Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa trójdrożnej kolumny

domins

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wraz z remontem pokoju planuje zbudować nowe kolumny.

Chciałbym zrobić coś z dostępnych przetworników.

Pokój 35m2, zestaw do muzyki, filmów.

Mam w tej chwili:

Tonsil 20/60/11 x2 - niskotonowe

Tonsil 10/80/2 x2 - średniotonowe

Mission Audax x4 - wysokotonowe

Tonsil gwdk 8/80/2 x2 -wysokotonowe

Morel tempo 6 (głośniki samochodowe, dość dobre jakościowo) - wysokotonowe + średnio-niskotonowy

Myślałem o użyciu niskotonowych Tonsila, kopułki Audaxa i kupnie jakiego średniotonowego, który wkomponuje się do tego zestawu.

Myślałem nad STX SCX, ale nie słyszałem tego przetwornika, nie mam pojęcia jak będzie się zachowywał w takim połączeniu.

Proszę o pomoc w dobraniu głośnika odpowiadającego za tony średnie do tego zestawu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam, Dominik :)

https://www.audiostereo.pl/topic/96461-budowa-tr%C3%B3jdro%C5%BCnej-kolumny/

Na forach internetowych się nie "Panuje" Możesz spokojnie walić na ty.

Średnio-tonowego użyj takiego jakiego używa się zazwyczaj z tym niskotonowym. Zaoszczędzisz sobie projektowania zwrotnicy. To samo zrobiłbym z wysokotonowym.

Lepiej być na wstępie kulturalnym, chciałem zrobić dobre wrażenie :)

Mam zwrotnice do tego zestawu Tonsilów. Nie wiem co z tego wyjdzie, wyciągnięte są z niezbyt jakościowego sprzętu, Grundig box 5600.

Ale na pewno chciałbym zrobić do nich nowe obudowy, stare nijak nie zgrywają mi się z wystrojem pokoju.

Czekam jeszcze na odpowiedzi innych forumowiczów :)

Pozdrawiam.

Co do wyeksponowania to trzeba po prostu pokombinować. Chodzi o to, że trzeba zrezygnować z wszelkiego rodzaju tub, hornów itp. Traci się na tym sporo dB skuteczności ale efekt jeśli chodzi o tony wysokie jest świetny, jeśli chodzi o tę półkę cenową.

Chyba zostanę przy tym zestawie Tonsila. Mam cały zestaw, jedynie muszę zregenerować głośniki.

Zastanawia mnie tylko czy dobrym pomysłem jest ładowanie niskotonowego do otwartej obudowy, oryginalnie grał w konstrukcji zamkniętej, ale do mojego gatunku muzyki średnio nadają się zamknięte obudowy.

Pozdrawiam.

Ten głośnik jest przeznaczony do stosowania w obudowie zamkniętej, inaczej może Ci "wyskoczyć" nieprzyjemny rezonans. Chyba, że zastosujesz bass-reflex o zmiennej długości rury, ale to trudne do realizacji, i nie zawsze pomaga. Co masz na myśli, pisząc, że zamknięte obudowy nie pasują do gatunku muzyki?

Rodzaj obudowy dobiera się do parametrów głośnika, nie muzyki, jednak po tzw. "regeneracji", większość parametrów ulega zmianie, stąd firmową notą katalogową głośnika można się podetrzeć.

Do naprawy najlepiej użyć oryginalnych części- w tym przypadku Tonsilowskich, choć są one trudne do zdobycia. Podobno można już kupić chińskie podróbki z charakterystyczną fałdą na obwodzie.

Jeśli jednak uda się dostać oryginały, należy zastosować obudowy dopasowane do parametrów katalogowych głośników, które nie powinny się zmienić w znaczącym stopniu. Noty głośników do znalezienia w necie. (Lub wykonać skrzynki o pojemności takiej, jak w kolumnie , z której pochodzą głośniki. Można oczywiście zmienić proporcje, lecz zachować objętość.)

Na alledrogo mozna na pewno dostać oryginalne zawieszenia górne i dolne do głośników. Co do oryginalności kopułek i cewek dla gdwk nie mam pojęcia.

Gwdk są nieuszkodzone, jedynie naprawy wymagają średnie i niskie.

Tak, zestaw naprawczy kupię na allegro, bo u mnie w mieście są same zamienniki.

Zostanę chyba przy tej zamkniętej obudowie, mam nadzieję, że będę zadowolony z tej konstrukcji :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.