Skocz do zawartości
IGNORED

ZEN PASS V2 Reaktywacja

patrix20

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Przy takich parametrach tych J-fetów ja bym się pobawił jednak z trafami wyjściowymi.

To że wg Pana N.Passa trafa wprowadzają w brzmienie największe zniekształcenia, wcale nie dowodzi braku akceptacji ich stosowania.

Watek J-fetów mocy aż się prosi osobnego tematu.

Pozdrawiam.

• 8 miesięcy później...

Odgrzewam . Mam dwa pytania :

1. dlaczego na schemacie podanym przez Passa przy wtórnym uzwojeniu transformatora napisano 30V ? Nie wystarczy 24V aby uzyskac te min. 34V po wyprostowaniu ?

2. czy tranzystory n i p w tym układzie muszą być identyczne jeśli chodzi o parametry ( na przykład irfp240 i irfp9240 ) czy mogę zastosowac tranzsystory oinnych parametrach ( np irfp9240 połączyć z irfp 244 lub 2sk1018 lub IXHF26N50 ?

...there is no spoon...

Zapewne wiesz,wszystko zależy od mocy trafa i spadków napięcia już w układzie,zastosowanych diód(lub mostków),bez symulacji trudno będzie ci zdefiniować dokładnie co uzyskasz w pracującym wzmacniaczu,choć w tej konstrukcji nie jest to krytyczne.Ja dawałem w "firmowych" trafach 2* 26V/12A,ale te były specyficzne, łączone dwa rdzenie EI na sklejonym z dwu karkasie,przy pojemnościach po 100.000uF na stronę i biasie jak w oryginale uzyskuję dokładnie 31V .

• 4 miesiące później...

Ogrzewam ponownie . Kończę Pass ZEN i zastanawiam się nad tranzystorami wyjściowymi . Mam różne pasujące mosfety ( 140,530,640,240,244 itd ) i dwie parki 2sk1058/2sj162 . Jakie trany rekomendujecie do tego wzmacniacza . Przypomnę tylko ,że w oryginale są IRFP140/IRFP9240 ale może 2sk1058/2sj162 zagrają lepiej ... ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Napisano dziś, 21:16

Wstawiłem 2sk1058/2sj162 i kicha . Palą się rezystory 100R na wyjściu , w obydwu kanałach .

Nie pamiętam dokładnie bo Zena robiłem z 13 lat temu ale były dwa błędy .

Jeden odnośnie zasilania i to powinno być chyba 30V i coś z potkiem od prądu spoczynkowego .

Tak , potencjometr działa ,, odwrotnie " w kit-cie AVT natomiast co do zasilania to chyba jest OK . Ja mam nieco wyższe - 37V ale chyba nie tu leży problem . Wymienię te rezystory i wstawię IRFP140/IRFP9240 . Jeśli problem się pojawi powtórnie to oznacza ,że coś kopałem albo płytka AVT ma błąd .

Teoretycznie ( zgodnie z tekstem Pass'a ) ten rezystor, który się pali nie jest ,,strategicznie istotny" i odpowiada za rozładowanie DC na wyjściu . Niestety w kitcie AVT jest chyba błąd ponieważ jest on umiejscowiony za tranzystorem wyjściowym ale przed kondensatorem wyjściowym - co oznacza ,że ciągle jest tam napięcie (w moim przypadku 18,5V) .Na schemacie Passa jest on za kondensatorem wyjściowym i to wydaje się logiczne . Może ktoś bardziej doświadczony coś doda w tej kwestii ?

...there is no spoon...

Na 100% powinien być za kondensatorem ,tak jest u Passa i tak u mnie działa i jest OK.

Podłączony tak jak u Ciebie bez sygnału pracuje na stałym napięciu ok 20V i prądzie 20V/100R=0.2A czyli musi oddawać ok 4W i ma prawo się palić.

Co do tranzystorów ,to jeden (górny) tworzy źródło prądowe,a tylko drugi wzmacnia sygnał,więc nie muszą być parowane,kompatybilne etc.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

artw, dzięki za informację . Na jakich tranzystorach zrobiłeś ten układ ? Niestety przy okazji poprawek na płytkach AVT musiałem gdzieś zrobić zwarcie bo po zmianie ustawienia tego rezystora próbowałem ponownie uruchomić układ i jeden kanał działa natomiast w drugim spaliłem 2SJ162 i być może także 2SK1058 . Jeżeli uszkodzony jest tylko 2SJ to wstawię w to miejsce coś innego natomiast jeżeli poszła ,, para " to chyba wrócę do wersji na 140/9240 .

Strasznie mnie wkurza tandeta z AVT ale jestem leniwy i lubię gotowe płytki ...muszę chyba kupić nowy komplet płytek bo jeden kanał mam całkowicie już popalony ...

...there is no spoon...

Na jakich tranzystorach zrobiłeś ten układ ?

ostatnia wersja jaką robiłem i używałem długi czas była na IRFP044 (wersja ZEN gdzie źródło i tranzystor wzmacniający są tej samej polaryzacji)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 2 miesiące później...

Nelson Pass co jakiś czas raczył nas nowymi wersjami . Ostatnia bodaj z 2012 roku AMP CAMP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4767-0-66665700-1389654276_thumb.jpgpost-4767-0-74640400-1389654286_thumb.jpgpost-4767-0-06500200-1389654453_thumb.jpgpost-4767-0-98694100-1389654440_thumb.jpg

Prawie wszystkie doczekały się różnych modyfikacji.

arturp - jak postępy z podmianą tranzystorów ? też mnie ciekawiła ta para 2SJ162/2SK1058 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam teraz klimatu na DIY więc wszystko leży rozgrzebane ale chyba muszę się zmobilizować . Zacząłem robić drugi identyczny wzmacniacz . Jeden będzie na IRF-ach a drugi na 2sk/2sj. Porównam .

...there is no spoon...

Witam.

Mam pytanie czy Kolega patrix20 lub inni z Kolegów mają wzór oryginalnej płytki do F5 (tej rozciągniętej) bo szukam od dłuższego czasu i kicha . Przymierzam się do F5 od 2 lat i przyciąga mnie do tej konfiguracji brak kondensatorów!!! i dużo pozytywnych opinii. A może ktoś ma dobrej jakości zdjęcia tegoż PCB (orginalu Passa) to wykonam w eaglu.

Kaz K - jest tego dość sporo np tu :

Ukryta Zawartość

post-4767-0-93605800-1389728944_thumb.jpgpost-4767-0-29542200-1389729054_thumb.jpg

ale 233 strony do czytania :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś byłby zainteresowany to mam płytki do zen 9.

Z tranzystorów brakuje głównych i ztx450

jest ciężko dostępny Lu1014

kondy do wylutu bo sa na 35v miały byc do F5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.