Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q 900, JBL LS 80, Dali Lektor 8 , Avance K3, JBL Studio 590

Woszkowaty

Rekomendowane odpowiedzi

KEF Q 900, JBL LS 80, Dali Lektor 8 , Avance K3, JBL Studio 590 do elektroniki Marantz - zależy mi na opinii posiadaczy, bo w sieci można wyczytać cuda. Muzyka od Bacha do Sepultury, warunki odpowiednie do dużych podłogowców ( kubatura, akustyka,...). Cena do 10 000zł.

Witaj,

podaj proszę pod konkretnie jaki model wzmacniacza Marantz będziesz podłączał kolumny. Jeśli jest to model przynajmniej ze średniej półki klasowej producenta, najlepiej sprawdzą się z wymienionych przez Ciebie kolumny Kef (bardziej seria R np. R700 lub R900) i Dali (chociaż w tym przypadku zdecydowanie polecałbym model Dali Ikon 7 MK2). Warto także zwrócić uwagę na Paradigm serię Studio.

Zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji systemu, dopasowanej idealnie do Twoich potrzeb.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

PM 15S2 Marantz. Co do Dali Ikon 7 - miałem kiedyś starą serię Blue , model 5005 - nie wiem , czy przetworniki 6,5'' mnie przekonają - w 5005 brakowało dołu.

KEF R900 - nie zmieszczę się w budżecie.

Zdecydowanie od razu możesz darować sobie K3-ki. Nie są to kolumny stworzone do mocnego grania. Z podanych przez Ciebie propozycji najciekawsze będą oba JBL'e. Te produkty są już bardzo wysokiej klasy, a osobiście jeszcze nie słyszałem żeby oba źle się spisywały w jakimkolwiek repertuarze.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nowych JBL-i nie miałem okazji posłuchać - dlatego zależy mi na dwóch słowach posiadaczy owych kolumn. W sieci można znaleźć pierwsze testy i opinie, ale modelu 580. Jeśli ktoś słuchał z jakimkolwiek Marantzem - proszę o dwa zdania, krótko i treściwie. Ale 590, nie 580.

Avance. No właśnie. Kilka lat temu wychwalane pod niebiosa za serię Dana, a w tej chwili praktycznie zero opinii na temat K3. Sprzedali się dla Chińczyków - czy to już tylko marketingowa mieszanka Sonus Fabera i B&W z mierną jakością grania? Czy pozostało coś z duńskiego ducha?

Kef-y słuchałem i mam zdanie na ich temat, podobnie jak Dali, natomiast , żeby nic nie sugerować - nic nie piszę .

Inne propozycje do mojej listy mile widziane.

Do 10 koła to można pomyśleć nad Paradigm Studio 100, ale tu wymagany wydajny wzmacniacz

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Woszkowaty, może i K3-ki to chińska robota, aczkolwiek dla mnie do jazzu są po prostu boskie. Jedyne co, to potrzebują wyjątkowo wydajnego wzmacniacza. Osobiście dla relaksu podłączam je sobie z NAD M3 by odprężyć się przy Davisie lub Coltrane.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

rms - nie zrozum mnie źle. Właśnie szukam dobrych opinii na ten temat, bo serię Dana uważam za naprawdę udaną. A w K3 upatruję następców. Ale większość opinii na temat K3 to narzekania i stękania, że to już nie szkoła duńska, tylko chińczyki budżetowe, etc . Taka opinia jak Twoja powyżej wnosi coś nowego i wg mnie uczciwego - do jazzu tak, do rocka - nie. I to jest konkret.

peritus - nie miałem okazji posłuchać nic ze stajni Akkusa. Jeśli nie ma potrzeby, żeby odstawić je metr od ściany - biorę pod uwagę. Inaczej żona mnie ustrzeli ;-) Napisz dwa słowa jak grają.

Elektropunkt - Paradigma znam. Nie mam za to przekonania do wielokrotności małych niskotonowców. Ale - dzięki za propozycję.

Głośnik niskotonowy 3 x 178 mm

Mały nie jest

Z Twojej listy wybrał bym JBL Studio 590 jeżeli nie te Paradigmy

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

JBL Studio 590 - postaram się je odsłuchać w najbliższym czasie, kawał kolumny jakby nie patrzeć.

Co do Paradigmów - głośniki 8'' i większe bardziej mnie przekonują w sekcji niskich tonów.

Jak są odpowiednie warunki (kubatura) i elektronika przyzwoitej klasy, to z powyższej listy zdecydowanie JBL-e. Jak nie z typowo komercyjnych kolumn, to coś z polskich wyrobów z ofterty np. Harpia Acoustic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.