej delikatność w Millerze tutaj zatuszowała realizację i było pieknie. Do tego pojawiła się znakomita separacja instrumentów na scenie. spodobała się.

I teraz wiem, że będę musiał posłuchać dłużej na róznych płytach, na różnym materiale i pewnie docelowo na nowej wkładce. Obawiam się, że na Nagaoce płyta Edelhagena z wkładki Colibri mogłaby wywiercić mi dziury w uszach a tego wolałbym uniknąć.

Jak widzicie napisałem nie która mata jest lepsza tylko jak ja je słysze i odbieram i która bardziej mi sie podoba.

Zobaczymy co jutro usłyszą spece.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Cenne informacje. Dzięki.

Ja nie będę miał tylu zmartwień. U mnie być musi mata twarda, żadne korki, filce i skórki na szczęście nie wchodzą w rachubę.

Miękkie maty zamulają Mr Zeta :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.